14.06.2026 08:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
96 litara - moto
moto
Pozdrav.
Evo i mog novog...
Dimenzije aq su 80 x 30 x 40 cm (96 l). Za filtraciju zaduzen je kanister Fluval 104, za osvetlenje 1x20W T8 + 2x35W T5. Podloga je Tropica Plant Substrate, pored nje je Master Soil. Od bilja nalaze se tu:
- Blyxa japonica
- Hemianthus callitrichoides
- Eleocharis parvula
- Utricularia graminifolia
- Riccia fluitans
- Staurogyne sp.
- Micranthemum umbrosum
- Hydrocotyle verticillata
- Eusteralis stellata (Pogostemon stellatus)
- Taxiphyllum barbieri
- Microsorum pteropus Windelov
- Microsorum pteropus
- Glossostigma elatinoides
- Rotala rotundifolia
- Heteranthera zosterifolia
- Lindernia rotundifolia
Ribe su (odnosno bice, jer su neke jos u karanteni):
- 13xDanio margaritatus
- 22xBoraras Maculata
- 15x Corydoras pygmaeus
Beskicmenjaci:
- kozice Neocaridina heteropoda var. red (Red Cherry Shrimp)
www.shrani.si/f/3H/an/QJV5vX5/img4009.jpg

Komentari i sugestije vrlo pozeljeneSmile

Dusan79
Meni ovo izgleda fenomenalno! Panj je fenomenalan! Koje je to drvo!
Verovatno bi od iskusnijih dobio predlog da pomeris ovo bilje iz zadnjeg plana levo od korena skroz u desnu stranu! Da bi dobio na dubini postavke!
Pozdrav! Thumb up

Kum 1229
Nebi ja tu nista diro,po meni je svaka biljka na svom mestu,ovo kada se razraste bice bum Thumb up. Super postavka Grin

zander
Lepo, lepo Thumb up
Da li je gornji sloj podloge Master Soilč Mislim da je dosta dobra podloga, pogotovo naspram cene... Samo to se kod nas nemoe kupiti gotovo ni u jednom opu (bar mislim) Frown

Javljaj kako ide... Thumb up

pesavranjanac
ovaj aq bas obecava svidja mi se bas, samo da se razraste i trebalo bi das bude vrh Thumb up

moto
Pozdrav.

Zamolio bih vas za pomoč jer sam vie neznam ta da radim...
Da vas upoznam ta se događalo do sada sa tim aq:
Posle dve, tri nedelje pojavile mi se alge, koje sam nekako savladao i več su se počele povlačiti ali nisu jo potpuno nestale. Onda sam dodao reflektore na sijalice ali nisam skratio foto perioda (4h/dan) i dosta povećao prihranu bilja (makro za 100%, mikro za 50%, CO2 za 100%). Do tada bili su svi parametri vode stabilni, nedeljno sam menjao vodu i pravio testove.
Ali nakon toga počelo se neto meni nerazumljivo događati u tom aq. Drop checker postao je ut zato sam počeo smanjivati doziranje CO2, ali drop checker je bio sve utiji. Alge su opet počele da napreduju a pojavile se i BBA. U samo tri dana bio je aq pun algi. Opet sam testirao vodu i nisam mogao da verujem svojim očima. Po kalkulatoru bilo je samo 5ppm CO2 (to se dogodilo sa drop checkerom nemam pojma), nitrati bili su ok a fosfata uopte nije bilo. Poćeo sam dozirati vie KH2PO4 otopine ali nikako nisam uspio dignuti PO4. I kad sam uvečer dodao onoliko fosfata da je test pokazao neto malo iznad 1ppm, ujutro bilo jo samo manje od 0.25ppm.
Moda jo to: dotada dodavao sam mikro (plantex) i makro (KNO3 i KH2PO4) svaki dan u isto vreme ali po razgovoru sa Katjuom pojavila se sumnja da to nije dobro zbog reagovanja Fe i PO4. Danas je peti dan otkad ne dodajem ni kapi mikro, PO4 dodajem 1ppm/dan ali nita ne pomae... Fosfata nema odnosno ga test jedva detektuje.
Tester radi ok, u to nema sumnje.

Zna li moda neko od vas ta se deava i kako da se izvučem iz tog sranjač

paleoglodit
Ne znam nista vise od tebe ali logicno je da ako su testeri ispravni onda treba povecati jos vise KH2PO4.
Sto se tice te reakcije PO4 i Fe deluje mi nestvarno jer ako ona zaista postoji u toj meri da smeta onda se ona desava i u slucaju da naizmenicno dodajes PO4 i Fe.
Treca mogucnost je da si se nesto preracunao dok si pravio rastvor KH2PO4 a da nisi to ni primetio.
Edited by paleoglodit on 04.10.2009 15:07

moto
paleoglodit je napisao:
Treca mogucnost je da si se nesto preracunao dok si pravio rastvor KH2PO4 a da nisi to ni primetio.

