14.06.2026 07:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Posetite
 Print Thread
Tom Barr i ADA
Blue
Video sam na sajtu Tom Barr-a da je postavljen clanak 'ADA Liquid fertilizer analysis'. Zanima me da li je neko odavde registrovan tamo kao 'placeni clan', posto 'free clanovi' ne mogu da pristupe tom tekstu.
Za one koji ne znaju o cemu se radi, Tom je dao nekim laboratorijama na analizu ADA tecna djubriva (a i sam je vrsio dodatne analize), sa idejom 'Why pay 15-25$ for something that should cost 0.28$č'.
E sad, ako neko tamo (barrreport.com) placa clanarinu, moze da vidi taj tekst, a mi Srbi ne bi bili Srbi kada od 'tog nekog' ne bi trazili da podeli tekst sa nama, iako smo svi svesni da to nije u redu, mada ne sumnjam da ce se uskoro pojaviti po raznim share-ovima.
E sad, ja sam dosao do nekih podataka iz tog teksta (tabele sa koncentracijama K, NO3, NH4, PO4, Fe u mg/l za odredjena ADA tecna djubriva), al' me zanima pise li tu jos nesto pametno, ne moram ni da procitam originalni clanak, samo da mi neko preprica... Smile

paleoglodit
INTERESANTNO I PARADOKSALNO: Treba da se plati clanarina da bi se procitao komentar tipa:'Why pay 15-25$ for something that should cost 0.28$č'.Frown

zander
Platis jednom da bi video zato ne bi plaćao ovom drugom.

ta se krije iza, verovatno nita specijalno. Isto ono to mi dodajemo u DIY varijanti stim to moda neki od mikroelemenata imaju jači helator i to je odnos đubriva ekstremno prefinjen, ostalo je cena brenda, ADA, ali ipak svaka im čast.

photoivek
@ Blue:
da li si ti zadovoljan onim to ima i ne plaća skupo je pravo pitanječ!č!

ja sam recimo sasvim zadovoljan DIY makro opcijom a moram i neki mikro da vidim da probam....

https://minepi.com/photoivek
Blue
photoivek je napisao:
@ Blue:
da li si ti zadovoljan onim to ima i ne plaća skupo je pravo pitanječ!č!

ja sam recimo sasvim zadovoljan DIY makro opcijom a moram i neki mikro da vidim da probam....

Ne da ne placam skupo, nego sam za 500-600 dinara nabavio hemikalije bar za narednih godinu dana. To je za makroelemente, a za mikro mi treba oko 2000 dinara godisnje (Profito). E ovde bi vec moglo da se ustedi, pa ako nesto smislite, viciteSmile
Ma nije stvar u ustedi, vec u radoznalosti, 'ocu da izgorim da procitam taj tekst, a ne pada mi na pamet da platim $10Smile
A nije ni kao da bih ikada kupio ADA djubriva kada sam video ove tabele. Mada, mozda da sam Amerikanac sa mesecnim prihodom reda 5-10K$ bilo bi mi smesno da potrosim par stotina $ na djubriva i ne bi mi ni u snu palo na pamet da racunam, merim i muckam.Thumb up

deep blue
... imam placen Life Time.Ako gde na netu imate nesto da naucite o uzgoju vodenog bilja to je tamo.Vecina ljudi koristi njegove sisteme a da toga nije ni svesna,cak neki misle da su izmislili toplu vodu.

ADA.....nisam nikada procitao da se iko od scapera u svetu zalio na kvalitet,vecinom je svima cenaShockShockShockNo svako se necim zadovolji u odnosu novac-kvalitet,neko smatre da je ovo sasvim dovoljno dok drugima nije itd.itd.

Dosta scapera u svetu koristi ADA proizvode,makro su malo drugaciji od onaga sto mi koristimo (sistem je generalno drugacije koncipiran) a mikro su SF blago receno.AquaSoil....... ubedljivo najkoristeniji supstrat u svetu.

Tom Barr....Red card kako je ADA skupa ali ipak koristi AquaSoil u vecini svojih akvarijumima, 16 ih ima ako me secanje dobro sluzi.

Tom Barr ti je nesto kao sirotinjska varijanta dok ti je ADA luksuzna.
Dali daju iste rezultatečCisto sumnjam.Pre 5 dana sam sa EasyLifa presao na Tropica AquaCare+ i rezultati su vec vidljivi golim okom posebno na mahovinama i boji/definiciji ostalih biljaka.Ali Tropica kosta x2.Nekom je to puno,neko moze da izdrzi a nekom je skroz ok.
Mogu da mislim kakvi su tek ADA micro.el.No oni su x4.

I tako sve ti je to u stepenima znanja,zadovoljstva a kod nas bome i u
plateznoj moci na ovu oskudaciju(zbog ovoga kod nas reef gotovo da i nepostoji,zamislite koliko oni novaca trose na suplementaciju).Ako pogledas asortiman CauAqua shvatices:ADA,Seachem,Tropica,nekad Elos.Dali su samo zbog toga tako visoko kotirani...cisto sumnjam.Dali im to pomaze,sigurno.Dali je bilo ljudi visoko kotiranih i sa DIY.Naravno.

