14.06.2026 06:02
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Pokusaj od 1000mm
svetac
koristim priliku da vas pozdravim,sa severa backe! da mi je neko rekao da ce se do juce ismijavanom (ko priznaje,malo mu se dodaje) pridruziti avanturistimaa koji se bave biljnim akvarijumima,nebi verovao. posedujem grupu akvarijuma(250,70,50........) u kojima se nalaze malavi ciklidi! pa mi sinulo da u kutak za spavanje (do sada jedina prostorija bez vode) ulepsam necim mirnim i opustajucim! ideja je potekla sa nemackog sajta
http://www.wandaq... i moje verzije u sketchupu!
svetac attached the following image:
1000mm1.jpg

Edited by Srafciger on 06.08.2009 09:42

svetac
sada to vec ima neku drugu dimenziju,tj formu. potopljen je pumpa atman AT 302 sa nekih 450 lit protoka! nabavljen je crni drobljeni mermer sitne granulacije,neko crveno i belo kamenje(mislim da ce ici crveno jer nisam nasao crno! i zamislio sam rasvetu sa neonkama ali me je drug kinez posavetovao u vezi rasvete,6500K COMPACT FLUORESCENT LAMPA ostaje jos da se odredi kolika jacina bi isla za dubinu od 20cm a stavio bih 2kom! ostaje mi neko da brz i bezbolan predlog oko podloge i nekih patuljastih bilja! prevrnuo sam dosta tema na ovome i drugim sajtovima,ali kada te biljke ne nalazim u prodaji!
abcd0004a.jpg

svetac
u strahu od potencijalnog prelivanja,a u zelji da ima sto manje skalamerije odlucio sam se za unutrasnji prelivni filter! sa samo jednom cevkom koja vraca cistu vodu,a prljava ulazi kroz prorez na zadnjoj strani(takodje savet iskusnog akvariste Ivana)! izgleda je ispao kakav jeste jer doticni majstori nisu vicni citanju tehnickog crteza,a bas ni poslu(dva puta je vracan zbog curenja). ostaje zelja za lepim akvarijumom i nada da cu uz vasu pomoc to i realizovati!
abcd0003a.jpg

Rasta
Za pocetak pozdrav i dobro dosao Grin

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
zander
Dobrodoao na sajt Thumb up
Čekamo dalji razvoj, ta odprilike planira od biljakač (ako poznaje neke nazive biljaka moda ili ako ne kako si zamislio da izgleda akvarijum) CO2, rasvetu kojuč djubrenje, podloga.... itd nadam se da dosta od svega zna ta te čeka, ali ako ne, pitaj! Thumb up
Pozdrav Wink

svetac
paaaaaaaaa,co2 sada proucavam! imam MIG aparat u radionici i vise vrsta boca ali neznam gde da potazim nesto malo kao aparat za gasenje pozara u autu! mozda vidim moze li se ventil na njemu zameniti! ali mi to jos nije prioritet! rasvetu sam naveo koju bih stavio! a biljke bih neke patuljaste jer je u pitanju visina od 25cm tj efektivno 20ak cm!

zander
Malo je i dubina aq problem a i visina... Ali ne smeta da napravis lep akvarijum, cak sta vise moze da izgleda jako dobro sa tim dimenzijama nesto kao Iwagumi npr. U 21 cm dubine podeli prednji srednji i zadnji plan i videces koliko ce ti malo za svaki ostati.
Zato bi po meni najbolje izgledalo kamenje u srednjem planu, takvo da ne zauzima puno mesta ili kao to je Vlada radio, grane od sunkenroot-a, jer bi sa celim panjem bilo pretrpano. Od biljaka moe npr glossostigmu napred ili neto manje zahtevno HC npr.
Moda po koja mahovina ako će da budu neke grane i za zadnji plan ostavi par cm mesta za neku pozadnisku biljku. Moda po koja Blyxa japonica u srednjem ili zadnjem delu...
U principu malo vrsta biljaka, ali poto počinje sa biljnom akvaristikom pazi da to ne ode u rasadnik u spavaćoj sobi Wink

svetac
nahvatao sam neke biljke koje su bas u tima malim koritene,kao u originalu!
Eleocharis parvula
Riccia fluitans
svakako za pocetak da nije zahtevno!(nazive sam prekucao jer ne kontam latinski) Wink
svidja mi se tvoj predlog zamislio sam neke zbunove negde po sredini,nesto visoko cupavo pozadi,ngde u prvom planu neku travicu pa da pustim kozice da pasuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!Grin
Edited by svetac on 05.08.2009 23:17

grujanic87
Pozdrav i dobro dosao u svet biljaka Cool Thumb up
Uh ovo je idealno za neki lep Iwagumi a i biljke koje si trenutno nabavio su za to idealne Thumb up
SRECNO Beer

svetac
malo sam poradio na njemu!
abcd0007.jpg

Edited by Rasta on 07.08.2009 17:15

svetac
rasveta je tunsgram 18w 1200l 6500k x2kom odluka je pala na ime nekih definicija 30-60L/lit 0.7-1w/lit

i koje spomenuHLADNO svetlo,ovo greje li greje!!Shock
Edited by svetac on 06.08.2009 18:05

svetac
sada vi meni reciteč! kako i sta postaviti u filter,koja filter masač nesto kao za obican akvarijum,malo keramike,malo dzakova,malo sundjera...........č
dobio sam seru super peat,sta i gde sa njomč

paleoglodit
Super peat mozes staviti u filter radi omeksavanja vode.Iz licnog iskustva sa Serinim Super Peat-om mislim da mu je uticaj veoma zanemarljiv.
Tako da ga mozes staviti i u podlogu kao sto sam ja uradio. Samo obavezno stavi neku mrezicu ako neces da ti izlazi na gore. Ali eto ti si podlogu vec stavio...Frown
Za filter mase imas puno informacija i varijacija pa se ne bih petljao da ti nesto savetujem jer nemam prelivni filter nego kanister.
U globalu : Prstenje, bio-substrat-kuglice,sundjer, vata i to je toCool

svetac
sme li se tretirati sredstvima za vodu,npr sera aquatanč

krcko
Niste ba bili određeni sa pitanjem . ta , da li se sme tretirati č Pozdrav

http://www.adsrs.org/
svetac
pa voda u tome biljnom akvarijumu,kao sto dodajem aquatan prilikom svake zamene u odredjenom odnusu na kolicinu zamenjene vode!

krcko
Thumb up naravno . Pozdrav

svetac
postavio sam reflektujuci foliju tj onu kao niklovana!
od mnogo taktiziranja oko poklopca sam se odlucio na po nemi najbezbolniju varijantu! dve letvice popreko kao nosaci sijalica,na njih su ucvrscene prednja i zadnja uzduzna stranica,poklopac neovisam. cela konstrukcija je laka za skidanje a za svakodevno hranjenje ili neko prihranjivanje lako se pristupa srednjem pokrivnome staklu koje se skida!
abcd0012.jpg

Edited by svetac on 07.08.2009 16:33

svetac
nadao sam se da nece prosijavati ali cu morati i sa spoljne strane zalepiti. efekat ogledala je fenomenalan 30-40% bolje svetlost ispunjava akvarijum!
abcd0013.jpg

krcko
Opet dosadni ja sa pitanjima . Koja reflektujuća folija č Izvini za ovakva pitanja , ali samo na ovaj način će mo uspeti da isteramo Lisicu iz rupe .
Staklo ima između svetla i vode č Glupo ovo pitam , poto vidim po slici da je tako , tu gubi onih 30 % osvetljaja . Pozdrav

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,272 jedinstvenih poseta