14.06.2026 07:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OSTALO - RAZNO » Opušteno
 Print Thread
Naa akva scena...
Rainforest
Kao novajlija na istoj, koji se ovim hobijem bavi već dosta decenija ali tiho, iz prikrajka i potaje, sticajem okolnosti uključio sam se u akva scenu srbije od skoro. Moram da priznam da ovo to sam uspeo da sagledam ne izgleda nimalo sjajno. Prvenstveno mislim na odnose medju ljudima. Akva scena nam liči na političku scenu. Puno struja, niču nove partije, stare su se odavno posvadjale, svi neto kalkuliu. Rezultat bi mogao da bude kao i u politici, gde je sam smisao ideje i politke gurnut pod skramu najrunijih ljudskih osobina gde običnom gradjaninu, biraču, ostaje samo mogućnost da sve to djuture ignorie.
Akvaristika je za razliku od politike, koja afirmie mnogo značajnije resurse, ipak samo hobi, prosotor za oputanje pa nema razloga da je unitimo i obesmislimo zarad najniih ljudskih pizdarija.
Foruma o akvaristici ima brat bratu najmanje 10, na svakom ima neto zanimljivo ali kad bi se svi ti forumi na neki način fuzionisali u jedan, taj forum bi bio mnogo vredniji od svih 10 zajedno puta dva. Primer za to je forum "svet biljaka", jedno mesto za temu koja je mnogo sloenija od ove nae akvarističke. I za svoje zaljubljenike radi jako dobro.
ta vi mislite, da li je moguće napraviti jedinstvenu koaliciju na srpskoj akvarističkoj web sceni, ili je nuno sve prepustiti prirodnoj selekciji, dok ne pobedi najjači i izgubiti puno dragocenog vremena.
Nemojte me samo pogreno shvatiti, da sam sebi uzeo pravo da budem mesija i ujedinitelj, već sam neko kome ta ratrkanost i takvi odnosi u jednom ovakvom lepom hobiju smetaju.
Fotografi u mom gradu su se na kraju svi smestili u jednoj ulici jer im je tako svima bolje. Ko je van te ulice ne moe da opstane.
A moda mora ovako a ja samo lupetam gluposti.

http://www.rainforestsrbija.com
darkoh
Ne lupetes druze. Dodao bih samo da su ljudi u zivotima davno zahladnili sa odnosima a sve to se nazalost prenelo i u nasem akvasvetu. Zalosno je sto je tako, ali tako je.Sad

kojot
Problem nisu ljudi, već virtualna stvarnost kojom nam je najlake da spoznajemo svoj hobi. Steći pravu sliku o pojedincu na osnovu ovoga je namoguće. Iz takvih nepotpunih spoznaja rađaju se predrasude ili jo neka gora vrsta ljudskih poriva.

Ti si Rain-e sada bio prvi put na okupljanu i svestan si koliko je lepe, razumljivije i jednostavnije tako procenjivati svoje kolege hobiste.

Za nau akva scenu takvi susreti i jesu najbolji vid saradnje među akvaristima.

Po meni ne treba da se ujedine forumi, već sponzori, dobrotvori i članovi istih, pa da svake godine par puta organizuju nekakve radionice, tribine i skupove.

Mi jesmo mala sredina, ali smo jako skloni pravljenju klanova i teorijama zavere, zbog toga i treba da postoji neki način ive komunikacije među akvaristima sa bilo kog foruma- potrebna je ideja oko koje će se okupiti.

krcko
Na ovom prostoru, negde pred kraj 2003. i početkom 2004. bilo je četiri AkvaForuma, dva u Srbiji, jedan opti, drugi strogo Ciklidni i po jedan u Hrvatskoj i Sloveniji. Za ove prostore bi bili sasvim dovoljni jer su ujedinili početne ideje i krenuli sa kvalitetnim sadrajima. Hrvatski, govorim o Akvarij.net Forumu i dan-danas funkcionie u početno-osmiljenom obliku, sa gomilom novina, akcija, organizovanja...Kod Naih je preovladao neki lični interes, koji dovodi do ovoga o čemu piete, uticao je i preneo se i na Hobi-akvariste. Ujedinjenje u jedan-dva zajednička, lepo bi bilo, ali je izgleda izvodljivije da svako sebi otvori Forum. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Dusan79
Dokle bre vise ispiranje ove teme i teoretisanje o tome sta treba i kako treba. Dela ,a ne reci!

Dosta vise praznih prica!

Ovo je moje misljenje, nikoga pojedinacno ne prozivam. Beer

biobiofizicar
U okviru opste akva slike treba razlikovati internet akva scenu, zivu hobisticku akva scenu i profesionalni deo price i ljude i firme koji od ovoga posla zive. Sve ovo jeste umiksovano i isprepletano i to naravno na nacin koji odrazava opsta kretanja i trendove u nasem savremenom drustvu (a znamo kakvi su...)