I u pravu si,intelektualna svojina je takodje svojina verovatno i veca nego ostale(no mi bolujemo od bolesti da znamo sta komsija radi a da on nema pojma sta mi radimo,cisto da bi nam zavideo ako nista drugo).Ako imas volje da citas godinu dana tamo ces za 1000 din svasta nauciti,sto prakticno sto teoretski.

Takodje moras uzeti sve faktore u obzir.Nesto kod nekog neradi a kod drugog radi zbog nekih sasvim drugih faktora koji uticu na taj o kojem se svadja/glozi/prepucava.

DIY je za pocetak sasvim dosta ako odmaknes i budes imao zelje/novaca mozes probati i ostalo pa onda sudi o tome.Mozda ti bude super a mozda kazes ma i ono staro je skroz ok za mene.
Edited by deep blue on 15.07.2009 07:52

zander
deep blue je napisao:
... imam placen Life Time.Ako gde na netu imate nesto da naucite o uzgoju vodenog bilja to je tamo.Vecina ljudi koristi njegove sisteme a da toga nije ni svesna,cak neki misle da su izmislili toplu vodu.

Ja se nemogu sloiti sa ovim. Ili ne razumem u potpunosti ili se jednostavno na slaem...
Na koga to mislič
Na neke od naih ljudi ili prekoč
... ne znam stvarno na koga misli a da se neko ne uvredič Ja kao administrator nebi da stojim iza toga to si rekao.
Pozdrav
Edited by deep blue on 15.07.2009 07:53

kojot
ne znam cemu ovo prepucavanje.Makro elementi se mogu razlikovati samo u cistoci supstance,i tu diy varijanta ne zaostaje ni za jednim brendiranim preparatom.Sad micro je druga prica,ali je i ona izvodljiva u diy-u sve sto vam je potrebno su slabe soli mikroelemenata koje zelite i EDTA-e(etilen-diamin-tetraacetatna kis.)Od EDTA-e za sada u svetu ne postoji bolji helator a vi iz Novog Sada lako mozete da dodjete do njega na poljoprivrednom fakultetu,ili u nekoj vecoj prehrambenoj proizvodnji.
I prema tome ADA neradi nista neverovatno vec bar se meni cini ima zastupljene elemente koji jesu potrebni ali ne cesto upotrebljavani u djubrivima,kao Si,St,Co,Cd,Mo,Os....
Sta vise mislim da se bas kod nas mogu napraviti kvalitetna djubriva micro el. jer gotovo svaki rrudnik nemetala kod nas ima iskopine elemenata iz VIII i VIIb grupe elemenata.

deep blue
Ja kao Administrator stojim iza onoga sto sam rekao.Ne nerazumes uopste,no naslucujes.Ima veze sa stranim forumima,tesko da ima sa nasim.Kod nas o tome niko nista ni nepise.Prihrana se na nasim forumima karakterise kao:sistem,moj sistem,radi ili neradi.Na stranim,ozbiljnijim je drugacije.Tako da ovaj put nema mesta uvredi.
Edited by deep blue on 15.07.2009 11:44

deep blue
kojot je napisao:
ne znam cemu ovo prepucavanje.Makro elementi se mogu razlikovati samo u cistoci supstance,i tu diy varijanta ne zaostaje ni za jednim brendiranim preparatom.Sad micro je druga prica,ali je i ona izvodljiva u diy-u sve sto vam je potrebno su slabe soli mikroelemenata koje zelite i EDTA-e(etilen-diamin-tetraacetatna kis.)Od EDTA-e za sada u svetu ne postoji bolji helator a vi iz Novog Sada lako mozete da dodjete do njega na poljoprivrednom fakultetu,ili u nekoj vecoj prehrambenoj proizvodnji.
I prema tome ADA neradi nista neverovatno vec bar se meni cini ima zastupljene elemente koji jesu potrebni ali ne cesto upotrebljavani u djubrivima,kao Si,St,Co,Cd,Mo,Os....
Sta vise mislim da se bas kod nas mogu napraviti kvalitetna djubriva micro el. jer gotovo svaki rrudnik nemetala kod nas ima iskopine elemenata iz VIII i VIIb grupe elemenata.

Ovde nema prepucavanja ovo je razgovor.Svako napise ko sta zna i misli,trudimo se da se ponasamo kao ljudi.Nasa zemlja je jednostavno jos uvek pod postratnim sindromom zato to tako i dozivljavamo.O ekonomskoj krizi koja nas jos vise ispira necu ni da pricam,svi to osetimo jako dobro,covek coveku ovde postaje vuk.Ako pricamo o makro kao o KNO3,KH2PO4 i K2SO4 da ok svako moze da ih napravi.No,gresis ako mislis da se to ili samo to nlazi u nekim tekucinama razlicitih firmi.Ja nekoristim samo to i tu pricapostaje malo komplikovanija,ne da je to nemoguce napraviti u kucnim uslovima nego je malo teze to napraviti kvalitetno i da traje ali je ipak moguce.Mozda mislis da je sve to nepotrebno.Ja mislim da je to sve do individue,zelja,potreba itd.Ja vidim rezultate goli okom sto meni i jeste najbitnije.

