14.06.2026 03:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: SUBMERZNO- EMERZNO » Emerzno gajenje
 Print Thread
Juwel dedica
biobiofizicar
Ovo je moj Juwel dedica od akvarijuma i sav je u znaku broja 35. Ima toliko godina i jos drzi vodu, a ima i toliko litara.

Ranije je bio znan kao aksperimentalni algarijum, a pre jedno 3 meseca sam ga rasformirao ubacio na dno 1-2cm neke nepoznate zemlje za cvece i 1-2cm sitnog sljunka i napravio od njega eksperimentalno emerzno uzgajaliste.
Osvetljava ga matora Silvanija grolux T8 14w, nivo vode je tek da pokrije podlogu, preko sam postavio strech foliju sa par rupica i na svakih 2 nedelje udostojim ga otvaranjem i sa malo prskanja vodom. Ipak zbog folije vlaga je unutra velika i zidovi su uvek oroseni.

Od biljaka i mahovina sam unutra stavio skoro od svega po malo sto sam navatao po mojim ostalim akvarijumima, i neke mahovinaste akvizicije sa Jastrebca. Za divno cudo ove Jastrebacke mahovine su se i najteze privikavale. Bilo je biljaka koje su odbacile submerzne listove, ali i onih koje nisu, a nastavile su da izbacuju i emerzne. Neke su se teze privikavale neke uopste nisu patile. Neke su znatno promenile formu, neke uopste. Generalno su sve ipak od podvodnih uslova prelaskom na emerzne pocele da rastu sitnije u nekoj bonsai sporoj varijanti. Da li je to zbog kilavog svetla ili im je takva emerzna priroda nisam siguran. Ipak me je najvise odusevila cinenica da sta god sam ubacio ovako ili onako ipak je nastavilo da raste "na suvo".

Evo prvih par fotki, a bice ih jos....
I za pocetak cik pogodi sta sam biljka na desnoj fotki koja je totalno usitnila i promenila oblik lista. Znate li sta ječ Wink
biobiofizicar attached the following image:
img_3464aq.jpg

darkoh
Oznaka 35Wink Uplasih se da nije 35 u nizu ali dobro je ipak nijeGrin
Igrah se i ja sa emerznim uzgojem i sto kazete sve raste. Sa kojim biljem sa Jastrepca ste imali problemač Da nije starmossč Njega jedino nisam sacuvao.
Ovo na poslednjoj slici trebalo bi da je rotala ilič Pozdrav

biobiofizicar
Doneo mi krcko zbunic sa Jastrebca u kome je bilo i star mossa i jos neke druge mahovine i pelie. Pelia prezivela, ostale mahovine geknule, a iz zbuna pocela da nice neka sumska paprat...Shock
Jeste rotala Applause i to ona Krckova crvena colorata samo sto je u emerznoj formi em zaokruglila listove em je bar 5 puta sitnija i 10 puta usporila sa rastom...
Isto to u akvarijumu pod vodom izgleda otprilike ovako

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_2483aq.jpg
Edited by biobiofizicar on 23.09.2011 22:06

biobiofizicar
Ludwigia repens x arcuata, ceratopteris, silliquosa, Cryptocoryne wendetii brown, Hydrocotyle dissecta, rotala colorata, neke mahovine i u pozadini ona Jastrebacka paprat.
Interesantno mi je da i kripta nije odbacila sve submerzne listove. Jeste one starije, ali i dan danas ima listova na njoj koji su se predhodno kompletno formirali pod vodom.
Ludwigija jeste odbacila submerzne listove, siliquoza nije
img_3466aq.jpg

Edited by biobiofizicar on 23.09.2011 22:28

biobiofizicar
Pogostemon helferi, lileopsis brasiliensis, anubia nana sa ultra starim listovima koje nije odbacila, a koji su nekad bili pod vodom prekriveni debelim slojem algi, sa nesto mladjim submerznim listovima, kao i novim emerznim...
img_3467aq.jpg

Jeca
Kod mene u potkrovlju +50 bilo kad sam dosla sa Jastrebca. Geknulo sve jos prve nedelje. Najvise mi zao zvezdaste mahovine. Na e-bay-u je prodaju po ceni suvog zlata. Zao mi dati pare za nesto sto mozda mozemo da zapatimo i sami. Mozda treba probati u zimskom periodu uzeti pa privikavati na nizim temperaturama. Kod Mitija se jos junacki drzi u emerznoj formi, ali nekako stagnira.

Svidja mi se paprat. Jos kad bi mogla da se prilagodi na zivot u vodi.

