14.06.2026 09:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Microsorum pobenavio
Rainforest
Pre vie od dve godine sam kupio microsorum pteroptus u saksiji sa kamenom vunom, nepoznatog proizvodjača.
Drao sam ga godinu dana u akvarijumu, posle toga sam ga izvadio, preveo u emerzni oblik i polako ga irio.
Rastao je lepo, irio se i izgledao klasično.
Proletos sam nabavio i Microsorum windelow i njega sam ubacio da rastu zajedno u istom klasteru.
Kasnije posle 3-4 meseca medju običnim microsorumima su počeli da rastu čudni primerci.
Ogromnih listova po 30-40 cm veliki i 5-8cm iroki a kasnije su počeli da se cepaju i da rastu u obliku krsta.
Sada svi listovi rastu kao krst.
Da li je moguće da je to neka meavina običnog i windelovač
Slika dotičnog:
Rainforest attached the following image:
mcprf1.jpg

http://www.rainforestsrbija.com
Jovan
Rekao bih da ne. I meni se desava da list pteropusa u akvarijumu raste slicno onom gornjem sa leve strane, odnosno jedan list se sastoji iz tri lista tj racva se. Cudna pojava ali ne tako retka i nije mi jasno sta predstavlja. Jedino kod mene list nije bas ove velicne, ipak je ovo emerzna forma.

Pozdrav!

branimir ok
Nista cudno to ti je Microsorum pteropus "Tropica"Beer

Aquamaniac
Mozda je doslo do ukrastanja vrsta Grin.
Ja sam imao ovakvih situacija sa pteropusom,da iz jednog lista izbiju dva,pa ne bih iskljucio takvu mogucnost i u ovom slucaju...
Aquamaniac attached the following image:
2_251.jpg

branimir ok
Da desi se i to po neki put samo su ovo dva razlicita Microsoruma .Imam obe vrste i razlika je veoma uocljiva .Tropica ima mnogo tvrdje i tamnije listove od obicnog Beer

Rainforest
Zanimljiva je činjenica da ovaj microsorum za dve godine nije pokazao ni u jednom slučaju takvu osobinu tek kad mu je u komiluk doao windelov počeo je tako da se ponaa. Sada taj isti microsorum vie ne puta obično liće već samo krstasto.
Jedan moj prijatelj (izuzetan stručnjak, sprema doktorat iz biologije) kae da verovatno nije dolo do ukrtanja, da je to ista vrsta već takve promene izazivaju virusi i da je moguće da je virus preao iz windelova u ovaj microsorum.

valisnerija
Veoma zanimljiva tema,ovo sa uzivanjem citam!Thumb up

Pejc
Ja sam ranije na pteropusu imao redovno "cepanje" listova na 2 i 3 dela.

srda
Da ne otvaram novu temu imao sam veliki zbun microsoruma koji je bio veoma lep.Posto sam napravio veci akvarijum njega sam isekao na tri dela i stavio ga u ne zaciklirani akvarijum u roku od mesec dana jedan deo lisca je poceo da crni i da se topi.Rasvetaje 0,75w/l No3 15, Po4 3 i K2so4 15 i dodajem ureu 1,5ppm fe plantex CSM+B sta mislite do cega je problem.

zander
Ako je jedan deo lisca posle secenja poceo da propada mislim da nije nista strasno.
Ako ima odgovarajuce uslove nastavice on vrlo brzo da pusta nove listove
Edited by zander on 27.01.2012 22:40

srda
Hvala na odgovoru.
Thumb up

tetris
Upravo tako, opustencija, oporavice se on vec, sa vremenom

Dusan79
Rainforest je napisao:
Zanimljiva je činjenica da ovaj microsorum za dve godine nije pokazao ni u jednom slučaju takvu osobinu tek kad mu je u komiluk doao windelov počeo je tako da se ponaa. Sada taj isti microsorum vie ne puta obično liće već samo krstasto.
Jedan moj prijatelj (izuzetan stručnjak, sprema doktorat iz biologije) kae da verovatno nije dolo do ukrtanja, da je to ista vrsta već takve promene izazivaju virusi i da je moguće da je virus preao iz windelova u ovaj microsorum.

A, mene zanima, prica o tim virusima. Ta mi je teorija skroz interesantna. Da li ima nekih novih podataka na tu temu. Thumb up

Rainforest
Virusna oboljenja su poznata, medjutim u nekim slučajevima to ne bude toliko dramatično, virus promeni izgled lista i biljka dalje nastavlja ivot sa njim.
Interesantan primer je Echinodorus marble queen. Echinodorusu cordilfoliusu je namerno ubačen virus koji je promenio ravnomerni raspored hlorofila po listu pa sad list ima te mermerne fleke. Vremenom vegetativno se razmnoavajući neke biljke uspevaju da se izbore sa virusom i list im postaje običan. Ozdravile su ali nisu vie marble queen tj. postaju kart.
Sličan primer je i hygrophila polisperma rosae. To je obična polisperma ali sa virusom koji ne dozvoljava stvaranje hlorofila oko vena lista pa imamo taj efekt kod te biljke. Ako ova biljka dobije ba ba puno svetla, leti na suncu recimo, ovaj efekat je jedva vidljiv, pa da bi se dobili kvalitetni primerci gaje se pod slabijim svetlom.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,814 jedinstvenih poseta