Posto sam od malena bio opsednut skalarima evo nekih hibrida koje nisam nikad video uzivo. Smatram da je skalar takodje pogodan za biljne akvarijume . Jedino bi takvi akvarijumi mrali biti prilicno veliki.
I Amano se zanimao za njih.AMANO AMAZON EXPEDITION VIDEO+FOTO (AMANO HRANI ALTUME)
Najvise volim divlje vrste ali do njih je tesko doci. Mnogi hibridi su mi ruznjikavi. Oni su u sustini degenerisani i nikad ne mogu biti skladni kao sto su divlji. Nazalost divlje je tesko sacuvati i pored najbolje volje i velikog znanja i iskustva akvarista.Mada i ove hibride ne verujem da je iko sa sajta video uzivo .
S druge strane, skalari dostupni na grckom trzistu su iskljucivo iz uvoza i vrlo problematicni.Ili zakrzljaju ili su vec uveliko i opasno bolesni kad ih kupite a da cesto nemaju neke simptome. Muku sam mucio i odustao.
Zamislite covek mi je nudio na crno skalare a bavi se prodajom RO aparata. Nije hteo da mi otkrije ko ih gaji (ovde u Grckoj) i nisam mogao da ih vidim pre kupovine. Znaci macka u dzaku.Ipak pomisljam da to isprobam jer su ovi uvozni sigurna propast.
Pa pogledajte sad ove sa izrazenim elementima plave boje.Pustite da se slide show sam pokrene. PHOTO SLIDE SHOW
Ja sa definitivno fan divlje ribe,hibridi su trend i zaradjivanje paraHibridi su bolesljivi,kilavi,tesko se mreste,mladj zbog ukrstanja u srotstvu bude kilava itd...i sto je najvaznije ponasanje im je nikakvo,nema tu vise prirode.Pre dve godine sam pretrpeo tezak gubitak....18Altuma iz Kolumbije....uzas i tek posle mesec dana nadjem ovaj post na Simply discusu http://forum.simp...ghlight=ph .Ima li Altuma u Grckojč
Tekst ti je odma otisao u sticky. Hvala sto si ovo podelio sa nama
Jako lepo uradjeno!
Ako budemo imali jos slicnih tekstova o ribama u biljnom akvarijumu mozda uradimo neku malu bazu, poput baze biljaka.
deep blue ,
Slazem se sa tobom u pogledu divljaka i hibrida. Bas mi je zao za taj gubitak altumač Ovde jedan kosta 60 eura i to unapred placanje jer ih nikad nema u solunskim radnjama. Za Atinu ne znam. Mozda ima ponekad.
Da sam u nekoj zapadnoj zemlji kupio bi ih ali ovde nikom ne verujem. Kazu da prolaze tri karantina . Juzna Amerika, Nemacka , Grcka. To za Grcku cisto sumnjam a sto se tice broja karantina je cista glupost jer to ujedno znaci da ih maltretiraju sa tim uzastopnim selidbama i dugim transportom.
Drugo, tesko mi je da kupim nesto na nevidjeno a da je toliko skupo.
Da, procitah taj forum koji si lnkovao iz koga se vidi da se stanje kvaliteta altuma pogorsava a i pogorsavace se s obzirom na te pesticide i ostale negativne faktore koji ce na kraju dovesti do ugrozavanja vrste. Kako vreme odmice sanse da se domognemo zdravih Altuma se smanjuju. Bas razocaravajuce.
Zender hvala, drago mi je da vam nesto znaci taj tekst. Meni je znacila ta istraga te sam to radio pre svega iz zadovoljstva ali opet napominjem da mozda to nije apsolutna istina i da sigurno ima jos dosta informacija koje mogu biti i kontraverzne
. Primera radi uslovi drzanja divljaka se mogu svesti na pH7 kao sto sam cuo iz tudje prakse ali samo pod uslovom da je riba dosla zdrava i da se uspesno i postepeno prilagodila .Moj zakljucak je da je najbitnije nabaviti zdravu ribu a to je ipak lutrija.To potvrdjuje i ovaj link koji je postavio deep blue.
Verovatno ste culi da i u Amazonu mogu drasticno oscilirati parametri vode tako da ako ribe to prezivljavaju mogle bi se prilagoditi i na neke prosecno prisutne parametre u nasim aq.
Znaci cela prica je malo "okruglo pa na cose"
Oni navedeni parametri u tekstu su neki prosek ali nikako nisu apsolutno presudni za opstanak riba.
Sve je to jedna zavrzlama Edited by paleoglodit on 16.03.2009 01:57