14.06.2026 09:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Rasveta za 25l
CyberKat
Treba mi mali savet oko osvetljenja. Akvarijum je "Diversa Startup 40" dimenzija 40x25x25cm. Trenutno se u haubi nalazi neka stedljiva sijalica od 11w - tako pise na kutiji, ali nigde ne pise koliko K je? Ovako odokativnom metodom mi deluje jako zuto svetlo pa sumnjam da je 2700k i mislila sam da je ipak zamenim i uzmem od 6500k.

Htela sam da otvorim ovu haubu, taj plasticni deo providni se drzi na 4 srafa, ali kad sam to odvrnula vidim da je to sve jos dodatno zalepljeno silikonom za plasticnu haubu, tako da nisam ni uspela da dodjem do sijalice da vidim kakva je, i kakav je uopste navoj te sijalice dal je minjonka, ili obicna, ili ona neka drugacija (na internetu sam trazila i nista nisam nasla).

Pitanje je, dal da uzmem zilet/noz i da skinem taj silikon i da ipak rasturim tu haubu ili da ne diram?

Dal za tu litrazu (ako uspem da nadjem novu sijalicu od 6500k) uzmem opet 11w ili vise W i koliko?
CyberKat attached the following image:
img_9190.jpg

biobiofizicar
Ovakve sijalice su generalno predvidjene da mogu da se menjaju - znaci da mora da postoji nacin da se do nje stigne.
To sto kazes da je zalepljeni silikon moze da bude i silikonski ili gumeni dihtung koji startno nije predvidjen da bude slapljen, ali se najcesce vremenom slepi od temperature. On se najcesce nalazi izmedju providnog dela i korpusa lampe duz nekog zljeba ili spoja i tu je da bi hermetizovao prostor u kome se nalazi sijalica. Ne kazem da je ovo slucaj kod tebe, ali to je ono sto se meni desilo sa lampama slicne konstrukcije.
Proveri i probaj da dodjes do sijalice

CyberKat
uspela sam da otvorim sve i da dodjem do sijalice. U pravu si, silikon je bio samo kao dihtung ali kad sam ga malo povukla odlepilo se.

img832.imageshack.us/img832/7259/img9514r.jpg

Kao sto sam i mislila 2700k je bilo.... i obicno grlo... jupiii.... sa obicnim grlom ce biti prilicno lako naci novu sijalicu. Odo do prodavnice da nadjem nesto Smile

ZoSo
Ima u Halogenu veliki izbor, kupi neku Philipsovu, dosta je 11W na tu tvoju litrau....

CyberKat
Bila sam danas bas u Halogenu. Htela sam da uzmem 20w, al nisu imali. Imali su samo 23w i 14 w od 6500k. Ta od 23w nije mogla fizicki da stane u tu moju plastiku, jedva smo je ukoso nekako usrafili i virela je malo. Onda sam probala tu od 14w, i ta je stala savrseno.

Uzela sam za sad tu od 14w 6500k Philips-ovu, za 315 dinara, pa videcu kako ce ici.

ZoSo
Thumb up , mislim da si dobro odlučila, ako te ne mrzi slikaj sa novom sijalicom akvarijum, čisto da se vidi razlika Photo

CyberKat
Evo razlike (drasticne), sad izgleda nekako "normalno" Smile

img10.imageshack.us/img10/57/img9191sh.jpg

Imam samo jos problem sa nekom odvratnom budji koja se hvata na panju, al posto je nov akvarijum nadam se da ce se sve srediti samo od sebe. Dodala sam danas malo Biozyme da startuje filter i da se malo uspostavi bioloska ravnoteza, pa valjda ce i budj nestati. Ubacila sam i dva mala ancistrusa posto sam citala da i oni jedu tu budj sa panja, al izgleda da ne mogu da postignu posto nikakvu razliku nisam primetila pre i posle njih.

ZoSo
Boje su puno prirodnije i stvarno se isplatilo ovo to si uradila.....

to se panja tiče, dobro si čula, ancistrusi bi to trebali reiti za par dana, samo to će im veoma brzo staklo od 25l postati malo.

CyberKat
Ma ancistrusi su minijaturni, bebice neke, nemaju ni 2cm. Jadni, usukani, neuhranjeni... sramota jedna sta sve prodaju po radnjama, al nema veze, uzela sam ih sve jedno, porasce. Za sad im je ovde taman.

Obicno uvek uzmem neke manje pa rotiram, kad porastu selim u svoj drugi veci akvarijum, ili odnesem u neki pet shop i zamenim za manje jer mi veci rovare i podkopavaju se ispod panja i iskopavaju bilje (nenamerno) al haos prave.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,814 jedinstvenih poseta