14.06.2026 04:50
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Tattoo aq
afrika
Pozdrav svima. Ovo je moj prvi biljni aq (zapravo drugi - prethodni je bio rasadnik) i u avanturu s odgajanjem biljaka upustio sam se tek pre nekoliko meseci (inace sam Malawi freak). Ovaj aq je star okruglo 3 meseca. Dimenzije su 90x35x45cm (bez filtera), filtracija tzv. eko-filter (keramika i perlon vata), motorna glava 600L/h plus mali potopni Atman (250L/h) u aq, iznad difuzora. Rasveta: T8 4xosram lumilux 18W (vec duze vremena rade 3), 2x24W (jedna obicna bela pozadi, napred Philips aquarelle) i jedna T5 8W desno, iznad glosse ( u pocetku 10 sati, sada 9).
Podlogu cini "Carobna zemlja" na dnu, preko recni pesak i mix kvarcnog i Prodac lomljene lave (granulacija mix-a 1-3mm) i odnedavno preko svega 1cm svetlog kvarca (2mm).
U pocetku je izostala bilo kakva prihrana, posle mesec dana (kada su krenule i raznorazne alge) - dnevno 6ml Easy carbo, 5ml Sera florena, na 2 nedelje 7 tableta Sera flore plus u podlogu.
Mesec dana nije dodavan ni CO2; posle toga DIY 2 flase, najpre na DIY difuzor s motornom glavom koja se uklj. i isklj. zajedno sa svetlom, odnedavno - keramicki difuzor (hvala Zanderu i Rasti) non-stop.
Promena 40-ak% vode cesmovacom svakih 7 dana (u pocetku mnogo cesce).
Mesec dana nakon formiranja krenule su raznorazne alge, ali nijedne mnogo. Najvise je bilo onih braon koncastih po dnu, na glossi koja je i najslabije napredovala (i te ne preterano - na novoniklim biljcicama se nije javljala, samo na maticnim koje sam iz 2 puta potpuno uklonio iz akvarijuma). Nakon uvodjenja CO2, navedene jadne prihrane i zasipanja dna sa jos 1cm kvarcnog peska sve su se manje-vise zaustavile i polako i nestale. U medjuvremenu je bilje pocelo lepo da napreduje, danas ga orezujem barem jednom nedeljno. Algi ima i dalje - na pozadini (ona je u ovom set-up-u bila neminovna - aq je ranije bio namenjen mladji ciklida i niposto nije tipski): nize one "fine" zelene u tragovima, pri samoj povrsini, gde je svetlo najjace - nesto sto lici na simbiozu infuzorije i zelene, i to samo na zadnjici aq (na bocnoj je nema). Veci problem mi predstavlja ova sa poslednje slike - to je jedina alga koja se zadrzala na biljkama; nema je mnogo, i nema je na svim biljkama, ali je tu - uklanjam je 2 puta nedeljno (gde god primetim da je ima, i nakon 2 dana ponovo je tu).
Preterao sam s duzinom posta, ali tako je to kad aq ima neku "predistoriju" Smile a okolnosti treba predstaviti retroaktivno.
Evo slicica:
afrika attached the following image:
mba0.jpg

www.ciklidi.net
afrika
Aq je startovan s nekoliko vrsta biljaka (o njima drugom prilikom, da ne bih totalno sad udavio), u nekoj trouglastoj postavci i padajucoj s desna na levo. Posto je ovo moj jedini i prvi smisleniji biljni aq, u medjuvremenu sam neizivljeno ubacio jos nekoliko vrsta, a pre nekoliko dana i sunken na koji je privezana Vesicularia...
mba1.jpg

www.ciklidi.net
afrika
Fotke su lose, ima dosta dnevnog svetla (vidi se odraz prozora), ali mi je ovaj aq na poslu i kako je - tako je...
mba2.jpg

