14.06.2026 06:03
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Razne Rotale
zander
Evo jedan zanimljiv LINK gde je na Ruskom napisano nekoliko recenica o Rotalama. Prevod sa Google translate.

Ukoliko neko ima neko drugacije zapazanje ili drugo iskustvo sa nekom od ovih vrsta neka napise u ovoj temi.

Sa Rotalom green na primer su se mnogi sretali i verovatno je bilo raznih iskustava moda i propadanja, a jedna je od moda najčećih i najlakih rotala.

Sa Rotalom wallichiii i nekim malo zahtevnijim verujem da je bilo i gorih iskustava.
U ovoj temi ljubitelji Rotala mogu razmanjivati svoja iskustva iz koji će moda neko drugi izvesti neki zaključak...

Na koliko vam je biljka rasla lepo: kolike konc. NO3, PO4, koji KH, pH, koliko CO2 itd. I na koliko vam je biljka propadala, u kojim uslovima, koja podloga, hranljiva ili ne, koja granulacija i sve ostalo...

A ako budemo postavljali slike onoga o cemu pricamo bice jos zanimljivija tema...

Bye

Panco
Rotale, veoma lepa porodica biljaka koje nam izgleda dosta prave problema u uzgoju. Uglavnom čitamo po stranim forumima meka voda PH 5-7.... i po meni velike neistine pisaca koji samo prepisuju jedan od drugog dok sami sebe ne ubede da su u pravu.
Iz mog iskustva sa rotalama one počinju da boluju od hroničnog nedostatka N azota kada im PH podloge padne ispod 6.5Ph, onda počinju da dobijaju utu boju bee od svetla počinjuda rastu po dnu usporavaju svoj rast i umiru im vrni zavreci. Neke rotale dobijaju intenzivnu crvenu boju i pustaju bočne korenove koji ne izgledaju ni malo lepo i novi listovi budu mestimično nekrotični a kod rotale green bele boje.
Iz mog iskustva naj lepe rastu pri PH podloge 6.8 do ph 7.2 ali moze da se desi da mnoge "crvene vrste" poprime zelenu boju i počnu da rastu veoma brzo. Namerno sam pisao samo PH podloge poto ne prihranjujem biljke preko vodene kolone a inace PH vode mi je ugranicama kao i podloga.

PS. Izvinjavm se na loem kvalitetu slika.
Panco attached the following images:
r2_2.jpg vasar_1.jpg r_4.jpg

branimir ok
HM ja sam najvise problema imao sa Rotalom walichii samo jednom je dobro rasla u nekoj slaboj podlozi .Nije da je nemam vise ali se jako muci sa rastom .A sto se tice ostalih koje imam rastu odlicno evo jedne slike od pre .
Sa desna na levo colorata ,nanjenshan,green i rotundifolia .

img413.imageshack.us/img413/5884/pa070875.jpg

i jos jedna

img810.imageshack.us/img810/7440/p8260742.jpg
Edited by branimir ok on 16.09.2012 18:04

daweed
Upravo izvađen bun nanjenshana

sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s480x480/283191_4567845122845_931790588_n.jpg

http://daweedaqua.tk
zander
Do sada sam od Rotala drzao:

1. Sp. green
2. Rotundifolia
3. Coloratu
4. Nanjenshan
5. Macrandra green
6. Vietnam
7. Macrandra
8. Wallichii 'long leaf'
9. Wallichii

Taj redosled odpilike bi bio i redosled zahtevnosti. Po meni to tako nekako izgleda sta god pisalo u bazama biljaka.

Ova tema ima za cilj da iznesemo iskustva o uzgoju, da se ne slozimo ili slozimo ali da svako napise nesto iz svog iskustva. Nikako da pisemo samo hvalospeve ili da kacimo one najlepse slike (ali razumecu da niste uslikali one biljke koje su propale jer nista imali sta da slikate, meni se to desavalo i sa Rotalom green zamalo, da se pohvalim)...
Ono sto moze da se poveze ako citate pazljivo temu i ono sto su prva dva clana napisala je da biljke iz ovog roda ne obozavaju bas preterano hranljivu podlogu, tj podlogu nize pH vrednosti.

Podloge kakve mi obicno pravimo u Diy varijantama su pod jedan zemlja za cvece pa onda sve ostalo. Zemlja za cvece je sirok pojam ali velika vecina takvih supstrata u sebi ima veci ili manji procenat kiselih treseta.
Iz mog iskustva tako neka podloga od zemlje za cvece kada se napravi a narocito u kombinaciji sa sitnijom granulacijom sljunka preko nje moze da bude jako los izbor za Rotale, narocito ove zahtevnije.

lh3.googleusercontent.com/-dvaI0XTKulU/UFd45UouHVI/AAAAAAAAA4o/tfbR8nAB4aQ/s800/rotale1.jpg

Ova slika koju kacim je odprilike tako neka podloga i vidi se da su Rotale solidnog izgleda ali ja ne mogu reci da sam sa tim nesto preterano zadovoljan jer mogu to da uporedim sa nekim drugim iskustvima i drugim varijantama hranljive podloge. Sa slike se vidi recimo da Macrandra ne izgleda bas najbolje i da su joj se uvili listovi....

