|
Sta se desava
|
| Gjuro |
Posted on 15.11.2011 18:37
|

član
|
Primetio sam da dan po zamene vode a ne dodam nista nikakvu prihranu i normalno CO2 nije jos uvek na normalnom nivou bilje najvise perla a posmatrao sam nije kisik koji sam dodao sa vode vec jasno se vidi da bilje perla.
Kako bi bio siguran da to je stvarno perlanje probao sam jos nekoliko puta. Prihranu sam dodavao drugi dan nakon izmene kada se i perlanje smanjue.
Pitao sam se zasto je to tako da kad ima manje CO2 manje prihrane a bilje perla do maksimum.
Sta mislite vi ostali kolege akvaristi zasto je to tako . |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 15.11.2011 21:11
|

Administrator
|
Perling posle zamene vode nazivamo lazni perling u smislu fotosinteze. Mozda ima i stvarnog fotosintetickog perlinga u njemu, ali mnogo i laznih mehurova koji nisu direktno povezani sa fotosintezom...
Promenom dela vode mi menjama i: temperaturu, ravnoteznu komcentraciju rastvorenih gasova i njihove parcijalne pritiske, itd - jednom recju i fizikohemijske osobine vode. Uspostavljanje nove fizikohemiske ravnoteze praceno je i stvaranjem mehurica vazduha. To je slicno kao dodavanje H2O2. U boci u kojoj se cuva on ne perla, ali sipaj ga na zaprljanu povrsinu ili algu i on pocinje hemijski da reaguje i "perla" Ili isto kada otvoris flasu gazirane vode (prezasicen rastvor CO2). Kod otvaranja malo perla iz flase jer si promenio parcijalnipritisak u flasi,(fizicke parametre), pa stane. Ako takvu vodu sipas iz flase u casu sa malo kamenca na zidovima voda nastavi da perla u casi zbog hemijske reakcije na zidovima case....
Sve su to lazni perlinzi..... Slicni procesi se desavaju i na povrsinama listova kod zamene vode.
Cist perling od fotosinteze je lako prepoznatljiv. Ugasis svetlo otreses listove od mehurica i sacekas par minuta u mraku. Kada upalis svetlo krece fotosinteza i istinski perling. Mehurici koji su na listovima iz mraka su lazni perling....
I kao sto rekoh vecina tog perlinga je lazna u smislu povezivanja sa fotosintezom, ali to ne znaci da te gasove ne ispustaju i biljke iz listova u pokusaju da se uravnoteze sa novonastalim uslovima u vodi koja ih okruzuje.
I na kraju da kazem da zamena vode moze biti i okidac za pojacavanje fotosinteze, pa deo tih mehurica moze biti i od pojacanja fotosinteze posle zamene, a takodje zamena vode moze i prigusiti fotosintezu... Sve zavisi kako biljka tumaci signal koji je dobila zamenom vode. nesto se svakako promenilo i biljka reaguje - ovako ili onako.
Lazni perling imas i kod orezivanja... Preseces biljku i ona na rezu pocinje da ispusta mehurice. I to je naravno lazni perling u odnosu na fotosinteticki.
I ribe kao stanovnici akvarijuma reaguju na zamenu vode. Jedna od najcescih reakcija je da ih seksualno uzbudjuje i krecu da se sepure i vijaju po akvarijumu..... 
Edited by biobiofizicar on 15.11.2011 21:24
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 15.11.2011 22:11
|

Administrator
|
Da, ali mislim da je Gjuro primetio nesto drugo... Onda kada ne nadjubri akvarijum perling mu je jaci nego onda kada ga nadjubri... To je u prvoj recenici napisao
Ja sam tako nesto slicno primetio u svojim akvarijumima. Biljke nekada kao da periodicno bolje reaguju na 'cistu' vodu, onda dolazi period kada traze nesto vece koncetracije svega u vodi i zatim opet dolazi period gde uzivaju u 'siromasnoj' vodi... To sve samo ako pratim po perlingu ili po rastu i izgledu biljaka..
Edit: Naravno odgovor ne znam
Edited by zander on 15.11.2011 22:13
|
| |
|
|
| SnikS |
Posted on 15.11.2011 22:24
|

član
|
Interesantno je da i kada dodam ureu posle samo nekoliko minuta krece nenormalan perling i traje sve dok treaje foro period,Talasanje povrsine koje stvara pumpa se umiri i formira se kao malo deblji film.Nakon gasenja svetla tj nakon 15 sati mraka kada se upale svetla ,nema filma a povrsina je cistačččSve u svemu biljkama odgovara ova reakcija na azot sto je najbitnije a sve je to pocelo pre desetak dana kada sam povecao dozu uree na skoro 30-tak zrnceta. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 15.11.2011 23:12
|

