14.06.2026 08:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Moj pokusaj biljnog aq - 120 l
moto
Pozdrav svima!
Na pocetku moram da pohvalim ovaj sajt. Zaista ste odlični, samo tako naprijed!Thumb up
Dolazim iz Slovenije i nadam se da cemo se razumjeti, iako mi vas jezik nije bas jaka strana. Unapred se izvinjavam za greske.Smile

Dimenzije: 80 x 30/40 x 50 cm (uvijena prva stranica, sto nije najpogodnije ali sta je tu je).
Osvetljenje: 2 x 35W T5 + 2 x 20W T8 + 1 x 18W T8 sve sa reflektorima, znaci ukupno 128W.
Filtar: Fluval 205
Podloga: pijesak 2mm granulacije, naknadno dodate kapsule Tropica Plant Nutrition+.
Djubrenje: DIY KNO3, KH2PO4 od makro i Pro fito od mikro elemenata. CO2 iz boce.

Fauna:
- 14 x Otocinclus vittatus
- 12 x Paracheirodon innesi
- 7 x Hyphessobrycon pulchripinnis
- 9 x Corydoras panda
- 4 x Corydoras aeneus
- 2 x Crossocheilus siamensis
- č x Red Cherry Shrimp

Flora:
(mnogo vrsta u maloj kolicini)
- Alternanthera reineckii "rosaefolia"
- Bacopa monnieri
- Bacopa caroliniana
- Cryptocoryne wendtii
- Cryptocoryne willisii
- Eichhornia diversifolia
- Eleocharis parvula
- Eusteralis stellata (Pogostemon stellatus)
- Heteranthera zosterifolia
- Hydrocotyle verticillata
- Hygrophila siamensis
- Limnophila aromatica
- Lindernia rotundifolia
- Lobelia cardinalis
- Ludwigia repens "Rubin"
- Ludwigia (čWink
- Lysimachia nummularia
- Microsorum pteropus
- Microsorum pteropus Windelov
- Monosolenium tenerum
- Nasaea crassicaluis
- Najas guadalupensis
- Pogostemon helferi
- Riccia fluitans
- Rotala rotundifolia
- Rotala nanjenshan
- Rotala sp. "Vietnam"
- Rotala walichii
- Taxiphyllum barbieri
- Vallisneria "mini twister
Vidi se da samo skupljam bilje zar nečGrin

Sugestije, komentari, kritike i sve ostalo su veoma pozeljene...Wink

www.shrani.si/f/24/4O/6x17qjT/img3226.jpg
Edited by moto on 29.05.2009 11:15

klincha
Pozdrav druze i dobrodosao Beer na pravom si mestuThumb up

Ja bih samo da kazem da ti je pokusaj uspeo,pravi holandezThumb up
S moje strane sve pohvale,aq odlicno izgledaThumb up

photoivek
moto je napisao:
Sugestije, komentari, kritike i sve ostalo su veoma pozeljene...Wink

jedina kritika moe biti na malo tamniju fotografiju i tu se zavrava spisak!
veoma lepo!

https://minepi.com/photoivek
zander
Auuu, kakav spisak biljaka :pThumb up
Dobrodosao na forum, akvarijum je stvarno prelep!

Polako forum postaje pravo mesto ljubitelja akvarijumskih biljaka, ali ovaj akvarijum i po pitanju aquascapinga i uredjenja akvarijuma prelepo izgleda Thumb up

kojot
POKUSAJ,AčRed card

Veriu
Hehehehe dobar ti pokusaj SmileSmileSmile.Prelepo izgleda.

Rasta
Pozdrav moto i dobro nam dosao, ovaj pokusaj je prelep...samo nastavi da pokusavas Smile Thumb up

Biljke prepelo izgledaju Wink a planiraj neku postavku polako posto imas materijala bar za dve Beer

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
moto
Hvala na dobrodoslici i ostalim lepim recima.Beer

Ja ovaj aq nazivam "pokusaj" jer jos uvijek ucim i upoznavam bilje i njihove zahtjeve, u isto vreme pa i pokuavam sve ove raznolike biljke nekako sloziti u neku obliku. Svjestan sam da mi fali jos puno do konacnog izgleda ali polako idem u tom pravcu.Smile

