14.06.2026 07:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Red Moor Wood
Vlada991
Posle nekoliko sati traganja po Beogradu, otishao sam do Zemuna i nashao neke panjeve...

Morace da sacheka neko vreme ovo granje, dok ne smislim shta cu sve oko biljaka da ubacim/izbacim i da zamislim raspored...

Zanima me da li moze neki insect (moljac) da napadne ovo drvo dok mu ne nadjem mesto u aqč

I ako nije problem, predlozi te neke biljke pored ovih koje imam sada :

Ludwigia repens rubin, limnophila sessiflora, rotala rotundifolia, hygrophila corimbosa, hc cuba, saggitaria subulata, cryptocoryne paruva, higrophila difformis, cryptocoryne willisil, vesicukaria dubyana i fontalis antipiretica...

Pozdrav.
Vlada991 attached the following image:
dsc01274.jpg

valisnerija
U prelepo korenje druze,mogu zamisliti kako ce biti u akvarijumu!Thumb up

Vlada991
Evo jedne grube skice sa skoro svim biljkama koje imam + 2-3 koje bih naruchio...To su skoro sve nezahtevne, 2-3 su srednje zahtevne biljke.

Prihvatam sve sugestie i savete.

Kasnije moguce dodavanje kamenja...
2_240.jpg

Edited by krcko on 08.10.2011 22:50

biobiofizicar
Sve ovo izgleda drugacije kada se spakuje u akvarijum u odnosu na postavku na kaucu Wink, sem ako ti akvarijum nije veliki kao dvosed na kome si stavio panjeve. Grin
Dobro je sto razmisljas unapred i sto si napravio shematski prikaz. Sa stanovista prednjeg, srednjeg, zadnjeg plana ovo je korektno odradjeno, ali kada krenes da slazes pojavice se vec tu dosta novih ideja...
Za sada razmisljaj pretezno o hardsapeu kao i o kamenu. Hard je kicma postavke i sto je on bolji to je lakse kasnije bilo kojom kombinacijom biljaka naptaviti dobar izgled.
Kada se odlucis da krenes u slaganje akvarijuma jedno nedelju dana ranije stavi korenje na natapanje u neku kofu, daj sebi oduska i vremena da 2-3 dana vrtis hard na suvo po staklu, dok ti ne legne oku, pa onda puni vodom i sadi.
Svakako Ostavi oko 5 cm izmedju zadnjeg stakla i panjeva (kamenja) za biljke zadnnjeg plana koje u prvo vreme mozes i u saksijicama postaviti u taj prostor na podlogu da vidis kako leze na kom mestu. Ja u zadnjem planu na zaklonjenim mestima i dan danas stabljikaste brzorastuce biljke drzim u saksijama - lakse za manipulaciju, promene, nema uzmucivanja podloge,.....

Osim Pogostemona i HCa sve tvoje ostale biljke sa crteza su pogodne i za LOW-light - medium light akvarijum bez CO2, pa ako tome tezis razmisli da ih zamenis recimo marsileom i anubijama nanama ili HMom, E tenelusom,... biljkama koje mogu u takve uslove.
Sagitarija je cudna biljka i u zavisnosti od uslova (u low uslovima) zna da raste patuljasto 3-4cm visine, ali ume da se otne i skoro do velicine valisnerije (20-30cm) iako je najcesce negde oko 10cm.

Kripta u centru ce svakako zatvoriti procep izmedju 2 panja i smanjiti osecaj dubine postavke. Ja bi tu nesto nize....
itd, itd, itd,....
Eto malo price za razmisljanje - navali!!!Beer
Edited by biobiofizicar on 09.10.2011 09:30

Vlada991
@Valisnerija Hvala buraz

@biobio Hvala chika bio. Beer Kauch je malo veci od aq (2.10m Grin) stace sve u aq, (90cm-170L)... Sada se bacam u potragu za nekim kamenjem, nashao sam neshto, http://mojbiljnia...d_id=2406, ali josh uvek nisam siguran da li sme u aq, zato cu potraziti josh malo. I naravno chekam da malo poratu ove biljke, pa cu videti. Mislim da cu morati uskoro da vadim sadashnje grane iz aq, proshirila se konchasta skoro svuda, ima ih samo na granama, sve ostalo sam pregledao, ni traga algama... Da li da sachekam josh par dana, ili da vadim to sveč
Edited by Vlada991 on 09.10.2011 12:28

