14.06.2026 06:02
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
"Freud`s fjord" 80l - Katjusa
katjusa
Akvarijum 60x45x35cm (pleksi 10mm)
Filter Fluval 105
Svetlo ADA Aquasky (LED)
Podloga: ADA Power Sand & Amazonia Aqua Soil + Powder + La Plata Sand
CO2 - 2kg boca sa JBL pH kontrolerjem
Dekoracija: sivi kamen (sličan seiryu stone)

Akvarijum je lepljen sa specialnim lepkom za pleksi, kad smo ga napunili, savio se za manje od 1mm
Juce imali smo akciju, trebam Branetu, da se i ovde javno zahvalim, ja sam nesto bolestna (grip) i sav fizicki rad pao je na njega Share love
Evo par slika:
Počeli smo na suvo:
shrani.si/f/1I/127/2Z9c0BeR/dsc5589.jpg

U akvarijumu:
shrani.si/f/44/hD/4RA7Ttbo/dsc5601.jpg

shrani.si/f/2U/b8/4fE1l2mC/dsc5603.jpg

Punjenje vode:
shrani.si/f/3s/JG/3f0SMQhx/dsc5610.jpg

shrani.si/f/3c/zc/1Sg9xFzc/dsc5613.jpg

Sada trebamo sačekati nekih 14 dana, da se parametri stabilizuju i onda sledi sadnja biljka:
Utricularia u prednjem planu, a na kamenu fissidens i riccardia. Na kraju trebalo bih da izgleda nekako ovako (uradjeno u PS):
shrani.si/f/2Y/Tk/1MUHWeSR/vzorec1.jpg

Bye

zander
Ako ovako bude kako si zamislila ima da bude bomba akvarijum. Surprized

Jako mi se svidja ovo sto beli pesak ne ide do prednjeg stakla kao obicno, ne secam se da sam video ovakvu postavku, originalno je, nema sta Thumb upApplause

S obzirom da ti je UG u prednjem planu i da su uglavnom sve biljke tu vise do prednjeg stakla jel ces pomerati rasvetu napred da svetli iznad biljaka ili ces je ostaviti tako na sredini?

Za kasnije, ako budes merila parametre javljaj kakvo je stanje, KH, pH, NO3, PO4 i sve sto budes merila.

Sta planiras od riba da ubacis ovde?

valisnerija
Stvarno besprekorno zamisljen ceo scapeApplause

Svaki kamen na svom mestu,kao i sam izbor bilja.

Ovakve akvarijume obozavam,sve pohvale i Branetu i tebiThumb up

Veriu
Ovo izgleda fenomenalno kao i uvek sto tvoji akvarijumi izgledaju. Beer

katjusa
Hvala vama prijatelji
zander wrote:
S obzirom da ti je UG u prednjem planu i da su uglavnom sve biljke tu vise do prednjeg stakla jel ces pomerati rasvetu napred da svetli iznad biljaka ili ces je ostaviti tako na sredini?

Sve zavisi, kako ce se biljke ponaati. Ova konzola ima veoma siroki kut sijanja pa i UG na pocetku ne voli bas jakog svetla, a ne znam ni to kako UG voli LED Thinking

zander wrote:
Za kasnije, ako budes merila parametre javljaj kakvo je stanje, KH, pH, NO3, PO4 i sve sto budes merila.

Vazi, pH cu da drzim oko neutralnog podrucja, to mi je u 360l sa ovim kamenom bila najbolja varianta. Ova Adina podloga na pocetku jako meksa vodu, pa savetuju izmene sa tvrdom vodom iz cesme. A nasa voda i nije bas tvrda.

zander wrote:
Sta planiras od riba da ubacis ovde?

Ne znam jos, kakva ideja?

Biohazard
Stvarno ako bude ovako izgledao kao na zadnjoj slici a nadamo se da hoce bice top top tooop. Svaka cast i za ideju i za odradjen posao. Sretno i obavjestavaj kako ide dalje.

zander
Za ribe nesto sitno, npr Rasbora maculata mi je super za manje akvarijume. Mozda ima boljih predloga, ne pada mi nesto na pamet...

