14.06.2026 13:11
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
SomiKnight - moj akvarijum
SomiKnight
Pozdrav, zovem se Misa, otud Somi u nick-u, a knight se vuce jos od kad se pojavio warcraft iii , ko ce sad da se cima da menja.

Prethodni akvarijum sam imao jos pre 8 godina, tada je procureo, 2 diskusa koja su bila u njemu poklonjena i nisam ponovo startovao do sada. Nemam slika tog akvarijuma, a sajt na kome sam ga predstavljao ne radi vise, a i bolje sto nemam, mozda bi bile te slike dobre za nesto poput - na slikama se uci kako to ne treba da se radi Smile .

Dakle ja sam se opredelio za fabricki da bi se sto manje cimao, Juwel Rio 125 model je u pitanju. Pokupovao sta treba pocetkom ovog meseca i to je izgledalo ovako:
SomiKnight attached the following images:
dsc_8259.jpg dsc_8257.jpg dsc_8254.jpg

Edited by SomiKnight on 20.04.2012 10:28

SomiKnight
Tretirano sa ffm i easy start, te nakon toga sam ubacio sledece ribe:
Otocinclus - 3kom
Sewellia lineolata - 2kom
Crystal Red Shrimp - 3 kom
dsc_8454_1.jpg dsc_8434_1.jpg dsc_8429.jpg dsc_8427_1.jpg

Edited by SomiKnight on 20.04.2012 10:30

SomiKnight
Sve je bilo ok pa sam posle par dana ubacio :

Celestial Pearl Danio - 10 kom

To je to od riba sto je bilo do juce, o tome u sledecem postu.
Bilje ne znam koje imam po imenima, sem da je cuba napred, optimisticki Smile , krenula je, videcemo hoce li se rasiriti lepo.
SomiKnight attached the following image:
dsc_8439_1.jpg

SomiKnight
Juce odem da pazarim 10 neonkica, nesto ne volim kraljevske pa sam uzeo obicne, dakle stanje u akvarijumu jos:

Paracheyrodon innesi - 10 kom

i posto ima barskih puzica:

Anentome Helena - 2 kom.

Vec sam razmisljao sta bi moglo od nekih vecih riba, posto sam odustao od para diskusa zbog velicine akvarijuma, pa su mi pali na pamet ramirezi. Ne bi trebalo sa kozicama, ali rekoh da probam. Pa sam uzeo par muzjaka i zenku.

Po ubacivanju sve je bilo ok, neonke raspolozene, ramirezi raspolozeni.

Kasnije sam ubacio hrane za druge ribe ali su i neonkice i ramirezi jeli fino.

I sve je bilo super do predvece kada sam primetio da se zenka odvojila, malo se skrivala, da bi na kraju uvece ostala kod ulaza u filtar i tako stojala u mestu.
Na zalost jutros vidim da nije ziva. Na njeno mesto je dosao muzjak, koji takodje sada stoji u mestu kod filtera i ne mrda odatle. Izgleda da ce i on proci isto.
Znam da su osetljive ribe, ali za pola dana da ugine zenka...

Parametri vode po 6in1 listicima:
No3 = 0
No2 = 0
Gh = >7 d (sledeca vrednost je <14 , jako neprecizan podatak ispadne )
Kh = 6 d
pH = 6.8-7.2 d

Ja sam se vodio logikom, kad su oto, sewelia i crs 2 nedelje tu bez problema da je sve u redu. I po testovima je valjda sve ok, jedino ne znam amonijak, ali voda nema neprijatan miris, a i druge ribe bi valjda imale problem. Nisam pametan.
Ramirezi nisu gubili boju, i ovaj muzjak sada isto ima boju nepromenjenu.
Evo slika dok su se hranili od juce:
dsc_8464.jpg dsc_8465.jpg

SomiKnight
Praticu sta ce se desavati sa muzjakom, pa cu videti. Sve mi se cini da bi najbolje bilo sacekati da kupim ro uredjaj, i onda ih ubacim u akvarijum, mozda im je mnogo tvrda voda, tek sam poceo sa akvaristikom pa nisam siguran da li promena tvrdoce vode moze ovako da utice na njih da uginu.
Ako neko zna zasto je zenka tako brzo uginula neka napise.

