14.06.2026 08:23
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Zeolit
Slovenski1000
Pre svega pozdrav svima. Interesuje me dali neko zna kako se koristi ZEOLIT. Video sam da je on u nekim situacijama cesto pominjan kao resenje za eliminaciju kako amonijaka tako i stetnih nitrata ili nitrita ( bezao sam sa casova hemije, nemojte me odati :lectureSmile Ima da se se kupi kod nas ( kineska proizvod) medjutim nema uputstvo o nacinu upotrebe. Jos jedno pitanje dali ga je dovoljno sa merezicom u koju je upakovan staviti u akvarijum (imam filter koji je u akvarijumu) ili ga je potrebno staviti na neko odredjeno mesto? U napred hvala na odgovorima. Smile

Aquamaniac
Link
Bye

charuga77
Tacno znam u kojoj prodavnici si pronasao. Smile
Neki dan sam citao da se koristi samo mesec dana pa se vadi napolje. Aj kad nadjem link pa postavim. Uglavnom nije zezancija za zeolitom!

http://dalmacija.atspace.com
zander
Ne znam sta se zeli postici. Verovatno su problem alge pa se u filtraciji sa zeolitom trazi resenje?

Ako se radi o biljnom akvarijumu, sa nekom osrednjom ili malo jacom rasvetom gde ocekujete da ce biljke da vam rastu kako treba, onda se ne treba boriti protiv nitrata i amonijum jona, nego naprotiv te biljke najpre sa njima treba i nahraniti.

Nekih algi se bas sa povecanjem amonijum jona u vodi (pomocu uree ili amonijum nitrata npr) mozemo resiti sto je u suprotnosti sa tvrdnjama o spasavanju situacije sa zeolitom.
Ako je nivo amonijum jona u akvarijumu nastao organskim raspadom onda je to druga prica, i to je odprilike najcesci scenario. Raspad organske materije ne mora biti samo organska podloga, nego mogu biti i biljke koje gladuju sto je jednako opasno za bum algi u akvarijumu....
(Najvise i najpre sam imao situaciju buma algi u akvarijumu sa skroz inertnom podlogom i siromasnom prihranom biljaka preko vodene kolone, a pri tom sa jakim ili cak osrednjim osvetljenjem, nekoliko puta sam to napravio)
Da ne idem presiroko... Treba dobro proveriti tvrdnje da li zeolit moze da "pokupi" NO3- jone iz vode, ja bas nesto sumnjam u to jer citajuci malo knjige vezane za to nisam jos nasao podatak da se NO3 jon "hvata" za bilo sta, uglavnom u prirodi postoji problem sa njegovim ispiranjem.
Tacnije ne verujem u to da zeolit moze da odradi tu ulogu, ali i da je to tacno opet u tome ne vidim spas jer mi koji gajimo biljke po akvarijumima upravo to najcesce treba da dodajemo.
Ako se radi o nekim ciklidnim akvrijumima ili ne znam cemu, onda je to sa zeolitom druga prica, mada i tu postoji carobni stapic a to je redovna zamena vode.
Biljni akvarijumi su skroz druga prica... (po meni)

charuga77
Prepisano sa jednog komercijalnog sajta:

OPIS PROIZVODA:

"Zeolit je 100 % prirodna bela, pranjava glina, specifična struktura kristalne reetke minerala zeolita omogućava njihovu upotrebu kao minerala sunđera koji skuplja sve otrove i vezuje ih za sebe. Zeolit je neefektivan to se tiče uklanjanja nitrata. Zeolit treba koristiti samo kada startujemo sa novim akvarijumom, i to samo kao meru predostronosti. Takođe je korisno imati zeolita da se nađe pri ruci ako se desi da koncentracija amonijaka skoči u već oformljenom akvarijumu. Dua upotreba u akvarijumu moe dovesti do toga da bakterije koje se hrane amonijakom ostanu bez hrane i propadnu i tako se prekine ciklus kruenja azota.
Prednosti: Brzo uklanja amonijak iz akvarijuma sa povećanom koncentracijom amonijaka, koristan kada startujemo sa novim akvarijumom.
Napomena:ne traje dugo (oko mesec dana) i nakon toga vie nije za upotrbu.Pre upotrebe moramo ga oprati da bi uklonili beli prah sa njega. U suprotnom će se desiti da se prah rastopi u vodi i zamuti je."
Edited by charuga77 on 05.04.2012 10:44

http://dalmacija.atspace.com
krcko
U principu, čitajući puno komentara o Zeolitu( uglavnom, Forumi morska akvaristika-gde se vie koristio do sada ) nepoznanica je trenutak zasićenja, odnosno, kada postaje tetan. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Slovenski1000
Hvala na odgovorima. Biljni akvarijum je u pitanju, i organska podloga. Sad polako izlazim na kraj. Neki od Vas su mi vec pomogli u borbi protiv raznih bestija. Sa tetrinim nitrat minusom sam dosta uspeha imao sto se smirivanja nitrita tice. Jedno vreme sam dosao bas u tako glupu situaciju da su biljke gladne a zbog algi ne smes da prihranjujes. Nasao sam sasvim slucajno zeolit vidim da Charuga cak i zna gde pa sam ga kupio po nekoj smesnoj ceni, a retko kada stize u prodavnicu. Ali u kutiji nema nikakvog uputstva. Iskreno nikad ga nisam koristio, niti sam video da je neko opisivao svoja iskustva. Aqamaniac hvala za link. Inace na kutiji i pise nitrit rimuver. Smile Wink Iskreno savet za svakog ko stavi kao podlogu zemlju za cvece odma kupiti i za svaki slucaj nitrat minus proizvodjaca po izboru!!!!!!! Applause Jos ako imate vodu kao sto je u delu Subotice gde ja zivim eeeeee neka vam je onda bog u pomoci. Lecture Opet kazem zahvaljujuci iskusnim clanovima MBA konacno malo mirnije vode. Pozdrav

bobi
Tetra NitrateMinus kolku vreme go koristis i dali gi potepa site algi. potreben li e dopolnitelen merac za nitrati ili odese po doza nedelna

Slovenski1000
Bobi Nitrat minus samo na bioloski sistem stetne nitrate pretvara u korisne za biljke dostupne. Alge on koliko znam ne unistava. Mada ako imas pojacano neko truljenje organskog porekla kada hmmm trebalo bi samo da ih sprecava na neki nacin. Voleo bih ipak da neko ko je strucniji i duze se bavi sa ovom problematikom ti da odgovor. Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,717 jedinstvenih poseta