14.06.2026 07:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Uputstvo za korišćenje Čakovog računara za biljne akvarijume
photoivek
Chuck's Planted Aquarium Calculator for Windows

odnosno na srpskom, Čakov računar za biljne akvarijume za windows operativni sistem je mali programčić koji nama biljnim akvaristima mnogo poma�e za tačno i precizno doziranje makro elemenata bez muke, ali i za CO2 takođe.

Ako do sada niste čuli za ovo čudo od programčića potra�ite ga na čakovim stanama:
Chuck's Planted Aquarium Pages
Chuck's Planted Aquarium Calculator for Windows
na drugom linku pri dnu strane je download link... fajl je manji od 1MB

[EDIT]: originalni linkovi ne rade.
novi su:
link 1
link 2

hvala korisniku darkoh za nove linkove
[EDIT]

[EDIT]: ni novi linkovi ne rade... Through wall

Kada pokrenete program uvek će vam se prvo prikazati "About" tab:
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_01.jpg

U poslednji tab Čak je smestio svoje omiljene linkove koje ja stvarno nisam proveravao da li rade...
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_02.jpg

U tabu "preferences" mo�ete podesiti koje vrednosti će biti svaki put kada koristitie računar da ne morate svaki put da unosite svoje vrednosti. To su vrednosti veličine akvarijuma, količine vode za rstvaranje hranljivih elemenata, kao i parametri za izračunavanje vrednosti CO2 (početne i krajnje vrednosti Ph i KH, kao i njihov korak i dobar i lo� nivo, po va�oj �elji, CO2)...
Ja sam predpostavio da se računica zasniva na količini vode u koju će se dodavti đubrivo, a ne bruto zapremina akvarijuma i ovo stvarno ne znam da li je tačno...
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_03.jpg

Jedan tab preskačemo i idemo na tab "CO2 calculator" koji slu�i za izračunavanje nivoa CO2 na osnovu izmerenih vrednosti pH i KH.
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_04.jpg

Izmerene verdnosti unesete u za to predviđena polja i zavisno od vrednosti koje unesete program vam prikazuje da li je nivo CO2 mali, dobar ili prevelik...
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_05.jpg

www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_06.jpg

www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_07.jpg

Takođe u ovom tabu mo�ete da izračunavate nivo pH koji će vam dati potreban nivo CO2...

Naravno ukoliko znate pH i KH mnogo je br�e baciti pogled u tabeli koja je u tabu "CO2 Chart" gde boje predstavljaju iste nivoe kao �to je to gore već prikazanao....
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_08.jpg

Na kraju, ali ni�ta manje va�no, �ta vi�e, prelazimo na tab za izračunavanje nivoa hranljivih elemenata koje �elimo da dodamu u akvarijum. To radimo u tabu "Nutrient Calculator"...
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_09.jpg

Da bi odredili potrebnu količinu rastvora koji dodajemu u akvarijum moramo iz padajućeg menija odabrati koji element �elimo da dodamo preko kojeg rastvora.
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_10.jpg
Kao �to vidite mo�emo računati koliko Mg, N, P i K (Potasium=Kalijum) dodajemo iz kog ratvora...

Čakov računar vam za rastvor prikazuje za koliko ppm će 1ml va�eg rastvora podići nivo �eljenog elementa u va�em akvarijumu.
Ovo će se najbolje objasniti na primeru!

Računamo koliko Kalijuma (Potasium in KNO3), koji smo odabrali u prethodnom koraku, dodajemo svakim mililitromn na�eg rastvora.
Recimo da ste od nekog dobili, ni manje ni vi�e nego tačno, 139.00 grama KNO3 i da �elite da ga rastvorite u 1000ml vode i tim rastvorom da đubrite akvarijum od 1000 litara...
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_11.jpg
Čakov računar vam ka�e da će 1ml va�eg rastvora u 1000 litara vode nivo Kalijuma podići za 0.05ppm. Odavde se sve svodi na prostu matematiku, ali za svaki slučaj.... Ukoliko �elite da podignete nivo K u va�em hiljadulitarskom akvarijumu na nivo od, recimo, 7ppm, tih 7ppm podelite sa cifrom koju vam je računar izbacio (0.05ppm) i dobijate cifru od 140 mililitara koje treba da dodate da u 1000 litara dignete nivo K na 7 ppm... Taj račun mo�ete i proveriti: 140*0.05=7

Ono �to vam čakov kalkulator jo� omogućava je izračunavanje količine đubriva i u suvom stanju, tako �to ćete kliknuti na mi�em na "add dry compound directly to tank" i uneti količinu u gramima koju �elite da dodate u akvarijum. To mo�ete videti na sledećoj slici.
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_12.jpg

Računar vam jo� i dozvoljava da dodajete đubrivo u suvom stanju ka�ikama, supenim ili kafenim, ali vas u isto vreme upozorava da to ba� i nije precizan metod za doziranje...
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_13.jpg

Jo� da dodam jednu korisnu stvar. Kod pravljenja rastvora će vas računar, ukoliko po�elite da napravite rastvor u kojem se neće sve rastvoriti, obavestiti o maksimalnoj mogućoj količini đubriva koja se u zadatoj količini vode mo�e rastvoriti....
www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_14.jpg

I na kraju jo� savet stečen iskustvom:
1. Kada napravite rastvor, napi�tie na fla�u koliko ste čega u koliko vode rastvorili.
2. Kada znate koliko �elite kojeg rastvora da dodajete najbolje je to zapisati na fla�u da ne morate svaki put da račaunate potrebnu količinu rastvora.

Pozdravlja vas Photoivek uz nadu da je ovo pomoglo!

https://minepi.com/photoivek
photoivek
ovo će uskoro biti i u tekstove ubačeno, samo da rafciger sredi ta se deava sa postovanjem članaka....