Administrator
|
Svaka skokovita fizikohemijska promena u sastavu vode ili stanja u akvarijumu, a u takve promene se ubrajaju i trenutci djubrenja i trenutci paljenja i gaenja svetla su okidači (trigeri) za čitav niz naglih (skokovitih) promena i pokretanja drugih procesa koji do tada nisu radili ili su radili u nekom drugom reimu. Ovo se deava kako u funkcionisanju celog akvarijuma kao mini ekosistema, tako i na nivou funkcionisanja pojedinačnih organizama (kako biljaka tako i riba, pa i algi, mikroorganizama,...). Uopteno govoreći odgovori celog akvarijuma kao sistema, pa i pojedinačnih organizama na ove spoljne impulsne promene mogu različiti.
Nekada je to odbrambena reakcija i sistem (ili pojedinačni organizam) uključuje mehanizme da spreči promenu trenutnog ravnotenog stanja. Lani perling posle zamene vode je reakcija kada biljka uravnoteuje svoj unutranji gasni balans sa spoljnom sredinom, a recimo beanje ribe od mreice je njena tenja da ne menja svoje dotadanje stanje i način ivota.
Nekada organizam )ili akvarijum kao celina) uključuje (kao reakciju na promenu) potpuno nove mehanizme (koji do tog trenutka nisu radili) sa ciljem da iskoristi novonastalu situaciju i promenu. Najočitiji primer ovakve promene je start fotosinteze u trenutku paljenja svetla.
Na vremenskoj skali obe vrste reakcija mogu biti jako brze - reda veličine sekunde, preko onih čiji rezultati i delovanje se vidi tokom nekoliko sati, pa do viednevnih.
Start fotosinteze je gotovo trenutan sa paljenjem svetla.
Djubrenje najčeće ima odgovor biljaka na satnoj skali. To je kada biljka uključuje svoje unutranje već postojeće biohemijske fabrike na maksimum da preradi pristigle nutrijente.
Odgovori koji iziskuju sintezu stvaranje novih unutranjih fabrika radi pokretanja novih procesa i deavanja su na viednevnoj vremenskoj skali. Primer je recimo pokretanje procesa stvaranja cveta. Neto je okidač, a onda trebaju dani da dođe do razvoja cveta.
Ili na primer trimovanje kao pokretač čitavog niza procesa. U prvih par minuta biljka pokreće mehanizme da spreči gubitke na novonastaloj rani, pa na satnoj skali kreće stvaranje zatite (uslovno rečeno biljne kraste), i konačno u sledećih par dana pokreće se mehanizam stvaranja i izbacivanja novih izbojaka ispod nastalog reza.
A ta, kako i zato izaziva i ta je okidač za ta i koju vrstu reakcije uvek je zaguljeno odgovoriti jer je u igri ogroman broj uzajamno zavisinih procesa.
Mi smo tu da posmatramo i konstatujemo deavanja i reakcije naeg akvasistema na promene koje vrimo i sudimo da li su reakcije bile dobre ili loe.... To je ono nabijanje empirijskog akvarističkog iskustva u prste, koje je nezamenjivo za uspeno gazdovanje staklencem...
Edited by biobiofizicar on 15.11.2011 23:15
|
| |
|
|
| Gjuro |
Posted on 16.11.2011 00:09
|

član
|
Kad gosin Bio uzme da obrazlozuje on to obrazloziiiiii   .
Znaci po svemu ovome koko ja sam razumeo taj perling nije perling vec odbraben sistem bilju od novonastali uslove i da to neznaci da bilje napreduje vec suprotno pa tako da i nije korisno da na jedan dan bilje ostavim bez prihrane.
Ma lako je kad ima koga da pitas . |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 16.11.2011 00:26
|

Moderator
|
Gjuro, moda se kod tebe događa da pre promene vode ima nekog elementa u prekomernoj količini, pa taj element inhibira neki drugi.
Moda kad promeni vodu dovede odnose elemenata u odnos koji je prihvatljiviji biljkama od onog odnosa koji je postojao pre promene vode pa one počnu da rade svoj posao u većem obimu.
Poznavao sam akvarijum koji je svakodnevno brutalno perlao par minuta po paljenju svetla, i to toliko intenzivno da mu lani perling pri promeni vode nije bio ni prismrdeti. A poznavao sam i akvarijume koji su perlali samo posle promene vode.
Svaki akvarijum je priča za sebe, a ti razmisli o odnosima pre i posle zamene vode, inhibiciji i tako to...
Jedno lično pitanje (lično u smislu za moju ličnu potrebu), moda si negde i napisao, ali da ne kopam: kolika je tvrdoća vode sa česme kod tebe i koje mikro elemente dodaječ |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 16.11.2011 09:50
|

Administrator
|
Isnogood mudro zbori. I ja sam ostavio mogucnost da tu moze biti i istinskog fotosintetickog perlinga, a ne samo laznog perlinga.
Fotosinteticki ili ne - na srecu je lako prepoznatljivo i proverljivo ovim malim eksperimentom. Evo citiram sebe iz jednog od predhodnih postova.
Cist perling od fotosinteze je lako prepoznatljiv. Ugasis svetlo otreses listove od mehurica i sacekas par minuta u mraku. Kada upalis svetlo krece fotosinteza i istinski perling. Mehurici koji su ostali i vidljivi su na listovima iz perioda mraka i posle otresanja listova su lazni perling....
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 16.11.2011 14:55
|

