14.06.2026 08:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Dream Team
Dusan79
Evo drugari da pocnem! Sta sam iscitao o ovoj tematici za ovih mesecak dana iscitao sam, cega sam se podsetio podsetio sam se! E sad, planiram da radim jedan omanji komad reke u svom stanu! Naime novi ljubimac bi trebao da bude: 120cmx50x45, znaci po mom racunu 270L
Isplanirao sam metalnu konstrukciju,kao osnovu svega, na nju ide oplata od univera. Prvo pitanje je koju debljinu stakla da koristimč Ajde sada toliko ,a bice pitanja jos hiljadu! Cilj mi je da sve to uradim korak po korak, natenane, pa nek traje kolko traje! Da svedem greske na minimum ,uz vasu pomoc naravno!

Cilj je da sve ovo pisanije koje ce uslediti ostane za sva vremena i nekom sledecem korisniku, da mu olaksa pricu i da mu da neke odgovore!
Zato cu sve vas da molim da se uzdrzite od suvisnih komentara. Dakle ajde da strogo konkretizujemo stvari.

Hvala svima!

Dusan79
Broj jedan! Koji metal i kojih dimenzija cevi bi trebalo koristiti i gde to moze da se nadječ

Ja sam mislio da za to konsultujem DZIP komerc! *nije reklama ali ljudi rade sa time*
A vas pitam da mi iz licnog iskustva kazete koje ste cevi koristili, dimenzije, legura, oblik!

photoivek
ja to sam video za postolje ljudi najčeće koriste čelične profile ili ugaone cevi jer se lepo vare...
samo postolje od metala za toliki akvarijum nije obavezno i moe ga celog uraditi od univera samo mu stivi vertikalna ojaanja i sigurno će drati.

to se stakla tiče tu ti ne mogu pomoći ali bi trebao da znač da li eli da ima ojačanja ili ne, duplo dno... ovde će takođe dobiti različite podatke jer ljudi prave različite akvarijume i to na osnovu iskustva. moe se desiti da ti ljudi predloe 8-12 mm. takođe je bitan i kvalitet stakla ali to sve neka ti napie neko ko je zapravo i zalepio neki aq a ne ja....

https://minepi.com/photoivek
Dusan79
Ovako, ja sam video neke cetvrtaste cevi od Al, pa onda tu je celik i slicne stvari! Mada ,ajde da vidimo ima li jos neko iskustva sa ovime. Mozda ako jos neko potvrdi varijantu da mi ni ne treba celicna konstrukcija, manje ce da me kosta to je sigurno!
A sto se stakla tice, ajde da cujem i to. 8 ,10 ,12mm.... duplo dnoč
Koji silikon da koristimč

svetac
i ja sam se borio sa razmisljanjem izmedju gvozdja ili univera(radim bravariju i namestaj)! odlucio sam se za ovo drugo jer je lakse,lepse i preciznije! na svim sajtovima namestaja za akvarijume nema gvozdja,npr kod madjara sam se licno uverio da je sve od univera! u mome slucaju sam koristio za vertikale otpad radne ploce koja mi preostaje kada vedim otvor za sudoperu! samo trebas paziti da postoji jedna poprecna koja ce drzati formu svega,koja je ugloavljena unutar krajnih bocnih ili ti gornje i dolnje kako nebi sve "krenulo:
svetac attached the following image:
abcd0002.jpg

Edited by svetac on 06.08.2009 15:05

svetac
zaboravih! na njemu stoji 1400x400mm,nekih 280 lit akvarijum! bez ikakvih problema!! i ja sam bio skeptik,na tebi je odluka!!Thumb up
abcd0008.jpg

Edited by svetac on 06.08.2009 15:09

zander
Dusan79 je napisao:
A sto se stakla tice, ajde da cujem i to. 8 ,10 ,12mm.... duplo dnoč
Koji silikon da koristimč

Ako nisi nikad lepio akvarijum najbolje je da to prepusti nekome kome je to posao.
Pa i izbor debljine stakla i odabir silikona. Da se radi o nekom manjem akvarijumu pa ajde i da rizikuje malo, ali ovako Frown
Ja se sličnim zanatom bavim pa kada sam prvi put probao da zalepim napravio sam greku, drugi put je bilo dosta bolje. Ili da uzme i ti jedan probni (manji) pa da pokua pa onda odluči da li moe sam.
Ako nita pitaj za savet ko u tvojoj blizini lepi akvarijume pa ćemo ti naći nekog na PP Thumb up

photoivek
Dusan79 je napisao:
... Mozda ako jos neko potvrdi varijantu da mi ni ne treba celicna konstrukcija, manje ce da me kosta to je sigurno!
...

ma ne treba ti 100%!
pogledaj i na drugim forumima! ljudi su pravili od univera police i za veće akvarijume od tog koji ti planira!

https://minepi.com/photoivek
Dusan79
Ok drustvo hvala vam svima na nesebicnoj pomoci!
Dakle do sada stvari stoje ovako:
1. samo univer konstrukcija / koju ce raditi "svetac"
2. staklo lepi profesionalac / dakle "zander"

Uh miline! Momci imate mere, ispostavite mi predracune!!!
Hvala!!

Idemo na sledecu stavku:
1. Cime dezinfikovati aq pre upotrebe (KMnO4) ili nesto drugoč
2. Postavljanje podloge / dobro to je vec licna stvar ,ko kako smatra da je najbolje.
3. BITNO koji mi filter preporucujeteč Da li da i njega planiram pri izradi aq, u vidu pregradnog filterač

Posle cemo dalje!

svetac
reci visinu stalka,pa ti posaljem specifikaciju u excelu po kojoj ce ti u nekoj firmi izrezati a ti sastavis!

svetac
evo i poklopca kako si trazio,ima dva amortizera sa strane,klavir sarke pozadi,plastisni ugaonici koji su se pokazali jako dobri za vezu izmedju stakla i poklopca(koriste se kao ugaona pojacanja kod namestaja)ventilator od kompa da rashladi malo(do 2c) celu ekipu! bele folije su donekle uspesni pokusaju da se poveca kolicina svetlosti u akvarijumu,naravno moon light dve plave cevi za komp!
abcd0011.jpg

Edited by svetac on 07.08.2009 09:40

svetac
ovako to otprilike izgleda,prati razlike u merama ako nisam pogodio dimenzije akvarijum!
poklopac.jpg

Dusan79
Ja sam ostao bez teksta! Svaka ti cast!!!
Hvala!

P.S. Mislim da ce ova tema stvarno biti sjajna za sve one koji imaju neke nedoumice oko pravljenja akvarijuma, pa do one tresnjice na torti!
Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,645 jedinstvenih poseta