Dejan Stefanovic
Imaj u vidu da ce Sagittaria subulata uz jako svetlo i CO2 poceti intenzivno da se siri u svim pravcima. Taj tempo brzog rasta ostale biljke nece moci da prate, pa ces morati redovno da je kontrolises kako im nebi zaposela teritoriju... Mozda ti je lakse ako je stavis uz staklo i ogranicis nekim kamenom kako bi je manje jurio po akvarijumu. Wink

Vlada991
Hehe, da znam. Ma videcemo, ima vremena, mozda i ne dospe u aq... :P

biobiofizicar
Sto se tice algi i granja, ako je koncasta dosla sa mahovinom (vezanom na grane) i samo je tu lokalizovana mozda je bolje da se resis te mahovine, poparis grane u vreloj vodi i krenes sa novom mahovinom. Svakako izbor je tvoj ili da se ucis borbi sa algama ili u ovom trenutku da ponesto algavo zrtvujes zarad lepote i igranja sa nekim drugim stvarima u akvarijumu, a ne startno algama.... Ipak i ako povadis napadnuto to nije garant da se nece pojaviti negde drugde u akvarijumu jer je evidentno prisutna i nesto joj tu pogoduje i da se razvija (verovatno ona zemlja za cvece u podlozi sa malo sadjenih ukorenjenih biljaka a aq bez CO2). Nema ovde pravog recepta - izbor je tvoj, ali svakako moras usputno naci i ono sto u tvome akvarijumu pogoduje razvoju algi.

Sto se tice kamenja svakako je lepo, koliko vidim planiras nezahtevne biljke, verujem da kamenje ne bi trebalo u toj meri da narusi vec postojeci hemizam vode iz cesme. Vecina Srbije (sa nekim izuzetcima - neznam za Leskovac) je na tvrdoj cesmovaci - a kako vidim ne planiras omeksavanje vode tako da cak i delimicno krecno kamenje u tvrdoj vodi sa baznim pH nije strasno u kombinaciji sa standardnim akvarijumskim biljkama.
Ako ti se kamenje jako svidja ti ga dobro ocetkanog i poparenog vrelom vodom i ubaci, posebno ako je cesmovaca tvrdja - uostalom uvek moze da se kasnije i izbaci - nije to sveta krava...WinkBeer
Edited by biobiofizicar on 09.10.2011 13:33

Vlada991
Ne ne, ove grane shto su vec bile u aq od pochetka, dosta su visoke i na tim visokim granama se pojavila konchasta, iz prostog razloga (bar ja tako mislim) shto su jako blizu neonkama, i verujem da je zbog jakog svetla. Izbacicu te "stare" grane zajedno sa mahovinom, i sredicu ove nove, tj moram da ih prokuvam (zbog sigurnosti) i potopim u vodi nekoliko dana. Mislim da cu to danas sve odraditi, da se konchasta ne bi polako shirila niz grane i da ne bi doshla u kontaktu sa drugim biljkama!

U vezi kamenja, ja bih ubacio samo 2 od onih, 3 mala mi deluju jako sumnjivo, boja gline... Tako da bih ubacio jedan veci i jedan manji za sada. (slika dole)

Jel shteti ribicama tvrdja voda ili samo biljkamač o.o

Leskovac je skoro dobio novi izvor pitke vode, Barje. Voda je bila strashna pre ovoga. 3ceg dna posle pushtanja "nove" vode, razlika je bila drastichna, tako da je sada sasvim ok voda, mogu reci i da je jako dobra... Mozda to kazem, zato shto smo imali katastrofalnu vodu proteklih godina... Shta znam, kojot je objasnio na toj temi, http://mojbiljnia...d_id=2406.

Problem: Kada pochenm sa sredjivanjem harda i sadjenjem, jel mogu da ispraznim polovinu akvarijuma, kako ne bih morao da vadim ribice, iskreno ne znam gde bi ih chuvao to vreme, i zbog tih bakterija, ne bih da se narushi bioveza (valjda je to termin ^^) u aq.