Hranljivost podloge koju cesto spominjemo kao pozitivnu stvar, obicno prati pojava snizavanja pH vrednosti u podlozi, u prevodu tj u praksi, sto je podloga 'hranljivija' obicno pH vise ide u kiselo ukoliko nema nekog od pufera (iz podloge ili iz vodene kolone da pritekne u pomoc)... O ovome bi moglo dosta da se pise, da se spomene i redoks potencijal i stvari koje mi naravno ne merimo itd.

Naravno da necemo nista meriti i zamarati se time, ali u samom izboru podloge ukoliko zelimo da drzimo biljke iz ovog roda, pa i ostale biljke, treba malo obratiti paznju. Zemlja je po meni uvek ok izbor za Diy varijantu podloge, ali je isto tako i jako sirok pojam, pocevsi prvo od pH, kolicine organske materije itd.

Treba znati da pH koji pise na kesi proizvodjaca zemlje u nasim uslovima kada je zemlja pod vodom i kada je truljenje intenzivnije nego sto je predvidjeno i kada nema tolike kolicine kiseonika, kada je zatrpana slojem sljunka krupnije ali pogotovo sitnije granulacije itd, ide i ispod onih vrednosti koje su napisane na kesi. To cesto pravi problem i zakucava nase biljke, ne samo Rotale...

Slozio bi se i sa Branimirom i sa Pancom sto su napisali... A na racun toga napisao bi i napao onu poznatu izreku da kada nesto biljkama fali treba povecati koncetraciju CO2. Znam da obojica nisu resavali stvari na taj nacin kada su imali problema. Ja se sa tim povezivanjem CO2 i trazenjem problema u tome ne bi slozio nikako. A tu moze da bude i problema.... Na primer, sa mekom vodom pa i sa nekom malo tvrdjom cak, i jako nabijenim CO2 spustice se dovoljno mozda i previse pH vode (rad bakterija usporiti itd), a pH podloge verovatno zakiseliti jos vise, a moje Rotale, a mozda i vase nece napredovati bas najbolje...

Za kraj bi dao jedan mozda lep primer Rotale rotundifolie iz Kumovog akvarijuma, bez CO2, sa nesto kiselijom podlogom, krupnijom granulacijom podloge, bez djubrenja... Biljka mozda nije preterano zahtevna, ali mislim da se retko vidja ovakav kvalitet i prirast kakav je bio u ovoj temi Wink

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/5_28.jpg

Za kraj bi dodao da sam ovu temu zamislio na duze staze. Ne moramo sada svi na brzinu napisati sta sve imamo pa je zaboraviti i zaturiti medju starim temama, nego bas suprotno. Cak i ako ste pocetnik, krenite danas-sutra da se bavite vasom Rotalom pa ovde napisitie neke od vasih zapazanja, za mesec-dva-tri... Wink

zander
Jel imao neko nekad uopste neki problem sa Rotalama, da mu je propala neka od ovih biljaka, rotala green rasla bledo ili da mu se wallichi ofucala, rotundifolia konstantno bila sve samo ne lepo obojena ili slicno...
Dovoljno bi za ovu temu bilo napisati samo neko od ovakvih iskustava i okolnosti i parametre pod kojima se to desavalo.

Ako nije bilo problema jel onda ima jos neko neka lepa iskustva da pregleda malo starije foldere i podeli sa nama neku lepu sliku i kaze na koji nacin je dosao do te lepe i zdrave biljke...

Sa lepim a i onim ruznim iskustvima, mozete mozda pomoci nekom ko traga za resenjem svog problema, unaprediti svoje znanje ili znanje nekog ko nije ni svestan da ne zna Grin itd.
Edited by zander on 10.10.2012 08:57

pedja
evo da se ja pridruzim sa mojim zapazanjima.u mojem predstavljanju akvarijuma cete naci sve podatke o akvarijumu,rasveti,podlozi,co2....http://www.mojbil...ad_id=3147 a da dodam da imam problem sa rottalom rotundifoliom i coloratom.i pored pojacanog intenziteta hvatanja ljigave alge na sitnoliste biljke u mom akvarijumu,primecujem da su mi listovi na rotundifolii nekako bledunjavi i da se ofarba malo tek kad izraste do nekih 5 cm od povrsine akvarijuma a colorata jako slabo napreduje,posebno kad je skratim i te pelcere ponovo zasadim.inace,imao sam rotundifoliu u drugom akvarijumu sa dosta siromasnijom podlogom(carobna zemlja) i slabijom rasvetom,i dosta bolje je napredovala i bila je konstantno obojenija.parametri vode su isti kao i u ovom sadasnjem akvarijumu,s tim da sam jako slabo prihranjivao preko vodene kolone.

