14.06.2026 07:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
pocetak- Hauba od LCD TVa
Bozinke
Izrada haube od LCD televizora.
Bozinke attached the following image:
lcd.jpg

Edited by biobiofizicar on 24.03.2012 22:54

biobiofizicar
Zaintrigirao si me jako.Shock Thinking

Sada moras i detaljno da nam objasnis sve. PleaseWink

Prebacio sam ovo u Uradi sam teme, a ti navali sa objasnjenjima... Typing

Bozinke
Ovako drustvo.Posle dugog ucenja ovde po forumima,palo mi je napamet sta sa pokvarenim televizorom,pa resih da ga rasturim.Postoje razni LCD televizori ali samo LED su najbolji.Ja licno nisam imao srece sa TV-om ali ocigledno sam imao srece sa mozgom,te sam se setio da napravim haubu.U mojoj haubi ima sitne neonke kao cevcice za sok koje rade na 98 volti.Sopzirom da im je potrebna pobuda-Plocanisam uspeo da ih startujem.
Prvo sam skinuo crnu masku sa displeja,pa 4 folije i dosao sam do vrlo kvalitetnog krilita-belog.Ispod njega su neonke.Njih sam iskoristio kao nosace lampica-PLAVIH od nove godine koje ne trepte i koje mi sad sluze kao plavo nocno svetlo.Uglavio sam ih ispod klirita a na samom kliritu postavio neonke sa drzacima.Pazite klirit je jako krt pa rupe busite iskljucivo lemilicom.Nakon svega ovoga sve vam je jasno.
Sto se tice nove ideje e sad smo resili problem skupe led rasvete.Kupite pokvaren LCD(LED) televizor,odradite sve i dodjite do led sijalica.Odite kod TV mehanicara i sve to povezite na 12 volti.
Svetlo je extra jako za biljke a ribicama ne skodi.Biljke za dva dana pocinju da lude a HC kao primer pravi tepih bez problema.Cak i podloga-zemlja mu ne treba samo pro fito.Verujte na rec!!!Srecno a za savete slobodno pitajte.
lcd_1.jpg

Edited by Bozinke on 24.03.2012 23:44

Srafciger
Imas li jos slika? Mozda nesto od kada si pravio? Voleo bih da vidim detaljnije.

www.MojBiljniAkvarijum.org
biobiofizicar
Sad sam totalno zbunjen????Cry
Nisam upoznat sa konstrukcijom LED televizora, pa ne znam sta je unutra (osim verovatno ledica). Pominjes i neke neonke i sijalice za jelku, i ledice, i haubu od klirira od obloge TVa...Thinking

Ajd molim te polako sa objasnjenjem.

Za pocetak shvatam da si oblogu TVa koristio kao haubu.
Jesi li ili nisi poterao Ledice od televizora?
Koliko ih je i koje su snage?
Sta je to pobuda-Ploca i kakve su to tanke neonkice koje rade na 98V? Cemu sluze u TVu?

Nemam poima, pa pitam, a deluje mi interesantno sve ovo...Yes

Bozinke
Ovako.Neonkice sluze za ocvetljavanje displeja da bi TV mogao da se gleda.U principu najbolje je naci polovan LCD sa polomljenim displejom.E kada to nadjes,onda postoji crno staklo prednje koje je polomljeno i koje se skine kao i neke folije ispod njega.Isto kao displej kod telefona.Kad to sve skines dolazis do belog klirita koji nije polomljen a ispod njega su sitne neonke ili led diode ako je TV LED.
Ja jos uvek nisam pokrenuo led diode ali cu uskoro.Sad cu da slikam malo da vam bude jasnije.
Led diode neznam koje su snage ali saznacu sutra samo znam da mogu da rade na 12 volti.
Pobuda je ploca sa mikricipovima,zato kazem da je najbolje komplet TV da se nadje sa polomljenim ekranom.
Sijalice-Plave sam stavio ispod klirita kao nocno svetlo.Postavicu slike samo malo
hh_3.jpg

Edited by Bozinke on 25.03.2012 00:48

Bozinke
.
ll_1.jpg

Bozinke
Posto one sitne neonkice nisam uspeo da startujem postavio sam svoje stare na kliritu tako da je ovo privremeno ali veoma kvalitetno resenje.Nema vlage,Nema drveta,nema raznoraznih premaza.Direktno klirit koju daje odlican odsjaj ka vodi.
oo_1.jpg

Bozinke
evo jedne slike zadnje strane LCD-a
k_18.jpg

biobiofizicar
OK sad sam razumeo, a i u medjuvremenu se malo obrazovao na netu.
Da pojasnim:

LCD televizori imaju iza LCD folije sa tecnim kristalima (koja sluzi kao filter) sijalice koje osvetljavaju kroz beli difuzor ovu foliju. Slika na TVu se formira na foliji tako sto svetlost od ovih izvora svetlosti prolazi kroz difuzor ujednacava se, pa prolazi kroz foliju sa tecnim kristalima.
Kod LED LCDa izvor svetlosti su LEDice, kod ostalih LCDa najcesce one tanke neonkice koje poninjes.

Znaci ti su ubacio svoje akvaristicke neonke u kuciste televizora i iskoristio difuzor TVa da ti da ujednaceno svetlo na celoj povrsini vode.

Interesantno bi stvarno bilo naci neki Pokvareni LCD gde je stradala samo folija sa tecnim kristalima, pa je ukloniti i probati osvetliti akvarijum (kroz difuzor TVa) sa originalnim izvorom svetlosti televizora bilo da su to one tanke neonkice ili LEDice ako je TV bio LED-LCD.

Eto...Wink

Bozinke
DApplausea upravo tako!!!!

daweed
Ideja je fenomenalna ali malko skupa, kada bih rekao eni da ću moj stari riknuti lcd da pretvorim u haubu leteo bih i ja i tv i svi akvarijumi zajedno... polovan panel moe da nađe za 50-80 eura koji moe da prepakuje u tv i dobije nov lcd.

Ali da je ideja stvarno originalna i zanimljiva to stoji. Thumb up Beer Ne sumnjam da će za par godina ovo da bude moda i najjeftinija rasveta koju moemo da stavimo iznad naih akvarijuma, kada krenu da se kvare ovi kinezi kojima je preplavljeno nae trite.

http://daweedaqua.tk
Bozinke
da samo sto za tih 50-80 eura ne mozes da kupis led osvetljenje a ovo menja Jacinu svetlosti sa led rasvetom koja kosta malo mnogo vise nego polovan panel.Thumb up

Slovenski1000
Ideja je haos. Pitam se samo gde ti to pade napamet. U svakom slucaju svaka cast. Very happy Applause

Bozinke
Nemam pojma ni ja uglavnom imam komsiju TV mehanicara koji moze da snabdeva sve nas sa ovim stvarima.Meni je licno poklonio 2 komada.Jedan spremam da bude lED samo na onem u Nis u MG electronic da nakupujem diode
Shock

daweed
A ne moe da kupi ni lcd tv za 80 eura... Rasturiti tv od 400 eura radi rasvete je isto kao da kupi rasvetu od 400 eura samo se nisi mučio, jebavao a izgleda mnogo moćnije nego tv iznad aq

http://daweedaqua.tk
Bozinke
Smile naravno mada ko ima mogucnost moze da nadje ovo jer TV mehanicari ovo bacaju kao i moj komsija.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,481 jedinstvenih poseta