14.06.2026 07:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Pojacavanje CO2
afrika
Imam problem s CO2 (boca 3kg, ventil Lissam bez manometara iz Varstroja, Harlem iglicasti za plinsku bocu, DIY counter od sprica i nepovratnog ventila i stakleni difuzor) - sve je pusteno u pogon pre nekoliko dana, prva 2 dana bez ikakvih oscilacija, naredna 2 je pojacavao s 1 mehura u sec na 1 i po u toku dana, poslednja 2 dana s 1 mehura na cela 2 do veceri Through wall Nema oscilacija tipa pojacava pa smanjuje i obrnuto, vec lagana, ujednacena progresija. Danas sam iznova kao pokrenuo sve, glavni na boci skroz odvrnut, redukcioni taman koliko da snazno probija kroz difuzor i iglicastim na kraju podesio 1 mehur u sec, videcu kakvo ce stanje veceras da bude. Da li je bez sumnje u pitanju iglicasti ili ovo moze da lici i na neadekvatno napunjenu bocu? Boca je od prijatelja koji se bavi servisom i atestiranjem istih, ali je punjena iz boce, ima ih nekoliko od 3kg, nije bas siguran kad je i koliko napunio ovu Shock Hvala unapred na pomoci, postovacu i slike ako bi mogle da pomognu u resavanju problema...

www.ciklidi.net
daweed
Boca ti je slabo punjena... Moda punjena do 30tak bari...
Taj Co2 je većinom bio gas a ne tečnost i zato ti se pojačava izlazni pritisak...

http://daweedaqua.tk
Srafciger
Imao sam i ja veoma dugo problem sa CO2, s tom razlikom da se nije zaustavljao na 2 mehurica u sekundi, nego se pojacavalo do kraja, ili zaustavljalo potpuno. Problem sam resio sa novim iglicastim ventilom.

www.MojBiljniAkvarijum.org
afrika
Ne zaustavlja se, uopste ne pada, ali nemam pojma dokle bi isao posto ga uvece vratim na 1/sek Frown Nema druge osim da prosetam do vatrogasaca da je napune kako treba, pa ako i to ne bude resilo problem, nov iglicasti. Hvala vam, biljni drugari Wink

www.ciklidi.net
daweed
Prblem će ti biti reen sigurno, ali pazi kada god boca bude na izdisaju deavaće ti se opet isto, dakle kad krene da se prazni moraće da pazi...

I to moe da rei kvalitetnim igličastim...

Meni nije problem da kada krene da se prazni proverim jednom u 2 dana nivo co2 i reguliem, jer mi se ne daju pare za igličaste za 5 aq.

afrika
Ne bi ni meni, makar i ispustio ostatak u atmosferu Frown kada krene da zjbv i odneo na punjenje, ali se ovo desava posle ned. dana od startovanja. Pretpostavljam da nece cesce od 3-4x godisnje, s obzirom na to da gura samo jedan aq...

www.ciklidi.net
afrika
Problem ocigledno jeste bio do boce, pitanje je koliko do toga sto u startu nije bila adekvatno napunjena, a vise zbog toga sto je glavni (i jedini) ventil na njoj pustao i gde nije trebalo, pa se samim tim i ubrzano praznila. Uzeo sam drugu, a ovu ostavio da je srede. Elem, da ne otvaram novu temu, i ova je adekvatnog naslova - evo u nekoliko losih fotki (slikanih telefonom) kako sam resio snabdevanje gasom, verujem da nekome moze da pomogne, pogotovo sto je to uvek ziva tema. "Sistem" je prilicno jeftin, cini se i pouzdan. Ponesto je vec ranije napisano - redukcioni ventil je bez manometara i kupljen je u Varstroju za 2200 din, deklarisani ulazni pritisak 235kg/cm2; drugi je iglicasti za plinsku bocu (500 din.), 2 reducira od mesinga za isti kod strugara 600 din. Sve je spojeno silikonskim crevima. Brojac je od 5ml sprica i nepovratnog ventila (ideja je s foruma, hvala tvorcu iste, vise se i ne secam cija je). Crevo dalje ide u stakleni difuzor s malom potopnom pumpom iznad...
afrika attached the following images:
fotografija0406.jpg fotografija0405.jpg fotografija0403.jpg

www.ciklidi.net
Srky Boy
Kupio sam u Aquashopu regulacioni ventil uz koji ide i iglicasti kao i dva manometra. Pritisak u boci je skoro 50 bar-a, medjutim kad nastelujem iglicasti desava se da broj mehurova oscilira u minuti, malo se poveca ili smanji posle nekog vremena, pa me interesuje jel to normalno posto nemam iskustva sa tim. Inace imam i magnetni ventil tako da ce CO2 raditi samo dok sija svetlo pa mislim da nema opasnosti od predoziranja CO2. Posto nemam iskustva sa dodavanjem CO2 iz boce interesuje me kako mogu znati da li mi nesto iglicasti nije u redu. Ovo sto sam kupio je novo tako da ne bi trebalo da bude problema ali nije naodmet da se na vreme raspitam.

daweed
Moe da bude do brojača mehurova ili do difuzera...

krcko
Osnovno je da treba nekoliko časova provesti u podeavanju i kontrolisanju manometarskog sistema i korekcijama reducir i igličastog ventila, dok se ne ustali emisija CO2. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
daweed
Da i da dodam ako rastvara na iglu to je čest problem ako je lepo ne zakrivi...

