Pozdrav svima! Posle par nedelja iscitavanja foruma, evo i mog prvog posta. Pisem vam iz Novog Sada i upravo gledam u svoj prvi (prazan) akvarijum kojeg sam odavno pozeleo, ali sam se tek sada konacno resio da krenem u tu avanturu. O akvaristici realno, do pre mesec dana nisam imao pojma i nisam ni slutio da je toliko delikatna i zahtevna, ali spreman sam za zaleganje. Realno, skoro sve znanje koje sam zasada sakupio, uglavnom sam pronasao ovde, pa vam svima jednom recju hvala .
Mada sam iscitao sve i svasta, osecacu se lakse ako vam predstavim svoj slucaj i nadam se da cete imati vremena da prekontrolisete moje ideje i pomognete mi da pokrenem svoj akvarijum i ne napravim katastrofu.
E pa da krenem sa slikom odpozadi:
Spoljne dimenzije akvarijuma (sa pregradnim filterom) su 70x35x43, dakle 105 litara (93 litre kada se odbije 6 mm staklo). Unutrasnje dimenzije aktivnog prostora za ribe i biljke su 68,5x33x33 sto mu dodje nekih 75 litara. Zbog dimenzija akvarijuma, planiram da u njemu gajim sitnolisne biljke, a od riba razmisljam o mikrorasborama, tetrama i mozda paru ramireza. Sa red moor panjchicem, bice to jedan overall biljni akvarijum.
Podloga: planiram da na dno stavim Tropica plant substrate 2,5l i preko toga aquaclay ili kvarcni shljunak granulacije 1-4mm. Podlogu bih nasuo tako da je ima vise na zadnjoj strani akvarijuma, a zanima me da li je na tropica plant substrate potrebno stavljati mrezicu ili mogu i bez nječ
Rasveta: Planirao sam da napravim haubu za dve T8 ili T5 neonke, u koju bih stavio 2x grolux (60cm) ili grolux + jos jednu po preporuci (mozda aquastar). Ako budem isao sa T5, vidim da mi odgovara cev od 55cm koja je malo jaca po vatazi. Sve u svemu, da li je to dovoljno svetlač Akvarijum ima i stakleni klizni poklopac iz dva dela.
Filter: Kao sto vidite na slici ispod, pregradni trokomorni sa ulivnim zazorom od 4mm. Unutrasnja sirina filtera je 8cm, a ono sto me brine je visina pregrade izmedju prelivnika I filter komore - 20 cm.
Ako ispravno racunam, imam prostora za 5,8 litara filter mase (36,5x20x8) i imam utisak da to nije dovoljno. Ako nije, da li bih trebao da tu pregradu nadgradim parcetom stakla i tako dobijem jos nekoliko cm prostora za filter masu ili da jednostavno trpam materijal od gore bez obzira sto ga staklo ne podrzava sa obe straneč
Od filter masa bih stavio perlon vatu, bio sundjer i symbiont. Zbog boljeg protoka mozda bih stavio i nekoliko bio kugli na dno, da bi symbiont malo odmakao (bio kuglama) od donjeg zazora kroz koji se voda uliva iz druge u trecu komoru.
Imam atmanovu pumpu At-302 (450l/h). Ako se ispostavi da ona nije dovoljna, uzecu jacu, a ovu bih upotrebio (cuo sam da je moguce) kao pumpu za vazduh, ali zaista nisam siguran kako bih to uradio. Ideja me privukla jer bih zeleo da ceo sistem bude sto tisi, pa ako je moguce da izbegnem spoljnu pumpu za vazduh, prosvetlite me
CO2 cu dodavati ili sa secer/kvasac DIY sistemom ili bih sipao Easy Carbo.
Eto, to je to. Otvoren sam za sve kritike, pa raspalite
Dobrodosao i samo napred. Vise manje sve je korektno odradjeno i tvoja razmisljanja su OK. Ako budes pravio biljni vazdusna pumpa ti najverovatnije nece ni trebati. I razmisaljanja o rasveti i filtraciji su OK. Dovoljno je zapremine za filtermaterijal. Ako ides sa aquaclayom na vrh stavi mrezicu izmedju njega i supstrata (jer je aquaclay lagan) ako ides sa sitnijim kvarcom 1-4mm onda i nije obavezna. Mrezica nekada zna i da odmogne. Ako koren biljke prodje kroz nju onda se korenje pri presadjivanju mora orezivati iznad mrezice, a u sljunku na slepo sto i nije uvek lako. Jedan neorezan korencic i sve se moze povuci napolje.
Najzad sam zavrsio metalni nosac i univer plocu. Od opreme, danas sam nekim cudom pronasao i kupio dve Philips Aquarelle neonke, tu je atman 302, tropica plant substrat, 10l aqua clay-a i 300g symbionta. Zbog raznih obaveza sve ide malo sporije, ali kad se zaleti, okacicu slike.
Zbog problema sa prostorom ispod kosine pod koju sam postavio akvarijum, uzeo sam 2 x 45cm (15W) neonke i odgovarajuce elektronske prigusnice. Sta vi mislite, da li ce tih 30W pod "half pipe" odsevnicima mozda biti dovoljnoč Ili da odmah bez razmisljanja i provere uzmem jos svetlač Jasno mi je 0.5W po litri pravilo, ali sam se nacitao prica o aquarelle neonki i svi tvrde da sija veoma jako, pa ako uzmem u obzir i reflektore...ne bih da blicam ribe bezveze ako ne moram.
Btw, kanditat za trecu neonku je Arcadia Original Tropical 15W, a mozda i 8W.
Edited by Nanoman on 12.12.2011 22:28
Filter: Kao sto vidite na slici ispod, pregradni trokomorni sa ulivnim zazorom od 4mm. Unutrasnja sirina filtera je 8cm, a ono sto me brine je visina pregrade izmedju prelivnika I filter komore - 20 cm.
Ovu pregradu od 20 cm moe eventualno da "dogradi" nekim kliritom (ukoliko se pokae kao niska) ili mreicom (čime bi dobio i neku vrstu predfiltera)
Takodje ako mislis da zapremina filter mase nije dovoljna uvek mozes da talosnik napunis filter masom, s'tim sto na vrh tada stavis sinteticku vatu ili sl. koju mozes cesto da vadis i peres....
Pa da. Hvala momci Mislim da cu je nadgraditi, da ne lomim glavu bezveze.
Trenutno biram granulaciju biosundjera, ovih dana ga kupujem, a stavio bih ga sto vise mogu. Ne znam koja granulacija radi posao a ne usporava protok previse sa mojom pumpomč
Takodje, sutra trpam supstrat u akvarijum, pa pokusavam da pronadjem informaciju da li Tpopicu Plant substrat treba suvo startovati ili nema neke potrebe za timč
Edited by Nanoman on 13.12.2011 21:59
Slobodno podigni pregradubarem do 5 cm od vrha, veći talonik vie filter mase, ređe čićenje. Pumpa bi trebalo da je dovoljna, a ako pogleda temu cirkulacija vode u biljnom akvarijumu sve će ti se samo kazati. Srećno.