A vodu uvek mozes podesiti.
Dobra je stvar kada sa takvom podlogom i takvom vodom ima kamena koji sadrzi CaCO3 pa se to onda "samo od sebe" podesava. A ti samo odrzavas sa nedeljnim zamenama vode...
pH oko 6,8-7 je Thumb up

------

Malo offtopic

Evo ovde jedan zanimljiv sajt za podesavanje KH sa sodom bikarbonom.
I onda jos jedan koji se nadovezuje na to, a moze da koristi Conversion tables - 1 teaspoon = 5 ml
Wink
Edited by zander on 12.03.2013 08:30

Slovenski1000
Katjusa da je nesto losiji od predhodnih akvarijuma, ne bi ti uzeli za zlo... Ali ako bude i blizo kao na slici bice extraaaaa. Svaka cast i na predhodnima.

cann
genijalka, nemam to drugo za dodat

Pepi21
Odlično, pratim daljnji razvoj.Thumb up

katjusa
Hvala prijatelji Kissing
Ova postavka ce dobiti drugo ime, naime u sredu, 13.3. napustio nas je član nae obitelji 6 i po godinji nemački ovčar Lako (onaj iz mog avatara). Ja cu se maksimalno potruditi, da napravim postavku, koja slici na mesto, gde zamisljam, da je Lasko sada. Gde trci po livadama, niz brdo, uz vodu, ...
Lako, ova postavka je za tebe, cuvaj nos, volim te i sa tobom otisao je i deo mene.
Wish You Were here
shrani.si/f/G/10n/4pFtpYcU/dsc4870.jpg
Izvinjavam se za ovaj emocionalni post, ali stvarno boli Cry

pedja
akvaristika je najlepsi hobi na svetu...ali su psi stvarno covekovi najbolji prijatelji... Sad

valisnerija
Kako napreduje postavka,jel zasadjeno blje...pozdrav.Bye

katjusa
Nije jos, mozda danas.
Nikako da dobijem dovoljno UG, imam je nesto emerznog uzgoja, ali malo

katjusa
Evo jedna fotka za pocetak.

shrani.si/f/2Q/Mw/JyMwxiy/dsc5709.jpg

Sad cekam alge Surprized

zander
Bas si tezak zadatak sebi zadala sa ovako malo biljne mase, belim peskom koji se lako isprlja, pozeleni... Nervous Ali ako bude sve po planu bice super Thumb up

katjusa
Znam, ali nije interesantno, ako je sve jednostavno, zar ne?
Imam jo ta pesak, pa cu ga zameniti, kad pozeleni.
Kamene sam premazala Phyton Git-om, cisto da vidim, da li zaista pomogne u borbi protiv algama. Verovatno cu i neke brzo rastuce biljke da stavim kao pomoc, pa cu jih naknadno izbaciti.
Bye

krcko
Brzo rastuće je svakako dobro da stavi, nema potrebe ni da ih sadi, stavi u saksijice ili presečene flae, lake ih posle izvadi. Nije loe da ubaci samo Ceratopteris-a dovoljnu količinu, neka pluta, samo ga nekako obuzdaj da ne zaklanja svetlost za UG. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
katjusa
Trebam da napisem, da se akvarijum u prvih 14 dana savio za 8mm i tako je i danas (nekih mesec dana od punjenja vodom) i Isshino kaze, da je to sasvim normalno i da ce tako i da ostane
Svaki dan dodajem Brighty K, zamene 30% vode na 3 dana.
Evo kako izgleda sa prirodnom pozadinom

shrani.si/f/3q/EX/3HkoWLxQ/dsc5773.jpg

krcko
Prolećni pejza, sa pupoljcima listova Flower Neto razmiljam, obično fabrički Akrilci imaju okvir po gornjoj ivici koji je učvrćuje i ne dozvoljava savijanje, moda kod sledećeg razmisliti o tome. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,272 jedinstvenih poseta