14.06.2026 09:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Nova podloga - pitanje
Atanas011
Zdravo svima. Rasformirao sam aq i sad krećem od nule (dobro, ne ba od nule, ali blizu).

Treba mi vae miljenje vezano za formiranje podloge. Znam da o ovome ima dosta teksta, ali obzirom na vreme kojim raspolaem i dostupan materijal, ipak bih pitao neto.

Ideja je da na dno ide par litara meavine neke komercijalne zemlje (npr. Čarobne - pravo iz kese), smrvljene lave, peska i moda malo gline. Odozgo bi ilo 10-ak kg rečnog ljunka granulacije 1-1,5mm.

Pitanje: kako vam se čini ova kombinacija?
I drugo: koja količina meavine je potrebna za aq dimenzija 60 x 30 x 30cm?

ZoSo
Mislim da bi sa oko 2l mase dobio sloj od 1cm na dnu, to bi bilo i dosta.....
Ja lično ne bi stavljao tako sitnu granulaciju preko zemlje.

Veriu
Ja sam u svojim akvarijumima koristio carobnu zemlju ali sam odvojio treset iz nje i pokazala mi se kao dobra kombinacija. Debljina sloja je izmedju 2 i 3 cm preko celog dna akvarijma. I slazem se sa zosom nemoj stavljati previse sitnu granulaciju peska preko zemlje.

Atanas011
Moda granulacija 2-2,5mm? (Zbog veličine aq - previe krupan pesak ba i ne izgleda sjajno.)

Veriu wrote:

Ja sam u svojim akvarijumima koristio carobnu zemlju ali sam odvojio treset iz nje i pokazala mi se kao dobra kombinacija. Debljina sloja je izmedju 2 i 3 cm preko celog dna akvarijma. I slazem se sa zosom nemoj stavljati previse sitnu granulaciju peska preko zemlje.

Na koji način si odvojio treset iz Čz?

Veriu
Potopis zemlju u vodu ono sto ispliva na povrsinu je treset to odvojis, naravno nesto treseta ce ipak ostati u zemlji ali to nece uticati toliko posle na uslove u akvarijumu.

Marinjo
a zasto si odvajao treset,mislis li da nije koristan u podlozi ?

Veriu
Nekazem da nije koristan u podlozi ali postoji jako velika mogucnost da zakiseli hranjivu podlogu previse i radi raspadanja samog treseta posle nekog vremena hoce da napravi probleme, sto mi se jedanput i desilo pa mi se sve zaalgalo. Ovako imas dovoljnu kolicinu kada ga isperes da prilikom raspadanja ne napravi problem u akvarijumu.

isnogood
Zato pesak u hranjivu podlogu?
Moda da doda u podlogu malo Osmocote-a?
Nemoj da zaboravi mreicu između hranjive podloge i ljunka.
U ljunku granulacije 2-2.5mm biljke će lepo razvijati korenov sistem, vremenom će pokriti celu povrinu pa ljunak neće ni videti.

Atanas011
isnogood wrote:

Zato pesak u hranjivu podlogu?
Moda da doda u podlogu malo Osmocote-a?
Nemoj da zaboravi mreicu između hranjive podloge i ljunka.
U ljunku granulacije 2-2.5mm biljke će lepo razvijati korenov sistem, vremenom će pokriti celu povrinu pa ljunak neće ni videti.

Mislio sam da će malo grubog peska da joj da rastresitost. Ipak ne?
Osmocote ovaj put ne, raspolaem samo gorenavedenim materijalima.
Mreica je već spremna (fasadna).
Znači ipak malo veća granulacija. Ok Thumb up
A to se tiče dodavanja lave i gline u zemlju - ima li smisla?
Edited by Atanas011 on 07.09.2012 19:38

Marinjo
ja sam dodavao glinu,cistu,skolsku...nikada mi nije pravila probleme....mislim da je to ok

Veriu
Mozes ti ubaciti i pesak nece on naskoditi, isto sam ga dodavao i kod mene iz istog razloga.Kao sto je marinjo rekao mozes dodati i glinu mada ona moze i naknadno da se ubacuje u podlogu.

isnogood
Rekao si pesak, da nisi mislio ljunak?
Sa lavom će isto dobiti na rastresitosti, a glina, koliko znam, ne moe da nakodi.

Veriu
isnogood wrote:

Rekao si pesak, da nisi mislio ljunak?
Sa lavom će isto dobiti na rastresitosti, a glina, koliko znam, ne moe da nakodi.

Da mislio sam na sitniji sljunak, mada sam ubacivao i pesak nisam primetio da je nesto skodilo.

Atanas011
Ba pesak - recimo "jedinica". To je onaj malo krupniji, grublji (za razliku od "nule"Wink, koristi se za pravljenje maltera. Ja ga dodajem u zemlju za cveće, kad sadim. Rastresa zemlju, ali u aq nisam probao.
(Naime, nisam eksperimentisao sa podlogom, ovaj aq je rasformiran posle vie od dve godine "rada".) Interesuje me ima li efekta.

Veriu
Atanas011 wrote:

Ba pesak - recimo "jedinica". To je onaj malo krupniji, grublji (za razliku od "nule"Wink, koristi se za pravljenje maltera. Ja ga dodajem u zemlju za cveće, kad sadim. Rastresa zemlju, ali u aq nisam probao.
(Naime, nisam eksperimentisao sa podlogom, ovaj aq je rasformiran posle vie od dve godine "rada".) Interesuje me ima li efekta.

Nisam primetio da ima nekog efekta kada se dodaje pesak.

isnogood
Pesak se u vodi "zabetonira", istina kada ga ima vie.
Ako je poenta rastresitost onda mislim da je dovoljna mrvljena lava ili ljunak. Ne verujem da će sa peskom napraviti nekakav "boljitak" u podlozi.

Kad dođe do Osmocote-a, a toplo ga preporučujem, ovde ima opisano kako da ga jednostavno stavi u podlogu

Atanas011
Ok. Onda ću da izostavim pesak Thumb up Samo par aka lave. Moda malo ljunka.
Hvala za link Smile

Jeca
Kod mene je dosta slicna podloga. Na dnu Zeolit, Aqua Clay, pa odozgo oko 7l Carobne Zemlje pomesane sa sljunkom 2-3mm, s' tim da je naknadno sve to obogaceno Osmocote-om. Prvi put koristim ovako jaku podlogu i mogu reci da sam zadovoljna ucinkom. Bilje orezujem svakog vikenda. Thumb up

Atanas011
Evo konačnog sastava: Tera magma - par litara, par aka mrvljene lave i malo sitnog ljunka. Videćemo ta će ispasti.
Hvala na savetima, drugari Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,814 jedinstvenih poseta