Jel moze neko da mi kaze koje su ciljne vrednosti, PPM nitrata i fosfata koje treba da obezbedim da bi mi biljke poput HM-a, HC-a, Hottonia palustris, Myriophyllum, Eleocharis parvula, Glossostigma uspevale bez problema.
To pitanje je veoma skakljivo, i uvek se stvori rasprava na forumu posto su misljena i iskustva razlicita. Veoma si skrt u informacijama koliki ti je AQ, podloga, filtracija, CO2, osvetljenje..... Naj bolje nadji neciji AQ koji ti se svidja pa pokusaj da kopiras njega. Inace dobrodosao u svet algi, polemika, nadanja, razocarenja, uspeha, lepog druzenja ....
Akvarijum je 100L, CO2 iz boce 2 mehura u sekundi, podloga zemlja za cvece ,,Unija" Zrenjanin i akvalit, sa nesto tetraplant coplete substrate i denerle deponitmix, svetlo 2x24W T5 i 2x18W T8. Filtracija Atman motorna glava AT 102 500L/h.
Imas sve sto ti treba za biljke. Posadi sve biljke sa spiska i vidi kako ti uspevaju na toj podlozi i tim uslovima. Prati biljke i onda zakljucuj da li si zadovoljan rastom ili ne i pocni da im dodatno ugadjas prihranom kroz tecnu kolonu ako treba. Kod akvarijuma sa hranjivom podlogom (a ti imas svega u podlozi) nije cilj samo gadjati vrednosti ppm-a u tecnoj koloni.
Uvek mozes da se opredelis ili za PPspro ili EI ili neku njihovu modifikaciju za djubrenje preko tecne kolone...
Vecini ovih biljaka sto si nabrojao odgovaraju nesto vece koncetracije nitrata u vodi.
Od 0-15ppm recimo ce ti sve one mnogo slabije napredovati nego ako su koncetracije preko toga.
Po meni, fosfate isprati i gledaj sta se desava ako ih dodajes i koliko ih dodajes a nitrate ne spustaj ispod 20ppm.