14.06.2026 04:51
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Hydroton i kokosov cips
afrika
Nosim se suludom mislju da upotrebim najsitnije kuglice hydrotona kao jedini i zavrsni sloj podloge u jednoj drvenoj postavci, takodje i kokosov cips preko kao dekoraciju. Ne planiram ista da sadim u takvu podlogu, ali me interesuje kakve su sanse da napravim boom u aq - pretpostavljam da su kuglice bogate gvozdjem, a kokosov cips je u stvari treset I don't know I sve bi to nicim ometano "curelo" u vodu. Ima li ko iskustva u vezi s ovim - da li je zamisao unapred osudjena na katastrofu? I pre svega, hoce li to uopste da ostane na dnu? I don't know Unapred hvala na odgovorima Smile

www.ciklidi.net
zander
Hydraton kuglice su jako lagane, moraces da cekas dosta dugo da se natope vodom. Nisu one kao aquaclay, slicne jesu ali se jos teze natapaju. Ako hoces tako nesto onda ti predlazem aquaclay. Kuglice su totalno inertne, ako su dobro oprane naravno.

Kokosov cips, je poput treseta. Treset u agronomiji predstavlja organsko djubrivo i pisalo se mnogo o njemu kako nastaje i od cega. Postoje razlicite vrste takvih treseta (zavisi od nalazista i od uslova u kojima je treset nastajao).
A treset od kokosovih vlakana ipak ne mozemo poistovetiti sa ovim tresetom koji obicno spominjemo u akvaristici, iako podseca na njega.
Taj treset bi trebao da je vrlo otporan na razlaganje, i zato je i pogodan i koristi se u hidroponik sistemima, kao i kamena vuna, vermiculit, hydraton kuglice itd.
Za hidroponik sisteme je poenta da nema organike, samo se koriste mineralna djubriva. Tako da ne mozes od njega, pa ni od hydraton kuglica ocekivati nista posebno (u smislu nekog negativnog uticaja na vodu).
Edited by zander on 10.05.2012 19:52

afrika
Veliko hvala, Zander, na iscrpnom odgovoru. Onda nema sumnje, probacu s kokosom i aquaclay-om, cini mi se i da prirodnije izgleda. Ako se ne varam nisu pravilne kuglice u pitanju kao kod hydratona.

www.ciklidi.net
strujas
Ja imam podlogu samo od hidrortona , sa vrlo malo akva kleja na vrhu.
Trebalo mu je jedno mesec dana da se potpuno natopi vodom, ali sada skoro da i nema razlike izmedju ove podloge i kvarca.
Doduse bilje mora maaalkice pazljivije da se sadi.
Sa ubacivanjem osmokota spricom u podlogu nema nikakvih problema.

afrika
Hvala, Strujas! Nabavio sam ipak aquaclay, probacu i coco chips. Trebalo bi to uskoro da zazivi pa cu videti vec sta i kako Smile

www.ciklidi.net
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,881 jedinstvenih poseta