www.ciklidi.net
afrika
...
mba3.jpg

www.ciklidi.net
afrika
...
mba4.jpg

www.ciklidi.net
afrika
...
mba5.jpg

www.ciklidi.net
afrika
...
mba6.jpg

www.ciklidi.net
afrika
...
mba7.jpg

www.ciklidi.net
afrika
Evo je muka - sasvim se lepo vidi! Red card
mba8.jpg

www.ciklidi.net
Pejc
Lepo zamisljeno druze i vidi se da bilje uziva Thumb up

kojot
I meni se svidja posebno zbunici sa riccia-om.Thumb up

photoivek
uf to volim kada ciklida napravi biljni...
to znači da je na dobrom putu! Wink
lepo to izgleda!
5ml Sera florena
jel' ovo neko NPK đubrivo ili su mikro elementi, ili neka kombinacijač

https://minepi.com/photoivek
zander
Samo mikroelementi, ali jako slabo

afrika
Hvala na komentarima!
Sera florena su smuckani mikroelementi - 5ml je dnevna doza (preracunato jer je u uputstvu navedena nedeljna doza). Sera flore plus tablete su makroel. - 7 tableta cusnem u podlogu na 2 nedelje (kao sto i pise na pakovanju). Ne znam koliko je to odrzivo - biljkama ocigledno prija; pitanje je koliko ovaj "sistem" prija i ovoj iritantnoj algi...

www.ciklidi.net
dexter
Meni se ova alga javlja kada preteram sa Fe.
Sto se tice Aq. lepo skockano,jedino mislim da treba da izvadis Sagitariu koj je narusila izgled desne strane i zaklonila prelepe zbunice riccia-e.Isto tako mislim da panj koji si dodao bi mogao nekako bolje da se uklopi u ambient.Mozda pre da bude polozen,nego da stoji izdignut.
U svakom slucaju samo polako i uzbunuj Aq. i bice superThumb up
Edited by dexter on 03.07.2009 10:56

www.aquaplants.org
deep blue
.Stvarno neznam sta je "carobna zemlja"
ako je cist treset ok a ako nije(a izgleda nije a ja sam
poverovao da jeste,kakav sam ja sucker mogao sam pretpostaviti)
uobicajena stvar.Posebno ako si nagurao debele slojeve toga koji nesluze nicemu.Poznavajuci mnogo ljudi na aqua-art-u sa kojima se i danas cujem i druzim znam da su tamo overdosi easy carba sasvim uredna i normalna stvarShock.No ni tamo se vise to nekoristi pa makar kako da se zove Carobna,Magma,Florena itd.Takodje sam video neke opklade da se najvise biljaka moze odgajiti upravo sa zemljom za cvece.
Naravno ako cete nabiti toliko CO2 da unutra nema riba i ako ste spremni da svaki dan menjate vodu onda je ok.A sta kasniječOvo nekog nece mrzeti da radi prvih mesec dana....mozda.KasniječNisam video skoro ni jedan bez algi.ZastočNekontrolisana kolicina mikro-makro u vodi i treset koji nastavlja da truli.To nikom nije potrebno.Bastenska zemlja je za neki duzi period odrzavanja mnogo bolja stvar mada ni to nije idealno ali je vec dosta bolje.SVA HEMIJA A POSEBNO DIY MORA BITI SRACUNATO DODATA U AKVARIJUM!!!To je dvosekli mac i hodanje po tankoj ivici.Cuo sam nekog kako je to laz i kako EI jedan od boljih dozing sistema nema ogranicena.Vecu glupost nisam cuo,taj sistem nije ni blizu odokativan kao sto se misli.
Edited by deep blue on 03.07.2009 11:19

krcko
Lepo osmiljeno . Ta čarobna , kako reče Deep , otkud si se za nju odlučio. Sera fertiliseri , hm , od kako ih pakuju u bivim , sve vie su arena vodica i ećerna pena . No , elim Ti uspean razvoj zamisli . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Rasta
afrika lepo si ti to skockao Thumb up bilje odlicno izgleda samo da se razraste jos malo Smile slozio bi se sa Dexterom za sagitariu kad podivlja prekrice ti prednji plan Sad a i za panj..probaj da ga polozis iza da viri iz lotusa..a donji deo (osnovu) nasloni na pozadinu..koja moram reci jako lepo izgleda Grin predlazem ti da umesto seraflorene probas sa profitom...
Edited by Rasta on 03.07.2009 11:46

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
deep blue
Rasta je napisao:
predlazem ti da umesto seraflorene probas sa profitom...

