14.06.2026 08:18
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Problem sa algom
Aquamaniac
Ova alga me muci vec dosta dugo,nekoliko meseci unazad,a upravo sam zbog nje rasturio akvarijum i krenuo sve iz pocetka sumnjajuci,posto je to jedino ostalo,na podlogu,medjutim pojavila se i u novoformiranom akvarijumu starom nesto vise od nedelju dana,sa starim filterom i delom vode iz starog akvarijuma...
Algu sam prvi put predstavio u temi "Nase alge",pa mi je chelydra pomogao u identifikaciji iste napisavsi da je u pitanju Oedogonium sp. LINK
Ono sto mogu jos da napisem jeste da se alga javlja uglavnom blize svetlu,pa sam i svetlo redukovao i sada iznad akvarijuma sijaju 3 T8 neonke,ukupno 0.6w/l.
Biljke nesmetano rastu,iako su pojedini pelceri zahvaceni algom.
Dok nisam rasturio akvarijum,menjao sam i nacin prihrane,pa sam jedno vreme prestao skroz da prihranjujem i u to vreme je alga stagnirala,a drugi dan nakon ponovnog djubrenja,odnosno nastavljanja sa djubrenjem,alga je ludovala... Nisu to bile ekstremne doze,ponedeljkom,sredom i petkom sam dodavao oko: K2SO4 8ppm-a,KNO3 7ppm-a i KH2PO4 0.6ppm-a,a utorkom,cetvrtkom i subotom 2ml ProFita. CO2 oko 2 mehura u sekundi. Svetlo,4-2-4,4xT8 18w na 85l. Napominjem,izuzimajuci alge na pojedinim pelcerima,na osnovu samog izgleda biljaka nije se moglo videti da im ista fali...
Na pocetku sam akvarijum drzao na slaboj filtraciji/cirkulaciji,a tada je algi,ne samo ove,bilo kao u prici,pa sam povecao i ostala je ova...kao sto sam napisao,menjao sam nacin prihrane,stavljao sam u filter aktivni ugalj i zeolit,dodao sam jos bioloske filtracije,pored nedeljne izmene od 40%,menjao sam svaki drugi dan po 15% vode,medjutim nista nije pomoglo... Ribice ne hranim niti mnogo,niti cesto... Kada sam sve to promenio,sumnja je pala na podlogu,a hranljivi deo je sadrzao aquaclay,mesavinu minerala i u vrlo maloj kolicini treset. Sve sam to sada zamenio sa malo aquaclay-a,zeolita i JBL AquaBasis plus...nisam hteo da preterujem,jer sve mogu da nadomestim prihranom preko vodene kolone. U filteru imam: sundjer,perlon vatu,zeolit,aktivni ugalj(koji ce tu biti u prvih mesec dana),biofibres,bio kugle i keramicke prstenove. CO2 je namesten na 2 mehura u sekundi i jedino sa cime,bar za pocetak,od skoro,djubrim akvarijum je K2SO4. Nije je bilo na samom pocetku,ali je opet tu...

Malo sam udavio sa pricom,ali se nadam da sam sve napisao...evo fotki alge.
Aquamaniac attached the following image:
alga1_1.jpg

Edited by Aquamaniac on 08.11.2011 23:50

Aquamaniac
.
alga2_2.jpg

Aquamaniac
.
alga3_1.jpg

branimir ok
Vadio si bilje iz podloge č

Aquamaniac
Ne razumem,kad i zbog cegač
Ako mislis na to kakav im je koren,zdrav je...beo.
Prilikom novog starta sam sve povadio,hranljivu podlogu sam bacio i zamenio novom,sljunak,kamenje i panjeve sam proprao,a biljke ponovo zasadio i dodao jos.
Zaboravio sam da napomenem,biljne mase ima sasvim dovoljno...pored Bolbitisa,Microsoruma,Nana,tu su i Rotundifolia,Pogostemon erectus,Pogostemon stellatus,Proserpinaca palustris,Lysimachia nummulari "Aurea",Ludwigia repens,Hedyotis salzmannii,Tenellus,Hydrocotyle,Marsilea...

branimir ok
Nisam lepo formulisao pitanje al ajde .Ja sam ove alge imao kada sam koristio samo treset u podlozi .Ali su se pojavile tek kada sam poceo da vadim bilje iz pologe i premestam ga po akvariumu .Ocu reci da se ovakva alga javi prilikom uznemiravanja hranjive podloge , I posle se tesko resavaju Sad

Aquamaniac
Prolazilo mi je i to kroz glavu,ali dugo,bas dugo nisam nista menjao u akvarijumu,nisam premestao biljke. Treseta je bilo vrlo malo,ne verujem da je bilo vise od jedne sake,a iznad njega je stavljen debeo sloj sljunka. Ista takva podloga se nalazila u malom akvarijumu koji je predstavljen na forumu,Hidden beauty...tamo su bili ekstremniji uslovi,ali algi nije bilo.
U novoformiran akvarijum,u podlogu,nisam stavio treset...

