14.06.2026 09:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Mikijev 160 litara
mikibg
Pozdrav svima! Skoro sam se prijavio ali nisam od skoro u akvaristici ("samo" tridesetak godinaWink). Evo da i ja predstavim nesto svoje.
Formiran 25.11.2012. Dimenzije: 90x40x50
Zapremina: 162 lit. kolicina vode 130 lit.
Osvetljenje T5: 3x39w , JBL solar ultra tropic, JBL solar ultra natur i ARCADIA plant pro. Fotoperiod 10 sati.
Filtracija: kanister JBL CristalProfi e700
Podloga: TROPICA Plant substrat + Osmocot, preko kvarcni pesak granulacije 1-2 mm.
Prihrana: EasyCarbo, TROPICA plant nutrition, Fe Easy Life, DIY makro elementi (KNO3, KH2PO4, K2SO4), Urea i MgSO4+7H2O.
Dekoracija: Lava kamen
CO2: Iz boce, oko 30ppm
Voda: RO + cesmovaca (pola-pola), Temperatura 24 C, KH-4, Ph-6,6
Ribe: 2 ancitrusa, 3 otocinclusa, 3 sijamca, 2 gupike, 7 platika i 3 ramireza.
Biljke: Anubias nana, Rotala rotundifolia, Eleocharis parvula, Staurogyne sp., Ludwigia repens, Alternanthera Reinecki, Monosolenium tenerum, Pogostemon Octopus, Microsorumi vise vrsta, Echinodorus tenellus, Echinodorus quadricostatus,
Bacopa australis, Hemianthus micranthemoides, Hydrocotyle dissecta, Hydrocotyle leucocephalla, Limnophila sessiliflora, Limnophila aromatica, vodeni hrast i jos verovatno neka.

Bilje je zdravo i bez algi (za sada) osim tackaste koju regulisem fosfatima.
Imam manji problem sa Echinodorus quadricostatusom, listovi mu se neki prosto tope (prva slika). Da je mozda ne "glockaju" sijamci, otoi ili ancistrus?

Verovatno bi trebalo pregrupisti neke biljke, pa da cujem misljenja.
mikibg attached the following images:
25-1-2013_echinodorus1.jpg 10_39.jpg 8_50.jpg 13_21.jpg 2_301.jpg

Edited by mikibg on 25.01.2013 21:13

mikibg
A evo i sadasnje stanje, losija fotografija sa mobilnog.

A tu su i moji ljubimci - ramirezi.
mikibg attached the following images:
25-1-2013_front.jpg 7_57.jpg

ZoSo
Dobro doao! Beer

Bez obzira na malo skromnije fotografije, lepo se vidi da ti je akvarijum prava uivancija, i to se flore i faune tiče Applause
E sada, za pregrupisanje pričekaj savete od stručnijih faca sa foruma..... I don't know Smile

biobiofizicar
Pozdrav. Beer
Trideset godinica je lep i zavidan akvaristicki staz.
Tvoj akvarijum je prelepa podvodna bastica. I po izgledu biljaka, i po opremi i po hemiji (i u podlozi i u vodi i oko vode) vidi se da si ovome ozbiljno pristupio. Sve pohvale.Thumb up

Sto se tice izgleda i aquascapinga to ti je stvar mode i licnih ukusa. Neko ce ti reci ovo, neko ono...
Ovaj akvarijum ima potencijal da bude opako dobra holandija i bez mnogo harda i sa makazama moze se dovesti u ekstra stanje...
Dobar primer je Zanderovo staklo koje je u predhodne dve godine on oblikovanjem uglavnom biljaka doveo do dve savrsene postavke koje su prosle godine bile i akvarijumi meseca.
Ovaj akvarijum je dusu dao za igranje sa makazama i fino isterivanje vestine oblikovanja zbunja... Svakako poneka biljka ili grupa biljaka iz njega moze da se izvadi ili premesti tu i tamo, ali ovako na prvu loptu sto primecujem je da zbunovima jos uvek fali biljne mase kako bi poceo polako da ih oblikujes. Za sada je sve pod konac i isuvise ravno. Zbunove polako pocni da oblikujes stepenasto ka napred. Malo razbiji ovu ravnu liniju lava kamenja koja ide duz sredine akvarijuma i probaj da doradis prelaze izmedju susednih grupa biljaka.
Desna zadnja strana ima te lepe prelaze, leva zadnja je malo praznjikavo krezava i disproporcionalna.
Ovaj akvarijum moze da se razvije u pravcu klasicne holandije sa stepenastim spustanjem krosnji biljaka od nazad ka napred, gde ce cela zadnja strana biti popunjena visokim stabljikastim biljkama. On takodje moze da se (po sadasnjem izgledu) razvije i u lepu trouglastu postavku koja se od zadnjeg desnog coska postepeno spusta levo na dole- kako duz zadnjeg stakla, tako i ka napred. Ako visim biljkama pojacas levu stranu mozes ga razviti i u polukruzni anfiteatarski oblik tako da se sve spusta sa svih strana ka centru napred. Ono sto bih ja malo porazmislio je o grupisanju i nalazenju pravog mesta za crvene biljke. U holandijama one su obicno fokalna tacka i ako su svuda rasute stvaraju pomalo haotican izgled. Oko nema za sta da se uhavti u prvom trenutku.