A evo i slike kako trenutno izgleda postavka akvarijuma:
SomiKnight attached the following image:
dsc_8470.jpg

krcko
Ako si ribe pre stavljanja u akvarijum uobičajeno prilagođavao, dodavanjem vode iz akvarijuma u kesu ili posudu, u periodima od po 15-tak min. pa tek nakon izjednačavanja temperature i oporavka od stresa, pustio ribe u akvarijum, ne bi trebalo biti toliko bitna razlika u hemizmu vode. Pitanje je da li zna uslove u kojima su ramovi drani pre prodaje. Mada, za sve ono to radimo, karantin je zakon. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
SomiKnight
Jesam, ubacene su nakon sat vremena uz dodavanje vode iz akvarijuma.
Za karantinski akvarijum na zalost nemam uslova.

krcko
Ma, za tako neto, svi imamo mogućnosti. Pogotovu za riblje vrste koje idu u biljne akvarijume( male ribe ) i koje nisu u velikom broju.
Za ovo nam je dovoljno i 10-tak litara akvarijumče, sa sunđer filterom. 7-10 dana posmatranja i bezbedno selimo ribe. U krajnjem slučaju, moe to biti i veća tegla. Pozdrav

biobiofizicar
Pozdrav i dobrodosao.
Ovo ce biti simpatican akvarijum. Steta za ramove.

SomiKnight
Citam celo jutro u potrazi za nekim slicnim iskustvom, primetio sam da ima dosta ovakvih istih slucajeva, sa tom razlikom sto se nekima desava i nakon nekog duzeg vremena drzanja, samo se jedan povuce, umiri i ugine za jedan dan bez ikakvih simptoma.
Ali to mi nista ne pomaze jer niko nije dosao do zakljucka zasto se to desava.

Ovaj muzjak se jos drzi, jedno vreme je miran, pa onda kao da se probudi i propliva akvarijumom, i onda se opet umiri. Nema sta drugo nego da cekam.
Kapiram da je neka bolest bilo bi valjda nekih simptoma vidljivih.
Mozda promena nagla ph vrednosti uz osetljiv primerak, nagadjam.

edit: uginuo je i muzjak, tj izbacio sam ga jer je poceo da se okrece, a nasao sam ga zabijeno u bilju. Videcu, ili da sacekam pa probam ponovo nakon nekog vremena, ili da kupim neki ro uredjaj, ne znam.
Edited by SomiKnight on 20.04.2012 19:29

krcko
Tu ima i osetljivijih stanovnika, mnogo vie nego to su ramovi. Bez obzira koliko te trakice za testiranje mogu biti nepouzdane, nisu to loi parametri. Ja bih promenio mesto nabavke ramireza. Pozdrav

afrika
I ja sam tog misljenja. Mislim da nije kvaka u kvalitetu vode, najverovatnije su fasovali neki stomacni parazit, cesta je to boljka kod patuljastih juznoamerikanaca po nasim pet-shopovima...

www.ciklidi.net
SomiKnight
Mali update, nabavio sam ro uredjaj, najjednostavniji ali radi posao, za moje potrebe sasvim dovoljan protok.
Nisam odmah ni primetio, po kutiji se ne vidi, ali umesto obicnog dobio sam model sa DI ulozkom, greskom poslat verovatno, verovatno jer na kutiji je obican model, jedino se na nalepnici vidi da ima i taj dodatni filter, nisam ni ja primetio dok nisam montirao.
Inace, narucio sam obican model bas zato jer sam negde procitao da taj di modul se brzo istrosi a onda vrati sve u vodu. Koje je vase misljenje? Da ga skinem ili ne, jedino me brine da li ce protok biti ispravan ako ga skinem.