Passenger
I mene je mucila izmedju ostalih i ova dlakava i zilava alga u mom izletu u aquascaping kao potpunog laika. Mislim da mi je najvise pomoglo redovno dodavanje Easy Carbo-a, primetio sam da polako ali sigurno popusta i na kraju je nestala. I sada ga dodajem povremeno - preventivno. Malo sam tretirao i sa hidrogenom, tada je brzo posle tretmana postajala smedja i nestajala u roku od dan dva.
Edited by Passenger on 08.11.2011 22:00

Aquamaniac
Dodajem i Easy Carbo,ali nema efekta... Algu sam direktno spricao sa Carbom i hidrogenom,nestajala je,pa se kroz par dana ponovo javljala na istom mestu...
Ova borba traje mesecima,mozda cak i pola godine,i za to vreme sam svasta pokusao,menjao,ali ne naglo i u kratkom vremenskom razmaku...zato sam otvorio temu,jer ja vise nisam pametan... Through wall

darkoh
Jel si merio tj kontrolisao kolko je zaista djubriva u akvarijumu. Mnogo puta mi se desilo da imam nagomilane elem. Slicnu muku sam imao i ja i kada bi smanjio K2SO4 sve bi se vratilo u normalu. Mada citajuci teskst vidim da si i to radio pa stvarno neznam sta bi bio problem ali razmisaljam.Through wall

daweed
"K2SO4 8ppm-a,KNO3 7ppm-a i KH2PO4 6ppm-a" pa puta 3... 18ppma Fosfata nedeljnoč
Ovo deluje kao vrlo estremna doza, naročito Kalijuma i fosfata, ako nema ta da pojede ovo a retko kad ima... Orezivanje biljaka na ovoj dozi i svetlu bi trebalo da ti bude jednom nedeljno kako se alge ne bi stvorile... Odn. toliko brzo bi ti bilj trebalo rasti...

Koliko ti je vremenski prolazilo dok nisi menjao taktikuč

ta od bilja ima u aqč
Edited by daweed on 08.11.2011 23:01

http://daweedaqua.tk
Aquamaniac
darkoh je napisao:
Jel si merio tj kontrolisao kolko je zaista djubriva u akvarijumu.

Nisam merio...nikako da se odlucim na taj korak,a po svoj prilici cu morati...mada,drzeci se EI sistema,ne bi trebalo da dodje do nagomilavanja elemenata... Nedeljne izmene vode od 40%,odnosno svaki drugi dan po 15%...

daweed je napisao:
KH2PO4 6ppm-a
Koliko ti je vremenski prolazilo dok nisi menjao taktikuč
ta od bilja ima u aqč

Izvinjavam se,mislio sam na ml,a napisao ppm...dakle,0.6ppm-a.
Po mesec dana sam se drzao jedne taktike,a boljitka nije bilo ni u naznakama...
Napisao sam iznad sta trenutno imam od biljne mase.

Aquamaniac
Evo,jos malo slikovitije da predstavim situaciju u akvarijumu. Dole levo,na bocnoj strani,se nalaze Lily pipe preko kojeg izlazi voda iz filtera,a ujedno sa njom i CO2 koji se razbija o motornu glavu,desno od njega je usis. Gore desno se nalazi potopna pumpa za dodatnu cirkulaciju.
Cisto da napomenem,alga ne napreduje,sta vise,na pojedinim mestima je nema...ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim zbog cega je tako,da li zbog kozica i sijamaca,da li zbog toga sto sam smanjio svetlo na 0.6w/l...ne djubrim,cak sam prestao da dodajem K2SO4...sacekacu sa prihranom,da prodje jos neko vreme od formiranja,a sve zavisi od potrebe biljaka,koje se za sada ne zale.
Ici cu postepeno,kako se biljna masa bude povecavala usled trimovanja,pojacacu svetlo bar za jednu neonku,0.8w/l,a zatim cu u skladu sa tim prihranjivati.
aq1_1.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,683 jedinstvenih poseta