Prica o Internet akvaristima:

Internet akva scenu, koliko god se nama cinilo, cini jako mali procenat akvarista koji su na njoj aktivni, i nesto veci broj pasivnih ucesnika. Kao clan vecine i aktivan ucesnik mnogih foruma u poslednjih par godina, moje okvirne procene se krecu da je izmedju 5% i 10% clanstva na nekom forumu aktivno dodatnih 20-30% su pasivni sa eventualno par postova godisnje. Najcesce kada imaju neki problem ili u malim oglasima... Uzimajuci u obzir preklapanja po forumima dolazimo do cifre od oko 500tinak aktivnih i jos par hiljada pasivnih internet akvarista....

Nesto iz price sa akva profesionalcima, a nesto nagadjajuci o broju akvarijuma u okruzenju (a znam koliko ih puno ima samo u mojoj zgradi) internet akvaristi cine debelo ispod 1% onih koji u svojim domovima drze zastakljenu vodu sa ribicama...
Malo ili mnogo - prosudite sami, ali svakako izvesno da mi internet akvaristi ne cinimo akvahobisticku scenu i da na svakoga od nas dolaze stotine, ako ne i hiljade onih koji su u ovom hobiju na drugaciji nacin.
Istini za volju vecina nas internet akvarista jesu oni i koji su najaktivniji u hobiju i oni koji su pozeleli da naprave neki korak dalje. Verovatno smo svi mi internet akvaristi po prvi put na netu browsovali akvaristicke teme kada smo kretali u potragu za dodatnim informacijama, a onda su mnogi od nas postali i aktivni clanovi raznih foruma.

Interesantna je i statistika koliko je vreme zivota jednog prosecnog aktivnog internet akvariste. To je uglavnom ispod jedne godine (koliko traje jedna ili 2 postavke u staklu). Retki su oni koji traju vise godina. Neki jednostavno izgube zanimanje, neki prestanu da pisu iz samo njima znanih razloga (i presele se u pasivne), a neki odu i u akva profesionalce.

O virtuelnosti internet akvarista, i internet akvaristike ne bih da trosim reci. Rako bih samo da iako internet akvaristika puno pomaze ipak ziva rec i razgovor oci u oci, pa ako je jos pored nekog zivog stakla, su nezamenjivi. Nemusti jezik forumske diskusije ili skrivanje iza nika nekada su nepremostiva prepreka i izvor cestih sukoba i nerazumevanja.....

Svima savetujem da ako imaju vremena odu gde god mogu gde se uzivo prica o akvaristici ili kod bilo koga - kod koga su pozvani (ili nepozvani WinkGrin ) i da uzivo vide tudje staklence - nezamenjivo iskustvo i nema tog interneta ili fotke koji to mogu da nadoknade...

To je neka moja statisticko filozofska prica o internet akvaristima i clanovima mnogobrojnih foruma...

Prica o forumima, sajtovima, blogovima i portalima

Ne ulazeci previse u detalje i nacine nastanka mnogobrojnih akva foruma i sajtova na ovim prostorima malo bih ipak i ja tupio na ovu temu.... Wink Nacina i motiva je svakako bilo raznih od onih sa negativnom primesom podela, ali istini za volju i jako puno pokusaja entuzijasta da se napravi nesto novo, ili nesto specijalizovanije ili drugacije. Mnogi su, jednostavno, pokretanjem sopstvenih blogova zeleli da imaju svoje internet akvaristicko mesto.

Povecavanje broja sadrzaja na netu vezanih za neku tematiku (ukljucujuci i akvaristiku) je prirodan tok stvari. To neminovno vodi i ukupnom razvodnjavanju kvaliteta sadrzaja i teskocama ka nalazenju "onih pravih" mesta i informacija na netu. Pravih mesta svakako ima, ali ih treba iskopati u obilju ponudjenog.

Pokazalo se na nasim prostorima da je neko vreme aktivnog zivota akva foruma oko par godina i to samo onih koji prezive decije bolesti... Sami sajtovi zive duze i to zahvaljujuci kvalitetnim sadrzajima iz aktivnog perioda foruma i clancima tada postavljenim.

U akvaristiku novotarije svakako ulaze, ali ne prebrzo, tako da su na vecini foruma skoro sve teme vec vise puta sazvakane... Stalnim zvakanjem istih prica postepeno pada interesovanje na forumu, dolazi do zasicenja i pada prvo broj kvalitetnih postova i diskusija, a zatim i svih ostalih... Ako se jos na forumu ne obnavlja i "ne podmladjuje" administratorsko-urednicki tim, ako se ne osvezavaju van forumski sadrzaji sajta (clanci i baze podataka) i ako internet aktivnost foruma nije pracena van internet aktivnostima neminovno dolazi i do kraja komunikacije i prelska ljudi na neka nova internet mesta. To je realnost toliko puta vec vidjena na ovim prostorima...

Ovo postade mega post o internet akvaristici svakako znacajnom, ali i brojcano zanemarljivom delu opste akvaristicke scene. Kako ne bi prerastao u giga post drugim , mnogo znacajnijim pitanjima (po mom misljenju), cu se pozabaviti nesto kasnije.... Through wallGrin

Beer

marko_pa
Jao koliko teksta!
Dodje mi da istampam pa da se zavalim u fotelju i procitam na tenane!

