14.06.2026 06:04
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Problem sa mahovinama
zexy
Već due vreme imam problem sa mahovinama, mislio sam da će se reiti, međutim jo uvek je tu. Radi se o običnoj javanskoj mahovini i flame moss-u. Na početku kada sam ih nabavio počele su lepo da se hvataju za drvo i da rastu, onda sam imao problema sa raznim algama, uglavnom sa staghorn i končastom, pa sam u akvarijum trpao hidrogen i Easy Carbo. Ponekad sam prskao i po mahovinama, jer je na njima bilo najvie algi. Ne znam da li ih je to unitilo, ali od tada nikako da krenu. Nema nikakvog napretka u rastu, nije da propadaju ali nemaju ni lepu zelenu boju. Zato se to deavačThrough wall U akvarijumu ima mikro i makro, CO2, svetlo 0,72w/l, mahovine se nalaze na direktnom svetlu. Ostale biljke dobro napreduju.

mojljubimac.forumsr.com
biobiofizicar
EC i H2O2 ostecuju i mahovine u vecim dozama ili kod direktnog nanosenja. Borba sa algama u mahovini iz nekog mog iskustva je najbolja vadjenjem delova harda iz aq i stavljanjem u mrak ili skoro mrak. U nekoj posudici sa malo vode u skoro mraku mahovine mogu da izdrze jako dugo.....

Aquamaniac
Mahovine zdravije rastu ukoliko nisu direktno izlozene svetlu,mada to nije pravilo. Takodje,mahovine ne podnose visoke temperature,pa proveri istu. Cesto su magnet za prljavstinu koja raspadanjem moze uticati na njihov rast i uzrokovati alge. Na njihov rast moze uticati i to gde se nalaze u odnosu na protok vode. U pitanju su spororastuce biljke,pa se na njima cesto manifestuje disbalans u djubrenju,u tvom slucaju,koncasta se javlja ukoliko je koncentracija gvozdja povisena.
Napisano moze da ti posluzi u kom pravcu bi trebao da gledas radi resavanja problema Thumb up.

krcko
Kod mene mahovine nisu uspevale samo dok sam imao Sijamce u akvarijumu. Sve drugo im ne smeta, ni direktno svetlo ni temperatura( 27 u jednom 30 u drugom akvarijumu ), bez obzira na protok. Prihrana uobičajena, vie na bazi raspada ribljeg izmeta nego dodavanja fertilizera i, ne mogu da se odbranim koliko se brzo ire. Moj slučaj je ovakav. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
kojot
Na tvom mestu bih probao da pocupam mahovine na minimalnu kolicinu i pustim ih iz pocetka da se razvijaju...

zexy
Aquamaniac je napisao:
Mahovine zdravije rastu ukoliko nisu direktno izlozene svetlu,mada to nije pravilo. Takodje,mahovine ne podnose visoke temperature,pa proveri istu. Cesto su magnet za prljavstinu koja raspadanjem moze uticati na njihov rast i uzrokovati alge. Na njihov rast moze uticati i to gde se nalaze u odnosu na protok vode. U pitanju su spororastuce biljke,pa se na njima cesto manifestuje disbalans u djubrenju,u tvom slucaju,koncasta se javlja ukoliko je koncentracija gvozdja povisena.
Napisano moze da ti posluzi u kom pravcu bi trebao da gledas radi resavanja problema Thumb up.

Obratiću panju na ovo to si napisao. Temperatura je trenutno oko 27 stepeni, tako da moda to smeta mahovinama, ali opet kao to Krcko kae kod njega rastu lepo čak i na 30C. to se tiče protoka vode, to je to je, na to ne mogu da utičem, jer ne mogu da pomeram mahovine na druga mesta. Trenutno nema končaste tako da verovatno ono sa gvođem ne vai.

krcko je napisao:
Kod mene mahovine nisu uspevale samo dok sam imao Sijamce u akvarijumu.

Ja imam 2 lisice, ali ne znam da li su one krive za ovo stanje mahovina, jer sam ih imao od početka a tada su mahovine dobro rasle.

kojot je napisao:
Na tvom mestu bih probao da pocupam mahovine na minimalnu kolicinu i pustim ih iz pocetka da se razvijaju...

