|
Moja Nana :)
|
| drina |
Posted on 31.01.2013 13:15
|

član
|
Nisam pocetnik u akvaristici ali medju biljkama sam amater bas 
Upucen sam na ovaj sajt od jednog poznatog vaseg clana(da ga neimenujem odmah) i hvala mu sto me jos vise "zarazi" 
U ovaj mali akvarium sam ubacio jedinu ovu biljku, bila je mala, ni sma ne znam odakle mi. Iskljucio sam jednu neonku jer je stvarno bila viska(pod haubom su one malecke dve neonke), i ubacih par ribica...
Kad je krenula da raste to je bilo bas okom vidno, i sad se ne zaustavlja, hvala bogu.
Odjenom sam uocio pre par nedelj da se pojavio kao mali klip kukuruza(otprilikr takvog oblika) bele boje ali je algar uspeo da ga pola pojede i dokrajci. Od Ovog drugara sto me je uputio saznao sam da bi to bio cvet. E tad sam skroz odlepio za ovim. Zamima me ako neko zna oko ovog bilja malo detaljnije kad bi ona opet mogla procvetati, dali sta da menjam u akva? Jel postoji period u godini ili....? Listovi rastu jedan za drugim i vec je udarila iz zida u zid. Ovaj akvarijum sam hteo da bude za dva skalara, da ih uparim pa da se sa njima bakcem ali odose u drugi plan.
Smem li ja nju da na pola presecem ili tako nesta?
A da napomenem da imam jos jedan akvarijum u kome je dzungla. On je stotinak litara. U njemu ima 7/8 vrsta trave i ista "nana" ali ona je malecka non stop i ostala takva... 
Meni je nekako lakse pitati nego traziti po netu.
Hvala u napred svima na savetima i veliki pozdrav od mene.
Edited by drina on 31.01.2013 13:23
|
| |
|
|
| drina |
Posted on 31.01.2013 15:16
|

član
|
...
drina attached the following image:
|
| |
|
|
| drina |
Posted on 31.01.2013 15:19
|

član
|
a evo i dzungle
|
| |
|
|
| bobi |
Posted on 31.01.2013 15:25
|

član
|
treva imas kolku sakas ,iskorni sve najdi nekoj kamen napravi terasi nekoe drvo i ce dojde nekoja treva plus i akvarium top ,kako od katalog |
| |
|
|
| Biohazard |
Posted on 31.01.2013 15:53
|

Moderator
|
Dobro dosao. Kolega ti je dobro rekao da je ti cvijet i ona pusti tako cvijet svako par mjeseci 2-3 mjeseca po jedan bar kod mene je tako. Mozes da joj presijeces korijen (rizom) ali pazi da ti onda na oba dijela ostane bar po 3-4-5 liski. Zavezi je za kamen ili drvo i nek raste, a ta u velikom akvariumu je sigurno petit pa je ostala mala (mini nana) pozdrav. |
| |
|
|
| drina |
Posted on 31.01.2013 16:39
|

član
|
Hvala na savetima. Sacekacu jos koju lisku da pusti i da vidim dal ce cvet izbiti a ako ne onda ide na pola 
Probao sam da joj kotenje prekrijem jos malo i da sve gurnem ka pozadi jer bukvalno udara napred ali ona je otisla do dna a kad naspem nove bele kamencice oni za pola dana kao da se razidju oko kopenja, splasnu i opet ista slika.
Evo malo vise izbliza obe nane.
drina attached the following images:
|
| |
|
|
| drina |
Posted on 02.02.2013 19:32
|

član
|
Nana je presecena na pola nadam se da nisam nista zeznuo. Ostatek je isto preveliki za onaj akvarijumcic ali neka jer joj je tu super. Veliki sam razredio i izvadio drvo iz njega zbog novog,trceg akvarijuma u kome sam resio da drzim samo kozice i travu. Al evo prvo ovih, jos se magla nije slegla ali docice oni sebi.
Znam da velikom fali drvo ali trenutno nisam u mogucnosti da to uradim.
|
| |
|
|
| drina |
Posted on 02.02.2013 19:44
|

član
|
A evo i treceg. Moj prvi Biljni akvarijum . Iako sam ih do sad imao dosta ovo mi je prvenac sto se tice broja i vrta trava. Ribe su bile u prvom planu ali eto.... Mozda je skroman al trenutno su mogucnosti takve. Sto se tice filtera iza sto se vidi on je u sklopu sa akvarijumom, Ne znam kako bih ga zaklonio. Nisam nikad do sad pravio zavesu od trave ali to cu probati uskoro. Ako neko ima savet. Prihvatam i kritike i savete 
Kao sto rekoh, trava mi je iz ona dva akvarijuma, kao i drvo koje se nije ni videlo u velikom, a mala napred je nova kupljena. Zasad pelcer ali nadam se da ce krenuti.
|
| |
|
|
| drina |
Posted on 02.02.2013 21:39
|