Thumb up mnogo jeci helatori,dosta bolje za tvrdu vodu

afrika
deep blue je napisao:
.Stvarno neznam sta je "carobna zemlja"
ako je cist treset ok a ako nije(a izgleda nije a ja sam
poverovao da jeste,kakav sam ja sucker mogao sam pretpostaviti)
uobicajena stvar.Posebno ako si nagurao debele slojeve toga koji nesluze nicemu.Poznavajuci mnogo ljudi na aqua-art-u sa kojima se i danas cujem i druzim znam da su tamo overdosi easy carba sasvim uredna i normalna stvarShock.No ni tamo se vise to nekoristi pa makar kako da se zove Carobna,Magma,Florena itd.Takodje sam video neke opklade da se najvise biljaka moze odgajiti upravo sa zemljom za cvece.
Naravno ako cete nabiti toliko CO2 da unutra nema riba i ako ste spremni da svaki dan menjate vodu onda je ok.A sta kasniječOvo nekog nece mrzeti da radi prvih mesec dana....mozda.KasniječNisam video skoro ni jedan bez algi.ZastočNekontrolisana kolicina mikro-makro u vodi i treset koji nastavlja da truli.To nikom nije potrebno.Bastenska zemlja je za neki duzi period odrzavanja mnogo bolja stvar mada ni to nije idealno ali je vec dosta bolje.SVA HEMIJA A POSEBNO DIY MORA BITI SRACUNATO DODATA U AKVARIJUM!!!To je dvosekli mac i hodanje po tankoj ivici.Cuo sam nekog kako je to laz i kako EI jedan od boljih dozing sistema nema ogranicena.Vecu glupost nisam cuo,taj sistem nije ni blizu odokativan kao sto se misli.

Lepo osmiljeno . Ta čarobna , kako reče Deep , otkud si se za nju odlučio. Sera fertiliseri , hm , od kako ih pakuju u bivim , sve vie su arena vodica i ećerna pena . No , elim Ti uspean razvoj zamisli . Pozdrav

Ja ne kazem da sam ispravno postupio - u ovom segmentu sam potpuni pocetnik i kao takav sam najpre ucio od ljudi iz svog okruzenja (vecina me je tako savetovala). U tom rasadniku koji spominjem (aq od 80L, bio je aktivan 4-5 meseci) nije bilo ni algice, a u podlozi se takodje nalazila Carobna zemlja (ne tipujem na njeno carobnjastvo, jednostavno je to njen naziv). U ovom aq je nema mnogo - cca 3L na 90x35cm (to mu valjda dodje oko 1cm deblj.). I samom mi je do sada u vise navrata padalo na pamet da rezj.... ceo set-up, zamenim podlogu i vratim sve nazad. U medjuvremenu je ostala ova alga i vise nisam siguran da li je zamene podloge neophodna (ne kazem da nije pozeljna). Pokusao sam da nadjem kesu i prekucam njen sastav - nisam uspeo, to ostajem duzan (mozda nekom koristi)...
Osim toga, ovaj aq je dobar deo dana osvetljen i suncevom svetloscu, a nauka kaze Smile da pod uticajem direktne sunčeve svetlosti na supstrat dolazi do isputanja Fe u vodu to moe prouzrokovati obilan rast algi... (da opet napomenem - u mom slucaju to nije obilno). U mom kraju kazu - nisam pametan... Grin
U potpunosti se slazem za Profito! Thumb up
Edited by afrika on 03.07.2009 12:43

www.ciklidi.net
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,875 jedinstvenih poseta