14.06.2026 04:50
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Lenji Gaa Jr.
afrika
Evo jednog malog aq namenjenog RCS i CRS, tj. kozicama. Po mojim merilima ovo i nije lenji aq, ali posto isti ima 20 i kusur puta veceg tatu (Lenjog Gau), ime se prosto nametnulo. U stvari, ovo je nacin da se u malecnoj meri oduzim ovom forumu i nj. clanovima cije znanje "muzem" mesecima, pa je bio red da makar jedan aq predstavim od trenutka formiranja i ispratim njegov, nadam se, dug put. Takodje i shrimpovima koji su nastradali u Lenjom Gai, ova sabraca su zasluzila garsonjeru samo za sebe.
Elem, aq je startovan juce, 40x25x25cm, s vec iscikliranim prelivnim filterom i zrelom vodom. Golo dno sam posolio s nekoliko kasika sphagnum treseta, preko dupla plava mrezica i zavrsni sloj je Prodac lomljena crna lava. Brdo je lava, drvce breza (videcu sta s njim, naknadno je ubaceno, mozda i ne ostane). Temp. 21 stepen, protok na minimumu. Svetlo Philips tornado 6400K 20W. Od biljaka - HC, HM, nekoliko mahovina i nekoliko listica M. teneruma iza brdasceta (videcu kasnije sta s njim). Od prihrane trenutno nista, nema ni CO2, ne planiram hemiju - pokusacu cescim izmenama vode da nadomestim neke stvari, koliko god je moguce (prioritet je da koze uzivaju). Za pocetak sirove fotke s masnim filmom, zelenom gumicom itd.
afrika attached the following images:
img_2200.jpg img_2199.jpg img_2194.jpg

Edited by afrika on 13.04.2012 13:37

www.ciklidi.net
krcko
Dobro izgleda, kada se sve staloi, slikaj. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Simpatican izgled. Obecava.Thumb up
Pitanje je samo kako izbalansirati HC , jako svetlo i odsustvo CO2?I don't know

afrika
Hvala vam, cika Bio i cika Krcko Wink Ima tu jedna interesantnost i trenutno vise "strepim" za HM, nego za HC. Iz velikog aq sam samo jedan busencic HC-a prebacio u ovaj, u ova 2 dana je vec krenuo s rastom i izbacio nekoliko novih listica. Veliki se prihranjuje, ima CO2, ali je svetlo slabo. Tamo sporo napreduje, ali napreduje i lepo izgleda. Na drugoj strani, HM nikako da se adaptira na te uslove u velikom Lenjom Gasi, gde ima svega, osim dovoljno svetla, nadam se da ce ovde bas svetlo da odigra svoju ulogu. Naravno, uz cesce izmene vode. Igram se pa dokle stignem Smile

www.ciklidi.net
afrika
Mali update: ubacene Rotala i malo P. helferi izmedju brda i stakla desno, malo HC-a sam stacionirao i na nekoliko mesta na brdascetu; krenuo sam dnevno s makro i mikro (po 1ml) i 0,5ml EC. Ok je za sada, nema algi, muljavo je samo zadnje staklo spolja, nije mi se bas mililo da skidam zadnjicu u vidu sivkastog kartona No no Sve u svemu, brinem vise zbog temp. u ovom malisi, vec ide preko 25...
img_2297.jpg img_2295.jpg img_2267.jpg

www.ciklidi.net
afrika
Nekoliko novih slicica, HM se malo progustio. Stigla mi je P. palustris (veliko hvala Davidu) pa sam za svaki slucaj jednu stabljicicu ostavio i ovde, ako omanem u velikom Smile Trenutni spisak biljaka - HM, HC, R. rotundifolia, P. helferi, P. palustris, M. tenerum i 2-3 mahovine. Slike su blagi ocaj, valjda cu u kasnijoj fazi uspeti da okinem bar jednu dobru...
img_2332.jpg img_2315.jpg img_2340.jpg img_2337.jpg

www.ciklidi.net
afrika
Update. M. tenerum i Proserpinaca izbaceni, deo Rotale zamenjen Didiplis-om, ubaceno i malo Staurogyne, Hydrocotyle dissecte i Littorelle uniflore. Didiplis je nedavno ubacen, ostaje da popuni desni cosak u komb. s malo Ludwigie inclinate. Od svega pomalo, kamen svojom osnovom zauzima 40-ak % povrsine.
dscn1095.jpg dscn1097.jpg dscn1103.jpg dscn1107.jpg dscn1120.jpg

