Član sam ovog foruma jedno kraće vreme, ali nisam nita pisao, jer sam vie skoncentrisan na ribe (razvoj, mrest, uzgoj). Nekoi od vas me poznaju sa drugih foruma, gde sam bio vie aktivniji, ali evo i ovde da se predstavim. Zovem se Nenad, ivim i radim u Novom Sadu i u akvaristici sam tek nekoliko godina (recimo 3 ili 4). Uspeno se bavim uzgojem gupija, ramireza, razbora(slabije uspeno), japanki i diskusa, ali o tome neću ovde pričati.
elim da vam predstavim na ukrasni akvarijum, koji je preključe formiran, od riba treba da stigne 50 kraljevskih neonki danas, ima red cherry shrip-ova i malezijskih truba pueva. Akvarijum je oko 150 litara, podloga (od dole ka gore) treset, pesak, kamenčići (zelenkasto-plavkasti i crni pesak. Da ne zaboravim akvarijum je delo moje supruge, ali mislim da će se ona već za koji dan učlaniti i opisati malo vie o svemu, jer će u buduće ovaj akvarijum biti njena briga. Od bilja Onaj veliki Echinodorus iza panja mislim da je ipica, zatim Echinodorus grisebachii, Echinodorus quadricostatus(recimo), Echinodorus amasonicus i neki crveni Echinodorus, zatim Microsorum pteropus, Microsorum pteropus windelov, Microsorum pteropus narrow, Bolbitis heudolotii, recimo javanska mahovina (ona nena mekana) i Cladophora aegagropila. Imaju dva panje mopani i mangro. Valjda nisam neto zaboravio. Sipana je meka voda jer planiram da odhranim crvene neonke za uzgoj Dh 2-3, Ph 7-8 (to ja otprilike). Ostale parametre ne merim, jer sam se do sada bavio samo ribama pa mi nije trebao nitratni test (jer imam denitratnu smolu u maleckom kanister filteriću). A da, evo i slika, sa maleckim objanjenjima na podlozi bi trebao da se vidi crni puteljak, koji će doći do izraaja, kada se malo bilje razvije. Na kraju puta je tunel koji prave dav bolbitisa, samo to se tunel najbolje ne vidi, jer smo trickanje odlooli za koji mesec kad se malo bilje razvije (a i treba da joj tek pazarim makeze i pincetu)... Mislim, da će se lepo razvijati i da izmene i popravke u hodu, mogu da učine ovaj akvarijum jo lepim i boljim, te su svake kritike i komentari poeljni i dobrodoli. Akvarijum je stari, te je tapeta dotrajala, a postavljena je između dva stakla koja su zalepljena silikonom, te se nadam da će bilje toliko izrasti da se ne vidi tapat. Dosta sam smarao, evo malo sličica (slikano je telefonom, a nadam se da će supruga uskoro postaviti boljih sličica)...
Hvala Krcko, ona inače ima ovog kopnenog bilja jako puno, pa joj je ovo mnogo, mnogo blie nego meni... Meni se samo sviđa i ja ne mogu nita vie da vam kaem, ali vas (sve) molim, ako ima koja kritika da slobodno uputite ili dobronamerna opaska, jer stvarno nismo novi u akvaristici, ali smo u skejpingu vie nego početnici...
Pa imali smo dosta bilja, a ima ga jo, poto se ja hobistički bavim uzgojem riba, a nikad nisam voleo gole akvarijume, tako da u svakom ima po neka biljčica, saksijica, neki su čak i sa zasađeniom biljem. Tako da za sada nismo nita kupovali sem jedne dvostruke armature za neonke i jedne sijalice. Rekla mi je ena da joj nedostaje po koja grana, ali otom po tom. Za sad nita nismo kupovali. E da platićemo neonkice. Mislim da će im biti prelepo, a elimo da ih odgojimo za matice...
Nametena je i rasveta dve T8 cevi 18 watt-i, SERA tropical sun i Arcadia Freshwater Lamp, to je nadam se dovoljno. Slikaćemo ovih dana, pa će valjda i supruga dotle da se priključi.
Stiglo 50 crvenih neonkica, ali neto nije bilo u redu, ostalo samo 15. Mislim izvrnute su bile jo u kesi... Stie jo 50 (valjda će ostati jedno 30-40 komada, obzirom da su ba ba male)...
