14.06.2026 03:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Ludilo
biobiofizicar
Novo ludilo je na pomolu.
Ne da mi djavo mira i evo pripremam novi scape.
Zeleo bih da se okusam u minimalizam kombinovanom iwagumi-korengumi stilu u jednoj panoramskoj (niskoj) postavci kojom bi dominirao hard uz minimalisticki pristup sa iglicastim travama (Tenelus, eleoharisi), mahovinama i mozda ponekim kaktusastim Pogostemonom helferi.
Evo polako prikupljam hard i za pocetak sam ga orijentaciono nabacao na poklopac akvarijuma tek da steknem osecaj o raspolozivim kolicinama, formama igrama tekstura kamena i korenja, itd.
Naravno da ce u odnosu na prikazano tek slediti slaganje (nesto u prikazanom fazonu koji mozemo smatrati grubom skicom). Bice tu jos pojedinacnih grana mozda jos korena, kamena, itd....

Ostaje da smislim u koje staklo smestiti: neki od ovih Juwel RIO240 akvarijuma121x41x45 ili posto planiram da razmontiram nano triling da tu smestim jedan novi cca 115x37x37 (malo vise panoramski).

Izbor pada na kvrgave sunkenroot panjeve, ali nije iskljuceno da cu kombinovati jos neke vrste drveta i na Seiryu stone (ovaj put kupovni), ali je identican onome sto sam doneo sa Tasosa.

Ozbiljno se razmisljam da ovo poteram i suvim startom kako bih dugo, dugo mogao da se igram sa hardom dok ga ne upicanim bas, bas....Wink

Bazicni elementi harda su na fotkama jedino ste ovo kamenje izgleda milion puta bolje osvetljeno odozgo i pod vodom a ne direktnim svetlom blica...
biobiofizicar attached the following image:
ludilo5aq.jpg

Edited by biobiofizicar on 12.10.2011 17:29

biobiofizicar
malo krupniji plan kamena, a probacu da ga slikam i sa normalnijim osvetljenjem..
img_3621a.jpg

valisnerija
Ovo obecava mnogo,kamencici su perfektni,odakle suč

Ajde da vidimo nesto suprotno od "uvek divlje i pomalo neuredno"...!!!

Cekam dalji tok istog,posto smo zaplivali u istim vodama!!!Thumb upThumb up

biobiofizicar
Kamenčići i nisu "...čići" ima tu i "...čuga", brat - bratu 20kg na gomili Shock i već vidim da je nedovoljno. Poreklom si iz aquashopa. Razmiljao sam se izmedju ovih i Dragon stona, ali nekako mi vie pae ovaj reljef i ova struktura i tekstura...
Znam da malo die kH, ali u Beogradskoj tvrdoj vodi, a i sva je prilika da će akvarijum biti sa nezahtevnim biljkama, moda čak i bez CO2 mislim da ne bi trebalo biti problema.... Otom - potom - turaju ovaj kamen i u visokoplasirane akvarijume sa IAPLCa pa nikom nita i skupljaju nagrade....

Evo brzinski sam opalio jo par fotki na stolu, bez blica, sa svetlom odozgo da steknete utisak o ovome to pričam o teksturi kamena...

Naknadni edit:
Trebalo bi ovo opet da bude divlje i neuredno, ali ovaj put ne dunglasto i neoiano nego hardom tvrdo i otro....
img_3624aq.jpg

Edited by biobiofizicar on 12.10.2011 18:09

Gjuro
Ajde sa srecom Thumb up , i ja sam hteo da te pitam za kamenje odakle ti veoma doro.
Jos jedno srecno , siguran sam da ce ovo da bude ekstra akvarium.

biobiofizicar
I moram da stavim u ovu temu i dva akvarijuma koji su mi bili velika inspiracija i motivacija da se uopste upustim u ova kombinovana iwagumi-korenguni razmisljanja.

Prvi je fenomenalni minimalizam Dorda Farmera

img217.imageshack.us/img217/8457/28108496.jpg

I drugi jo ludji Diego Sandovala

2.bp.blogspot.com/-YkNO7tGuQlY/TlprOi_KA8I/AAAAAAAACB8/sQkjIQPq7Nw/s1600/Sin+t%25C3%25ADtulo+-+5.JPG

4.bp.blogspot.com/-XHN1mTC12K8/TlprNCsDp5I/AAAAAAAACB4/BoitxUa0zKE/s1600/Sin+t%25C3%25ADtulo+-+3.jpg

4.bp.blogspot.com/-yAxcD5PIHM0/ToPF0AJF26I/AAAAAAAACGY/vMDnjBo8phQ/s1600/chica2.jpg

elim da se ovi akvarijumi nalaze na početku ove moje teme i da je ukraavaju, pa jednom ako i kada ova moja priča zaivi i sazri da vidim da li sam im dorastao makar do članaka...

darko
uuu biobio, bice ovo sjajno!

