14.06.2026 08:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Rakovi u akvarijumu
tibor
U zelji da moj akvarijum izgleda kao sto autenticniji deo prirode, resio sam da u akvarijum ,pored biljaka , riba i puzeva stavim i rakove. U prodavnicama sam sretao skampe o kojima je pisao Paleo (a i mnogi drugi) i neke plave australijske rakove. Mene interesuje sledece : koji rakovi mogu sa krupnijim ribama, kojih sve akvarijumskih rakova ima i gde mogu procitati nesto o njimač Interesuju me i iskustva drugih akvarista koji su imali rakove u akvarijumu.

krcko
Prilično teko je odgovoriti na ovo pitanje. U naim akvarijumima su uglavnom zastupljene vrste Substrate Scrapers( Atyid Shrimp-Caridina.sp ) i poneki Filter Feeding shrimp. Čitajući Petshrimp.com, moe se zaključiti da rakovi sa kljetima nisu primereni za zajedničke akvarijume, uglavnom su predatori, ne samo prema ostalim stanovnicima, nego i sopstvenoj vrsti. Pretragama po Netu moe naći vie podataka, pa srećno u tome. Pozdrav
Edited by krcko on 18.01.2012 21:10

http://www.adsrs.org/
CTale
Imao moj urak, Self-cloning crayfish: pojeo je ribe koje je mogao da uhvati (noćom), poglockao vegetaciju.

Naglaavam "imao"!

lh6.googleusercontent.com/-OoI9tVfVNaY/TUBqR_GiT3I/AAAAAAAACKM/hxaPDjB8W6E/s400/SDC17503.JPG

Thalassoma
Ja imam neke rakove kojima jos nisam utvrdio od "koje su fele" ali niti jedu druge ribe niti diraju rastinje. Muzjak jeste agresivan kada oseti hranu ali dobro ih hranim i bas su mi zanimljivi. Zapravo, to su mi sada najzanimljiviji stanovnici AQ.
Nazalost, kao i svih ovih godina, i dalje mi je nemoguce da postavim fotografiju iako sam pratio uputstva;-(

www.njivice.co.rs
edison
Thalassoma wrote:

Ja imam neke rakove kojima jos nisam utvrdio od "koje su fele" ali niti jedu druge ribe niti diraju rastinje. Muzjak jeste agresivan kada oseti hranu ali dobro ih hranim i bas su mi zanimljivi. Zapravo, to su mi sada najzanimljiviji stanovnici AQ.
Nazalost, kao i svih ovih godina, i dalje mi je nemoguce da postavim fotografiju iako sam pratio uputstva;-(

Samo nemoj raditi preview nego odmah post replay videće se slika koja je u attachment-u.

www.mojbiljniakvarijum.org
Kayser Soze
Veoma interesantni i lepih kolorita su Cherax rakovi , rastu preko 10 cm , znaju da izlaze iz akvarijuma ako nije poklopljen.
Napadnu i usmrte ribe njihove velicine. Agresivni prema svojoj vrsti , teritorijalci , svaki trazi svoju pecinu ,nesto nalik ponasanju ciklida.

Od skora su dosta popularne i Dwarf vrste gde je Cambarellus Patzcuarensis (var. orange ) sa svojom narandzastom bojom i ne vecim rastom od 3-5 cm dosta priblizio rakove "zajednickom" akvarijumu. Imam ih i razmnozavam uspesno , jedina mana koju sam im uocio je da vole nocu poneku kozicu da "smotaju" pa sam im zarad lepseg kolorita ubacio Neocaridine heteropode kao zivu hranu.
Sa Bornea i okoline nam stizu Spider krabe koje se hrane algom , nisu upadljivih boja ali velicina od par cm ih postavlja u povoljan polozaj za "zajednicki" akvarijum...
Takodje Soulawesi krabe i Vampire krabe koje nisam vidjao kod nas.
Preporucio bih ti nekog raka iz porodice Procambarus koji su i jeftiniji i ima ih u raznim bojama.

Thalassoma
Evo i fotografije mojih rakova. Istina je da ce da "gricnu" ranjenu ili bolesnu ribu ali ne diraju zdrave niti diraju biljke.
Thalassoma attached the following images:
rakonja.jpg rakonja01.jpg

www.njivice.co.rs
biobiofizicar
Rakovi izgledaju ekstra, a izgleda su i majusni obzirom kroz kakvu se travicu setaju. Jel ti se razmnozavaju?
Izgleda si konacno uspeo i sa kacenjem fotki...
Beer

Thalassoma
Da! Uspeo sam i da ih razmnozim (nije preterano tesko) a i uspeo sam da nakacim fotografije. Prvi put od kada sam clan. Mnogi su pokusavali i nije islo. Eto, napokon i to...
Uskoro cu da fotografisem mlade pa cu i to da postujem.

