14.06.2026 07:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Malaysian trumpet snail / Melanoides tuberculata
dexter
Evo dva radnika kako poziraju na staklu,malisa uci od velikog kako treba da se radi.Ujedno ako nekome trebaju ovi radnici mogu da vam posaljem imam ih za izvozSmile
dexter attached the following image:
1_84.jpg

www.aquaplants.org
Miti
bas mi se svidjaju, dex koliko su uspesni u tamanjenju napastič kako mi nikada sa biljem nije upao nijedan ovaj puzicč

dexter
Pa zato sto oni obitavaju u podlozi.Javi se ako hoces da saljem.

www.aquaplants.org
fax
evo i jednog mog, al dexovi su mi lepsi tj lepsih su boja...Wink
fax attached the following image:
img_2685.jpg

Blue
Koji su ovo puzevi i ima li od njih kakve stete/koristič

photoivek
nisam 100% siguran ali mislim da je to Malazijski pu trubač (Melanoides tuberculata), koji se spominje u txt-u Duka Bojića (prvom delu) o algama...

https://minepi.com/photoivek
milanq
To je iva napast koja kad se namnoi nemoe je se reiti. Čak i botia sa njima teko izlazi na kraj zbog izuzetno tvrde ljuture. Aktivni su samo noću kada se iz podloge razmile po staklu, preko dana se skrivaju u podlozi iz koje jedu ostatke hrane...

ZoSo
milanq je napisao:
To je iva napast koja kad se namnoi nemoe je se reiti. Čak i botia sa njima teko izlazi na kraj zbog izuzetno tvrde ljuture. Aktivni su samo noću kada se iz podloge razmile po staklu, preko dana se skrivaju u podlozi iz koje jedu ostatke hrane...
Ne razumem,ta je tu loečMislim da sam negde pročitao,da to njhovo rovarenje po podlozi prija biljkama! Frown

dexter
milanq je napisao:
To je iva napast koja kad se namnoi nemoe je se reiti. Čak i botia sa njima teko izlazi na kraj zbog izuzetno tvrde ljuture.

A zasto bi se uopste i resavao kada su oni veoma korisni.A ova konstatacija da botia ne moze da se izbori sa njima je ne tacna,u mom Aq. u 500l jedna botia je potamanila sve ove puzeve.
Edited by dexter on 11.07.2009 21:07

www.aquaplants.org
fax
ja za ove puzeve nemam nista lose da kazem, jako su korisni, jedu ostatke hrane, ponekad hoce i neku algu da poruckaju, rovare po podlozi, samim tim hranjive materije lakse dolaze do korena biljke,a i cirkulacija vode u podlozi je bolja...tako da za ove puzeve imam sve pohvale... a to sto se namnoze, pa svaka vrsta ce se namnoziti ako previse se hrane ribice...

zander
fax je napisao:
ja za ove puzeve nemam nista lose da kazem, jako su korisni, jedu ostatke hrane, ponekad hoce i neku algu da poruckaju, rovare po podlozi, samim tim hranjive materije lakse dolaze do korena biljke,a i cirkulacija vode u podlozi je bolja...tako da za ove puzeve imam sve pohvale... a to sto se namnoze, pa svaka vrsta ce se namnoziti ako previse se hrane ribice...

Thumb up

Dragan Kinez
Kao to je napisao dexter ima ih i kod mene ako nekome trebaju, meni su napravili problem nakon namnoavanja jer mi preuređuju dno naime kod mene je kvarcni pesak kao podloga ima sam lep pad prema prednjem staklu ali su ovi mali radnici svojim rovarenjem za kratko vreme podlogu poravnali.
Ali sve im je oproteno na konto toga koliko korisnih stvari rade u akvarijumu.

"Dve stvari na svetu su beskrajne. Ljudska glupost
krcko
Ivek , ti su , iliti Trumpet snail i jo Filter snail . Izuzetno korisni zbog osobine kretanja kroz podlogu , sakupljanja otpada i samim tim u funkciji čićenja malenih organskih otpadaka koji duboko upadnu u podlogu . Razmnoavaju se kao i većina ostalih , Botie ne mogu doći ba do svih . Lako se uklone kada izađu , ako se prenamnoe . Helenice ih čiste efikasno , kao i ostale . Pozdrav
Edited by krcko on 11.07.2009 23:08

http://www.adsrs.org/
milanq
dexter1974 je napisao:
milanq je napisao:
To je iva napast koja kad se namnoi nemoe je se reiti. Čak i botia sa njima teko izlazi na kraj zbog izuzetno tvrde ljuture.