Daleko je od toga da ADA radi nesto neverovatno sve je to pokazano i dokazano i o tome imas na stranim forumima dosta.No to sto ADA radi trenutno se radi i u poljoprivredi a tehnologija jeste skupa ali donosi odlicne rezultate.Rec je o tome da se mikro elementi neprave sa destrilovanom vodom nego od morske vode izvucene sa 1000metara ispod Pacifika(svi nama poznati elementi se ovde nalaze) i preciscene od vecine NaCL ,necistoca,planktona itd,naravno kasnije obogacene mikroelementima koji su potrebni u vecoj kolicini.I pored pocetne skupoce Amanovo objasnjenje je da njegove prihrane treba manje.Istnia ovakve prihrane u poljoprivredi daju x2-4 rezultate.Tako da ovo vise nije kontraverzna tema ozbiljna poljoprivreda posebno organska(koja po prinosima sve vise ugrozava klasicnu) sve vise koristi ovakve tehnologije.Amanov Sistem (ovo je potrebno naglasiti) je dosta podredjen minimalizmu unosa(sto sam stariji i ja sve vise ovo volim),sto manje hemije sto vise prirodno.Kada su ga pitali o doziranju,odgovor je posle kratke pauze bio :taman onoliko koliko biljkama treba a na drugom mestu u svom casopisu je rekao da treba citati biljke.Barr je Amerikanac....hidroponija.Njegov "sistem" je krajnje fleksibilan,jeftin no ima i svoja nedostatke.Naravno na racun cene.Dosta biljaka ce tu dobro rasti ali neke ce pokazivati simptome kakve je i Kojot nedavno imao u akvarijumu,topljenje biljaka uvrtanje listova i sl..I ja cesto koristim neku varijaciju tog sistema doduse light(kao neko koketiranje sa PPS-om mada ni to nije dobra definicija),razbijenu u dnevne doze+neke moje djakonije-eksperimentalne.Naravno ovo zavisi od ostalih faktora,nigde nije isto.

ETDA,neznam bas,imas dosta generacija helatora koji su izali posle nje,ne bespotrebno.ETDA je jednostavno najjeftiniji nijedno kvalitetno djubrivo neupotrebljava samo njega vecina radi kombinaciju ETDA,DTPA i HEEDTA.gvozdje je vecinom problem.pretpostavljam da mikro el. sa ETDA +neko DTPA gvozdje funkcionisu posebno u meksoj vodi gde je kh oko 3-4-5.Za tvrdju vodu se za svaki slucaj doda i HEEDTA.

Naravno da bi mogao neko da napravi te mikro elemente kod nas,pa Nikola Tesla je bio Srbin koliko se ja secam daleko smo mo od toga da nemozemo.No cekajuci da to neko napravi,testira,komercijalizuje josu uvek koristimo ono sto nam je dostupno.Ja jedva cekam na to ako se ustanovi da je podjednako dobro,cena ce biti sigurno niza(shiping,carina,porezi itd.)velika sreca za sve nas+neko ce iz nase zemlje moci da hrani decu od tog posla (posto je i za to potrebo vreme,znanje,rad).Ako mislis na kucnu radinost onda je jos uvek jeftinije poruciti od negde micro.elemente u prahu stvarno su jeftini,ima ih po Evropi a u americi Barr sprema svoje vec 2 god. i pitam se samo hoceli ih za zivota izbaciti.Mislim da se zovu MatrixMicro Mix.
Edited by deep blue on 15.07.2009 10:50

Blue
deep blue je napisao:
Rec je o tome da se mikro elementi neprave sa destrilovanom vodom nego od morske vode izvucene sa 1000metara ispod Pacifika(svi nama poznati elementi se ovde nalaze) i preciscene od vecine NaCL ,necistoca,planktona itd,naravno kasnije obogacene mikroelementima koji su potrebni u vecoj kolicini.

E deep imenjace, odlican si tekst napisao, ali si ga bas pokvario ovom recenicom...

deep blue
Mislim moguce je da je neka tehnicka greska ja inace nisam hemicar pisem sto citam/probam ako neko vidi gresku neka ispravi.

zapravo sad gledam ovo je malte ne prepisano sa engleskog,verovatno dosta uprosceno.
Edited by deep blue on 15.07.2009 13:35

kojot
Nisam pod prepucavanjem mislio nista lose.

deep blue
kojot je napisao:
Nisam pod prepucavanjem mislio nista lose.

Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,479 jedinstvenih poseta