Na stranu to, nabavio sam i gertrude, dakle stanje u akvarijumu je jos:

Pseudomugil gertrudae - 7 kom.

Vesele ribice.

Sto se tice ramireza... posto je sad voda nesto meksa, rekoh da probam ponovo, uzmem 2 komada, malo duze sam ih prilagodjavao nego prosli put, skoro sat i po, ubacim ih, i sve je bilo ok jedno 20-tak minuta.
Medjutim posto me brinuo dogadjaj od proslog puta, meni padne na pamet, ajde da im dodam FFM-a malo, i ubacim jedan cep direktno u akvarijum.
U roku od pola minuta od ubacivanja, ramirezi se razdvojili, zenka otisla na vrh, muski se malo unezverio, i oboje su poceli ubrzano da disu.
Prosto neverovatno, ne iskljucujem mogucnost da ffm nije uticao na to, ali je onda slucajnost neverovatna.
Da napomenem da sam i prosli put kod ubacivanja stavio ffm, ali nesto pre njihovog ubacivanja, pa mi nije ni na kraj pameti pala mogucnost da im to smeta. Da nisam sam video kako je to uticalo na njih ne bih verovao.

To je bilo prekljuce, jos su zivi, mada i dalje ubrzano disu, pri dnu su i plivaju u mestu, skoro sam siguran da nece preziveti, iako deluju bolje nego prekljuce nakon ubacivanja ffm-a.

Pored svega, ostali stanovnici akvarijuma su ok.

Ako prezive prezive, ako ne prezive, onda uzimam jos jedan par, bez ubacivanja preparata, da vidim sta ce onda biti, ako ne bude uspesno bataljujem ramireze. Pa sa diskusima u proslom akvarijumu nisam imao ovakvih problema, a drzao sam ih u mnogo gorim uslovima.

Opet da ponovim, ne kazem sa sigurnoscu da im je to ffm uradio, samo prenosim sta sam ja licno doziveo.

Sve nesto cekam od kad sam kupio akvarijum da se malo opustim i par dana ga samo opusteno posmatram, ali nesto ne ide za sad sa tim planom najbolje Smile .

krcko
Kvalitetan prelaz sa nabavkom RO uređaja. DI koristi po uputstvu o količini obrađene vode, pa ga potom slobodno izbaci iz sistema, ako neće menjati novim.
Gde nabavlja te kilave Ramove?
Skoro sam u akvarijum( ostao samo jedan Diskus u njemu ) ubacio Plave i Zlatne ramove, uz već odomaćeni par, i osim tuče za presti i prostor, nikakvih propratnih posledica nema. Pozdrav

SomiKnight
Kako je uputstvo na nemackom, a u onom sto sam preveo sa online prevodiocem, pise da se di menja kad se istrosi, a posto nemam pojma kad je to izbacicu ga.
Sta znam, ja i dalje nesto ne mislim da su losi ramirezi, vec da im nesto smeta. I ja sam mislio u tih 20-tak minuta pre ubacivanja ffm-a da ce sve biti u redu, i tako je i izgledalo, ali nije. Nista, cekam za sada.

SomiKnight
Da javim, ramirezi su se malo oporavili, poceli su i lagano da jedu, super obzirom da kako su bili nisam ocekivao da ce preziveti.

Juce je ovaj poceo da ganja zenku, ja sam mislio ubice je, ali posle su cistili sljunak, koliko sam video na youtube snimku jednom, deluje kao da su pripremali za mrest taj deo, a i zenki je stomak malo veci i pocrveneo je. Mada nista nije bilo na kraju. Nebitno sta rade, meni vazno da se slazu i da je nece ubiti muzjak.
Inace zenka je malo povratila boju, muzjak nije, mada ima izrazene fluorosecentne linije po licu, ali nema onih crnih fleka. Ili je takav inace, ili je pod stresom jos, ili je jos mlad sto ne bih rekao.

Evo dve slike, kako su trenutno.
rami_01.jpg rami_02.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,144 jedinstvenih poseta