14.06.2026 08:22
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Ribe
 Print Thread
Broj riba u akvarijumu
Vlada991
Pozdrav svima. Razmishljao sam da ubacim josh 2 jata riba u akvarijum, ali se pitam koliko bih smeo da ubacim...

Sadashnje stanje ribica:

-15 crvenih neonki
-15 crnih neonki
-10 crnih tetri
-5"obichnih" tetri
-8coridorasa
-5 ancija

Razmishljao sam da ubacim 15 kraljevskih i 15 serpa tetri... Ali mislim da je previshe za 170L akvarijum... Da li bih mogao josh recimo 15 kraljevskih tetri da ubacimč

Hvala unapred, pozdrav.

Jovan
Druze, po mom ukusu i to sto imas je previse, kamoli da jos dodajes...

Vlada991
Ali akvarijum izgleda... prazno xD

krcko
Zanimljiv zaključak. to reče Jovan, ja bih tu poneto i izbacio. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
kojot
Sacekaj da se bilje razraste panece izgledati prazno Grin

Vlada991
Ne vidim razlog zbog koga bih vadio ribice... Opredelio sam se za losose u svom akvarijumu(tetre),naravno ancy i coridorase ne rachunam u tu grupu, ribe nisu u nikakvom sukobu, ishrana i uslovi skoro isti za svaku vrstu...

Neki konkretan razlog ili je to samo stvar ukusač Smile

biobiofizicar
Broj ribljih rodova, ribljih vrsta i ribljih jedinki, kao i konkretan izbor koje, je donekle stvar ukusa i o tome se moze diskutovati ili ne sa estetske strane.

Takodje neke ribe su definitivno NE za biljne akvarijume jer grickaju biljke. Neke ribe takodje ne mogu jedne sa drugima...
Pisalo se o tome dosta..

I naravno postoji i treci glavni razlog, a to je opterecenje akvarijuma ribama koje moze izazvati disbalans akvarijuma i puno problema kao samim ribama tako i celom akvarijumu. Hoce li doci do disbalansa zavisi od kvaliteta i nacina filtracije, kolicine biljne mase, nacina hranjenja, koliko se konkretne ribe "prljave" u svojim navikama, velicine jedinki, koliko je akvarista azuran u svojim redovnim navikama u vezi odrzavanja, itd. itd,....

Ti si sa postojecim ribama tu negde blizu granicne zone stabilnosti za ovu litrazu, pa proceni i izvagaj.... Ako ti srce i dusa zele - tesko se odupreti....Wink

Kazes da je akvarijum praznjikav.. KOja zona akvarijumač Ribe uslovno delimo na ribe dna, srednje zone, povrsine,, svuda prisutne i skoro uvek sakrivene u zavisnosti od toga gde se najcesce zadrzavaju. Takodje postoji i podela na strogo jatne, delimicno jatne i samce, kao i podela na mirne, agrsivne, brze plivace, spore plivace, podele po koloritu, biotopskoj ili rodjackoj srodnosti... Ovo su sve uslovne podele u zavisnosti sta ce tvoje oko videti kada ribe jednom udju u akvarijum...
Probaj da izaberes vrstu koja ce popuniti te praznjikave zone akvarijuma i probaj sebi da odgovoris na pitanje sta zelis da tvoje oko vidi od svega gore nabrojanog... To ce te i usmeriti ka ispravnoj odluci
Edited by biobiofizicar on 21.10.2011 07:56

Vlada991
Ja zelim 2-3 eventualno 4 vrste jatnih riba. Shodno tome i razvijam akvarijum, one traze ubiljene delove, kako bi se osecale sigurno i deo za plivanje. Sve to sam im omogucio, one se uglavnom zadrzavaju u srednjem i gornjem delu akvarijuma. Mislim da se ove moje josh uvek navikavaju, pa plivaju u srednjem i donjem deli... Shto se ukusa tiche, volim i akvarijume sa jednom vrstom jatnih riba 25+komada, ali volim i one sa vishe vrsta jatnih... Opredelio sam se za vishe jatnih riba. Samo me zanimalo gde sam trenutno po pitanju stabilnosti akvarijuma, ne bih da preteram sa ubacivanjem. Ali, volim "zive" akvarijume. Smile

Dejan Stefanovic
sto se tice stabilnosti sa tim brojem riba si na gornjoj granici izdrzljivosti sistema od 170l. najlakse je ubaciti ribu u vodu, a da li za to postoje uslovi je mnogo bitnije pitanje... u akvarijumima bez podloge i biljaka (golo staklo) gde su samo ribe u kojima se stalno usisava dno i menja voda moguce je drzati vise riba, ali u akvarijumima sa podlogom i biljkama gde je sistem odrzavanja bioloske ravnoteze mnogo kompleksniji ubacivanje vise riba znaci vise zagadjivaca zivotne sredine... bolje se sad skoncentrisi na odrzavanje biljaka i uredjenje akvarijuma... znaj da kad se u naredna 3-4 meseca prezasiti sistem pitanje je i to sto imas kako ce opstajati... mozda je bolje da razmislis o puzevima i skampima umesto o ribama... POZDRAV!!! Beer

Vlada991
Imam amazonce i malezijske puzeve u akvarijumu. Kozice ce doci uskoro, chini mi se da im treba neka zashtita, recimo neki mali tepih... Ne znam da li ce ih dirati ove crne tetre. Shta misliteč :P

Poslushacu vas tako shto necu ubacivati josh ribica, mozda izbacim 5 "obichnih" (ne znam im naziv... :/ Ako im nadjem smeshtaj.

biobiofizicar
Ako su crne tetre ono sto mislim vole da na meniju imaju i koze... Pitanje je velicine. Male ce sigurno biti zalogaj....

Vlada991
Ovako izgleda (mada vec to znate :P), najveca u mom akvarijumu je oko 3-4cm.
Vlada991 attached the following image:
images_1.jpg

Edited by Vlada991 on 21.10.2011 17:26

Dejan Stefanovic
ja ih nisam cuvao, ali su ih drzali neki moji prijatelji u akvarijumu od 200l punom biljaka... bilo ih je 20, pored 2 ancitrusa 3 otocinklusa i 2 koridorasa... u kavarijumu je bilo i 20 amano skampa i na stotine red cherry kozica... tako da su opstajale ali je akvarijum bio pun biljaka...
Edited by Dejan Stefanovic on 21.10.2011 17:41

Vlada991
Tako sam i mislio, sachekacu josh malo da poodrastu biljke. Chekaj malo, zar nisu amano shrimp i red cherry kozice ista vrsta samo druga bojač O.o
Edited by Vlada991 on 21.10.2011 18:08

Dejan Stefanovic
nisu to su dve razlicite vrste u dve razlicite velicine i sa dva razlicita nacina zivota... red cherry ima beli varietet koji je dominanatna genetska osobina pa odrastao primerak lici na malog amano skampa...

Vlada991
Oh... Ok, hvala. Smile

biobiofizicar
Pogledaj im oblik vilice- cistokrvna pirana, a i imam licno iskustvo da kada sam ih prebacio u akvarijum sa kozicama jurile su ih do iznemoglosti ...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,716 jedinstvenih poseta