14.06.2026 08:23
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
160 litara, In memoriam
isnogood
Ovo staklo, ova KADA (Kobajagi Akva Dizajn Amano) vie nije kod mene.
Za neto vie od dve godine dosta sam naučio uz ovo staklo, dobro se namučio, ali i zabavio.
Nadam se da u zdravlju i veselju slui novog vlasnika.
isnogood attached the following images:
lr_dsc_0266.jpg lr_dsc_0245.jpg

Edited by isnogood on 15.09.2012 00:41

isnogood
Pazio sam ga, brisao staklo i spolja i iznutra. Čak sam mu i haubu za fotografisanje napravio.
Naalost nije doiveo da haubu upgrade-ujem sa dodatnim svetlom za fotografisanje. Planirao sam da dodam 4 tedljive sijalice, svaka od 20W.
lr_dsc_0264.jpg lr_dsc_0270.jpg

Edited by isnogood on 15.09.2012 01:07

zander
Sta je dalje u planu, veci akvarijum ili nesto slicno?

Reci koju o odrzavanju ovog akvarijuma, sta si u podlozi imao, to je koliko se secam bila zemlja za cvece stara mozda i preko godinu dana i dodavao si posle osmocot?

Jedino sto primecujem sto bi se moglo popraviti je jedan skimer da skuplja skramu sa povrsine... Thumb up

isnogood
Ovog puta bez planova, kada je akvarijum u pitanju.
Ali kako mi nedostaje prčkanje po akvarijumu spremio jedan mali, da se igram. O njemu u drugoj temi, neki drugi put.

U ovaj akvarijum sam stavio staru podlogu, sa početka 2010. a sastav je:
- JBL AquaBasic PLUS
- vlasinski treset
- Zemlja*
Dodao sam i malo bentonita (ne znam zato).
Podloga je obogaćena Osmocote-om. Inače od kad sam počeo da koristim Osmocote dodajem ga na est meseci.

to se tiče prehrane nisam bio neto auran, ali se nisam ni mnogo oputao. Bilo je oscilacija u rastu biljaka, recimo Pinnatifida nije preivela, Pogostemon se čas mučio, čas rastao lepo. Bilo je i problema sa algama, najvie sa zelenom prakastom na staklu.

Istina, nedostajao je skimer, a to se najbolje vidi na fotografiji.
Mada, meni je nedostajao najvie sistem za automatsku dopunu vode, jer sa otvorenim akvarijumom, usled ispravanja, nivo vode neprekidno opada...

* Navodono se zove AquaPlants, čekog proizvođača www.agrocs.cz ali nisam uspeo da je nađem na netu.
isnogood attached the following image:
lr_dsc_0049.jpg

branimir ok
Ovo je bio odlican akvarium Applause Steta sto si ga otudjio .
Zadnja postavka je isto bila solidna ,Ali ja nikad ne bi zdrzao dve godine Thumb up Svaka cast .
Ajde sad da vidimo tog malisu kako napreduje Photo

isnogood
Nisam siguran da sam te razumeo za dve godine...
Ako misli na postavku, ona nije stara dve godine, zapravo u stanu u kom je nastala gore prikazana postavka smo iveli 16, 17 meseci.
Za to vreme se dosta događalo sa organizacijom kamenja i biljaka u akvarijumu.
Evo foto hronologije organizacije tih 16-17 meseci.

Decembar 2010.

mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/pc130076lr.jpg

Januar 2011.

img217.imageshack.us/img217/2199/p1100143lr.jpg

Pa onda dalje, od februara 2011. do marta 2012. Na fotografijama piu godina i mesec.

EDIT Prikačene fotografije su sloene, neznam zato, od najnovije ka starijim.
2012-03.jpg 2011-05.jpg 2011-04.jpg 2011-03.jpg 2011-02.jpg

isnogood
Pre stana u kom su nastale gore prikazane fotografije akvarijum je drugačije izgledao.
Da ne ponavljam slike ima tema u kojoj je ispraćen razvojni put do prvog rasturanja i prve selidbe ovog stakla.

zander
Super ti je ova hauba. Dobra stvar je staviti i na bocne stranice neki karton ili nesto slicno da se za finalno fotkanje ne rasipa svetlo po sobi, tj da ga sto vise ostane u akvarijumu...