www.njivice.co.rs
CyberKat
Evo da dodam i ja mog "plavog rakonju" u ovu temu o rakovima. Mislim da je ovo procambarus alleni.

sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/148306_10200479593378103_1260117412_n.jpg

Inace ga bije glas da hoce da hvata ribe nocu, al evo ovaj moj je za sada dobar. Uzme svoju granulicu uvece i ode da je na miru pojede. Ribe za sada ne dira. Videla sam ga da cupa biljke... al jako mi je simpatican tako da mu oprastam sve Smile

photoivek
ja sam imao iskustva sa naim domaćima (iz Dunava, ne znam im latinski naziv) i ponaali su se i ovako i onako...
ako im je neka biljka smetala čupkali-seckali su je da sebi poprave "brlog".
ako su bili gladni a mogli neku ribu da ćape i to su radili...
kada sam shvatio za klopu uvek sam se trudio da dovoljno hrane padne i na dno da i oni imaju da jedu i posle toga nije bilo problema, osim to su narasli poprilično veliki (bilu su veći od mog pedlja - preko 20 cm od vrha glave do vrha repa).
moda Tibore eventualno neke da odabere koji ne rastu u prirodi jako veliki.

https://minepi.com/photoivek
Goxx
off... Astacus astacus
fotografije privremenog ljubimca na Divcibarama, uhvacenog u plasticnoj flasi - mamac rostilj (cevapi ili kobasica Smile). Ruzno stvorenje, ali klinci su bili odusevljeni.
Goxx attached the following images:
picture1_049.jpg picture1_039.jpg re269ni_rak_astacus_astacus.jpg

CyberKat
Ja sam davno na Zlatiboru uhvatila nekoliko recnih rakova u potoku al nazalost svi su mi crkli vec sledeceg dana. Nakon toga nisam vise nista hvatala u prirodi jer mi ih je bas bilo zao. Frown

Goxx
Rakovi iz nasih voda - planinskih potoka - tesko opstaju u akvarijumima... tako da je gost sa slika ostao par sati na rucku (komadic sirove ribe) a zatim je vracen u rodni potok Smile.

CyberKat
evo da dodam jos par fotki mog plavog raka (za forgera) Wink

www.photobirding.com/gallery/zona/_MG_2475s.jpg

"carevo staro odelo"
www.photobirding.com/gallery/zona/_MG_2184s.jpg

www.photobirding.com/gallery/zona/_MG_2191s.jpg

CyberKat
Imam pitanje, ako neko ima iskustva sa ovim plavim rakovima. Nakon drugog presvlacenja rak vise uopste nije plav nego onako obican baonkasto/crven. Da li je hrana uticala na to ili sta? Dajem mu neke crvenkaste granule velike koje padaju na dno i super ih jede al sta ako su imale nekog crvenog pigmenta u sebi? Ako moze da bude od hrane da mu ukinem te granule i promenim ishranu kako bi se vratio normalu (plavu)? Through wall

froger
Kat mozda je ovo odgovor:

I've seen quite a few different blue crayfish and blue lobsters in my day. I like them all. I've even made some. Here's how -- If you soak a recently molted (soft shelled) crayfish in a small container of water with several drops of methylene blue, it will turn blue as its shell hardens. It loses the blue when it molts, of course, but what the heck.

P.S. Fotkice su ti ko i uvek sjajne. Smile

http://www.geocities.ws/dusan_kojic/index-2.html
CyberKat
Froger, hvala za odgovor, ali nije mi bas toliko stalo da bude plav da bi mu to radila. Kapiram da im to mozda rade pre prodaje, da privuku kupce, al ono nekako mi je glupo da ga farbam svaki put kad se presvlaci. Neka ga onda ovako, nema veze.

bobi
Thalassoma wrote:

Evo i fotografije mojih rakova. Istina je da ce da "gricnu" ranjenu ili bolesnu ribu ali ne diraju zdrave niti diraju biljke.
istite vakvi gi imav samo sto imav maka izlagaa od akvarium inace mirni se

froger
CyberKat wrote:

Froger, hvala za odgovor, ali nije mi bas toliko stalo da bude plav da bi mu to radila. Kapiram da im to mozda rade pre prodaje, da privuku kupce, al ono nekako mi je glupo da ga farbam svaki put kad se presvlaci. Neka ga onda ovako, nema veze.

Ma ne predlazem ti ni ja to da radis, nego mozda je tvoj bio farban. Mada ti cini mi se rece da mu je ovo drugo presvlacenje, pa je mozda ipak hrana ili nesto drugo u pitanju.

http://www.geocities.ws/dusan_kojic/index-2.html
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,664 jedinstvenih poseta