14.06.2026 08:17
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Moja Nana :)
drina
Nisam pocetnik u akvaristici ali medju biljkama sam amater bas Smile
Upucen sam na ovaj sajt od jednog poznatog vaseg clana(da ga neimenujem odmah) i hvala mu sto me jos vise "zarazi" Beer
U ovaj mali akvarium sam ubacio jedinu ovu biljku, bila je mala, ni sma ne znam odakle mi. Iskljucio sam jednu neonku jer je stvarno bila viska(pod haubom su one malecke dve neonke), i ubacih par ribica...
Kad je krenula da raste to je bilo bas okom vidno, i sad se ne zaustavlja, hvala bogu.
Odjenom sam uocio pre par nedelj da se pojavio kao mali klip kukuruza(otprilikr takvog oblika) bele boje ali je algar uspeo da ga pola pojede i dokrajci. Od Ovog drugara sto me je uputio saznao sam da bi to bio cvet. E tad sam skroz odlepio za ovim. Zamima me ako neko zna oko ovog bilja malo detaljnije kad bi ona opet mogla procvetati, dali sta da menjam u akva? Jel postoji period u godini ili....? Listovi rastu jedan za drugim i vec je udarila iz zida u zid. Ovaj akvarijum sam hteo da bude za dva skalara, da ih uparim pa da se sa njima bakcem ali odose u drugi plan.
Smem li ja nju da na pola presecem ili tako nesta?
A da napomenem da imam jos jedan akvarijum u kome je dzungla. On je stotinak litara. U njemu ima 7/8 vrsta trave i ista "nana" ali ona je malecka non stop i ostala takva... Sad
Meni je nekako lakse pitati nego traziti po netu.
Hvala u napred svima na savetima i veliki pozdrav od mene.
Edited by drina on 31.01.2013 13:23

drina
...
drina attached the following image:
dscf2547.jpg

drina
a evo i dzungle
dscf250911111111111.jpg

bobi
treva imas kolku sakas ,iskorni sve najdi nekoj kamen napravi terasi nekoe drvo i ce dojde nekoja treva plus i akvarium top ,kako od katalogWink

Biohazard
Dobro dosao. Kolega ti je dobro rekao da je ti cvijet i ona pusti tako cvijet svako par mjeseci 2-3 mjeseca po jedan bar kod mene je tako. Mozes da joj presijeces korijen (rizom) ali pazi da ti onda na oba dijela ostane bar po 3-4-5 liski. Zavezi je za kamen ili drvo i nek raste, a ta u velikom akvariumu je sigurno petit pa je ostala mala (mini nana) pozdrav.

drina
Hvala na savetima. Sacekacu jos koju lisku da pusti i da vidim dal ce cvet izbiti a ako ne onda ide na pola Smile
Probao sam da joj kotenje prekrijem jos malo i da sve gurnem ka pozadi jer bukvalno udara napred ali ona je otisla do dna a kad naspem nove bele kamencice oni za pola dana kao da se razidju oko kopenja, splasnu i opet ista slika.
Evo malo vise izbliza obe nane.
drina attached the following images:
dscf2510.jpg dscf2505.jpg

drina
Nana je presecena na pola Smile nadam se da nisam nista zeznuo. Ostatek je isto preveliki za onaj akvarijumcic ali neka jer joj je tu super. Veliki sam razredio i izvadio drvo iz njega zbog novog,trceg akvarijuma u kome sam resio da drzim samo kozice i travu. Al evo prvo ovih, jos se magla nije slegla ali docice oni sebi.
Znam da velikom fali drvo ali trenutno nisam u mogucnosti da to uradim.
img_20130202_191111.jpg img_20130202_171753.jpg

drina
A evo i treceg. Moj prvi Biljni akvarijum Grin . Iako sam ih do sad imao dosta ovo mi je prvenac sto se tice broja i vrta trava. Ribe su bile u prvom planu ali eto.... Mozda je skroman al trenutno su mogucnosti takve. Sto se tice filtera iza sto se vidi on je u sklopu sa akvarijumom, Ne znam kako bih ga zaklonio. Nisam nikad do sad pravio zavesu od trave ali to cu probati uskoro. Ako neko ima savet. Prihvatam i kritike i savete Smile
Kao sto rekoh, trava mi je iz ona dva akvarijuma, kao i drvo koje se nije ni videlo u velikom, a mala napred je nova kupljena. Zasad pelcer ali nadam se da ce krenuti.
img_20130202_191318.jpg img_20130202_152631.jpg img_20130202_145823.jpg

drina
Pre mesecak dana sam otkinuo lisku sa Biljke i samo zabo u zemlju,sljunak. Ona je bila tako stajala ali je pocela da zuti. Kad sam izvadio,mislio da bacim video sam korenje da je krenulo. Jel neko zna gde sam se zeznuo, jesam li trebao nesta da uradim drugacije, pripremu....?
Jel moze ovako da se dodje do druge biljke, pomocu lista?
Hvala unapred.
img_20130202_153546.jpg