Ova poslednja mi je odlicna Applause
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/2012-03.jpg

Koliko si zrna osmocota stavljao ispod biljaka? Negde ima tema o osmocotu ovde na forumu al nisam je pronasao...
Koristeci recimo taj osmocot na 6 meseci primetio sam da on i dalje radi i posle tog vremena, pricali smo o tome nekoliko puta ovako na okupljanjima ali ne znam jel se ovde spominjalo, verovatno zbog toga sto je stalno pod vodom pa nema stalnog 'susenja i kvasenja' i tako se verovatno manje 'hemije' oslobodi iz te opne kad je konstantno pod vodom. Uglavnom super je to djubrivo, a evo kod tebe i prezentacije toga Thumb up

Jeca
Fotografije samo delimicno docaravaju prizor uzivo, koji je bio fascinantan, ali kaci ih jos, ako imas.

Recnik stranih pojmova:

Problem sa algama- Cini mi se da sam video pufnicu! Jesam, jesam, video sam pufnicu! Cool

Takodje pitanje u vezi Osmocote-a. Da li kuglice koje izadju iz povrsine, mogu da prave probleme, zbog oslobadjanja hranljivih materija direktno u vodu? Kod mene su vise pri povrsini, jer imam i zemlju, a nemam pincetu, pa pazim da ne uzburkam podlogu, tako sto ih bockam u gornji sloj sljunka. Pri usisavanju se desi da ispliva poneka.

isnogood
Bilo je bočnih maski za fotografisanje.
Na fotografiji, levo, je obeleeno gde od maske ostaje senka, a na desnoj strani se vidi deo maske koji trči.

Osmocote sam bockao zrno po zrno (bez pogače), na par santimetara, valjda. Princip je bio sledeći: napunim čaicu rakije Osmocote-om stavim je na dno (da ne vadim celu ruki iz akvarijuma da bi uzeo novu kuglicu) i iz nje jednu po jednu bockao. Krenem sa jedne strane akvarijuma pa dok ne stignem do suprotne, i onda ponovim to dok ne potroim količinu koju sam spremio. Nikad nisam stavio vie od pune ake Osomocote-a u jednom cugu. Uvek sam kuglice gurao najdublje, tamo gde moe skroz do mreice koja odvaja hranjivu podlogu i kvarcni ljunak.

"Problem" sa slobodnim kuglicama sam imao kada sam rasturao akvarijum jer sam koristio uvek isti ljunak u kom je bilo dosta Osmocote-a. Trudio sam se da ih usisam prilikom promene vode, a kad se akvarijum zaraste onda se ni ne vide.
Sad, da li mogu da prave problem... Ako ih je puno + ako se dobrano đubri vrlo je moguće da će doći do većih koncentracija đubriva od eljenog.
Jo da dodam da sam istovremeno koristio nekoliko različitih (po sastavu) Osmocote-a (ne znam tačno kojih). Kupovao sam ga u nekoliko tura (različite) a sve sam drao u istoj kesi. Mislim da ovaj mix, bez preteranog dodavanja u podlogu, sasvim lepo radi.

Razmiljam se da mali akvarijum koji spremam, kad uvedem CO2, za početak hranim Osmocote-om. Otvorim kuglicu i sunem sadraj u vodenu kolonu. Za to ću morati da izaberem jednu vrstu Osmocote-a, da malo proučim hemijski sastav i bacim se na računicu imajući u vidu litrau i količinu biljnje mase. O tome ću detaljnije u drugoj temi, kad krenem sa malim akvarijumom.
bocna_maska.jpg

Jeca
Fotografije nacinjene pri poseti u avgustu 2011.

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/dsc00334.jpg

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/dsc00332_.jpg
Jeca attached the following images:
dsc00334.jpg dsc00332_.jpg

zander
Jel imas neku fotku ove poslednje postavke bez opreme, frontalnu?

isnogood
Nemam. Imam iz raznih uglova i detalje, ali nemam frontalnu bez opreme.
dsc_0027lr.jpg

isnogood
Bilo je interesantno pratiti rast HC-a na 30cm i 1cm dubine. Fotografisano 16. februara.
dsc_0407uzgajaliste.jpg

isnogood
22. februar
lr_dsc_0158.jpg

isnogood
14. mart
dsc_0041lr.jpg

isnogood
25. mart
dsc_0072-detalj.jpg dsc_0066-uzojeno.jpg

Panco
Sta si koristio od prihrane. Predpostavljam da si nagurao osmokota dobrano.Smile ili imas neku drugu tajnu.

isnogood
Standardno, kroz vodenu kolonu Profito, KNO3 i Wuxal Fe bogato + malo KH2PO4, KCl, i urea.
Naravno, saksija fino nafilovana Osmokotom Smile
Nema tajne.

Malo vie vremena joj je trebalo dok nije krenula, verovatno dok nije pustila korenje jer sam sadio neke patrljke. Kad se ukorenila - buknula je, kao korov.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,720 jedinstvenih poseta