Ovo je nesto sto ja nazirem na prvu loptu. U svakom slucaju i bez da se mnogo biljke premestaju i preterano uznemirava podloga i sa ovim rasporedom makazama i uguscivanjem zbunova sa reznicama ovo moze postati vrhunska holandija. Teraj neku svoju viziju koju si zapoceo i slobodnije se igraj makazama.
Uzivanje je gledati ovako lep bogat i zdrav staklenac.Surprized

mikibg
Bio, hvala na sugestijama. Vidim i ja da su se ove crvene bas "razvukle". Ova Limnophila sessiliflora mi pocinje ici na zivce, do sredine nedelje bas naraste da mi zakloni rotalu. I savet kako ju je bolje skraciva? Ja do pola fiknem biljku, pa donji deo izvadim a na njeno mesto posadim gornji deo. U pocetku sam probao da samo skratim biljku a gornji deo bacim. Posle se ona razgrana iz tih donjih delova ali listovi budu dosta sitniji.

VladicaVR
ma ja bi nju da sam na tvom mestu izbacio, a umesto nje bi ubacio nesto crveno, mislim da bi tako bilo jos lepse

biobiofizicar
Tako ti je to sa limnophilom: raste kao mutava po par cm dnevno, dole se izduzuje i krezavi, a lepa je samo kada joj se krosnja nalazi visinski u zadnjoj trecini akvarijuma. Najlepse i najgusce krosnice daje neposredno pre nego sto dodirne povrsinu vode, a onda vrlo brzo savije i krene da "puzi" i lezi na povrsini. Meni je najlepsa kada izviruje skroz negde odpozadi na 4-5 cm do povrsine vode.
Sto se tice trimovanja ja sam je najcesce sekao na visini odmah iznad drugog zdravog clanka odozdo. To bude negde oko trecine do polovine visine akvarijuma. iz ova dva clanka najcesce krenu jedan do dva izbojka iz svakog i naravno posto su novi prvo sa sitnijim i guscim krosnicama, pa polako ukrupnjavaju, sa svakim sledecim, sve dok ne dostignu povrsinu. Reznice koje sam isekao sa lepim i gustim krosnjama dodatno skratim na 10ak cm i sadim ih ispred postojeceg zbuna. Na taj nacin em skrivas izduzena krezava stabla starijih vec ukorenjenih biljaka, em dobijas lep stepenast zbun sa najlepsim i najguscim krosnjicama u prvom planu. Ova procedura i dodatno produzava periode izmedju orezivanja i uguscava biomasu zbuna. Naravno ovo se moze ponavljati 3-4 trimovanja, a onda se zbun mora malo detaljnije orezati, nesto i pocupati iz podloge i prorediti.

Generalno ova procedura vazi za mnoge stabljikaste biljke i tako se postizu lepi, gusti stepenasti zbunovi gde su sadnjom dodatno skracenih reznica ispred postojeceg zbuna najlepse, najkoloritnije i najgusce krosnje biljke uvek u prvom planu.

mikibg
Mislim da je crvenih biljaka dosta. Trebale bi mi neke bas zelene.
Pokusacu bas da tako trimujem Limnophilu, pa cemo videti.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,814 jedinstvenih poseta