14.06.2026 04:49
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Ribe
 Print Thread
Gyrinocheilus aymonieri
Dejan Stefanovic
imam jednog albino amonijera u 182l i nemam vecih primedbi na tog algara... ne drzim u tom akvarijumu vece ribe, niti one koje luce puno sluzi, pa nemam ni problema sa njim eventualno pojuri po nekog koridorasa ali vrlo retko. razmisljam da ubacim 2 para ramireza, pa me interesuje da li je cuvao neko ovu ribu u zajednici sa ramirezima i kako amonijer se ponasao prema njmač

krcko
Da ne bih izmiljao rupu na saksiji, preneću nekoliko detalja iz teksta o ovoj ribi sa Bekeco.nz, a moja iskustva sa ovom ribom su identična, tako da sam posle prvog nabavljenog para odustao definitivno od iste a, koliko muke sam imao da je ulovim i izbacim...

"Ta čudesna riba koja se toliko preporučuje akvaristima a pogotovo početnicima je Gyrinocheilus aymonieri - Chinese algae-eater koja je očito dobila pogreno ime jer ona ne potiče is Kine već njeno stanite je Indija i Tajland. Ne tako retko, ova riba se poistovećuje sa Cat ribama radi nekih svojih karakteristika u ponaanju mada ona pripada ribama iz reda Cypriniformes i nema nikakvih dodirnih tačaka sa Cat ribama ali mi znamo kako je u akvaristici a i u trgovini."

"Gyrinocheilus aymonieri se uglavnom prodaje kao mlada riba i kada je pustimo u na akvarijum ona će da se zavuče na njoj pogodno mesto, prilepi ustima za neki predmet i tako će da miruje. Ipak, ubrzo moemo da primetimo, pogotovo na staklenim stranama akvarijuma, male tragove ostruganih algi koje je ova riba ostrugala u svom poznatom maniru i taj detalj je bio razlog za vrtoglavu popularnost Gyrinocheilus aymonieri-a. Normalno, ovo moe da se zapazi pod uslovom da imamo vie algi po stranicama akvarijuma gde će da se vidi trag nakon struganja od strane ove ribe. Vremenom nivo algi se smanjuje i tu činjenicu mnogi pripisuju prisustvom Gyrinocheilus aymonieri-a mada pravi razlog za polako ićezavanje algi pre moemo da traimo u sazrevanju akvarijuma i stvaranjem pravilnog biolokog balansa u kruenju materija nego u Gyrinocheilus aymonieri-u. Ovo se posebno odnosi na akvarijum u kome se nalaze zasađene biljke i koji se odrava sa velikom panjom i ljubavlju. Ipak, Gyrinocheilus aymonieri je pokupio slavu u vezi algi i sada nije ba tako lako da se sve to promeni, pogotovo ne sa komercijalnog aspekta, jer se ova riba prodaje u neverovatnom broju i stvara solidan prihod svima u lancu prodaje riba."

"Razlog "iznenadnoj" smrti Gyrinocheilus aymonieri u akvarijumu moemo da traimo u smanjenju algi,"

"Ipak, u mnogim akvarijumima Gyrinocheilus aymonieri prebrodi ovaj prvobitan problem i polako napreduje, raste, raste i raste. U toj fazi mi otkrivamo njegovo pravo lice, njegovu zlokobnu narav i naa mala radilica, desna ruka u akvarijumu, postaje pravi teror za sve stanovnike akvarijuma koji bi bili daleko srećniji da Gyrinocheilus aymonieri nije u njihovom prisustvu. Naime, kako ova riba raste ona će sve manje i manje da se zanima za alge kao izvor hrane a sve vie i vie da se zanima za sluz riba koje su oko nje. Sluz riba je izuzetno hranjiv i pojedini organizmi sluz riba koriste kao primarnu hranu a poznato je da neki ciklidi koriste sopstvenu sluz kao primarnu hranu za svoje potomstvo u ranom uzrastu. "

"Kada jedmom promeni svoj način ishrane, povratka vie nema, i aymonieri postaje prava napast u akvarijumu koji će da napadne svaku ribu koja joj se priblii a ne tako retko moe da se vidi da i sama kreće u potragu za svojom rtvom nervozno menjajući svoje mesto u akvarijumu. Pored toga ona postaje izuzetno teritorijalna i ne tolerantna prema svim stanovnicima akvarijuma kojima sredina u kojoj se nalaze postaje noćna mora. To sve sigurno neće da obeshrabri Gyrinocheilus aymonieri-a koga mi moemo da vidimo kako se uredno "kači" za neku ribu da bi doao do hrane a na san o dobrom čistaću algi je otiao u nepovrat."

Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Dejan Stefanovic
hvala za tekst, citao sam ga ranije i slazem se ima tu puno istine. e sad ne znam sa koliko godina on pocinje da pokazuje takvo ponasanječ neki kazu vec posle mesec dva pocinje da juri samo ribe i skida sluz. konkretno iz licnog kratkog iskustva mogu reci da sam amonijera imao 2 puta:

1.put sam kupio obicnog i ziveo je kod mene 6 meseci akvarijum je bio mali (40l) tu je stvarno posle 2 meseca poceo da pokazuje agresivnost prema japankama ali tada je takodje skidao i alge. japanke sam izvadio i on je cistio alge jos neka 4 meseca, vidno poceo da mrsavi i uginuo. u tom akvarijumu su bili jos ancitrusi, zebrice, ksifoi, bikolor i koridorasi ni jednu ribu nije primecivao osim koridorasa paleatusa. po njegovom uginucu zelena koncasta alga je pocela da buja, a ancitrusi kao da za nju nisu bili zainteresovani...

2.put sam nabavio novi akvarijum od 182l i te ribice i bilke prebacio u njega. e posto sam od algara imao samo 2 ancitrusa ubacio sam i jednog albino amonijera koji jos uvek neumorno cisti alge i povremeno pojuri jednog koridorasa paleatusa, pande i juli-a nedira, takodje ignorise i ostale ribe.

znam da nije preporucljivo da se cuva sa dikusima, skalarima, japankama i ostalim krupnijim ribama koje luce vise sluzi, ali sam primetio i da nije toliko opasan po manje ribe. zato me interesuje da li ga je neko cuvao sa ramirezima i kakvo je bilo njegovo iskustvoč
Edited by Dejan Stefanovic on 27.05.2011 20:33

Dejan Stefanovic
evo i neka slika cisto da tema o ribi bude kompletnija...
Dejan Stefanovic attached the following image:
312653_2353515034779_1157254460_32959071_5860448_n.jpg

Dejan Stefanovic
vrlo teska riba za slkanje posto je stalno u pokretu... ova 4 meseca koliko je u akvarijumu i dalje vredno cisti alge, povremeno pojuri koridoras paleatusa (interesantno da druge koridorase ne dira) i ramireza, ali srecom ovi ima gde da pobegnu i da se sakriju...
306165_2353517834849_1157254460_32959080_2167361_n.jpg

Bozinke
Lepa ribica ja bi joj dao ime Bekecko komunalna sluzbaGrin.Svarno je uvek u pokretu!

Jovan
Resio sa se danas mog aymonieri-ja, starog dve godine, teskom mukom! Ova riba je jedina riba koju sam mrzeo! Da li njenu vestinu skrivanja mogu da pripisem nekoj vrsti inteligencije, uglavnom pokusavam da je izbacim jedno godinu dana, doduse ne revnosno, ali kad god vidim da otkine nekoj ribi parce koze, popizdim, pojurim ga, pa me prodje bes i mrzi me da se jurim dalje! Maltretira vec duze vreme ceo akvarijum!
Pokusano :
1. jurnjava kad se ugasi svetlo nemoguca, jer ta debilna riba zna kad ce da se ugase svetla i sakrije se u biljke i ne izlazi do zore!
2. klasicna jurnjava jos manje moguca, jer cim pomislite da ubacite mrezicu, ona to telepatski oseti Shock i sakrije se, dok ostale ribe ostanu na svom mestu!
3. pala je na onaj sistem sa isecenom flashom i to tek posle 5 dana, posto sam do tada u flashi nalazio sve druge ribe osim ove!

Sad sam tako srecan sto sam se resio ovog demonaRed card i nikome je ne preprucujem i ni za sta na svetu je necu drzati ponovo u akvarijumu! Lecture
Toliko od mene o ovoj spodobi! Odajem joj samo priznanje za neverovatnu vestinu kidanja i poslednjeg zivca vlasnika, dok je bude jurio po biljnom akvarijumu! Through wall Pozdrav!
Edited by Jovan on 07.09.2011 14:31

SnikS
Blago tebi Through wallThrough wallThrough wall

Dejan Stefanovic
evo ga ovaj moj Wink
307298_2389552375690_1157254460_33005948_74303153_n.jpg

kalimero
Moja iskustva sa ovom ribom su takođe loa. Dva puta sam kupovao amonijere i oba puta sam imao problem sa agresivnim ponaanjem ove vrste prema drugim ribama. Smatram da ovu ribu treba izbrisati sa spiska akvarijumskih riba jer joj tu nije mesto. To je vrlo opasan riblji parazit i treba je staviti na listu ribljih bolesti.

Jovan
Dejane, ako mozes sad da ga uhvatis, uradi to! Sto su stariji, raste im vestina skrivanja! Fascinantno i horor u isto vreme!Through wall

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,871 jedinstvenih poseta