član
|
Pre mesecak dana sam otkinuo lisku sa Biljke i samo zabo u zemlju,sljunak. Ona je bila tako stajala ali je pocela da zuti. Kad sam izvadio,mislio da bacim video sam korenje da je krenulo. Jel neko zna gde sam se zeznuo, jesam li trebao nesta da uradim drugacije, pripremu....?
Jel moze ovako da se dodje do druge biljke, pomocu lista?
Hvala unapred.
|
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 03.02.2013 08:47
|

Administrator
|
Ako dobro vidim, ovo je list anubie.
Nije dovoljno samo list otkinuti, nego sa listom i parče rizoma.
To vai za sve anubiuse i mikrusorume, bunaste biljke same teraju pelcere, a kod stabljikastih moe sam seći vrhove i ponovo zabadati u podlogu 
Imam samo jednu primedbu to se odabira ribica tiče, ovo su jako mala stakla da bi se skalari drali u njima  |
| |
|
|
| drina |
Posted on 03.02.2013 09:58
|

član
|
Hvala na savetu. Akvarijum je mali 33,23,33, sto se vode tice,otprilike,u kom su skalari. Skalare kad kupim oni budu mali i taman za ovde, uzmem ih obicno 3 pa kad se potuku ja vratim jednog .A kad prerastu a ne upare se ja ih zamenim za male. Nadao sam se da cu mozda ubosti par...To je vise akvarijum bio namenjen za moju lepsu polovinu ali u njemu biljke luduju pa sam ja ga delom prisvojio,barem dno . Upravu si da je mali za njih.
Veliki cu ceo razmontirati i namestiti po preporukama clana "bobi"
Izbacicu gupi i ubaciti vise skalara pa da vidim dal ce se upariti.
Jos jednom hvala i  |
| |
|
|
| drina |
Posted on 03.02.2013 10:04
|

član
|
Ovaj novonapravljeni za bilje je 40*40, Visina 35.
U njega sam ubacio kozice, mozda i ubacim kog Ancistrusa posto imam malih tek izleglih. |
| |
|
|
| drina |
Posted on 06.02.2013 09:53
|

član
|
Mala proba sa mahovinom 
|
| |
|
|
| drina |
Posted on 15.02.2013 19:35
|

član
|
Dal je list ili cvet, videce se uskoro.
Travka koja je u desnom uglu je pokupljena iz prirode i posadjena. ima je i u druga dva akvarijuma. Nije jos propala, zasad joj je dve nedelje otkako je u akvarijumima.

|
| |
|
|
| zander |
Posted on 15.02.2013 19:50
|

Administrator
|
Sad sam se setio da sam jedne godine na Drini kad sam bio kod Perućca (ispod brane) nalazio jako velike gomile mahovine u izuzetnom stanju, mislim da je mahovina bila Fontinalis antipyretica, nisam bas 100% siguran. Ovo sa slika nemam pojma sta je |
| |
|
|
| drina |
Posted on 15.02.2013 21:17
|

član
|
Ima gore mahovine bassssss. Prepuna je gamarusa, iako sam je isprao jedan je upao i opstao lepo u akvarijumu. Bas je smesan kad ga uporedim sa ovim Kozicama, jadan pogrbljen 
Za sad mi mahovina lepo stoji u akvarijumu lepo se drzi iako je iz Vrela. Kad sam ubacio sve su kozice momentalno na nju skocile. A ova biljka je skoro na izvoru Vrela,kod neke stare vodenice,vidi se na jednoj od slika u desnom uglu. Korenje je pustila u mahovinu. U drugom akvarijumu gde je temp. 26 C nekako se izoblicila i pustila nove listove koje hrle ka povrsini. Ko zna sta ce ispati. Evo malo prirode:

|
| |
|
|
| drina |
Posted on 04.03.2013 14:36
|

član
|
Evo jedan par skalara spremnih za mrest 
|
| |
|
|
| drina |
Posted on 21.03.2013 13:18
|

član
|
Slika je od pre nedelju dana, nova postavka mog "dzungla" akvarijuma. Premestio sam u njega i veliku i mini nanu ali sam primetio da mini nana kad pusta listove budu zuckasi. Imam je i na drvetu i ispod u senci ali je isto a ova velika je htela da procveta ali otkad je u ovom cvet stoji ali nepropada. Negde sam procitao da moze da se prokuva ona treset zenlja i naspe se u vodu za prehranu. Ima li ko savet mini nanu?
Hvala
|
| |
|
|
| afrika |
Posted on 21.03.2013 19:32
|

član
|
Meni ono u desnom uglu na slici s velikom anubiom lici na Samolus valerandi, mada vidim i da ga nema vise u ovom aq... |
| |
|
|
| drina |
Posted on 21.03.2013 22:15
|

član
|
Evo malo lepsih slika,doduse sa mobilnog 
|
| |