Dejan Stefanovic
Slazem se sa Biofizicarem. Meni internet sluzi kao jedan pokretac u akvaristici, jer svaki put kad posetim neki akvaristicki sajt meni interesvanje za akvaristiku poraste i trudim se da cacnem po nesto u svom akvarijumu. Ovaj sajt ima vrlo zivu i konstruktivnu atmosferu sto se tice foruma, ali bi trebalo jos da se poradi na strucnim tekstovima.

biobiofizicar
Pa da to je neka prica o internetu i akvaristici. U nedostatku kvalitetnih akvarističkih sadraja u drugim javnim medijima (časopisi, TV) kao i bez akvarističkih tačaka okupljanja u stvarnom, relnom ivotu (javni akvarijumi, izlobe, sajmovi, lokalni fishroom-ovi) za sad nam ostaje internet kao jedino javno mesto... Ovaj forum za sada solidno funkcionise upravo zahvaljujuci tome to je u velikoj meri uspeo da izadje sa neta i deo svojih aktivnosti premesti u realni ivot. Neto od toga je ostalo u pokuajima, ali ako nita onda bar redovnim okupljanjima koja su postala regionalnog karaktera odrava koliko toliko hobistički akvristički duh u ivotu.

Naravno da je to nedovoljno, a i ograničeno je na manji broj uglavnom članova nekog foruma i naravno da dok god sve ono pobrojano nedostaje teko će se animirati stotine hiljada onih koji imaju akvarijum i koji su načinili prvi korak u akvaristici.

Akvaristika jeste kućni hobi, ali da bi postala masovna, popularna i svevidjena ona mora izaći iz naih kuća. To je ono to trebaju da prepoznaju i akvaprofesionalci i da u saradnji sa akvahobistima entuzijastima ponude mogućnost i ostalim da se bolje upoznaju sa lepotama ovog naeg hobija. Neki to pokuavaju manje ili vie uspeno, traljavo ili pojedinačno, neke inicijative prolaze, neke se gase, svakako ide teko u uslovima ove nae nematine i optedrutvene ludosti, ali svakako ne treba odustajati - jer to je oprobani i jedini recept da svi oni koji akvaristiku istinski vole budu i srecni i zadovoljni, pa i da na njoj i parice zarade - ako su izabrali da od toga ive...Wink

I to je to to pomenuh i ranije: samo iva akvaristika vidjena očima hiljada ljudi i prevakana direktnim razgovorima, seminarima, radionicama bez ikakvog uvijanja, moe doneti boljitak i prosperitet. Lokalna okupljanja i povezivanja su svakako prvi, najlaki i bitan korak, eventualno neki lokalni fishroom, česta druenja i razmena iskustava, zajednički lokalni projekti, pa polako dalje... I nije bitno da li je tačka okupljanja neka lokalna prodavnica kućnih ljubimaca ili nečiji podrum pretvoren u fishroom, moe i kafana (to je za sada i najčeći slučaj).... A ono polako dalje odnosi se na neki projektić tipa akvarijum u nekoj javnoj ustanovi, akvarijum na nekom mestu gde prolazi puno ljudi, učestvovanje na nekoj pet izlobi, itd, itd,... sve do dizanja sa lokalnog nivoa na neki vii, pa dao bog da i mi jednoga dana imamo ono to u Hrvatskoj imaju sa AKTERom ili kao kod komija Madjara....

I jo jedanputa da pomenem: internet svakako ima svoju vrlo vanu ulogu u popularizaciji akvaristike, ali akvaristika ograničena samo na internet postaje virtuelna, kao to je virtuelan i sam net i nikovi članova foruma i fotke koje bi trebale da dočaraju nae prekrasne podvodne svetove...

Beer
Edited by biobiofizicar on 24.01.2012 17:14

strujas
Zdravo svima.
Dugo nisam bio na ovoj akva sceni zbog nekih privatnih obaveza. Doduse nisam bio ni kod akvariuma koji su zreli za totalni reset jer nisam menjao vodu i dodavao prihranu nekih par meseci.
Medjutim malo vise od akvariuma me je zabrinulo to sto vidim da od ljudi sa kojima sam se druzio po kucama, kafanama i skupovima malo ko s kim komunicira.
Obzirom da nisam stigao da pohvatam konce oko tih glupih svadja, banova i ogovaranja molio bih da mi neko ovde objasni tu situaciju i njene korene.
Ako je u suprotnosti sa uredjivackom politikom foruma, moze i na PP.
A mozda bi najbolje bilo u kafani uz poneko pivo.
Unapred zahvalan . . .

marko_pa
Neki su bili nevaljali i nisu hteli da dele svoje igracke.
E onda je majmun seo u tenak...

strujas
marko_pa wrote:

Neki su bili nevaljali i nisu hteli da dele svoje igracke.
E onda je majmun seo u tenak...

E sad ne razumem ni tebe.
Moracu da dodjem da mi objasnis.
I da mi das osmokot prideSmile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,481 jedinstvenih poseta