Srky Boy
Ne rastvaram na iglu. Imam sve redom. posle iglicastog ide magnetni ventil, pa brojac mehurova, pa protivpovratni ventil pa stakleni difuzor. Sad sam u fazi podesavanja i cim primetim nesto sto po mom subjektivnom misljenju nije ,,normalno,, odmah pomislim da je u pitanju neispravnost ventila. Recimo ne znam da li je normalno da se iglicasti ventil malo ,,cuje" tj. kao da ,,zvizdi" dok ga stelujem, znaci ne neprekidno. Mene najvise interesuje sta znaci pokvaren iglicasti, odnosno pokvaren regulacioni ventil?

krcko
Srky, ventili ne bi trebalo da se čuju. Proveri zaptivenost kada ih podeava i u toku rada. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Iglicasti ventili koji se dobijaju zajedno na regulacionim ventilima za CO2 su uglavnom jako neprecizni. To meni zavrsava posao na aparatu za varenje ali za akvaristiku ne.

Za akvaristiku je po meni super resenje da nabavis medicinski iglicasti ventil koji se koristi za stelovanje protoka O2... On ti je najprecizniji ali je i dosta skup...
Druga varijanta ti je da nabavis posebno iglicasti ventil, mi smo ih ranije kupovali na najlon pijaci u NS, nisu ni oni nesto posebno precizni u stelovanju CO2, ali jednom kada se podesi to radi super, ali precizniji su dosta od tih iglicastih ventila sa dvostepnom regulacijom koji si kupio.
Dobra stvar je da kontaktiras nekog tamo gde si ga kupio pa da se raspitas.
A najbolja stvar je da se raspitas pre same kupovine bilo cega ovde na forumu i da vidis ko sta koristi...

Na najlon pijaci u Novom Sadu si mogao da kupis regulacioni ventil za 3.000-3.500 din, iglicasti 500-600din... Ja imam 3 takva kompleta za akvaristiku i jedan na aparatu za varenje i radi vec godinama dosta dobro. Ali sad sta je tu je.

Najverovatnije ces morati u potragu za preciznijim iglicastim ventilom i onda ce to sve lepo da radi...

Recimo ne znam da li je normalno da se iglicasti ventil malo ,,cuje" tj. kao da ,,zvizdi" dok ga stelujem, znaci ne neprekidno.

Treba samo da proveris da li ceo sistem negde pusta CO2. Sapunica i sundjer i premazes sve... Ili jednostavno potopis sve u vodu. Ako se cuje samo kako kazes u trenutku podesavanja mislim da to nije problem.
Treba znati da kod nekih iglicastih ventila za dobro stelovanje treba namestiti nesto veci izlazni pritisak, na slabijem izlaznom pritisku su neprecizni i znaju da osciluju...
Edited by zander on 15.04.2012 11:42

AquaShop
Srky Boy wrote:

Kupio sam u Aquashopu regulacioni ventil uz koji ide i iglicasti kao i dva manometra. Pritisak u boci je skoro 50 bar-a, medjutim kad nastelujem iglicasti desava se da broj mehurova oscilira u minuti, malo se poveca ili smanji posle nekog vremena, pa me interesuje jel to normalno posto nemam iskustva sa tim. Inace imam i magnetni ventil tako da ce CO2 raditi samo dok sija svetlo pa mislim da nema opasnosti od predoziranja CO2. Posto nemam iskustva sa dodavanjem CO2 iz boce interesuje me kako mogu znati da li mi nesto iglicasti nije u redu. Ovo sto sam kupio je novo tako da ne bi trebalo da bude problema ali nije naodmet da se na vreme raspitam.

Sve boce i CO2 ventili funkcionisu na isti nacin (barem one koje mi imamo kod nas ili musterija u pogonu: Up-Aqua, Biom, JBL). Posle punjenja boce treba im 3-4 dana da se smire i postanu precizni. To znaci da moras par dana da ih prekontrolises i vratis na vrednost koju si mu zadao (oscilacije nisu ogromne ali postoje). Posle toga sve bude u redu. Jednom mesecno ces morati da ga dostelujes, otprilike ako je u pitanju 60 mehurova u minuti dobijaces 56-58.

Ako zelis nesto ultra precizno bez potrebe za stelovanjem to je onda[url] http://www.aquari..._p/co2.htm [/url] (tekst ispod slike kratkim crtama objasnjava problematiku svih iglicastih ventila). Problem bi u ovom slucaju definitivno bio servis ako nesto krene po zlu.

Ako ti regulacioni ventil negde pusta, sve sto je kupljeno u Aquashopu ima garanciju. Jedna serija boca koju smo nabavili su na sebi imale kineski regulacioni ventil umesto ventila nemacke proizvodnje i dosta njih je pustilo. Naravno nismo to znali, proizvodjac je jednostavno bez najave promenuo tip regulacionih ventila. Nemoguce je videti oznaku za ventil dok se neodvrne sa boce. Firma Messer u Beogradu i Novom Sadu vrsi opravke/zamenu regulacionog ventila, uz fiskalni racun od njih Aquashop refundira sav novac.

Srky Boy
Samo da javim da za sada sve funkcionise Ok, ustalio mi se broj mehurova, radi kako sam ga nastelovao. Hvala svima koji su odgovorili na moja pitanja.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,481 jedinstvenih poseta