ZoSo
Ako dobro vidim, ovo je list anubie.
Nije dovoljno samo list otkinuti, nego sa listom i parče rizoma.
To vai za sve anubiuse i mikrusorume, bunaste biljke same teraju pelcere, a kod stabljikastih moe sam seći vrhove i ponovo zabadati u podlogu Thumb up
Imam samo jednu primedbu to se odabira ribica tiče, ovo su jako mala stakla da bi se skalari drali u njima No no finger

drina
Hvala na savetu. Akvarijum je mali 33,23,33, sto se vode tice,otprilike,u kom su skalari. Skalare kad kupim oni budu mali i taman za ovde, uzmem ih obicno 3 pa kad se potuku ja vratim jednog Smile.A kad prerastu a ne upare se ja ih zamenim za male. Nadao sam se da cu mozda ubosti par...To je vise akvarijum bio namenjen za moju lepsu polovinu ali u njemu biljke luduju pa sam ja ga delom prisvojio,barem dno Wink. Upravu si da je mali za njih.
Veliki cu ceo razmontirati i namestiti po preporukama clana "bobi"
Izbacicu gupi i ubaciti vise skalara pa da vidim dal ce se upariti.
Jos jednom hvala i Beer

drina
Ovaj novonapravljeni za bilje je 40*40, Visina 35.
U njega sam ubacio kozice, mozda i ubacim kog Ancistrusa posto imam malih tek izleglih.

drina
Mala proba sa mahovinom Wink
img_20130204_202416.jpg img_20130204_162043.jpg img_20130204_113152.jpg

drina
Dal je list ili cvet, videce se uskoro.
Travka koja je u desnom uglu je pokupljena iz prirode i posadjena. ima je i u druga dva akvarijuma. Nije jos propala, zasad joj je dve nedelje otkako je u akvarijumima.
Smile
nana.jpg

zander
Sad sam se setio da sam jedne godine na Drini kad sam bio kod Perućca (ispod brane) nalazio jako velike gomile mahovine u izuzetnom stanju, mislim da je mahovina bila Fontinalis antipyretica, nisam bas 100% siguran. Ovo sa slika nemam pojma sta je

drina
Ima gore mahovine bassssss. Prepuna je gamarusa, iako sam je isprao jedan je upao i opstao lepo u akvarijumu. Bas je smesan kad ga uporedim sa ovim Kozicama, jadan pogrbljen Smile
Za sad mi mahovina lepo stoji u akvarijumu lepo se drzi iako je iz Vrela. Kad sam ubacio sve su kozice momentalno na nju skocile. A ova biljka je skoro na izvoru Vrela,kod neke stare vodenice,vidi se na jednoj od slika u desnom uglu. Korenje je pustila u mahovinu. U drugom akvarijumu gde je temp. 26 C nekako se izoblicila i pustila nove listove koje hrle ka povrsini. Ko zna sta ce ispati. Evo malo prirode:
Grin
img_20130204_114444.jpg img_20130204_114310.jpg img_20130204_113600.jpg img_20130204_113930.jpg

drina
Evo jedan par skalara spremnih za mrest Grin
img_20130304_142749.jpg img_20130304_142739.jpg

drina
Slika je od pre nedelju dana, nova postavka mog "dzungla" akvarijuma. Premestio sam u njega i veliku i mini nanu ali sam primetio da mini nana kad pusta listove budu zuckasi. Imam je i na drvetu i ispod u senci ali je isto a ova velika je htela da procveta ali otkad je u ovom cvet stoji ali nepropada. Negde sam procitao da moze da se prokuva ona treset zenlja i naspe se u vodu za prehranu. Ima li ko savet mini nanu?
Hvala
img_20130226_101346.jpg

afrika
Meni ono u desnom uglu na slici s velikom anubiom lici na Samolus valerandi, mada vidim i da ga nema vise u ovom aq...

www.ciklidi.net
drina
Evo malo lepsih slika,doduse sa mobilnog Smile
img_20130321_221158.jpg img_20130321_221153.jpg img_20130321_221143.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,680 jedinstvenih poseta