14.06.2026 08:24
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Čupava alga
sloba Z
Treba mi pomoc oko ove alge unistava mi biljke u aq ! Aq je 110 l u njemu je dosta zivorotka , 2 ancitrusa , 2 botie , i dosta kozica . od biljaka imam valinseriju (lisce koje je na povrsini je potpuno prekriveno sa ovom algom),
Limnophila sessiliflora (i nju je zahvatila) ,
Heteranthera zosterifilia (koja mi je sa rastom totalno stala i umrtvila se) , nanu ,
Hydrophila polysperma "Sunset" (dok je u niskom stanju do nekih 10 cm sve je ok kada predje tu dimenziju onda se umrtvi i pocne lisce da joj obada ) ,
ludwigia repens x arcuata (ona je isto poprilicno zakrzljala i prekrila ju je ova alga ) ,
Proserpinaca palustris (koja lepo napreduje i samo u jednom trenutku stane i prekrije je ova alaga ).
od prihrane dodajem diy varijantu N-P-K (19-9-27) sa mikro elementima .Dodajem je svaki dan po 10 ml , takodje dodajem i co2 diy varijantu sa kvascom i secerom oko 1 mehur / s .
Vodu menjam oko 20 l na 7 dana ...
pomagajte izumrace mi biljke .....

Vlada991
Menjaj vishe od trecine vode, smanji fotoperiod... ubaci co2 ako nemash(valjda!)... uh, to je sve shto sam pokupio u borbi sa algama... a da , pokushaj mehanichki da skinesh shto vishe ako je moguce...

sloba Z
foto period je 11 h osvetljenje 2 * 18 w jedna gro luks jedna obicna philips , 1x 21 w t5 ( imam jos jednu ovakvu ali sam je iskljucio jer sam mislio da je mnogo svetla ) co2 imam gore sam napisao , a mehanicki je nemoguce je skinuti a da se list nepocupa ...

cikazuba
pozdrav Beer

prvo nam moras reci koje svetlo ti stoji iznad i u kom rezimu.

zatim nam reci koja cupavač

ako je crna onda ti definitivno fali co2...
imas o tome dosta u textovima o algama ovde.

mislim da ti je sa takvom prihranom malo 20l na 110l nedeljno, bar 50%...

sloba Z
ovde na forumu je navedena kao cupava alga inace neko je zove i fuzz alga sad neznam kako je vi zovete , inace je zelena i lepi se za listo ve i prekriva ih cele bas imate ovde na forumu lepu sliku pod ovim nazivom Cupava alga ... zaosvetljenje sam napisao a sto se tice zamene vode to mi je malo problem posto nemogu nikako da ispraznim vise od 20 l vode a da neporemetim dolivno crevo u pregradnom filteru zato sto povuce vazduh pa onda ga moram vaditi i potapati opet , a to iziskuje i rasturanje biljaka i skidanje poklopca .....

zander
Probaj u narednom periodu da menjas vise vode, a za to djubrivo, mortonik 19-9-27, ne znam koliko cega podize tih 10ml č Da li znas toč
Kakvu si koncetraciju napravio... Na netu nisam sada nigde nasao u kom je obliku azot u tom djubivu...
Mislim da imas dosta riba (ako kazes da imas dosta zivorotki, koliko ne znam...) i na spram toga malu izmenu vode, jos ako ih hranis lepo... onda je organika ta koja zeza, moguce... Moze da bude i do slabog CO2 ili do mortonika (djubriva)
To mi pada na pamet, uglavnom treba vise podataka da se postavi kako bi mogli da pomognemo a da ne nagadjamo previse...
Edited by zander on 11.10.2011 23:35

sloba Z
ph vode sutra ujutru merim pa postavljam , a inda ce sam to djubrivo rastvarao kao jednu kasicicu na 0.5 l vode i kada dodajem bilje ima lepsu boju a sad kakvi su svi parametri vode nebih znao nemam sa cim da izmerim . Nekada nisam imao probelam sa ovom vrstom algi sad neznam sta joj je najednom ... a ri ba imam preko 30 kom blek molija i zutih .... do sada mi nikad a nije zahvatala alga valisneriju ali sada je ovo i na nju preslo . imam takodje problema i sa crnom cupavom na sporo rastucim biljkama ...

daweed
Kao i u većini slučajeva u kasne sate, pa ni sada nisam ba u stanju da čitam celu temu, ali jedno znam sigurno...

Ta alga ti se pojavljuje zbog umiranja biljaka,, dakle ne umiru biljke od algi nego alge luduju zbog umiranja biljaka....