Jeca
Prvi ma koliko bio dobar, nije tvoj stil. Drugi ti je blizi. Vec vidim da si se orijentisao na njega. Svidja mi se zamisao i sa nestrpljenjem cekam nastavak. Thumb up

biobiofizicar
Prvi definitivno nije moj stil, ali inspirisuce deluje sama ideja kako minimalizmom postici savrsenstvo. Na drugi balavim, slinim i lajem i definitivno se prepoznajem u tako tvrdom i otrom hardu. Problem sa ovim mojim sunkenrootovima je sto su isuvie zaobljeni iako su dovoljno kvrgavi i rafirani. Moraću da iz grana izvadim malo čačkalica kako bih pored rafure dobio i iscepanu strukturu i teksturu drveta, a verovatno da ubacim i neku mangrov cepanicu jače struktuiranu, ali tu je problem isuvise tamna boja mangrova koja moe da pokrije sve vidljivo od strukture. On prosto upija svetlost i teko je istaći igru svetla i senke na tako tamnom drvetu.
Kao to rekoh biće ovo dugoooo scapiranje na suvo, ali ko zna moda ga i izbacim u nekom porodjajnom grču za jednu noć...... Grin

Oću da se igram koficom, lopaticom, peskom i kamenčićima, kad ubacim vodu onda sledi samo rmbanje i odravanje - za to već imam dovoljno stakala.....Wink

kisleon
Tako kako si namestio hard na krovu od akvarijuma, ja ne bi menjao nita. Ba me zanima ta će sad napraviti, kako će ispasti taj divlji korengumi stil Smile

Srećno!

luka ivanov
to se mene tiče, na krovu tog akvarijuma treba samo sipati malko peska, podići staklene strnice i naliti vodu Applause
Radujem se uvek kada BoiBio otvori novu temu jer je pravo uivanje videti njegove radove ali i osetiti energiju, posvećenost i razdraganost deteta koje je dobilo novu igračku ...
Ako već moramo da trpimo neizvesnost dok traje to igranje na suvo, nadam se da ćemo barem moći da pratimo kako se ta igra odvija Thumb up

CTale
Vidim već da će traiti neko nie korenje.. Ovo tvoje se malo suvie ističe iznad kamenja u ovoj varijanti.

Ipak, jedva čekam k'o nekad sledeće izdanje stripa Wink

biobiofizicar
KOmbinacija je bezbroj.
Evo primer:
samo sam nagurao kamenje da mogu da otvorim poklopac akvarijuma (prednju trecinu) i dobio nazovi novu postavku sa istim poloajem korenja kao na prvoj fotki, ali ova kompozicija moe da stane i u akvarijum dimenzija 115x30x30cm
A onda isto to sa promenjenim poloajem grana i pomerenim ponekim kamenčićem i za pakovanje u iste dimenzije.
Dve fotke za 2 minuta samo nabacano, a simpatično....

Igraću se ja igrati, a jos se nisam ni zagrejao......Grin
img_3630a.jpg

Edited by biobiofizicar on 12.10.2011 19:49

darko
Da se ja pitam, varijanta broj 2.Thumb up

krcko
He he, iritiran si onim malianom iz moje police, od pre neko veče Beer. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Jel onim to si celo letovanje skupljao jedan po jedan crni kamenčić da bi na kraju jedva pokrio dno dvolitarca...Grin
Jesi ga skockao vala kao Diego, a svaki kamenčić je izabran s ljubavlju i panjom...Beer

to more nisi dovlačio ove stenčuge kao ja prole godine iz Grčke Cool

Dejan Stefanovic
Srecno sa novom postavkom! Ova kombinacija je prikladnija Diegovoj i bolje bi se uklopila na mestu uklonjenog nano trilinga sa dimenzijama 115x37x37, dok bi vam Frimerova varijanta bolje pasovala u nekom od Juvel Rio akvarijuma Grin mada mislim da je Frimer ovo spakovao u 60x30x36 Beer POZDRAV!!!

biobiofizicar
Pa tu minijaturu kamena i eleoharisa posmatram kao nesto sto bih mogao da iskoritim i u ovom tvrdjem scape kao detalj. Inace trecnuo si me kad si ga nazvao Frimer i proverih - ipak je on Poljoprivrednik ili Stočar po naki ili ti Farmer po njihovom....GrinBeer

Dejan Stefanovic
ah ah ah Frimer = Farmer moja greska... ispade on covek seljak, a mi pismeni ljudi Grin
nego salu na strnu... u tom juvel akvarijumu morate nekako ponovo da resavate problem unutrasnjeg filtera gde iwagumi stil daje manje prostora...

biobiofizicar
Filter sec, sec silikon koji ga dri i napolje... - eventualno ga ostavljam na gumenim diht dračima pa vadim za slikanje, ili moda skroz vadim i turam kanister. Katjusa je isto uradila na svom Juwel Vision akvarijumu...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,593 jedinstvenih poseta