14.06.2026 13:10
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Zahtevne biljke, ta je smisao?
Rainforest
Neto razmiljam, delimo biljke na zahtevne i nezahtevne.
Sad kad je reč o nekim hibridima u ivom svetu, koje je stvorio čovek za svoje potrebe i koje nisu suočene sa prirodnom selekcijom, jasno mi je da ne mogu opstati bez intervencija ljudi.
Većina biljaka koje mi koristimo su iz prirode, rastu milionima godina i da su jako "zahtevne" davno bi izumrle, odnosno bile pobedjene od strane nezahtevnih biljaka,
Mislim da su zahtevne biljke specijalisti za odredjene uslove i da su za te uslove nepobedive, a na bilo kakvu promenu tih uslova neminovno kapituliraju jer se sa tim nisu suočavale u evoluciji.
Nezahtevne biljke su opet one koje su se evolucijski prilagodile na stanita koja menjaju spoljne uslove ivota pa te biljke mogu lako da se prilagode velikom spektru spoljnih uticaja.
E sad ako mi namestimo uslove koji odgovaraju nekom specijalisti , nezahtevna biljka bi morala da izgubi bitku na tom terenu.
Recimo uslovi u kojim bi Aponogeton madagaskariensis pobedio recimo lemnu.

Iz svega se da zaključiti da je teko imati akvarijum sa različitim zahtevnim biljakama, a da je moguće imati akvarijum sa različitim nezahtevnim biljkama.
ta vi mislite o tome.

http://www.rainforestsrbija.com
biobiofizicar
Ispravno razmisljas i uglavnom si i dao odgovor na sopstveno pitanje...

Zahtevne mogu biti specijalisti, ali isto tako i sasvim obicne- nezahtevnog ponasanja ako im potrefimo uslove slicne onim u prirodi gde rastu kao korov...
Neke uslove je relativno lako potrefiti i promeniti (recimo kolicinu svetla ili tvrdocu), da bi gomila biljaka u tim novim uslovima postala nezahtevna, ali za neke druge treba gatati u pasulj i ubosti to nesto sto joj omogucuje zivot i ne ubosti to nesto sto je ubija... U igri moze biti bilo sta: od prisustva ili odsustva nekog specificnog hemijskog jedinjenja ili elementa (najcesce mikroelementa) (u vodi ili podlozi) do vrlo specificnih fizickih parametara vode.

Pitanje je samo da li biljka dobro podnosi ove vise-manje standardne uslove koji vladaju u nasim akvarijumima.

Neke biljke da bi lepo rasle jednostavno od nas traze dodatno cimanje da im utrefimo parametre u akvarijumu, pa ih nazivamo zahtevnim zbog tog naseg dodatnog cimanja i posla koji imamo oko njih...

Sa druge strane u nasim vestackim malim i ogranicenim staklenim ekosistemima mi smo prinudjeni da neke parametre drzimo u odredjenim granicama jer van njih akvarijumi jednostavno ne mogu biti stabilni sistemi. E ako za neke biljke moramo da teramo van tih granica onda su takve biljke zahtevne do imbecilnosti -da ne kazem nemoguce za akvarijumsko gajenje....

Eto i ja isfilozofirah pomalo,,,,WinkBeer

isnogood
Iz svega se da zaključiti da je teko imati akvarijum sa različitim zahtevnim biljakama, a da je moguće imati akvarijum sa različitim nezahtevnim biljkama.

Koje zahtevne biljke misli da nije moguće upariti u istom akvarijumuč Tj. za koje "zahtevne" biljke misli da isključuju jedna drugu u odnosu na potrebne im uslove u okruenju.

Pitanje je samo da li biljka dobro podnosi ove vise-manje standardne uslove koji vladaju u nasim akvarijumima.

Izvini Bio, ali toliko puta je ponovljena rečenica "svaki akvarijum je priča za sebe" da je sada nemoguće reći da su uslovi u svim tim akvarijumima vise-manje standardni. Moda ako je drezga referentna biljka, ali ako za referencu uzme neku od "zahtevnih" neće biti da su nam akvarijumi vie-manje standardni. Moda ulaze u neki standard po pitanju dimenzija, litrae, ali ne i to se tiče sastava vode.

biobiofizicar
Malo sam se neprecizno izrazio u zelji da kvantitativno usrednjim i istaknem da je statisticki gledano vecina hobistickih akvarijuma kvalitativno tu negde u nekim opsteprihvacenim granicama parametara i procedura koje primenjujemo. Naravno da je svaki akvarijum prica za sebe i naravno da statisticko usrednjavanje i to sto je slicno kod mnogih nista ne govori kako o svakom akvarijumu posebno iz te vecine tako i o manjinskim akvarijumima onih koji znatno otstupaju od ustaljenih shvatanja...

Ala kakim....Red card za mene

Statistika, usrednjavanje i vecinska i manjinska shvatanja i ustaljene dogme su cudo. I kategorije "Nezahtevna ili zahtevna" za vecinu biljka poticu iz te price. A u praksi ogoljeno od usrednjavanja i spusteno na licna akvaristicka iskustva pojedinca moze se reci da nekoga ukaki neka nazovi zahtevna biljka pa mu raste kao blesava, ali zato nazovi akvaristicki korov koji svima raste nekome drugome nece, pa nece,....

Evo na primer ja: Elodeu ili ti Egeriu biljku opsteprihvacenu kao apsolutni akvaristicki korov jos uvek nisam uspeo da odrzim i ukorovim u svojim akvarijumima na duze staze i u zdravom stanju...
Za mene je ona kraljica zahtevnosti.....Through wallGrin

I naravno pored onih koje ukaki ili ne, postoje biljke koje istinski traze nesto posebno u akvarijumu i daleko od standardnih ustaljenih uslova, a postoji i iskusni akvaristi koji umeju da prepoznaju te posebne potrebe i da ih ponude tim biljkama u svojim staklencima...
Rezultat ovoga je najcesce ShockApplauseThumb up

Ova citirana recenica u sklopu mog objasnjenja ustvari bi trebala da zvuci:

Pitanje je samo da li biljka dobro podnosi ove vise-manje standardne uslove koji vladaju u vise-manje vecini hobistickih akvarijumima da bi se po ustaljenim shvatanjima vecine vise-manje uslovno mogla nazvati nezahtevnom ili zahtevnom.

Vise-manje GrinWink

Rainforest
isnogood je napisao:
[
Koje zahtevne biljke misli da nije moguće upariti u istom akvarijumuč Tj. za koje "zahtevne" biljke misli da isključuju jedna drugu u odnosu na potrebne im uslove u okruenju.

Pa one koje strogo zahtevaju suprotne uslove.
Npr Cabombe (meka i kisela voda) sa recimo Samolus valerandi (tvrdja i bazna voda)

A biobio, to se egerije tiče i ja imam slična iskustva, muči me prilično.
Edited by Rainforest on 19.11.2011 18:35

http://www.rainforestsrbija.com
isnogood
Sada je preciznije receno.
Tako da bi tvoju recenicu iz prvog posta:
Iz svega se da zaključiti da je teko imati akvarijum sa različitim zahtevnim biljakama
trebalo dopuniti sa recenicom iz prethodnog posta:
koje strogo zahtevaju suprotne uslove.

Generalno se slazem sa tvojim prvim postom ali ne vidim vezu izmedju naslova Zahtevne biljke, ta je smisaoč i posta.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,135 jedinstvenih poseta