Hvala na pomoci! Beer
dsc01266_1.jpg

Edited by Vlada991 on 09.10.2011 15:35

biobiofizicar
Pojam "voda je sada jako dobra" sa stanovista akvaristike nije merodavna jer ne znamo ovaj parametar o kome pricamo trenutno sada, a to je tvrdoca. I tvrda i meka mogu biti dobre za pice - zavisi sta ko voli... veruje se da su mekse zdravije. Tvrda voda (u kojoj vecina nas u Bgd drzi ribe i biljke (ko ne omeksava) nikoga nije ubila osim poneke izuzetno zahtevne biljke koja bas, bas, trazi meku vodu. Mozda ti se neke ribe nece mrestiti u tvrdoj vodi i izgledati 100%obojene, ali vecina riba na ovim prostorima vec je sviknuta na tvrdju vodu. Naravno ima izuzetaka i kod riba (Diskusi napr) i biljaka koji traze i mnogo se bolje osecaju u mekovodnim uslovima, ali ti ovde takve ne pominjes.

Mozes sredjivati hard i sa punim ili delimicno punim akvarijumom vode.

Koliko vidim ovo korenje je peskirani sunkenroot. Prokuvavanje nije obavezno. Dobro popari vrelom vodom iz boljlera stavi da se natopi, malo ce u pocetku da slinave (nije obavezno), ali to ce pojesti ancistrusi.

kojot
Vlado uzeo si lepe panjeve, ali mi nemoj reći da negde u okolini Leskovca ne moe da se nadje bolji kamen. Proetaj po prirodi malo, nemoj da ti ćale trai kamenje. Nigde ne uri, strpljen-spasen...Wink

valisnerija
kojot je napisao:
Vlado uzeo si lepe panjeve, ali mi nemoj reći da negde u okolini Leskovca ne moe da se nadje bolji kamen. Proetaj po prirodi malo, nemoj da ti ćale trai kamenje. Nigde ne uri, strpljen-spasen...Wink

Upravo tako poslusaj Kojotov savet,i ne brzgaj ,nego na tenane!!!Thumb up

Nadji sto vise raznolikog kamenja,gledaj da bude iste boje i polako na 'suvom' premestaj,razmestaj,pogledaj malo na netu slike drugih scape-ova i donesi sam neku odluku!!!!

Znam kako je kad hoces sto pre novu postaku napraviti,ali nemoj se kajati posle a sto nisam ovo,a sto nisam ono! Wink

(Iz licnog iskustva) Da ne bi rasturao hard kada sve skupis,napravis odgovarajucu podlogu i krenes sa formiranjem!Thumb up

Slobodan
Ovo mi je omiljena vrsta-drvo dekoracija u ajvarijumima.

Imam jedno pitanje... Koji mu je rok trajanja, obzirom da se gidinama pod vodom bukvalno meka čak i lomi i nestaju tanje grančice?

Da li bi ga uopte trebalo menjati do god nas zadovoljava svojom isključivo dekorativnom namenom?

Coa
Rok trajanja je komplikovana matematicka funkcija sa parametrima: debljine grane, temperatura vode, broj algara i drugih organizama koji jedu drvo, pH vode, vreme...
i mozda jos ponesto... narodski receno drvo se topi, smanjuje svoju masu, kao i mangro npr...

Zato je potrebno periodicno komade koji su se pojeli zameniti novim kupovinom u Akvarijum Centru Smile Smile Smile jer Akvarijum Centar ima spremne gomile koje cekaju na Vas, dragi i nedragi akvaristichari !!! Smile Smile Smile

Posto je clanovima i modovima i mudovima tesko da odgovore, a veselom Coi nije, onda ova lepa reklama mora da ostane, jer ce je videti stotine i stotine hiljada posetilaca !!!

Za sve je kriv The Slave koji mi je odneo kljuceve i sad ga cekam da mi ih vrati sa drugog kraja grada !!!

Slike su od danas

aqua-art.org/images/redmoor412.jpg

Slobodan
Applause

Nije se jo skroz istopio... ;-)

Inače i ovaj je kupljen u AC, pa ovom "reklamnom" prilikom elim da pohvalim kako asortiman, tako i ljubazno osoblje.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,481 jedinstvenih poseta