Rasta
Thumb upThumb upThumb up bravo Ivek, hvala za tekst Beer

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
klincha
Svaka cast,IvekThumb up

Pejc
Odlicno pojasnjeno Thumb up

Rasta
Ovu tabelu sam napravio na osnovu kalkulatora, da bi sebi olaksao doziranja makroelemenata...za akvarijum od 100l Grin
Rasta attached the following image:
5_10.jpg

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
deep blue
Odlicno IvekThumb up

alekpanker
E tako se to radi.Thumb up Pozdrav

isnogood
Mozda zvuci glupo, mozda i jeste glupo, ali meni nije jasno da li dobijene vrednosti u kalkulatoru (Xppm) za makroelemente vaze za dnevno doziranje ili...č

paleoglodit
isnogood je napisao:
Mozda zvuci glupo, mozda i jeste glupo, ali meni nije jasno da li dobijene vrednosti u kalkulatoru (Xppm) za makroelemente vaze za dnevno doziranje ili...č

Nije glupo. Ni meni nije to jasno. Verovatno da zavisi od potrosnje ME od strane bilja tj brzine rasta bilja itd. To bi znacxilo da mi moramo da vrsimo merenja za NO3, PO4 i Kalijum pa da onda ustanovimao dnevnu dozu empirijski.
E sad ako mi zamenimo 50% vode i nastavimpo sa istim dozama treba da proverimo opet da li posle ponavljanja ciklusa nivoi mAkroelemenata ostaju isti ili se akumuliraju zbog toga sto nismo zamenili svu vodu. Preostalih 50%vode u aq. sadrzi u sebi mozda zaostalih mAkroelemenata.Kolikoč Stvari komplikuje biljna masa koja se menja (rast -trimovanje).

Postavlja se jos jedno pitanje za Kalijum. Nigde nema mogucnosti izracunavanja Kalijuma iz KH2PO4. Da li se to smatra zanemarljivom kolicinom.

I trece pitanje je oko tvrdnje da je dovoljno kalijuma u slucaju kada se koriste samo KNO3 i KH2PO4. Po njihovim preporucenim vrednostima ispada da nije mada ne zna se kolio kalijuma se dobije iz KH2PO4 jer nema te opcije.

Cetvrto pitanje: Sta je bolje za dodatak Kalijumač K2SO4 ili KClč
Frown

zander
KH2PO4

Procentualna masa (valda se to kae maseni udeo) Smile

K = 28.7307 %
P = 22.7605 %
O = 47.0275 %
H = 1.4813 %

KCl

Procentualna masa

K = 52.4447 %
Cl = 47.5553 %

zander
isnogood je napisao:

Te vrednosti su na nedeljnom nivou.
Znači ne dodaje se svaki put ta preporučena vrednost, to bi bilo puno.
Čak su i neke preporučene vrednosti u čakovom kalkulatoru dosta velike.
Ali prema svakom akvarijumu se treba natimovati, to se lako vremenom primeti.

EI sitem bi trebali da prevedemo...

isnogood
Sad je lakse kada znam da je preporuka za cca nedelju dana. Stimovanje po svakom akvarijumu pojedinacno, naravno.
Jasno je da je tu mnogo matematike, pa jos za svaki akvarijum posebno + promene u biljnoj masi.
Ja cu definitivno EI sistem, nekako mi lakse taj "fizika" pristup: bilduj, bilduj, menjaj vodu...

OT Sto volim kad ozivim temu Grin

paleoglodit
Pa mislim da se EI moze izvesti bez testova a za PPS treba ipak kontrolisati sve vrednosti bar neko vreme. Ili se varamč

zander je napisao:
KH2PO4
Procentualna masa (valda se to kae maseni udeo) Smile
K = 28.7307 %
P = 22.7605 %
O = 47.0275 %
H = 1.4813 %

KCl
Procentualna masa
K = 52.4447 %
Cl = 47.5553 %

E sad zasto Chuck nije racunao Kalijum iz KH2PO4 ostaje pitanje. Po svemu sudeci nije bas zanemarljiva kolicina . Oko 1/3 ukupne mase.
Edited by paleoglodit on 17.09.2009 08:48

Blue
Ma skoro da je zanemarljivo obzirom na kolicinu KH2PO4 koju dodajes u akvarijum. Ako dnevno dodajes recimo 0.2ppm fosfata kroz KH2PO4, dodaces i 0.08ppm K, a to je potpuno beznacajna kolicina u odnosu na K iz KNO3, K2SO4 ili KCl.

paleoglodit
Au jes vala bas si u pravu Blue. Kako sam tako tupav.Through wall
Ipak je Chuck mislio čak i na to Grin
Onda ispada da je ipak bolje doodavati i K2SO4 ili KCl

isnogood
Chuck's Planted Aquarium Pages nisu vise aktivni.
Web arhiva Chuckovog sajta:
http://web.archiv...uacalc.htm

Proba
Da li moze novi link za ovaj programcicčOvaj stari vise ne postoji.
Mislio sam na taj od 1Mb.
Edited by Proba on 27.02.2011 19:44

krcko
Koristi kalkulator koji je Blue uradio, njega ima na Forumu, u delu Navigacija. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
photoivek
Proba je napisao:
Da li moze novi link za ovaj programcicčOvaj stari vise ne postoji.
Mislio sam na taj od 1Mb.

da naalost ovo je tačno....
probaj da ga potrai ovak na netu...

ako to ne uspe:
krcko je napisao:
Koristi kalkulator koji je Blue uradio, njega ima na Forumu, u delu Navigacija. Pozdrav

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,479 jedinstvenih poseta