Imao sam priliku da drzim Rotalu mexicanu i Rotalu Vietnam,koja se spominje u tekstu o Rotali Thailand. Obe biljke su mi propale... Prvu sam nabavio u odlicnom stanju,ali su je,dok se privikavala na uslove,nadkrile druge biljke,pa je propala usled nedostatka svetla i moje nemarnosti,a drugu je sudbina propadanja cekala na osnovu stanja u kojem je stigla...
Ne kazem ovim da su biljke zahtevne,vec da ih je tesko nabaviti,stizu iz uvoza,pa sve zavisi u kakvom stanju ih dobijete,odnosno koliko im paznje posvetite kod privikavanja na uslove.
Rotala mexicana me odavno fascinira svojim izgledom,pa nema sumnje da cu opet pokusati da je nabavim i time posvetim mnogo vise paznje .
Nije mi poznat podatak da raste svega 1-3cm... Koliko sam vidjao na slikama po Google-u,raste i vise. Jedino ako ne mislis na podatak sa APC-a,"Size: Stem width: 1-3cm (0.5-1 in)",ali to je sirina/precnik same biljke...
Sa druge strane,vidjao sam da Rotala mexicana "Goias" raste "zalepljena" za podlogu,a i vise od 10cm...u prilog slika 1 i slika 2.
Sto se tice Rotale mexicane "Araguaia" a.k.a. Rotala pusilla,da raste dosta vise,a i moja je imala 10-ak cm pre nego sto je propala...sa neta u prilog slika 1 i slika 2