|
Plavo zelena alga
|
| tripko |
Posted on 20.06.2009 15:25
|

član
|
Pored braon algi koje imam u prednjem planu po staklu, a to sam resio pojacavanjem svetla i tek ce da vidimo rezultate. Pojavile su se na podlozi koji je od kvarcnog sljunka plavo zelena alga iskljucivo u prednjem planu i nisu velike tipa 2-3 cm2 u grupama rasprosranjeni.
Specifikacija 80L 4xt8 neonke, grolux, lumilux, philips 765 i 865. Filter je unutrasnji atman at f102. Posto jos uvek nisu mi na biljke krenule te alge a i planiram da rasformiram i napravim nov setup dal da probam da resim taj problem i kako.
Poz Nemanja
Srafciger: Molim Vas da ne pisete naslove tema velikim slovima!
Edited by Srafciger on 20.06.2009 17:08
|
| |
|
|
| kojot |
Posted on 20.06.2009 16:17
|

Moderator
|
Cyanobacteria ce nestati sa dodatkom eritromicina,samo pre toga procitaj iskustva kolega
LINK
Edited by kojot on 20.06.2009 16:19
|
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 20.06.2009 16:26
|

član
|
evo i ta txt Duka bojića (jo nije postovan iz tehničkih problema iako je davno preveden) kaze za ovu vrstu algi:
Plavo zelena alga, iako se tako zove, to zapravo nije. Ova alga je zapravo cijanobakterija. Ona formira sluz plavo-zelen boje i pokriće bilo ta u kratkom periodu. Moe se mehanički ukloniti ali će se vrlo brzo vratiti ukoliko se kvalitet vode ne popravi. Moe se tretirati eritromicin fosfatom, ali ovo takođe moe imati uticaj i na nitrifikacione bakterije u filteru i na ljunku. Kada cijanobakteriju ubijemo algicidom ona će početi da truli i time da smanjuje količinu kiseonika u akvarijumu. Kako nitrifikacionim bakterijama treba kiseonik za prevođenje amonijaka/nitrita u nitrate to znači da će se ovim usporiti proces nitrifikacije. Ukoliko upotrebite algicide obavezno proveravajte nivo amonijaka/nitrita. Uklonite sve alge koje vidite da bi ste sprečili njihovo truljenje u akvarijumu. Pojedini akvaristi koriste metod zamračivanja na po 4 dana tako to ga u potpunosti zamrače crnim kesama.. Poeljno je pre zamračivanja podići nivo NO3 na 10-20ppm kao i usisati sve vidljive alge pre i posle zamračivanja. Nakon zamračivanje Egeria densa i Ceratophyllum demersum su vrlo poeljne biljke da budu u akvarijumu. Ove biljke luče antibiotičke materije koje mogu sprečiti nastajanje cijanobakterije. Postavljanje dosta brzorastućih biljaka i doziranje nitrata 10-20ppm (u biljnim akvarijumima) od prvog dana postavke akvarijumakao i usisavanje podloge (u ne biljnim akvarijumima) je najbolji način se spreči pojava cijanobakterije. Cijanobakterija se javlja u akvarijumima sa niskim nivoom nitrata jer moe iskoristiti atmosferski azot. Ova alga ne voli viskok nivo CO2 kao ni nisku vrednost pH kao ni jako strujanje vode. U najvećem broju slučajeva je uzrokuje previe organskih materija. Zbog ovoga pokuajte da uklonite sav organski materijal koji truli u vodi kao i da odsečete sve stare listove koji u vodu isputaju hranljive materije. |
| |
|
|
| tripko |
Posted on 20.06.2009 17:17
|

član
|
Najvise me brine ovakvi uticaji na kozice koje imam jedno 20tak kao i razbore o kraljevske neonke. A i nemam vazdusnu pumpu jel spray bar_om ubacujem vazduh u aq. A koliko bih serin algovec pomorao.
Jedna sreca sto imam prazan aq od 40L ali bez filtera podloge.... |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 20.06.2009 17:20
|

član
|
ako je nema puno izvuci je jednostavno crevom,ja sam je par puta tako izvukao no pitanje je sta je dovelo do nastanka ove alge,kad nadjes uzrok i otklonis ga nece vise biti problema.. |
| |
|
|
| tripko |
Posted on 20.06.2009 17:59
|

član
|
Verujem da je glavni uzrocnik trulenje biljaka, kao sto mi se desava sa giganterijom ali eto nju redovno seckam, sutra cu temeljno da usisam dno i da zamenim 25L vode kao sto radim svake nedelje i trule biljke da pocupam. |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 20.06.2009 21:23
|

član
|
Kako uspevas crni sine da upropastis giganteučččPa ona kod mene raste u nekom polumraku.Kod tebe bas nesto nevalja.Hajde nam jos malo opisi sistem ako te nemrzi siguran sam da mozemo da nadjemo i uzrok zasto ti biljke trule. |
| |
|
|
| tripko |
Posted on 21.06.2009 00:23
|

član
|
Giganterija napreduje ok od jedne u pocetku sada ih imam oko 7 da ih nazovemo novih grupa. Nego kad ga skratim vrh pocne da truli ali ne svaki najvise stradaju oni koji su ispod spray bara tj mlaz direktno udara u njih pa je o moze biti uzrocnik.
A podloga je kvarcni sljunak+ treset u carapama. i pokusao sam da ih presadi ali su se zalepili za carapu debelo. |
| |
|