14.06.2026 06:02
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
Automatska zamena vode (kao po kap)
toki
Zbog lenjosti ili zbog jedinog posla u kome ne uivam oko odravanja akvarijuma, napravio sam jednostavan i siguran sistem zamene vode.
Akvarijum se nalazi na visini od 1,5m, a nedaleko od kuhinjske sudopere i česme.
Jedina bitna stvar je da vrh akvarijuma bude vii od nivoa sudopere ili nekog drugog odvoda...
Vreme će pokazati koliko je dobar...

Sistem sam osmislio po principu dolivanja vode kap po kap direktno iz česme.
Odlivanje vode sam reio buenjem rupe pri vrhu akvarijuma od 1cm prečnika.

Znam da nije bilo pametno buiti rupu u akvarijumu punom vode, ali reio sam, pa ta bude!
Kupio sam burgiju za staklo (750din) i naravno prvo je testirao na nekom parčetu stakla debljine 1cm.
Bez ikakvih problema ga probuio, a zatim počeo sa pripremama akvarijuma...
Za svaki slučaj prebacio sam ribice na sigurno, ali naravno neke nisam uspeo pohvatati.
Ispustio sam 1/3 vode iz akvarijuma, prekrstio se i počeo sa buenjem.
Veoma vana stvar u vezi buenja stakla je hlađenje istog. Fajtalicom sa vodom sam svo vreme prskao mesto buenja.
Rupu sam buio Bosch professional akumulatorskom rafilicom 10,8v sa 1300 obrtaja u min.
Moe se koristiti bilo koja ispravna builica, ali nikako se ne sme koristiti vibracioni čekić (ukoliko ga builica ima).
Probuio sam rupu na 3cm od vrha akvarijuma sa spoljanje strane, jer mi toliki nivo vode odgovara.
Buenje stakla od 6mm traje oko 1h, jer se to mora raditi polako, precizno i bez upotrebe sile!
Sa unutranje strane akvarijuma (Ispod mesta gde treba da prođe burgija) sam zalepio parče selotejpa u vidu nekog levka da staklena praina ne bi upadala u vodu kada burgija počne prodirati unutra.
Ukoliko nemate iskustva sa builicama, bolje da nađete nekog majstora mirne i iskusne ruke...

Za početak evo slike izgleda burgije koju sam koristio.
www.dodaj.rs/f/e/KO/2CQHGMmi/img4354.jpg

Kada je buenje akvarijuma zavreno, treba pripremiti staklenu bočicu (ja sam koristio od parfema) sa bar jednom ravnom povrinom i grlićem koji moe da se nabudi na odvodno crevo.
Na bočici sa ravne strane treba izbuiti takođe rupu kao i na akvarijumu.
Bočicu zalepiti silikonom sa spoljanje strane akvarijuma direktno rupu na rupu sa grlićem okrenutim na dole.
Moze se koristiti i neka plastična, ali silikon se neće dobro zalepiti za mekanu plastiku i ona moe otpasti u nekom trenutku i napraviti poplavu u kući!Shock
kada zalepite staklo na staklo, to nikada neće otpasti tek tako, ali oba stakla pri lepljenju moraju biti suva i očićena alkoholom. Kada zalepite bočicu fiksirajte je trakom i nema pipanja 24h!

Evo slike zalepljene bočice...
www.dodaj.rs/f/2Z/1c/217wl5qT/img4356.jpg

Odvodno crevo se montira tek kada se silikon dobro osui, za to vreme se bavite odvodnom rupom sa unutranje strane akvarijuma...
www.dodaj.rs/f/1T/7h/3t0X2LB7/img4355.jpg

Sa unutranje strane odvod izgleda ovako:
www.dodaj.rs/f/1P/LQ/3nLkzasG/img4365.jpg

Radi se o plastičnom čepu za manje vodovodne cevi.
Takođe se ibui rupa i na njemu, ali ovoga puta dosta bre i moe biti i veća od ove na akvarijumu.
Zalepi se opet rupa na rupu i fiksira...
Poto sam se najvie brinuo o mogućem začepljenju rupe od prljavtine i lisaka.
Kao "filter" za čep sam izrezao krug od komarnika malo veći od prečnika plastike i fiksirao ga odsečenim prstenom od plastične cevi na koju pae čep!
Kako bih osigurao i ovu mreicu, dodao sam jo jednu vidite kako...

Dok se sve to sui, prelazimo na sistem za dovod vode.
www.dodaj.rs/f/46/eQ/2YglH28L/img4359.jpg

To je sad već stvar od slučaja do slučaja, a moe se praviti dosta kombinacija...
Kod mene je slučaj da ne koristim protočni bojler, a dovod vode sa slavine u njega sam prepravio kao dovod za akvarijum.
Kod svakog je drugačija priča pa se nastavci i adapteri moraju buditi direktno u radnji za vodovod...
Jedna stvar je svakako potrebna, a to je jo jedna slavina za fino podeavanje protoka.
Znam da izgleda smenoGrin, ali ja sam to nabudio ovako:

www.dodaj.rs/f/21/1u/2ZRKWyeH/img4363.jpg

Na malu i jeftinu slavinu sam zarafio nastavak da bih lake rukovao njome, a kao jo bolje pomagalo je dobrodola drvena kajla čijim milimetarskim pomeranjem curenje vode mogu svesti da kap izađe na svakih nekoliko sekundi!Cool
Sve to je preostalo za sledeći dan je da poveete dovodno crevo u akvarijum i odvodano u sudoperu ili negde drugde gde je nivo vode ispod akvarijumskog...