Ova mogučnost ne postoji, jer sam jedan sat nakon dodavanja testirao PO4 i bilo ga je dosta...znači 1ppm. To sam uradio uveće ali do jutra je PO4 nestao ko duh.

paleoglodit
Onda ga trose biljke

Panco
probaj u poseban sud da stavis mastersoil i dodas KH2PO4 da vidis dali master soil veze PO4

moto
paleoglodit je napisao:
Onda ga trose biljke

To nije moguće. Preko noći i biljke "odmaraju" i zato ne troe... A druga stvar je u tome, da ne moe tih nekoliko biljka (prekrivenih sa algama) ob ovako niskom foto periodu potroiti tri puta vie PO4 u odnosu na onaj drugi 120l aq.No no
Edited by moto on 04.10.2009 15:30

moto
Panco je napisao:
probaj u poseban sud da stavis mastersoil i dodas KH2PO4 da vidis dali master soil veze PO4

Ba to sam sinoć uradio. Dao sam master soil u posudu jer me zanima ako isputa u vodu neke veče količine Fe. Ako nije to, onda ću dodati i KH2PO4 kako predlae. Hvala za ideju.

zander
Isto tako uzmite neku zemlju ili jo bolje "zemlju za cveće", na njoj je bar deklarisano koliko ima Fe uzmite neku koja ima velike koncetracije Fe i stavite u vodu pa sipajte Fosfate (KH2PO4) koliko hoćete i merite onda fosfate.... I test će vam pokazati Nulu Smile

Isto tako, smo imali zezanciju sa nekim glistenjakom koji smo stavljali u akvarijum koji je izgleda pun Fosfata.... Biljke su umirale, jednostavno Gvođe im uopte nije bilo dostupno i doviđenja su bile za 3-4 dana... Reenje je posle toga bilo da se u toku dana po 3 do 4 puta sipa po malo Plantexa tad je situacija bila mnogo bolja.
Čuo sam da Fosfor nemoe da odreaguje sa helatizirani Fe, ali... Npr Panco je merio sa (ne znam koji tester) konc. Fe odma nakon ubacivanja u vodu, tester čak mislim da ratura taj helat i pokazuje pravu konc. Fe. Ali....
Posle sata vremena... kada se ponovo izmeri konc Fe ravna je nuli.

To su iskustva sa nekim glistenjakom punim fosfata... Isto se deava kad đubrite istovremeno KH2PO4 i na primer Ferro ili Plantex....
A sa zemljom bogatom Fe, imate manjka PO4.

Znači Fe i P paljivo dozirajte. Ako ne verujete moete i sami da uzmete testove pa proverite Thumb up

Pozdrav Beer

paleoglodit
Pa Zander ja vam verujem za to ali iz toga proizilazi da se biljke jedan dan hrane sa PO4 a drugi dan sa Fe.Znaci ne mogu da jedu sve odjednom .... a s druge strane im treba sve.

Mozda bi ste mogli da mi date tu hemijsku reakciju da bolje ukapiram ovo.
Ili bar neki link o tome...

zander
Traio sam po netu koja bi to mogla da bude reakcija, nisam naao.

Npr Oktopus nam je dao jedan dobar savet kako on radi.
Ako sam dobro zapamtio, a nek me on ispravi ako nisam...

Po paljenju svetla jedan sat on dozira mikroelemente (u kojima je naravno i Fe), a uveče dozira makroelemente. Kod njega je ipak voda meka i usvajanje svega ide mnogo lake. A koncetracije mikro i makroelemenata nema potrebe da dri na nekim visokim nivoima.

krcko
Takav sistem u kome se koristi RO voda sa pridodatim potrebnim mineralima i kontrolisanim parametrima , dozvoljava da se dodaje uvek ono to je potrebno i nedostaje pojedinim vrstama biljaka . Svakako iziskuje detaljno poznavanje osobina vode i pojedinačne potrebe biljki .
Nadam se detaljnijem Octovom postu . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Evo jednog primera (jedinjenja P i Fe), ali ne kaem da je to ba to... Jer gde god da sam traio o tome slabo pie. Uglavnom su savetei da P i Fe ne idu zajedno...

FePO4 - Gvođe (III) fosfat
Fe3(PO4)2 - Gvođe (II) fosfat

Mislim da su oba nerastvorljiva u vodi, znači nisu dostupni za biljku.

Ova dva jedinjenja sam sada na brzinu uspeo da izguglam... Wink
Edited by zander on 04.10.2009 18:26

katjusa
Evo, koliko sam ja uspela da pročitam na ovu vrlo zanimljivu temu.
Plantex za helator upotrebljava EDTA, koji je u vodi sa pH manjim od 7 veoma stabilan, kad pH poraste (naročito vie od 7.2 - 7.5) je sasvim druga priča. Sad Moto je napiso, da mu je koncentracija CO2 pala na 5mg/l, zbog toga se verovatno i pH dignuo i evo slobodnog Fe, koji padne i moe sa sobom da povuče ion PO4--.
A moda i greim Sad
Pozdrav

moto
katjusa je napisao:
Sad Moto je napiso, da mu je koncentracija CO2 pala na 5mg/l, zbog toga se verovatno i pH dignuo i evo slobodnog Fe, koji padne i moe sa sobom da povuče ion PO4--.
A moda i greim Sad
Pozdrav

Da, to se je dogodilo kad sam gledao uti drop checker i smanjivao CO2. Kad sam proverio vodu testovima, pH bio je među 7.5 i 8 a KH 5d.
Ali nakon toga je pH sve do danas opet ispod 7 (6.5-7).

katjusa
to dalječ Ba ne znam Sad
to kau testovi one vode sa Master Soil-omč
Ipak meni ova podloga nikada nije pravila frke, a Tropicač
Čekamo na iskusnije Wink
lp

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,632 jedinstvenih poseta