14.06.2026 09:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Kozice - par pitanja (crkavenje, jod, hranjenje, puzevi...)
CyberKat
Imam neki problem u akvarijumu sa kozicama, svakih par dana mi crkne po jedna. Pokusavam da odgonetnem sta ne valja... Sad

Akvarijum je 25 litara (ustvari ima oko 20l). Formiran je pre mesec ipo dana. Ima unutrasnju filter pumpu koja radi non-stop. Ima dosta bilja, Sunken root panj. Podloga je samo sitan sljunak. Biljkama dodajem Easy Life - EasyCarbo, 1ml na tih mojih 20l.. ne bas svaki dan jer bilje jako lepo raste. Dodavala sam i Sera flore plus tablete jedno 3 puta u podlogu. Nista drugo nije sipano. Riba nema, samo jedan ancistrus. Puzevi oni sitni su se namnozili dosta (stigli su sa nekim biljem). Temperatura je do sada bila na 24C konstantno. Danas sam smanjila grejac na 21-22C.

Ko sto rekoh s vremena na vreme, svakih par dana nadjem po jednu mrtvu kozicu. Prosli put kad je uginula jedna, pre jedno 4-5 dana sam promenila 20% vode, sipala bas odstajalu vodu. Danas su opet crkle jos dve... opet sam promenila oko 20% vode, ovoga puta sipala direktno sa cesme jer je tvrdja.

Brine me dal mozda puzevi koriste previse kalcijuma iz vode, i obaraju dh, pa kozice imaju problem sa manjkom kalcijuma u vodi? Uzela sam sad 4 Helene, nadam se da ce bar donekle uspeti da regulisu tu brojnost puzeva?!

Ova Rili (slika dole) se presvukla juce. Pre presvlacenja je izgledala skroz normalno, a nakon presvlacenja joj se nesto desilo sa "nosom" ko da je poljubila zid u punoj brzini i iskrivila ga?!? Logicno je da nesto tu ne valja...

img560.imageshack.us/img560/4623/mg2705.jpg

Citala sam ovde na forumu za dodavanje 10% povidon joda. Neko je pomenuo 3 kapi na 60-ak litara vode. Ja sam danas sipala ovim mojim 1 kap. Jel to ok?

Htela sam da pitam i za hranjenje. Nisam bas sigurna dal dobro doziram hranu i dal ne preterujem jel sam citala da i od viska hrane mogu da crkavaju. Dajem im Tropical mini Wafers tablete, imam 15ak kozica trenutno (bilo ih je i vise Sad ), dajem im pola te tablete uvece. Jel to mnogo?

Unapred hvala za svaki savet.
Edited by CyberKat on 22.02.2013 19:10

drina
Sto se tice joda i ja sam sipa u jedan od 40l jedno 2,3 kapi pre 20 dana i odmah nakon toga (dan,dva) video sam da se par njih presvuklo. Dan danas je sve ok,nijedna nije crkala, stavise pucaju od zdravlja i cini mi se da od tad krecu bolje i sa jajima.
Sto se tice hrane: ja ih hranim pre podne, nesto mi bezveze da im ubacim uvece hranu. Mozda gresim ali po meni jutarnje hranjenje je bolje. Ponekad spirulina,ponekad malo lisnate sa proteinskom.Nasao sam jedan recept i sa belancetom i lisnatom. Vidim da i njega krkaju lepo.
Ne znam koliko sam pomogao ali eto Smile

CyberKat
Nasla sam danas jos neka razna "cudesa" prisutna... ne znam koliko sta od toga moze stetiti kozicama? Jedno je planarija... i ovo drugo su neki crvi?? Uhhh.... fuuujj ...evo par slika....

imageshack.us/a/img33/3046/mg2735s.jpg

imageshack.us/a/img541/8150/mg2731s.jpg

imageshack.us/a/img811/2335/mg2728s.jpg

imageshack.us/a/img685/4730/mg2720s.jpg

CyberKat
p.s. procitala sam celu onu temu o planarijama. Probacu obavezno taj Panacur, samo da nadjem gde ga ima i da kupim. Btw, jel to prenosivo na coveka? Kad se samo setim da ja ustima povlacim vodu iz creva kad menjam vodu u akv. nesto mi sad muka pri samoj pomisli cega sve ima u toj vodi... kupicu i sebi jedan Mebendazol za svaki slucaj Rofl (jbte, nije smesno)

drina
Smile
Kod tebe bas zabavno. Stvarno si mozda preterala sa hranom pa se stvorili kojekakvi zivuljci.
Najbolje da povadis sve kozice u neki drugi akvarijum a taj ostavis da vidis sta ce sve iz njega da izraste. Samo obavezno dobro zatvori poklopac da neizadje sta napolje Wink

zander
Planarije se obavezno resavaj sto pre ako hoces zive kozice. Panacur ako nadjes to je to Thumb up
Ove kozice ne bi trebale biti nesto posebno zahtevne ali eto kad dodju problemi bilo bi lepo znati do cega je tacno...

