14.06.2026 04:50
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Fotoperiod
afrika
Planiram da u novom aq krenem sa 7 sati osvetljenja, ali bih ga iz prakticnih razloga razbio na 2 perioda - je l' tu postoje neke bolje i manje bolje sheme ili je sasvim svejednoč Konkretno bi u ovom slucaju izgledalo ovako: 10-13h i 22-02h - je l' ovaj "period mraka" predug i koliko moze da odigra kod eventualne pojave algič Dnevna svetlost je u toj prostoriji na minimumu...

www.ciklidi.net
krcko
Moe da se igra ako hoće , mada je meni fotoperiod drugačiji i poklapa se sa normalnim dan-noć , a Tvoj je vie noćni . Posmatraj biljke , one same pokau . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
dexter
Mozes da pravis pauzu najvise dva sata kao sto je u Siesta sistemu osvetljenja.Ali mislim da je u kontinuitetu 7 sati sasvim dovoljno za tek formiranj Aq.A to sto ti je rekao deda krcko da posmatras bilje to je u sustini najbolja stvar,jer same biljke pocinju da se zatvaraju u odredjeno vreme a samim tim svetlo posle toga nebi trebalo da bude upaljeno.
Edited by dexter on 22.07.2009 13:01

www.aquaplants.org
Slobodan
Poznato je da u biljnom akvarijumu treba da bude velika količina svetlosti, upravo radi intenzivne fotosinteze, uz adekvatnu količinu hranjljivih elemenata i naravno CO2...

Mene interesuju vaa iskustva vezana ne samo za snagu svetlosti, o tome je bilo reči i zna se koliko W/l ili lumena, već upravo za pomenuti fotoperiod i eventualnu siestu..č

krcko
Oko fotoperioda nisam puno pametovao , izbor duine su mi bile biljke .
Specifičnost je da se prostor u kome ivim nalazi na Severo-Zapadnoj strani , u jutarnjim satima zaklonjen prednjim delom zgrade , tako da je intenzitet dnevne svetlosti umanjen a , zraci sunca stiu tek oko 11 h i posle 13 h prelaze preko zgrade sve do 17 h , kada ih opet imam . Fotoperiod kod Diskusa je 09-21 h 60 W + 15 i 30-21 h 50 W neprekidno . Sieste nikada nije bilo . Travko je osvetljen od 9 i 30 2x24 W + od 10 h do 20 i 30 , jo 2x24 W . Za slučaj brljotine ide ovde totalni mrak po 24 h .
Pozdrav

Slobodan
Ako sam te dobro shvatio u pitanju je skoro 12h nekakvog svetla, gde u prvom slučaju ima ukupno 12 sati svetla, sa pojačanjem za 50W u drugoj polovini tog fotoperioda (6 sati). Kod Travka ima ukupno 11 sati fotoperiod sa pojačanjem nakon prvog sata i gaenjem sat pred istek celokupnog fotoperioda...

krcko
Upravo tako , prvi deo dana kod Diskusa drim sa manje svetla . Fotoperiod kod Travka je pomeren za taj sat zbog nekih mojih potreba , inače bi bio isti broj sati za sve četiri neonke . Pozdrav

Slobodan
Da li si startovao sa svih 11-12 sati fotoperoida, ili si postepeno povecavaoč

nene
Slobodane svaki aq je prica za sebe iz mnogo parametara. Kada pocnes sa aq pocni sa kracim fotoperiodom od recimo 6 sati i postepeno (recimo svake sedmice podizi po 1 h dok ne dostignes koliko ti biljke trpa tj dok ne pocnu da se zatvaraju)> Ja sam poceo sa 6h i ne fulll intenzitet vec sam postavio fulll jacinu svetla kada mi je fotoperiod dostigao 9h (55 lumena/l ali je jakooooo vazno kog svetla ali to zahteva detaljiju pricu i raspravu). Naravno od pocetka sam dodavao CO2 dok sam mikro i makro elemente u pocetku dodavao 1/5 doze i postepeno povecavao kako se uvecavala biljna masa u aq. NIsam imao problema sa algama a zelenu vodu koju sam prebolio ja sam kriv
POzzz Nene
Edited by nene on 29.11.2009 00:13

Thalassoma
dexter je napisao:
Mozes da pravis pauzu najvise dva sata kao sto je u Siesta sistemu osvetljenja.

E, ovaj deo mene mnogo zanima. Naime, kod mene je 4-2-4 foto period i zaista imam pristojnog uspeha u uzgajanju bilja ali ne i algi Wink
E sada, posto dolazi toplije vreme, hteo bih da mi "pomracenje traje duze tj. da mi rasveta manje greje vodu tokom dana a i da bih duze uvece mogao da uzivam u akvarijumu pa zbog toga sam mislio da pauza bude barem 4 h tj. 4-4-4č
Da li da to probam ili neč

www.njivice.co.rs
kojot
Pauzom od dva sata se ne prekida fotosinteza kod biljaka(tj. nastavlja da se odvija i bez svetla),dok se kod algi zaustavlja jer alge nemaju rezerve ugljenika kao i vise biljke.
Sa vecim periodom zamracenja prekinuo bi se proces i kod biljaka,pa bi se vremenom to odrazilo na prinos i zdravlje biljaka!!!

Thalassoma
Druze "kojotito"! Hvala na casu biologije. Moram da priznam da ovo nisam znao i sada, kada sam dobio lekciju za DZ, mogu samo da razmisljam da li da povecam ili smanjim broj minuta kada ce akvarijum biti osvetljen ali nikako da povecavam pauzu izmedju "svetlosnih perioda".

www.njivice.co.rs
dexter
Bolje ugradi ventilatore, a fotoperiod neka ostane isti.

www.aquaplants.org
Thalassoma
To je nesto sto je prva sledeca "investicija". Jednostavno, to se mora kada imas zatvorenu haubu. Dva kulera od PC-a bi trebalo da budu dovoljna, zar neč

www.njivice.co.rs
biobiofizicar
A na kakvu struju ih teratič
Moze li neki punjac od starog rashodovanog mobilnog telefonač

Blue
Moze, najbolje bi bilo da daje 12V DC na izlazu, ali sve sto je u rangu od 5-15V ce ih vrteti, samo proporcionalno sporije/brze.

kojot
Imas na svakom buvljaku ispravljace od 5-24 v na jednom, oko 450 din sam ja platio proslog proleca, pa ga vrtis dja brze dja sporijeCool
Edited by kojot on 05.05.2010 10:09

strujas
kojot je napisao:
Pauzom od dva sata se ne prekida fotosinteza kod biljaka(tj. nastavlja da se odvija i bez svetla),dok se kod algi zaustavlja jer alge nemaju rezerve ugljenika kao i vise biljke.
Sa vecim periodom zamracenja prekinuo bi se proces i kod biljaka,pa bi se vremenom to odrazilo na prinos i zdravlje biljaka!!!

Da li period kada je svetlo ukljuceno mor biti "simetrican" npr, 4-2-4 ili moze biti proizvoljan, npr 3-2-5 č
Pitam zbog toga da bi mi svetla bila iskljucena dok sam na poslu Smile

krcko
Mnogo je bolje ako je siesta u sredini. Pozdrav

kojot
Kod mene je 4-2-6, ali mislim da nebi ni jedan period svetla trebalo da bude manji od 3-4 sata.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,875 jedinstvenih poseta