Sto se tice tamne fotografije... Nisam jos prokuzio fotkica. Ako napravim svetliju fotografiju, slika ispadne sazgana - zeleni delovi bilja postanu beli, sto ne izgleda nimalo dobro.Through wall

Rasta
Moto evo malo sam ti menjao fotku nadam se da se neljutis Wink
Rasta attached the following image:
55_2.jpg

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
dexter
Prvo dobro dosao na forum.
Drago mi je da je sve vise ljudi koji se vracaju Dutch stilu.Sto se tice Aq. nemam bas nikakve zamerke,sve je skockano kao po mom ukusu,ne preterano kao pravi Dutch,nego nekako divlje sa ne toliko primetnim granicama izmedju bilja.
Sto se tice pokusaja,mislim da ovo nije pokusaj i ti si to veoma dobro,cak extra odradio.Sve pohvale i samo napred.

www.aquaplants.org
Srafciger
Akvarijum je Thumb up, a i za jezik si izgleda pocetnik kao i za akvaristiku Thumb up

www.MojBiljniAkvarijum.org
deep blue
Sva sreca pa si samo pokusao, zamisli da si stvarno hteo da ga napravisGrinGrinGrinSvaka cast,jako lepo i zdravo bilje,odlicna kompozicija
pravi buket biljaka.mozes li malo da nam kazes nesto o odrzavanju i prihrani,na koliko i kako rezes biljke i sl. pojedinosti vezana za tvoj akvarijumč

I da dodam,eto koliko je potrebna zemlja za cvece da bi se imao dobar akvarijum bez algi!
Edited by deep blue on 29.05.2009 17:38

dexter
deep blue je napisao:

I da dodam,eto koliko je potrebna zemlja za cvece da bi se imao dobar akvarijum bez algi!

GrinGrinGrinGrin

www.aquaplants.org
alekpanker
Evo i ja da pohvalim tvoj trud za uređenje ovog akvarijuma.Zaista sjajno izgleda.Pravo malo bogastvo i raznovrsnost flore.Takvi akvarijumi daju podsticaj drugima da se jo vie potrude a nekim novim i budućim akvaristima(kao meni) razlog vie da počnemo da se bavimo ovim divnim hobijem.PozdravBeer

Kum 1229
Kroz kakve je faze prolazio ovaj akvarijum mislim na ( dobre i lose )č. Inace mi se svidja akvarijum iako je bitnije da je tebi dobar... Thumb up

moto
Bas ste zapeli za ovaj "pokusaj", jeli...Grin Ali vise volim da mi se ljudi smiju nego da place.Wink

Kad sam predstavio aq vise sam ocekivao kritike u stilu "bolje bi bilo tako" i "smeta mi ovo" i slicno, nego tolike pohvale...Shock Ali drago mi je kad i majstori poput vas kau da sam na pravom putu. Hvala vamaSmile

A da vam odgovorim:

Rasta je napisao:
Biljke prepelo izgledaju Wink a planiraj neku postavku polako posto imas materijala bar za dve Beer

Nova postavka je u planu ali mi fali jos nesto novaca za bolju opremu. Zapravo i neznam dali ce ostati i ovaj aq, jer mi ona uvijena prva stranica nije bas omiljena (bio to pocetnicki kiks).

deep blue je napisao:
Sva sreca pa si samo pokusao, zamisli da si stvarno hteo da ga napravisGrinGrinGrin
mozes li malo da nam kazes nesto o odrzavanju i prihrani,na koliko i kako rezes biljke i sl. pojedinosti vezana za tvoj akvarijumč