Pokusaj posle nedeljne zamene vode od 1/3 recimo, da im dodajes FFM po uputstvu. Nisam nikad drzao bas ovu vrstu ali drzim Crystal red koje su onako malo zeznute isto, primetio sam da im odgovara povremeno dodavanje tresetnog caja. Prokuvam nekoliko saka sphagnum ili nekog drugog treseta, procedim i taj caj dodajem odokativno po malo (npr 30-40ml na 100l). Tako sam ja bar radio u nekoj DIY varijanti....

Druga stvar je da ne preterujes sa hranom, smanji ishranu i probaj prvo te planarije da se resis sto pre. Planarija zna da postavlja kao neke lepljive zamke na koje se kozice uhvate i tada ih planarija napada. Vrlo cesto nastradaju i odrasli primerci kozica. Od hrane, probaj povremeno da im dajes prokuvanu blitvu... Mozda nesto od toga pomogne.

Inace Novosadska odstojala voda (ili voda u koju se ne dodaje CO2) je preko 8 pH i to bi bilo dobro proveriti da li je to odgovarajuca pH vrednost za ovu vrstu kozica, mislim da je to na gornjoj granici sto isto nije bas najbolja stvar, verovatno...

kojot
Takodje mozes u apoteci uzeti i Soltrik sirup, ponovo ga pravi Galenika, u slucaju da ne nadjes Panacur.

CyberKat
@Zander
Hvala na svim savetima. Gledacu da odradim sve po redu, od resavanja crva, nedeljne izmene vode, i saveta za ishranu. Za taj FFM nisam ni cula - sad sam izguglala sta je, videcu da nabavim i to.

@Kojot
Probacu da ipak nadjem Panacur. Ako ne uspem, kako se dozira Soltrik?

froger
Soltrik u sastavu ima mebendazol. Evo linka gde je tip cistio akvarijum sa CRS od hidri. Pretpostavljam da je doziranje koje on pominje OK i za planarije.

http://www.plante...p?t=147692

Budi oprezna jer je to otrovcina.

http://www.geocities.ws/dusan_kojic/index-2.html
Mandic
Samo bih dodao, to se tiče planarije, da se ona javlja gotovo u 95% akvarijuma u kojima nema riba...

drina
Da ja pitam za moj Akvarijum,prepade me ti:
Pod ribama vaze i Ancistrusi?
Ja drzim samo kozice i njih, ili da podhitno ubacujem jos riba?

kisleon
Neto ti u oba akvarijuma napada kozice... Sad kako sam pročitao Zander to kae da planarija postavlja zamke... Nisam ni znao da je ta mala planarijica toliko krvoločna Nooo. Ja sam pregledao svaki akvarijum i nemam je, znači nisi je od mene dobila.
A ovo na zadnjim slikama su puevi prilepci, njih sam viđao ranije u mojim akvarijumima, za njih mislim da nisu opasni, ili?

Mandic
drina wrote:

Da ja pitam za moj Akvarijum,prepade me ti:
Pod ribama vaze i Ancistrusi?
Ja drzim samo kozice i njih, ili da podhitno ubacujem jos riba?

U ovom slučaju, ancistruse ne računam kao ribe, ali oni su definitivno ribe. Smile

Sitnije ribe, poput tetrica i gupika, pa čak i mali malavi ciklidi, jedu planariju, tako da se u akvarijumima sa ribama jako retko javlja, a i kad se javi uglavnom je uzrok prekomerno hranjenje i neredovno menjanje vode...

CyberKat
jos uvek nisam nasla taj Panacur, ako neko zna gde u NS ima da se kupi bila bi zahvalna za info.

Danas su mu crkle jos dve Red Cherry. Za divno cudo onih 5 tiger kozica novih sto sam sad skoro uzela su sve ok.

Ancistrusa malog kojeg imam u tom akvarijumu sam danas zagledala nesto, sav je usukan (nije takav ranije bio)... izgleda ko da ima neke crevne parazite.

Promenila sam danas opet 30% vode... i kako je krenulo mislim da cu uskoro uzivati samo u pogledu na bilje jer ce jedna po jedna sve pocrkati. Ovo vise nije ni za nerviranje... dizem ruke od kozica... kako je krenulo gajicu biljke u praznom akvarijumu....... Sad

p.s. Leone, ako nisam od tebe dobila onda sam donela na onim biljkama sto sam uzela u Segedinu... al posto si uzeo pelcere tih biljaka od mene, pregledaj jos jednom svoj akvarijum, onaj mali, za svaki slucaj.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,814 jedinstvenih poseta