www.ciklidi.net
afrika
I jedna celog...
afrika attached the following image:
dscn1061.jpg

www.ciklidi.net
krcko
Kamen je ba masivan i dominira postavkom, tako da prilično baca u drugi plan ostatak. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
afrika
Uzivo ne deluje tako glomazno, naprotiv dominira zelenilo, mada i sam na fotkama primecujem suprotno. Pokusacu da ga "smanjim" s jos 2-3 staurogyne, pored ove jedne stabljicice...

www.ciklidi.net
Sijam king
Jako lepo i zanimljivo Grin samo tako nastaviApplause

biobiofizicar
"Smanjivanje" mozes izvesti upravo tako: sadnjom nekih biljaka ispred koje ce ga malo maskirati i mahovinama po njemu koje ce ga delimicno prekriti ili eventulano i nekom rizomskom biljkom ucvrscenom na njemu

afrika
Hvala na sugestijama! Ova mahovina na "kaskadi" obicno bude mnogo bogatija, ovom prilikom je outana uoci slikanja. Nisam razmisljao o rizomima, ali cu sigurno da probam s jednom windelov bebom Wink

www.ciklidi.net
afrika
Evo jedne na brzinu okinute fotke pre seckanja HM i Rotale. Didiplis za mesec dana nije mrdnuo pa je zamenjen arcuatom, nikako da resim to desno cose, nadam se da ce s ovom ici bolje (dodao sam jos jedan izvor svetla 20-ak cm iznad tog desnog coska, igram se pa sta bude). Kozica ima jako mnogo, kao i C. helena od nekoliko mm. Intereseuje me kakva su vasa iskustva u vezi sa sledecim - u startu sam imao 10-ak obicnih crvenih koza i 2 CR (dodao sam jos jednu u medjuvremenu); u pocetku nije bilo momenta, a da bar nekoliko od tih vecih nisu zujale po aq. Trenutna situacija je takva da su non-stop aktivne mlade (3-10mm), a ne pamtim kad sam video neku od baba. Da su odapele, tesko da bi stalno pristizale nove ture malecnih, jedino ako vremenom ne postaju stidljive ili manje aktivne pa ne izlaze iz sume HM I don't know Od riba u ovom aq imam samo jednog ancistrusa od 3-4cm, ne verujem da je on uzrok ovome I don't know
afrika attached the following image:
dscn11671.jpg

www.ciklidi.net
CTale
Kad vidi da koze "zuje" po akvarijumu, to je znak da je parenje u toku. Posle toga se smire i zavuku u "ćokove", bilje.. Budu neto tromije i ako je malo via temperatura vode. Naravno, sve ovo ukoliko nisi preterao sa nekom hemijom, a verovatno nisi.

Babe su verovatno odapele, a njihove unuke su te koje sada donose nove mlade. Mislim da nema razloga za zabrinutost.

Ancistrus je po njih potpuno bezbedan. Helene ih takođe ne diraju, samo znaju da se pridrue uklanjanju uginulih.

afrika
Hvala, CTale. Ne preterujem s hemijom u ovom aq, sve ide na kapi. Temp. je problem u ovom i drugom malom malom aq, poboljsao sam im muljanje vode i sl. i to je to...

www.ciklidi.net
CTale
Do 28 stepeni uz dosta kiseonika u vodi su ivahnije nego na 29 ili 30. Meni je pre 2 dana skočila temperatura na 30 i sedele su blizu povrine dugo:

lh6.googleusercontent.com/-NqtKHegDn50/T_K7DJW_tdI/AAAAAAAAFew/TDMWz-Q8OAc/s480/SDC10255.JPG
Edited by CTale on 13.07.2012 14:34

afrika
Evo jednog mutnog update-a, 2 dana-2 fotke. Obicno ne pokosim HM ovako idiotski, ali mi je juce hitno trebalo malo ovog zelenisa za deciji aq.
img_00421.jpg img_00391.jpg

www.ciklidi.net
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,875 jedinstvenih poseta