Zanima me da li postoji neka mogucnost da se uklone ogrebotine sa (unutrasnje strane) akvarijumskog stakla i ako postoji, koja je najefikasnija a koja najlaksač
KOliko sam se ja vrteo po raznoraznim svetskim i domacim forumima, na ovo pitanje dobar odgovor nasao nisam....
Izgleda da ti ostaje ili da razlepis akvarijum i ubacis novo prednje staklo, ili ako to konstrukcija akvarijuma dozvoljava, zarotiras ga za 180, pa da zadnje postane prednje (ako je u boljem stanju). Trece resenje je da se pravis da ogrebotine nevidis...
Ovo trece resenje sam do sada primenjivao i prilicno je efikasno. Samo potpuno ne funkcionise kada dodje neko sa strane i pita "A sto ti je ovako izgrebano staklo"č
Ja sam primetio da mi je magnet vrlo malo ogulio staklo spolja a ne iznutra cega sam se vise plasio. Oda tada stavljam dodatnu krpicu pa magnet spolja a iznutra pazim da ne uhvatim kamencic i to je to. Preventiva.
Ne znam da li postoji neki flomaster za spoljni fix, mada se stvarno ne moze primetiti sem ako znas gde i pod kojim uglom da gledas
Video prikazuje standardnu proceduru poliranja stakla koja svakako daje rezultate, ali podrazumeva i posedovanje odredjenih alata i vestina, podrazumeva i tanjenje i oslabljivanje stakla na ne tako maloj povrsini, svakako podrazumeva praznjenje akvarijuma na nulu (za radove unutar akvarijuma). Treba imati u vidu da se ovako dobija povrsina oslabljena na pritisak vode iz akvarijuma sa jedne strane, kao i povrsina koja se ponasa kao socivo. Sto je obradjena povrsina veca to je lokalna izoblicenost slike manja ali granicna linija dobijenog sociva veca. Treba imati u vidu i da je granicna linija vazduh-staklo drugacija opticki od granicne linije voda-staklo, pa tako "sociva"ovako nastala poliranjem mnogo manje izoblicuju sliku na obicnim prozorima u odnosu na sociva koja pravi poliranje na prednjem akvarijumskom staklu.
Najbolji primer je akvarijum sa prednjim oblim ispupcenim staklom. Kada je prazan nema efekta uvelicavajuceg stakla, a punjenjem vode ribe i objekti sto su udaljenije od stakla postaju sve veci.
Uzimajuci u obzir sve receno i svakako potrebne alate, vestine i predhodne pripreme ostaje pitanje sta je bolje: cimanje sa zamenom prednjeg stakla ili cimanje sa poliranjem. Obzirom da je priprema ista (kompletno praznjenje akvarijuma) ja svakako glasam za zamenu...