A zasto bi se uopste i resavao kada su oni veoma korisni.A ova konstatacija da botia ne moze da se izbori sa njima je ne tacna,u mom Aq. u 500l jedna botia je potamanila sve ove puzeve.

Ako malo paljivije pročita ta sam napisao shvatiće da nisam konstatovao da ih botia nemoe srediti. Zato i ja u svojih 500l imam jednu macracanthu Wink
A jo i da dodam, kad kolonija naraste do te mere da vie nema dovoljno ostataka hrane za opstanak i počne zbog gladovanja da umire u toj istoj podlozi ili da trai druge izvore hrane eto problema.

Količinom hrane će se redukovati njihova brojnost time to će gladovati a ne da će prestati da se razmnoavaju. Kad god su na gomili jedan na drugom oni se razmnoavaju a to rade stalno.

Ovi puevi nisu problem ako planira da svakih par meseci kompletno menja podlogu, setup... ali ako si formirao akvarijum i ne planira da ga due vreme dira + neeli da ih peca angarepom ili lovi a pri tom ne bi da ti botia rovari po korenju No no

dexter
milanq je napisao:

Ovi puevi nisu problem ako planira da svakih par meseci kompletno menja podlogu, setup... ali ako si formirao akvarijum i ne planira da ga due vreme dira + neeli da ih peca angarepom ili lovi a pri tom ne bi da ti botia rovari po korenju No no

Ne bi se slozio ni sa ovom konstataciom,ali da ne bi ovde pisali i vodili neke nebulozne price zavrsicu sa ovim.Thumb up

www.aquaplants.org
fax
ni ja se nebi slozio, aq imam 2god, znaci od pocetnika u kojem sam imao 70ribica u 105l, pa do sad, podloga nikad nije menjana, znaci od pocetka je kvarcni sljunak tj kamencici i od pocetka se nalaze puzevi tu... niti sam ih vadio sangarepom niti botijama...jedino kad usisavam dno,ako usisam kojeg to je to...znaci nisam imao 2god problema sa njima... a ako ti botija nejede puzeve, kupi manju, pretpostavljam da je tvoja velika, kad botija poraste, mrzi je da se muci sa malim puzevima(da ih izvlaci iz ljusture) pa tamani samo vece....a ako uzmes malu, potamanice ti i te bebe puzeve... i kad kazes nemogu da im razbiju ljusturu,gresis, botija negrize tj neprobija ljusturu kod puza, nego ga isisava....ljustura ostaje prazna...

Blue
Iskustva koja sam ovde procitao se potpuno podudaraju sa onima koja sam video na drugim sajtovima. Iz toga zakljucujem da je situacija jasna - u nekim okolnostima su korisni, dok su u drugim prava posast. Zbog toga ne vidim razlog zasto se ubedjujete i demantujete jedni druge - svako moze sam da odluci da li ce ih ubaciti u akvarijum ili ne, i, na osnovu svoje odluke, da snosi posledice, a ova tema se pretvara iz dobronamerne ponude u besmisleno prepucavanje.
Pouka: niko nije u pravu - svi su u pravu!

Dusan79
Ovaj puz je mnooogo dobar! Takozvanim rovanjem po podlozi on je provetrava, jede ostatke koji se usunjaju u podlogu.....
Ne moze da steti a cim ne steti znaci da koristi!!

Thumb upThumb upThumb up

P.S. zove se Malasyan trumpet snail! i inace radja zive mladunce!
Ako nekome treba bice ih za nekih nedelju dana dok malo stasaju

nikola34
Ja ovih puzeva imam za izvoz ali ih nikada ne bih u potpunosti uklonio iz aq!!
Pored toga sto prekopavaju podlogu, snimio sam ih kako tamane po koji listic koji opadne sa biljke, a bogami nije retko da grupno napadnu koncastu algu ako sa zadesi na kamenu!!
Sve u svemu ne bi ga menjao nikada!!! Thumb up

isnogood
Ja sam veliki ljubitelj puzeva, onih korisnih.
Nedavno sam dobio i ove i siguran sam da ce, kao i apple snail, uvek biti prisutni u mom akvarijumu.
Iz moje perspektive vrlo vredna i korisna stvorenja. Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,478 jedinstvenih poseta