Proizvod Tetre Nitrat-minus. Dali on stvarno u akvarijumu od stetnih nitrita razlaganjem pravi elemente koji su upotrebljivi za biljke? Naime gledanjem na netu dosao sam do njihovog setupa pa se isti preporucuje u kasnijoj fazi akvarijuma, tamo posle 3. meseca, kao jako koristan u regulisanju kvaliteta vode. Ako neko ima iskustva sa ovim preparatom da mi malo objasni a mozda i drugim akvaristima bude neke koristi od ove teme. Hvala u napred i veliki pozdrav.
Nemam nikakvih iskustava sa ovim preparatom, ali razmisljam naglas:
Biljni akvarijum sa nekom normalnom filtracijom i ne preterano opterecen ribama trebalo bi za 3 meseca da savim lepo razvije svoje kolonije bakterija da moze da samoregulise i odrzava unutrasnju ravnotezu. PO meni ovakva sredstva imaju smisla kod akvarijuma jako opterecenih ribama, slabo ubiljenih gde filter (ako je poddimenzionisan) tesko moze sam da odradi posao (recimo ciklidni akvarijumi). U takvim akvarijumima cesto su i fosfati problem.
Zaprljan i zapusen filter ili zabetonirana hranjiva podloga kod nas mogu da izazovu probleme u kasnijim fazama zivota akvarijuma, ali to nije nista sto malo ciscenja, redovnija zamena vode i sifoniranje ne mogu da rese. Po meni bolje se odmah uhvatiti u kostac sa izvorom i uzrokom moguceg problema nego ostaviti recimo zaprljan i zapusen filter ili zabetoniranu podlogu, a sa drge strane se hemijskim sredstvima boriti u vodenoj koloni sa posledicama.
Po meni ovakva sredstva imaju smisla u nekim urgentnim situacijama ako su removeri hemijskog tipa. Doduse za ovaj Tetrin pise da radi na bioloskim principima, tako da pitanje njegovog koriscenja ima smisla, posebno ako se svodi na dodavanje i povecanje kolicine korisnih bakterija u akvarijumu.