Moderator
|
Vidim da si razumeo ta hoću da kaem, ali moram da ispravim moj prethodni post:
"Gjuro, moda se kod tebe događa da pre promene vode ima nekog elementa u prekomernoj količini, pa taj element inhibira neki drugi.
Moda kad promeni vodu dovede odnose elemenata u odnos koji je prihvatljiviji biljkama od onog odnosa koji je postojao pre promene vode pa one počnu da rade svoj posao u većem obimu.
Poznavao sam akvarijum koji je svakodnevno brutalno perlao par minuta po paljenju svetla, i to toliko intenzivno da mu lani perling pri promeni vode nije bio ni prismrdeti. A poznavao sam i akvarijume koji su perlali samo posle promene vode. Ovi koji su perali samo posle promene vode su perali samo lano i nikako drugačije
Svaki akvarijum je priča za sebe, a ti razmisli o odnosima pre i posle zamene vode, inhibiciji i tako to...
Jedno lično pitanje (lično u smislu za moju ličnu potrebu), moda si negde i napisao, ali da ne kopam: kolika je tvrdoća vode sa česme kod tebe i koje mikro elemente dodaječ" |
| |
|
|
| Gjuro |
Posted on 17.11.2011 11:11
|

član
|
isnogood je napisao:
Vidim da si razumeo ta hoću da kaem, ali moram da ispravim moj prethodni post:
"Gjuro, moda se kod tebe događa da pre promene vode ima nekog elementa u prekomernoj količini, pa taj element inhibira neki drugi.
Poznavao sam akvarijum koji je svakodnevno brutalno perlao par minuta po paljenju svetla, i to toliko intenzivno da mu lani perling pri promeni vode nije bio ni prismrdeti. A poznavao sam i akvarijume koji su perlali samo posle promene vode. Ovi koji su perali samo posle promene vode su perali samo lano i nikako drugačije
Jedno lično pitanje (lično u smislu za moju ličnu potrebu), moda si negde i napisao, ali da ne kopam: kolika je tvrdoća vode sa česme kod tebe i koje mikro elemente dodaječ"
Jedino sto znam da imam malo povisenu koncetraciju Mg a dodajem i CSM+b a i u njega ima Mg, tvrdoca je nad 15.
Ali kad kazes
Ovi koji su perali samo posle promene vode su perali samo lano i nikako drugačije
kod mene nije tako znaci ja imam perling i posle ali kad dodam prihranu perling se smanji sto kad pogledam sad ovo tvoje vidzenje izlazi da u akvariumu ima neki mali disbalans gde trava uspe da se izbori za zivot pa samo malo uspori perling jer ako je nesto veci problem pojavicese alge a ja ih nemam. |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 17.11.2011 11:52
|

Moderator
|
Ja bi probao:
A
Posle promene vode odloi dodavanje prehrane za jedan dan i posmatraj taj, u ovom slučaju produeni, period od promene vode do dodavanja prehrane.
ili
B
Posle promene vode, u predviđeno vreme, dodao polovinu od predviđene količini prehrane.
to se tiče algi, mislim da i one imaju određeni prag koji kad se pređe one počnu da bujaju. |
| |
|
|
| Gjuro |
Posted on 17.11.2011 12:11
|

član
|
isnogood je napisao:
Ja bi probao:
A
Posle promene vode odloi dodavanje prehrane za jedan dan i posmatraj taj, u ovom slučaju produeni, period od promene vode do dodavanja prehrane.
ili
B
Posle promene vode, u predviđeno vreme, dodao polovinu od predviđene količini prehrane.
to se tiče algi, mislim da i one imaju određeni prag koji kad se pređe one počnu da bujaju.
Pa celo vreme pricam za pod tacku A , znaci sve se to desava dan posle zamene vode a bez prihrane zato mene sve to buni.
A sto se tice pod B vec isprobano, ranije sam dozirao triput nedeljno sad dodam jednom sve zajedno mikro makro i posle samo dodajem onoliko koliko predpostavim da je potroseno i u dva slucajeva t.e nacina prihrane ovo se je isto desavalo. |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 17.11.2011 13:39
|

Moderator
|
Pa celo vreme pricam za pod tacku A , znaci sve se to desava dan posle zamene vode a bez prihrane zato mene sve to buni.
Razumeo sam te od početka. Samo produi period između zamene vode i dodavanja prehrane za jo jedan dan i osmotri situaciju. |
| |
|
|
| Gjuro |
Posted on 17.11.2011 14:04
|

član
|
isnogood je napisao:
Razumeo sam te od početka. Samo produi period između zamene vode i dodavanja prehrane za jo jedan dan i osmotri situaciju. Probacu jos koj put pa videcu, imam jos nedelju dve dok ga ne rasturim i krenem sa novom postavkom . |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 17.11.2011 19:48
|

Moderator
|
Ako će već da ga rastura onda napravi, ne jedan, nego dva dana dodatne pauze sa prehranom posle zamene vode.
Gledaj da pre rasturanja dođe do jo nekih informacija i zaključaka. |
| |
|