14.06.2026 06:03
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
co2 i gasenje svetlo
bobi
koga se pali svetlo ima fotosinteza i biljke trose co2.koga ce padne mrak se desava obraten proces. dali go gasite co2 noce ili si raboti 24casa.

paleoglodit
Kod mene radi 24 casa a nisam jedini. Vazno je samo podesis pravu kolicinu

Jovan
Kod mene je do sada radilo 24h.
Sada imam elektromagnetni ventil na tajmeru, koji se pali sat vremena pre paljenja svetla a gasi se kad i svetla, znaci radi oko 9 sati. Dosta, stednja Grin

biobiofizicar
I kod mene radi 24h i sto kaze Paleo vazno je podesiti pravu kolicinu da nepobije ribe jer je nocu totalno nepotreban. Ovo sto je uradio Jovan je prava stvar ako si voljan da izdvojis jos malo para za EM ventil, a svakako je najbolja varijanta pH kontroler.

Jovan
Ma jeste to prava stvar sto se tice potrosnje. Prakticno boca radi trecinu dana, sto mu u krajnjem ishodu dodje da punjenje boce na ovaj nacin traje 3 puta duze nego kada je CO2 ukljucen 24h.

Sa druge strane, nazalost, verujem da su u toku dana promene pH jako velike, ali srecom postepene pa sve zivo unutra stize da se prilagodi na vreme.

Sto kazete Vi gosn bio pH kontroler je najbolja opcija, al' su zato cene mana Through wall

bobi
ja pocnav da gasam co2 koga se gasi svetlo.za rezultat ce ve obavestam

biobiofizicar
Ako imas CO2 na bocu i manuelni iglicasti ventil tesko je svako jutro podesiti isti protok kao i predhodnog dana - tako mozes pobiti ribe. Kod svakog otvaranja i zatvaranja iglicastog ventila potrebno je neko sledece vreme nadgledati sta se desava u akvarijumu. Milimetar levo ili desno i eto problema...

Passenger
ja sam povezao pH kontroler i svetlo na jedan timer, tako da se gase i pale u isto vreme. pH ne oscilira previse po meni, tipa pola jedinice, sad znam da su mi iskusniji savetovali da to ne radim ali niko nije nastradao prilikom eksperimenta.

EDIT- Obrisao sam zadnju rečenicu No no
Edited by ZoSo on 19.02.2012 19:43

biobiofizicar
Da li si povezao na isti tajmer svetlo i pH kontroler ili svetlo i EM iglicasti ventilč
Po meni nema svrhe gasiti i paliti pH kontroler.

Passenger
Ovaj imam
[code]http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2365/jbl-proflora-ph-control[/code]
ima integrisan i EM ventil i pH u jednom uredjaju, tako da po potrebi otvara i zatvara EM ventil.

biobiofizicar
http://www.jbl.de...l#download
Iscitao sam njegovo uputstvo misleci da ima neka caka sa gasenjem celog pH kontrolera preko noci, ali nisam nasao. To se savrseno slaze i sa mojom zdravom logikom...

To je sprava koja treba da kontrolise pH i drzi ga u zadanim granicama, a to radi dodavanjem ili iskljucivanjem CO2. Samoj spravi nije potrebna nad kontrola u vidu tajmera i namenjena je za neprekidni rad...

Misljenja sam da takvoj spravi stalna dnevno nocna paljenja i gasenja vise mogu nastetiti nego koristiti jer nije namenjena radu u takvom rezimu.

krcko
Ako već koristimo pH kontroler, tajmer je nepotreban, a i u prvu si, elektronika treba da je stalno napojena. Tajmer ima svrhe da uključuje EM ventil. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Pejc
Valjda ph kontroler slui da pali i gasi EM u zavisnosti od koncentracije co2 Frown

biobiofizicar
Pa da razumemo se svi.
Kada imamo pH kontroler on regulise rad EM ventila, kada ga nemamo paljenje i gasenje EM ventila odradjujemo ili rucno ili preko tajmera....