Na moj akvarijum od 100l, sam podesio da se za 24h zameni oko 8% vode, to je oko 1 kap po sekundi.
Mislim da to je dovoljno vremena da iz 8l vode ispari sav hlor za 24h?
Sistem radi već par dana i nisam primetio nikakve promene na biljkama i ribama, ali me najvie zanima da li je dobro za 13, 14 dana promeniti svh 100l vode u akvarijumu?
Verovatno je to manje, jer neto ispari u međuvremenu...

biobiofizicar
Sada ostaje da upeglas i podesis nacin djubrenja pa da biljke luduju, a alge tuguju... Smile

Citajuci po netu naleteo sam na neke interesantne teme gde se ovaj sistem pokazao jako dobro upravo u akvarijumima sa jakom hranjivom podlogom (zemlja za cvece) obzirom da je lako dozirati odnosenje viskova u vodenoj koloni koje podloga ispusta, a sa druge strane omogucava biljkama ekstra prihranu kroz koren... Razmisljas li i ti u tom smeru da turis jaku podlogu? Prihranom kroz tecnu kolonu jako je tesko nahraniti dovoljno biljke sa ovim sistemom zamene vode.

toki
Sistem funkcionie već 10 dana bez bez problema i voda je kristalno čista, a od cijanobakterije ni traga (pisao sam o tom problemu u predstavljanu mog akvarijuma)
Nove biljke su posađene pre par dana i jo su u fazi privikavanja, a za sada dobro izgledaju i bez dodavanja CO2. Jedino dodajem easycarbo i pro fito, čisto da ih odrzavam u zivotu.
Podloga je sera complete substrate, ali je postavljena pre godinu dana i svakako planiram da je menjam nečim jačim. U tome mi treba vaa pomoć, jer nisam ba iskusan sa podlogamaSmile

Za sada sam samo u fazi eksperimentalnog doziranja dnevne količine česmovače...
Trenutno je to oko 400ml na sat vremena u aq od 100l
Nisam nigde na netu naao podatak o ovakvom sistemu zamene, pa ako ima neki link ili preporuka bio bih zahvalan?
Takđe predlozi za tip zemlje bi mi dorodoli?

biobiofizicar
Veliki pobornik kontinualne zamene vode u hobistickim staklima je Aleksandar (Radmanovac). On spada medju one koji su najdalje otisli u igranju sa ovim sistemom u kucnim uslovima i sa biljnim akvarijumima.

Evo malo tema za citanje i analiziranje
link
link 1
link 2

ima toga jos ako se malo progoogla.... Wink

toki
Hvala Bio...
Nisam se dovoljno dobro izrazio, a verovatno ni dovoljno traio. Smile
Video sam ranije Aleksandrov sistem i jo po neke, ali većina njih koristi ovaj sistem samo par sati dnevno.
Kod mene to piči non stop, jer bih da proverim ta će se desiti ukoliko odem na more ili poslovni put i ostavim česmu da polako kaplje.
Nije problem da nađem zamenu za hranjenje ribica, ali za menjenje vode teko, bar u mom slučaju.
CO2 (ećer kvasac) jo uvek ne dodajem, jer je malo biljne mase u aq pa mi frka da ne pobijem ribice.
Za sada Vallisneria spiralis izgleda dobro, ali kod Bacope australis sam primetio blago utilo na mladim izdancima iako prilično brzo raste i puta korenčiće na sve strane!
Dal' je gladna ili joj koren jo uvek nije stigao do podloge?

Flok
Fino sto sve vie ljudi razmilja o kontinualnoj zamjeni. Tako da je kolega Toki uradio pravu stvar.
Inače Aleksandar mi je poklonio ovaj cjelokupan sistem automatske promjene vode, i radi savreno i danas kod mene. Za razliku od njegovog akvarijuma ja sam probio rupu prečnika 2cm na bočnoj strani akvarijuma, tako da nemam budzevinu sa prelivnim filterom kao kod njega.
Ako se dobro sjecam Aleksandar je imao problem sa anubias barteri koja je pocela da mu propada zbog pretjerane dnevne promjene vode, ali tek poslije par mjeseci. Inače je imao zemlju za podlogu.
Kod mene su mali diskusi u 200 litara pa im povremeno uključujem sistem, mjesajuci ga sa RO vodom koju ipak rucno ubacujem jer nisam mogao da pravim budzevinu RO/vodovodna, vec samo vodovodna od 12GH direktno se ubacuje kao jedna polovina, a druga polovina je odstajala RO 0 GH, i dnevno mijenjam oko 40l vode i sad zasad je sve OK... E da imao sam i ja barteri u ovom akvarijumu ali je pocela da se sui. Tako da je izbačena sada i prazan je skroz akvarijum bez bilja i podloge, kako je već najlakse sa diskusima raditi.

A sto se tice kap po kap 24h, ne znam sta bih ti rekao, probaj.

strujas
Flok wrote:

Ako se dobro sjecam Aleksandar je imao problem sa anubias barteri koja je pocela da mu propada zbog pretjerane dnevne promjene vode, ali tek poslije par mjeseci. Inače je imao zemlju za podlogu.

Sa anubijom, i svim ostalim biljem bez korena (mahovine isl.), ali sa ostalim biljem nije imao problema.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,272 jedinstvenih poseta