Kad ne bih samo pokusao i bi hteo odraditi nesto slicno, mnogo bi toga promjenio. Ali tako se ag od prvog dana samo dograđuje. Za svaku novu biljku pokusao sam naci najpogodnije mjesto, ali kad se "udomacila" i sam skuzio njezine zahtjeve, stavio sam je na mjesto gde se sto bolje uklapa u celokupan izgled. Nije bilo nikakvog plana - sve je islo vise ili manje spontano.
Odrzavanje... Od samog pocetka mijenjam 1/3 vode svake sedmice. Koristim cesmovacu koji sada dodajem JBL AquaDur+, jer imamo veoma mekanu vodu (pre toga imao sam probleme sa nedostatkom K). Svake sedmice prije zamjene vode i testiram NO3 i PO4 i potome dodajem onoliko koliko treba. Za makro koristim otopine KNO3 i KH2PO4 (svaku za sebe), koje dodajem svakog dana ujutro. Dnevna doza se trenutno krece oko 4ppm NO3 i 0.6ppm PO4. Za mikro koristim Profito (3.5ml/dan) i extra gvozde Seachem Flourish Iron (2ml/dan). Od pocetka ove godine imam u podlogi i 12 kapsula Tropica Plant Nutrition+, koje su mi u prvome mjesecu pravile sivu kosu jer su mi dodavale suvise nitrata i je bilje jedva moglo sve skonzumirati. CO2 dodajem prema drop-checkeru.
Osvetljenje sam resio tako, da se lampe pale svaka/svaki par za sebe i su upaljene tako: od 7:00 do 20:00 1x18W T8, od 7:30 do 18:00 2x20W T8. od 8:30 do 17:00 2x35W T5.
Bilje rezem kod promjene vode, ali desi se i da nemam vremena za sisanje... Zapravo, sisam kad stignem.

alekpanker je napisao:
Takvi akvarijumi daju podsticaj drugima da se jo vie potrude a nekim novim i budućim akvaristima(kao meni) razlog vie da počnemo da se bavimo ovim divnim hobijem.

Drago mi je ovo cuti. Zapravo i sam sam poceo tako... Kad sam video aq pun bilja rekao sam si: "Ovak aq hocu imati i ja!" I posle toga se pocelo skupljanje bilja i informacija o bilju... Niko se nije rodio kao sveznalac, zato samo hrabro.Wink

Kum 1229 je napisao:
Kroz kakve je faze prolazio ovaj akvarijum mislim na ( dobre i lose )č.

Dobro pitanje ali aq je dobio vodu 19. 09. 2007 i od tada bilo je mnogo dobrih i loih faza.
Bolest riba imao sam samo jednom na pocetku i od tada nikad vise (sumnjam da sam bolest uzrokovao sa kod izmjene unutrasnjeg filtera sa kanisterom). I algi bilo je dosta malo... Nekoliko bradatih na početku, sve ostalo uspio sam vise ili manje uspesno u pravi cas rjesiti i nije doslo do nekog jakog udara. Dosta mi je pomoglo to, da sam usporedno furao jos jedan mali aq u kojem sam svaki korak (đubrenje, Co2 i slicno) isprobao prije nego sam "novitet" uneo i u ovaj 120l aq. Imao sam i neke nevolje sa ponekim biljkama koje nisu htjele da se uklone mojim uslovima ali i to sam vise-manje resio uz pomoc nekih prijatelja i informacija sa neta.

Ako vas zanima kompletna historija ovog aq, OVDE cete naci sve od prvog dana i sve do danas.Cool

katjusa
moto je napisao:

Kad sam predstavio aq vise sam ocekivao kritike u stilu "bolje bi bilo tako" i "smeta mi ovo" i slicno, nego tolike pohvale...Shock

Evo, smeta mi, da ovaj aq nije moj Grin

Inače, pozdrav Moto i vidim, da si osvojio i umjetnost trimanja Wink
Bravo
Pozdrav

moto
Hehe Katjusa...:p Ti i sama znas da pravis izvrsne aq.Thumb up

Sta se tice trimovanja... Sada rezem samo poneke vrhove (nikad svih) i tako pokusam odrzavati neku formu.

I jos nesto moram da kazem momcima ovde: Katjusa mi mnogo pomaze tako sa savjetima kao i sa biljem i zato je ovaj aq i djelomicno njezin.Grin

krcko
Zamerka svemu je da je ovo prekrasan pokuaj , a za katjusu Thumb up . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
moto
Dolo je do neplanirane promjene u tom aq...
Neto sam strano zabrljaoThrough wall i zbog toga morao sam izvaditi sve ribe i bilje. I kad je bio aq več prazan, odlučio sam se za novu postavku.
Evo, početak je napravljen a vrijeme če pokazati kako ću nastaviti.Smile

P.S. Ne ide mi sa slikama u oblici attachmenta...
www.shrani.si/f/1s/SR/2SOXwqzq/img4296.jpg
Edited by moto on 09.08.2009 13:48

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,646 jedinstvenih poseta