Passenger
razumem i ja vas, po definiciji nocu bi trebalo da je manja potrosnja CO2, samim tim i manje otvaranje EM ventila od strane pH kontrolera, ali eto ja imam malo vece gubitke CO2, cini mi se preko sump-a (pri kruzenju vode kroz akvarijum jedan deo puta prolazi kroz vazduh prirodnim padom), pa me mrzi da svaki cas punim boce, a imam ih dve (ne radi se o ekonomskoj ustedi). Ne kazem da sam u pravu, samo kazem da oscilacija nije bila prevelika u mom slucaju.
Edited by Passenger on 20.02.2012 14:38

strujas
Pre neki dan mi se ispraznila boca, pa sam onako iz radoznalosti stavio rasprsivac vazdusne pumpe u akvarium. Odmah sam primetio drugacije ponasanje riba, narocito sterbaja (poludeli Smile samo plivaju u jatu kao prasici, dok su za vreme pustanja CO2 non stop bili sakriveni u bilju ili pod panjevima).
Ovo me je dovelo na ideju da makar nocu gasim CO2, ali na ovoj temi videh da to i nije bas jednostavno.

Bio - bio mi je jednom prilikom objasnio sta se desava kada se u akvariium jednovremenu pustaju vazduh i CO2, koliko se secam dolazi do optimalnog rastvaranja CO2 u vodi.

Nosim se mislju da nocu ostavim CO2, ali i da ukljucim vazdusnu pumpu da bih malo smanjio uticaj CO2 na ribice, pa me zanima vase misljenje o tome.

biobiofizicar
strujas wrote:

...Bio - bio mi je jednom prilikom objasnio sta se desava kada se u akvariium jednovremenu pustaju vazduh i CO2, koliko se secam dolazi do optimalnog rastvaranja CO2 u vodi.

Koga si nasao da slusas, pa i ja mu ne verujem sta sve prica...GrinTongue

Ima to smisla sto sam sebi predlazes. Nocu svi samo disu. Ovo svi ukljucuje i ribe i biljke sto znaci da ispustaju CO2, plus ono sto dodajes iz boce. Moze to biti dosta CO2 u akvarijumu u ranim jutarnjim casovima pre paljenja svetla. Tu su najbitnija podesavanja kolicine CO2 iz boce i efekat prilagodjavanja svih organizama na uslove u akvarijumu. Ista riba se moze odmah izvrnuti ako se ubaci iz vode bez CO2 u vodu sa CO2, ali ako se vremenom postepeno privikne kasnije moze izdrzati i vece koncentracije CO2 nego one u kojima bi se startno nepriviknuta izvrnula.
I biljkama treba neko vreme da se priviknu, kako na CO2 tako i na jako svetlo ili jako djubrenje kako bi maksimalno koristile raspolozive resurse u akvarijumu.

Ove promene prilagodjavanja na novonastale uslove na vremenskoj skali traju po par dana dok akvarijumski organizmi ne podese i blago izmene svoje unutrasnje biohemijske fabrike u skladu sa novom sredinom u akvarijumu u koji su ubaceni u odnosu na uslove u kojima su ranije ziveli.

Svi organizmi imaju i odredjenu marginu u kojoj mogu da peglaju i podnose oscilacije fizikohemijskih parametara u akvarijumu na dnevnoj vremenskoj skali. Sve sto je tokom dana na granicama te margine ili iskace van njih moze stetno ili pogubno delovati na organizme u akvarijumu. (Na primer skokovi temperature na biljke ili skokovi koncentracije CO2 na faunu)

Ova prica sa vazdusnom pumpom nocu ima za cilj peglanja tih dnevno - nocnih oscilacija CO2, posebno ako krvnicki dodajes CO2 da bi biljke izgledale top. Danju peglaju biljke fotosintezom, ali noc stvarno ponekad moze da bude problem u Hi-tech biljnim akvarijumima bez EM ventila i pH kontrolera na boci.

Obrni-okreni umereno dodavanje vazduha preko finog rasprsivaca sitnim mehuricima moze biti dobro resenje za svakoga ko primecuje da mu ribe pate.
Ovo umereno podrazumeva da nema prejakog strujanja, ogromnih mehurova, zavese od mehurica, ronioca sa kovcegom sa blagom,Grin nego da se ide na dobro rastvaranje i dobro raznosenje po akvarijumu rastvorenog vazduha. Sve ono sto vazi i za CO2 difuzore. Tada vazduh moze da ide i 0-24h jer visak rastvorenih gasova ce prosto izaci iz vode slobodnom difuzijom.