Dobro ti ide ovo gajenje bilja na suvo. Mozes da sklopis neki scape i pustis leptirice da leprsaju okolo umesto riba. Grin

biobiofizicar
Pusticu komarce...Wink
Ustvari u nekom trenutku kada se razraste verovatno cu sve ovo napuniti vodom pa da vidim kako ide obrnuti proces privikavanja sa suvog na mokro....

Mikrozorum i anubija nana...
img_3469aq.jpg

biobiofizicar
Levo HM, E. tenelus i piko, piko listici anubije nane
Desno jos malo kripte i C. siliquoze.
img_3465aq.jpg

biobiofizicar
Izgleda se jedino Hydrocotyle leucocephalla vise manje drzi svoje standardne velicine lista iz podvodnog sveta
img_3472aq.jpg

Rainforest
biobiofizicar je napisao:
Izgleda se jedino Hydrocotyle leucocephalla vise manje drzi svoje standardne velicine lista iz podvodnog sveta

Daj joj sunca, da vidi onda listove, budu i 7-8 cm u prečniku

http://www.rainforestsrbija.com
Dejan Stefanovic
sve lepo objasnjeno i predstavljeno Applause
POZDRAV!!!

Dzo
Skoro sam bio do Jastrepca i video interesantnu stvar. Neku vrstu biljke koja raste na golom kamenu koji preliva slap. Nisam siguran da li je stena neka ruda gvozdja ili na njemu raste i cudna crvena alga. Biljka se nepravilno rasprostire preko pola stene i pravi tepih u debljini od par milimetara. Voda izuzetno brzo prelazi preko tako da je ona bas prilepljena uz kamen. Oblikom listica najvise podseca na lisaj. To sam video na oko kilometar od planinarskog doma kad se krene ka stalama drvoseca. Mali potocic pored puta, jako bistar, tih dana nije padala kisa a pogled mi je privukla ta crvena boja.

biobiofizicar
sledeci put aparat u ruke pa obavezno slikaj.
Imao sam ja i prosle godine pokusaj emerznog gajenja Jastrebackih mahovina u kutiji od sladoleda, ali sam je malo zaboravio na suncuThrough wall na terasi , pa je presusila i propala. Do tog trenutka jako je lepo guralo

Ima negde u nekoj temi fotke kako je to tada izgledalo.
Ako ih iskopam postavicu ih i ovde....

biobiofizicar
evo iskopao sam Beer
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/jastrebacmix1.jpg

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/jastrebmix2.jpg

Dzo
Ako budem isao uskoro donecu nesto...
Fotoaparat retko nosim jer tehnika cesto bezi od mene u najznimljivijim trenucima tako da imam vec dva fotoaparata koji ne rade i puno delimicnih telefona Smile

kisleon
To da sporo raste, to sam primetio i kod mene. Isto se sve smanjilo, bar na duplo.

biobiofizicar
Verovatno je kao sto kaze Rainforest u ovim uslovima ovo nase akvarijumsko svetlo limitator brzine i velicine rasta i verovatno kada bi se ovo odradjivalo na direktnoj suncevoj svetlosti sve islo mnogo brze i vece. Meni je ipak bilo interesantno da u nazovi suvim kvazi akvarijumskim uslovima vidim kako se prica razvija.
Ono sto je interesantno je ipak da pod vodom pod istom sijalicom sve sa vodenom svetlosnom preprekom i sa limitiranim CO2 ispod vode sve raste brze i vece. Velicinu rasta pod vodom jos i mogu da pripisem potrebi da biljka vecom povrsinom lista apsorbuju vise svetlostisvetlosti kao i da nemora da se bori protiv gravitacije, ali vecu brzinu rasta u submerznim uslovima neznam kako bih objasnio.

Imaju li i ostali slicna iskustva sa emerznim uzgojem po pitanju velicine i brzine rastač

Dejan Stefanovic
Kako vam se ponasa Pogostemon helferi na suvom obzirom da pod vodom ima vrlo kompaktnu i cvrstu strukturuč Samo sto mu ne izbiju bodlje Grin

biobiofizicar
Za divno cudo kompaktan je i cvrst na izgled i u emerznim uslovima, ma da sporo raste kao i sve ostalo u ovom dedici. Ovaj na fotki je bar 2 meseca u emerznim uslovima i izbacio je bar pola svojih listova koji se vide na fotki "na suvo". Moracu ga malo pomaziti da se uverim da je i na dodir cvrst kao podvodni....Wink

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,589 jedinstvenih poseta