To osvetljenje koje ti pominje ja imam na akvarijumu od 30 litara...
Po meni, ovde je sve problme, slabo svetlo, slab CO2, uz neizbalansirane uslove, sa previe djubriva... Ta alga je neto kao abokrečina, odvratna i ljigavač Ako je takva uz to dodaj i očajan protok vode sa bezbroj mrtvih uglova i slabim dotokom kiseonika. Bara u akvarijumu

Imam sličan problme u jednom akvarijumu...Thumb up Beer
Edited by daweed on 12.10.2011 00:15

http://daweedaqua.tk
biobiofizicar
Definitivno ti je akvarijum u disbalansu.
Fali podataka u tvojoj prici.
1. o podlozi
2. o stvarnim kolicinama mikro i makro koje dodajes. Ni ja ne znam sta dodaje 10ml rastvora (jedna kasicica na 0,5lvode) ovog makro djubriva. Da li si od nekoga dobio savet da tako radis sa podatcima koliko cega se na taj nacin dodaje ili je to tvoja odokativna merač Koje mikro koristis i kolikoč

Vec nazirem moguci disbalans izmedju kolicine svetla (verovatno je mala), nepoznate kolicine promenjivog dodavanja DIY CO2 (da li si kontrolisao dropom) kolicine riba (definitivno je puno) i svakako premalih zamena vode. Ovakve male zamene moze eventualno da trpi akvarijum po Dajani, ali svi akvarijumi naseg tipa bazirani da dosta spoljasnjih inputa traze vece zamene.
Ili kreni sa cescim zamenama 2 do 3 puta nedeljno po 20 lit ili prepravi taj sistem da mozes da menjas do 50-60 litara po potrebi.

I ono sto rekose predhodnici : upao si u negativan ciklus disbalansa akvarijuma i sad uz dosta organike od raspada biljaka koje se muce imas eksponencijalni rast problema...

Zamene samo 10-15% vode nedeljno ne dozvoljavaju ni delimicne resete, uticu na deponovanje dosta negativne hemije i u jednom trenutku sve to postane okidac za ludilo u akvarijumu.

sloba Z
Hvala na komentarima sad cu se potruditi da odgovorim .
http://www.mojbil...ticle_id=7
Ovde se nalazi pod nazivom cupava alga .
1. Podloga je sacinjena od sitnog peska granulacije oko 1mm koji je obogacen sa podlogom za aq koju sam pomocu sprica ubrizgao ispod korenja biljaka jer mi je aq bio postavljen pre nego sto sam saznao da treba podloga da se stavi . Upitanju je podloga MIX arandjelovac HPT -10.
2. sto se tice prihrane preko mikro i makro elemenata to sam procitao na jednom forumu gde su dosata vas clanovi i tamo je receno da se eksperimentise dok se nedodje do boljeg napredovanja biljke , tako sam i uradio stim sto je jedan kolega imao slican aq i on je dodavao 20 ml na 110 l a ja sam to prepolovio zato sto imam dosta riba pa da ih nebih potrovao , u ovom djubrivu koje dodajem ima azota , fosfora , kalijuma, i mikro elemenata (Mg, Fe, Zn,B, Mo,Mn,Cu,Co) . Dropom nisam uspeo da kontrolisem zato sto nisam mogao da napravim tacan rastvor za drop . probacu da prepravim prelivnu cev da mogu da zamenim bar 50 % vode ... a za co2 takodje razmisljam da kupim bocu i ventile ali nekako mi je preskupo da da m 10 000 za njih a znate i sami kakva je situacija kod stodenata i opste u zemlji ...

Upravo sam izmerio Ph mi je 6.5
Edited by sloba Z on 12.10.2011 10:35

krcko
Hranljiva podloga koju si naknadno dodao nema nekog velikog uticaja a, ni efekta( meavina drobljenog vulkanita, suvog treseta i kvarcnog peska ), pa treba potraiti uzroke gde je dolo do poremećaja, kao to biofizičar kae. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Gjuro
Ucesteli zamene vodu dva put nedeljno mozes se resiti alge , ali ako ne doznas uzrok ona ce opet da se pojavi.

sloba Z
inace Ph kada je 6.5 jel to znaci da ima dosta Co2 ili malo čč

krcko
Za CO2 nije dovoljan pokazatelj pH vode-isti moe biti i daleko nii ili vii, pa da nema dovoljno ili ima suvie rastvorenog CO2, indikaciju količine CO2 kontrolie dropčekerom. Pozdrav
Edited by krcko on 13.10.2011 12:19

http://www.adsrs.org/
sloba Z
evo stavio sam diy drop cheker i pokazu je narandzastu boju , kao rastvor sam koristio vlasinsku rosu za koju su mi rekli da je oko 4 dh i da moze da se koristi i serin tecni ph test ..

sloba Z
evo kako mi izgleda drop cheker..
sloba Z attached the following image:
img0132a.jpg

Edited by sloba Z on 13.10.2011 13:38

darkoh
Evo da se nadovezem i ja na temu. Koristio sam pomenuti morton koji kako sto pise ima mikroelemente medjutim on tek sa profitom ili nekim dodatnim mikroel. ima smisla. Te mikroelem. koji pisu na pakovanju mozes zanemariti jer oni su ocigledno u malim kolicinama nedovoljni za prihranu naseg bilja. Pocni sa mikroellem. i videces veliku razliku a i alge bi trebalo da nestanu. Pozdrav

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,720 jedinstvenih poseta