Pa nisam ba siguran da su najbolje bile ribe, jer su već u kesi bile izvrnute. Mislim nije crvena tako osetljiva i iako se izvrne od straha ponovo propliva. Ovo nije trevalo da se desi... Jako su male bile svega 1,5-2 cm, ali ako su preturile put iz Čeke (ili Slovačke), nije mi jasno kako su mogle da geknu za sat vremena transporta. Do due, ja ribe nisam video u akvarijumu, ali po njih je iao drug kome verujem i koji nije početnik, tako da ne verujem da bi ih uzeo da su bile loe... Izgleda takav dan juče bio. Uspeo sam ukokati oko 20 diskusa koje sam sebi ostavio. Punio za vikend ovaj bilni i jo jedan sa razborama mekom vodom a poto imam dosta akvarijuma sa diskusima, a ovaj mi izgledao najčistiji samo usisao dno i dolio na 120 litara oko 5 litara meke vode. Ujutru hranio, sve OK, doao sa posla svi mrtvi. Standardno trovanje nitritima. Tako da sam imao juče ba dan... Nikad mi se ranije tako ta nije desilo, ni kad sam počinjao, učio ili ta već...
to se tiče litare akvarijuma izmeriću pa ću reći. Mislim da je ukupna zapremina oko 15 litara, ali ima i duplo dno, tako da je visina neto manja, a pravo da kaem kad sam ga kupovao ovaj mi naplatio kao 156 litara nisam ni proveravao, jer je akvarijum bio gotov, nisam ga naručivao. Inače to je na prvi akvarijum...
Proverio dimenzije akvarijuma. Vode ima oko 108 litara, ali je zadnja strana pregradni filter, te je zapremina vode kojoj je potrebno osvetljenje neto manja od 100 litara, te se nadam da je svetlosti dovoljno i da je dovoljnog kvaliteta. Stigle nove crvene neonke, ovaj put od 50 preivelo svih 50, jutros jedna mrtva, to je mnogo bolji prosek nego preključe. Da intriga bude veća, jučeranje i preključeranje ribe je čovek hvatao iz istog akvarijuma. Poto se nisam do sad ozbiljnije bavio tetrama, nadam se da će se jednog dana zločin rasvetliti...
Evo ga malecki update. Nita specijalno nisam radio, nisam stavljao mikroelemente, CO2, đubrivo, niti bilo ta od preparata za bilje. Stanari i dalje samo red chery shrimps i kardinal tetre. Zamena vode 1/3 na jednu do dve nedelje, temperatura je malo porasla 27-28, ali ta je tu je... Morao sam čupati echinodorus (ili je grisebalchi ili je quadricostatus) jer je voda meka, pa mu uizgleda odgovara i koti se kao nezdrav (svi me pitaju "odakle ti tiliko valisnerije", a niko ne veruje da je echinodorus he he)... Nije loe a?
Neto mi slika ne prikazuje dovoljno za determinaciju, ali Quadricostatus, list se iri od podnoja ka vrhu, gde se suava u pic. Rekao bih da nije ni Grisebachi. Ako prođu ove fotke, uporedi.
Pozdrav
Na ovim slikama nije, listovi su dugački i izgledaju zaista kao valisnerija, samo su nekako neniji, tanji i meki. Biljka puta na okrugloj grančici pelcerčić koji se zakoreni bliz biljke (kao kod jagoda ko zna....). Poručio am ih kod RF, i stigle su mi dve slične biljke sa papirićima (nazivom), međutim, meni to sad deluje sve kao ista biljka. Kladio bih se da je po tim papirićima bio jedan od ta dva, ali ovako kad pogledam ove slike nije. Sad ću uploadovati malko bolju sliku, pa ćemo valjda uspeti da razjasnimo. Biljka je u donjem desnom uglu, ako ita moe da se vidi...
I dalje mutno za determinaciju...
Sa echinodorusima je skoro uvek guzva u akvarijumu, ali sta je tu je. Napune oni ocas i aq od 300tinak litara, a vole da krenu da se sire i van akvarijuma po sobi...., samo ako im das priliku...