Vredi probati, posebno ako kao rezultat dobijes jato razigranih korija po celom akvarijumu...Beer

strujas
biobiofizicar wrote:

strujas wrote:

...Bio - bio mi je jednom prilikom objasnio sta se desava kada se u akvariium jednovremenu pustaju vazduh i CO2, koliko se secam dolazi do optimalnog rastvaranja CO2 u vodi.

Koga si nasao da slusas, pa i ja mu ne verujem sta sve prica...GrinTongue

Ima to smisla sto sam sebi predlazes. Nocu svi samo disu. Ovo svi ukljucuje i ribe i biljke sto znaci da ispustaju CO2, plus ono sto dodajes iz boce. Moze to biti dosta CO2 u akvarijumu u ranim jutarnjim casovima pre paljenja svetla. Tu su najbitnija podesavanja kolicine CO2 iz boce i efekat prilagodjavanja svih organizama na uslove u akvarijumu. Ista riba se moze odmah izvrnuti ako se ubaci iz vode bez CO2 u vodu sa CO2, ali ako se vremenom postepeno privikne kasnije moze izdrzati i vece koncentracije CO2 nego one u kojima bi se startno nepriviknuta izvrnula.
I biljkama treba neko vreme da se priviknu, kako na CO2 tako i na jako svetlo ili jako djubrenje kako bi maksimalno koristile raspolozive resurse u akvarijumu.

Ove promene prilagodjavanja na novonastale uslove na vremenskoj skali traju po par dana dok akvarijumski organizmi ne podese i blago izmene svoje unutrasnje biohemijske fabrike u skladu sa novom sredinom u akvarijumu u koji su ubaceni u odnosu na uslove u kojima su ranije ziveli.

Svi organizmi imaju i odredjenu marginu u kojoj mogu da peglaju i podnose oscilacije fizikohemijskih parametara u akvarijumu na dnevnoj vremenskoj skali. Sve sto je tokom dana na granicama te margine ili iskace van njih moze stetno ili pogubno delovati na organizme u akvarijumu. (Na primer skokovi temperature na biljke ili skokovi koncentracije CO2 na faunu)

Ova prica sa vazdusnom pumpom nocu ima za cilj peglanja tih dnevno - nocnih oscilacija CO2, posebno ako krvnicki dodajes CO2 da bi biljke izgledale top. Danju peglaju biljke fotosintezom, ali noc stvarno ponekad moze da bude problem u Hi-tech biljnim akvarijumima bez EM ventila i pH kontrolera na boci.

Obrni-okreni umereno dodavanje vazduha preko finog rasprsivaca sitnim mehuricima moze biti dobro resenje za svakoga ko primecuje da mu ribe pate.
Ovo umereno podrazumeva da nema prejakog strujanja, ogromnih mehurova, zavese od mehurica, ronioca sa kovcegom sa blagom,Grin nego da se ide na dobro rastvaranje i dobro raznosenje po akvarijumu rastvorenog vazduha. Sve ono sto vazi i za CO2 difuzore. Tada vazduh moze da ide i 0-24h jer visak rastvorenih gasova ce prosto izaci iz vode slobodnom difuzijom.

Vredi probati, posebno ako kao rezultat dobijes jato razigranih korija po celom akvarijumu...Beer

Hvala sensei.
Kako ste Vi divno strucnim recnikom artikulisali ono sto sam ja mislio Smile
Probacu od danas pa cu videti kako funkcionise, koridorasi ce mi biti lakmus traka Smile
P.S. sta ce mi vazduh ako nemam ronioca i kovceg ???????
P.P.S. Sigurno te je gospodja naterala da radis kucne poslove , samo ponavljas rec peglati Smile

biobiofizicar
Thumb up

Inace to sto si napisao je ziva istina. Kao ribe dna koriji su jedan od najboljih pokazatelja stanja u akvarijumu i kolicine prisutnog kiseonika. Cim im nesto zasmeta krenu da se lansiraju na povrsinu.

krcko
Cela priča ima i podrku u naučnim studijama Akva-sistema. Negde sam zagubio to, ali, pokuajte da pronađete objavljeni rad sa naslovom:" Efekti organskog zagađenja na kvalitet akvatičnih ekosistema "
Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,273 jedinstvenih poseta