14.06.2026 08:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Odnos litar/wat
ambis
Pozz.Mene interesuje kako se racuna koliki je odnos wati/litara?Moda to već ima negde u nekoj temi ali nisam uspeo da pronadjem.

zander
Npr Akvarijum 120 litara - rasveta 4x18W= 72W

Odnos W/l je:
72W/120l=0,6W/l

Sto se tice tih litraza za akvarijume od 80 do 200 litara recimo, moze se reci da je za biljni akvarijum sa biljkama koje zahtevaju vise svetla, CO2 itd optimalan odnos od 0,7 do 1 W/l. To ako se radi o T8 rasveti i akvarijumima dubine do 50cm...

Za t5 sijalice narocito sa reflektorima, MH rasvetu, nije bas obavezno/preporucljivo drzati se tog optimalnog odnosa W/l. Tu se taj odnos dosta smanjuje.
Npr. akvarijumu od 160l je vise nego dovoljna jedna MH sijalica od 70W (primer Isnogood-ov akvarijum). A to je manje od 0,5W/l

Biljke nema potrebe "prziti" sa prejakim svetlom.
Sa 0,7W/l T8 rasvete se bukvalno sve akvarijumske biljke mogu uspesno drzati, neke od tih zahtevnijih cak i na manje od toga...

krcko
Negde sam i ovo postavio( gde, hm? )
kao neku osnovu za ono to hoću od osvetljenja u svojim akvarijumima:
Sva dostupna svetlosna tela koja moemo kupiti, imaju naznačene Watt-e i Lumene. Dakle poao sam od odnosa Lm/W.
Da bih saznao koliko je to kod različitih, reći ću sijalica, potraio sam tabelu tih odnosa. Neke osnove su i tu potrebne, pa da ih uvedemo:
Watt=Joule/second-Joule( jedinica energije)
Lumen-jedinica svetlosti
Lux=Lumena po kvadratnom metru
Neke od osnovnih sijalica, koje mi koristimo u akvaristici:
Wolframska 17 Lm/W
Neonka T8 60 Lm/W
Neonka T5 70 Lm/W
Neonka T5 HO 80 Lm/W
tedna daylight 70 Lm/W
Metal Halidna 90 Lm/W
Kada ovo sve znamo, uvodimo u svoje računanje potrebnog osvetljavanja opsege izmerenih veličina jačine svetlosti. Od značaja za računanje je sada potrebna količina Lumena po kvadratnom metru-Lux, pa je tako
slaba osvetljenost između 6500-11999 Lux-a
srednja osvetljenost između 12000-19999 Lux-a
jaka osvetljenost, sve iznad 20000 Lux-a
Da se vratim na svoj račun za akvarijum u kome mi je bila potrebna srednja osvetljenost, jer će u njemu biti ribe kojima odgovara svetlo koje je ispod tih granica, ali hoću i da biljke izgledaju to bolje.
Duina akvarijuma je 1,1m- dubina 0,45m- visina 0,5m.
Dx=1,1x0,45=0,495 m kvadratnih
Poao sam od praga srednje osvetljenosti 12000 Lux-a, moju povrinu treba da preračunam u Lumene-oni piu na sijalicama
0,495x12000=5940 Lm
Koristim T8 neonke, treba mi 5940/60=99W
Malo sam pojačao na 110W, da bi većina biljaka bila zadovoljna i dobio
110x60=6600 Lm
Moj cilj je bio da pređem osnovu, pa sada uzimajući u obzir i visinu, kao faktor imam 6600/0,5= 13200Lux-a.
Postigao sam osvetljenost koju sam hteo. Dodavanjem paraboličnih reflektora uvećanje je 1,2 puta.
Sada, kada sam znao koliko mi Watt-i treba, izbor se bazira na talasnim duinama-nanometara, kolornoj temperaturi-Kelvin-ima, CRI faktoru-raspoloivosti rasvetnog tela da verno prenese osvetljeni predmet.
Dati primer je za T8 rasvetu, unoenjem podataka Lm/W za ostale sijalice, dobijemo eljeno osvetljenje.
Sve ovo, osim podataka o Lm/m2= Lux, je iz teorije i prakse za projektovanje El. instalacija i osvetljenja prostora, i na akvarijum je prostor, samo nije ispunjen vazduhom, pa prilagođenja u izboru vrste i karakteristika neonki-sijalica prema mediju koji ispunjava taj prostor-voda. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
ambis
Hvala ljudi ovo je i vie nego jasno Smile Sve najbolje.

ambis
Ja imam 2 neonke za sada trenutno Juwel T8 Na 300L ako se oduzme podloga i krov nekih 200-250 l mislim da su po 30w znači to je ba premalo ako sam dobro razumeo odnos.

krcko
I ja trenutno koristim za akvarijum 248l, cca 230l, 2x30W T8 sa paraboličnim reflektorima, retko dodam jo dve koje su u haubi, ali to je akvarijum za Diskuse, pa kao to sam i napisao, izračunaj ta je najpovoljnije za namenu koju ti hoće. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
ambis
Oki dokiSmile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,673 jedinstvenih poseta