Verovatno ću to i uraditi, jer sam već hteo da ih pobacam i da nabavim nove, tako da ću najpre ovo pokuati a ako ne uspem da ih spasim eto novog oglasa na forumuSmile
Pozdrav svima

mojljubimac.forumsr.com
kojot
Sijamci dok su manji ne diraju mahovine, ali kasnije mogu biti problem, meni su razbucali fissidens.

lp
Moje iskustvo sa sijamcima je kako kad:

Imao sam ih par koji nisu ni pogledali nikad mahovinu, i samo jeli hranu i alge. Dok sam imao neke druge sijamce koji bi samo mahovinu jeli i nita drugo. Beer

Za alge na mahovini kako su i svi rekli, najlake na nulu oiat i pobrinut se poslije za nju da ih ne bude...jedino ona končasta alga zna biti zahebana u njoj. Wink

www.hraquascape.org
Aquamaniac
Kao sto vidis,zexy,iskustva su razlicita,tako da ti napisano od strane drugih clanova moze posluziti kao smernica u pronalazenju problema.
Kod mene su mahovine najbolje rasle na T od 24,25 stepeni,a pri vecim su stagnirale...zato sam to naveo kao jedan od uzrocnika,medjutim cika krckovo iskustvo govori drugacije,a to je sve do one floskule oko akvarijuma i price za sebe,mada zavisi i o kojoj vrsti mahovine pricamo... Thumb up
U prethodnom postu sam zaboravio da navedem Sijamce kao moguce uzrocnike,tako da se slazem sa kojotom,dok su mali nece dirati mahovinu... Posmatraj ih,pa ako je do njih,sam ces doneti odluku,ili oni ili mahovine Wink.

tibor
Kod mene je propadanje mahovine pocelo kada sam poceo da dodajem Easy Carbo u akvarijum.I na drugim forumima sam nailazio na postove u kojima se akvaristi zale na stetan uticaj Easy carba.Mozda je i kod tebe takav slucaj č
Edited by tibor on 10.08.2011 20:28

Dejan Stefanovic
kod mene je ta mahovina tik ispod povrsine vode vezana za vrhove granja ali nekih vecih problema sa njom nemam cak raste i emerzno, od algara imam sve i svasta, pa i sijamce ali ona raste bez problema samo je redovno orezujem i to je to... e sad javi se i meni ponekad zelena koncasta ali je obicno uklonim mehanicki tj. pocupam prstom i mahovina jednostavno nadvlada... nisam dodavao nista od hemije, niti je tretirao bilo cime smatram da je bolje da se zarazeni deo upleten u alge oreze i odbaci, pa da od ostatka izraste nova zdrava mahovina, nego da se tretira bilo cime... POZDRAV!!!

Pejc
Ja ubacujem EC i nemam problem sa propadanjem mahovina, ali je zato redovno ispunjena zelenom končastom.

zexy
Verovatno je u mom slučaju hidrogen (iako samo 3%) otetio manovine, jer sam njega direktno prskao po mahovinama a dodavao sam i EC (njega sam samo u vodu sipao). ta je tu je, sada moram da popravim stanje mahovina. Sutra ću da sređujem akvarijum, pa ću oiati mahovine na kratko i nadati se da će krenuti zdravo da rastu. Pritom moram da obratim panju na temperaturu jer je trenutno 27C a eleo bih da je spustim na 25C ili čak 24. To će se verovatno reiti kada ugradim kulere u haubu. Ostalo mislim da je u redu tako da će valjda rasti. U svakom slučaju javiću ta se deava sa njima.
Pozdrav

mojljubimac.forumsr.com
Jeca
Nanosim spricem po panjevima hidrogen, ponekad zakaci i mahovinu, dodajem duplu dozu carba, temperatura je oko 28C, nekad i do 30C, imam 7 vrsta mahovina i ni jedna se ne zali, nema algi po njima, doduse nemam sijamce. Ocigledno svi imamo razlicita iskustva i mahovine nam uspevaju ili ne pod slicnim okolnostima. Through wall

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,278 jedinstvenih poseta