eto,i sad ti budi pametan.....I don't know
Edited by edison on 19.11.2012 22:56

Djuraa
Eto kada smo već kod Rotundifolije da se i ja malo poalim.Shock Naime, biljka raste normalno, čak je i lepe boje a odjednom listovi počinju da bivaju sitni i deformisani...tj do te mere se smanje da su veličine par milimetara. Parametre vode ne merim. Podloga u akvarijumu je oldtajmer Wink ,stara dve godine (JBL aqua basis + treset)... a moram i da napomenem da do deformacije listova nije dolazilo u prvih godinu dana ove postavke.
Evo i slike mada nije ba reprezentativnaBlushing
Djuraa attached the following image:
rotala_2.jpg

Srky Boy
zander wrote:

Slozio bi se i sa Branimirom i sa Pancom sto su napisali... A na racun toga napisao bi i napao onu poznatu izreku da kada nesto biljkama fali treba povecati koncetraciju CO2. Znam da obojica nisu resavali stvari na taj nacin kada su imali problema.

Sad sam u fazi trazenja resenja za moju rotalu r. Pitao bih Panca ili Branimira na sta je Zander mislio kad je ovo napisao, ali nisu nesto aktivni. Tako da Zander ostaje na tebi da ako hoces napises sta su oni radili kad se desi da vrhovi postanu nekroticni ili hloroticni. Tj pokazuju nedostatak necega.

zander
Panco wrote:

Rotale, veoma lepa porodica biljaka koje nam izgleda dosta prave problema u uzgoju. Uglavnom čitamo po stranim forumima meka voda PH 5-7.... i po meni velike neistine pisaca koji samo prepisuju jedan od drugog dok sami sebe ne ubede da su u pravu.
Iz mog iskustva sa rotalama one počinju da boluju od hroničnog nedostatka N azota kada im PH podloge padne ispod 6.5Ph, onda počinju da dobijaju utu boju bee od svetla počinjuda rastu po dnu usporavaju svoj rast i umiru im vrni zavreci. Neke rotale dobijaju intenzivnu crvenu boju i pustaju bočne korenove koji ne izgledaju ni malo lepo i novi listovi budu mestimično nekrotični a kod rotale green bele boje.
Iz mog iskustva naj lepe rastu pri PH podloge 6.8 do ph 7.2 ali moze da se desi da mnoge "crvene vrste" poprime zelenu boju i počnu da rastu veoma brzo.

Ukratko sam na ovo mislio Thumb up

Srky Boy
Ali niko ne rece kako postici da podloga bude u tom ,,idealnom" rasponu 6,8-7,2 PH. Odnosno postoji li nacin da se podloga koja tezi da padne ispod 6,8 PH odrzi u tom rasponu sa nekim sredstvom? Ili vrati u taj raspon, ako se zakiseli.

zander
Ali niko ne rece kako postici da podloga bude u tom ,,idealnom" rasponu 6,8-7,2 PH.

Ako se radi o ppp sistemu onda moze dodavanjem kiseline ili baze, (ili kiselog ili baznog djubriva) i naravno merenjem pH.

Srky Boy
zander wrote:

Ali niko ne rece kako postici da podloga bude u tom ,,idealnom" rasponu 6,8-7,2 PH.

Ako se radi o ppp sistemu onda moze dodavanjem kiseline ili baze, (ili kiselog ili baznog djubriva) i naravno merenjem pH.

To covece, to sam cekao da cujem. Hvala Thumb up

bobi
Rotala rundifolia u akvarium so 100ppm nitrati izgleda kao od catalog .nemam da slikam cim ima nedostatok vrvovite se nikakvi I dolnite listovi propagaat zatoa azot sto povece. Imam videno I dobri rotali na 10ppm nitrati so svetlo 1w na litar

Srky Boy
bobi wrote:

Rotala rundifolia u akvarium so 100ppm nitrati izgleda kao od catalog .nemam da slikam cim ima nedostatok vrvovite se nikakvi I dolnite listovi propagaat zatoa azot sto povece. Imam videno I dobri rotali na 10ppm nitrati so svetlo 1w na litar

Jel sam dobro razumeo imas 100 PPM nitrata i rotala izgleda jako dobro.
ovo sa donjim listovima nisam razumeo.
Kako ribe podnose 100 PPM nitrata u akvarijumu?
Bobi jel nitrate dodajes samo iz KNO3 ?
Edited by Srky Boy on 06.06.2013 22:23

bobi
Ribi nema u akva a nitrati 100 ppm. Rotala ,ricija ,stargras eloharis, akvilata ,lepotani. Gubrivo po ei a voda ne sum smenil dva meseca,edinstveno sto pazam na fe,stavam minimalno. Listovi dolni gi gubi

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,278 jedinstvenih poseta