14.06.2026 08:24
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
crna bradata....kako protiv nje
Marinjo
pozdrav...vec neko vreme,5-6 meseci imam problema sa ovom algom u aq. Aq sam vec predstavio,pa bih zamolio admine da linkuju,posto meni ne polazi od ruke,pod nazivom je my wet forest ...zanima me vase iskustvo u otklanjanju ove vrste algi,koje ih ribice jedu i slicno... Od prehrane dodajem pro fito i od skoro fosfo( misleci da nije mozda od manjka fosfata ali se stanje ne menja),nedeljno menjam po 50l vode. Kh je oko 12-13, Gh-14-15,Ph-oko 6,8, dodajem CO2 iz boce ....ako vam jos nesto trebaod podataka slobodno pitajte ...
Edited by edison on 17.07.2012 10:42

Marinjo
evo i slike..
Marinjo attached the following image:
imag0095-1.jpg

Marinjo
i jos jedne na kamenu
Marinjo attached the following image:
imag0096-1.jpg

krcko
Na drugoj slici ima i Cijano- Pogledaj malo u Tekstovima deo o Algama. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Marinjo
Krcko druze,procitao sam sve tekstove ali nisam ustanovio da li nastaju zbog viska ili manjka nitrata...ako je zbog viska kako da ga smanjim sem zamenom vode. Pre bih rekao da je druga alga zelena tackasta jer se jako tesko skida i ima je samo na tom kamenu koji je direktno pod MH sijalicom...negde sam video da trihogasteri jedu ovu algu ali mi se nikako ne uklapaju u postavku,znate li neku drugu vrstu koja bi ih grickala :-)

krcko
Black moly, Ksifo. Pozdrav

Marinjo
hvala Krcko...niko vise nije za diskusiju ? :-( svi akvaristi na plazi ;-)

katjusa
Na prvoj slici izgleda, kao da je alga vec promenila boju - dobar znak
Druga fotka je vec druga prica Surprized
Ova alga se obicno pojavi kod nedostatka CO2 ili kad nivo CO2 u akvarijumu varira. Da li si siguran, da je pH 6.8 kod KH 12-13?
Inace prckanjem EC ili H2O2 unistavas ovu algu, ali trebas da nadjes uzrok, zasto se ona pojavlja.
Čao
Katjusa

Marinjo
Sad sam merio Kh je 10 a Ph oko 7 koliko ja procenjujem posto su mi testovi na uporedjivanje boje ... pa nzm za CO2, dodajem ga konstatno bez prekida iz boce,ali verovatno varira preko dana kada ga biljke sintezuju najvise...jel vi koristite Ph kontroler na vasem CO2 sistemu ? Razmisljam da ubacim neku black moli,da vidim da li ce grickati algu,mada moli sa neonkama,pff... :-(

zander
Ako je prihvatis kao 'crnu cupavu' onda ces lakse sa njom izaci na kraj, nego ako je gledas kao "crnu bradatu" Smile
Zeznuto je izaci sa tom algom na kraj, sphagnum treset hoce malo da zeza sa tom algom...

Marinjo
Hehe...moguce ;-)

afrika
Tesko jeste, ali nije nemoguce. Posle nekoliko meseci, od gomile u prvi mah, pa sporadicno kasnije, ne uspevam da je provalim ni u tragovima. Marinjo, koje svetlo je iznad aq? Mislim da su kod mene kljucnu ulogu odigrali variranje nivoa CO2 i cesto eksperimentisanje s rasvetom, cesto i sa nekvalitetnom ili neadekvatnom. S boljim iglicastim ventilom i prestankom eksperimenata posle mesec dana je situacija bila za ne poverovati. Nista nisam menjao u sistemu prehrane. I prestao sam s izmenama vode na nedeljnom nivou, za mesec dana sam mislim samo 2x promenio u manjim kol. Da budem iskren, ne bih ni toliko da temp. nije skakala u nedogled.

www.ciklidi.net
katjusa
Da, ova alga je zeznuta i zbog cinjenice, da postoji nekih 50 razlicitih vrsta, koje zive u slatkoj vodi i su jim uslovi za razvoj potpuno razliciti. Ne mozes, da je identificiras bez mikroskopa i naravno znanja o tome, kakve su jim razlike. Ja jih ne poznajem. Imala sam probleme sa njima i u akvarijumu, gde koristim pH kontroler Surprized
U glavnom postoje 2 razlicita nacina (savisi od alge naravno) za pomoc u borbi protiv ove alge. Imas one, kojima se svidja "prljava" voda, puna organskog otpada, znaci u akvarijumu, kojeg smo malo zapustili. Tu pomoze ciscenje filtera, sifoniranje i uklanjanje otpalih listova, koji trule. A postoje i druga varianta ovih algi, kojima prija suvise cista voda, pa trebas da je malo "zaprljas". Mozda je ovo pomoglo afriki u borbi protiv te napasti. Thumb up
Gde se tebi pojavlja, samo na kamenu ili i na biljkama? Ima li testere za NO3 i PO4? Kod mene je situacija bila puno bolja, kad sam izvadila one pumpe za dodatnu cirkulaciju. Inace ova alga je jedna, koju kad je imas (unosis) - je imas, mozes samo da je drzis pod kontrolom. Srecno Yes
Bye

Marinjo
sto se tice rasvete, koristim 2 neonke philips od po 18w i jednu stednu od 6500 k,u vremenu od 10;30 do 16:00 i u vremenu od 19;00 do 22;00, a u medjuvremenu svetli MH Giseman aqua od 5600 k i 150 w,ta tri sata. imam dobar iglicasti ventil i nemam oscilacije u broju mehura...nastelovao sam ga pre godinu i jace i nista nisam dirao jer je konstatan br mehurova...algi ima uglavnom na dva tri kamena, cevki filtera, na mahovini ali u samo jednom delu aq i po nekom listu valisnerije ali na vrhu lista. Takodje sam pre par meseci stavio i pumpu za cirkulaciju ali se samo povecao broj bradonja,tako da je pumpa danas izbacena...danas sam izvadio par tih "zarazenih kamena, istrljao cetkom,otkuvao i vratio u aq :-( navedene testere za sad nemam ali videcu da ih nabavim uskoro (koje bi mi preporucili a da ima kod nas u Srbiji da se kupe )
Edited by Marinjo on 19.07.2012 00:33

krcko
Testove Salifert-Aquashop, ili Tetra ako su ti pristupačniji. Pozdrav

Marinjo
hvala ;-)

tomce
i ja imam probleme sa ovoj algom, i to samo na vulkanski kamenja
doziram 10ppm no3, 10ppm K i 2ppm Po4 3 puta nedeljno i menjam 50%voda
svetlo je metal halide 8000K
i1147.photobucket.com/albums/o559/tomcedoo/DSC09701.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,720 jedinstvenih poseta