14.06.2026 06:01
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Moj prvi akvarijum
alekpanker
Pozdrav svima.Nov sam ovde kao i u akvaristici.Volim prirodu i uivam u njoj.Oduvek sam eleo jedan deo nje(akvarijum)u svom okruenju(čitaj kući tj. sobi) i napokon sam čvrsto reio da to zadovoljstvo i sreću sebi i upriličim.Poto sam početnik trebalo bi mi par saveta od vas koji ste već "zagazili u vodu".Naalost kući nemam net pa kriom na poslu,kad se moe malo ičitavam forume ali to nije dovoljno dugo da bih sve naao to me zanima.No,da ne duim.Akv.dimenzija 65-40-40 oko 100l.U planu 1 gro lux i 1 obična neonka.Filter spoljni stakleni(3 komore)u koji nameravam da stavim atman302 potopnu pumpu i grejačCrykomora sa čistom vodom).spoljna vazduna pumpa za rasprivač.Filter masa redom perlon vata,aktivni ugalj,kvarcni pesak,keramičke kugle,ponovo vata.Za podlogu bi stavio neku zemlju za cveće(moe preporuka)i moda sve to izmeao sa malo SERA floredepot.Da li je to ok i da li treba da supstrat ide skroz po dnu ili moe tamo gde planiram da posadim bilje.Za one koji su iz BG pitanje gde ima da se kupi neka gotova podloga(a da nije Pet centar).Preko toga kvarcni pesak debljine 3-7cm granulacije 3mm.CO2 mi bar za početak nije u planu.Kupio sam mangrov panj koji ću prokuvati.Ubacio bi i neki kamen(2-3 manja i 1veći).Kako se pravi kaskada(mislim da se tako zove)tj.terasicačOd bilja bi gajio anubias nanu,vodeni hrast,limun i...(savet) a od ribica pandice(5-7)neonke(15tak) moda iTrigonostigma hengeli(10tak)i 3-4ancistrusa ili nekog drugog algara.Da li je to ok broj na ovu litrau i komb.ribicačMislim da sam sve napisao a ako sam neto zaboravio da pitam pisaću opet.pozdrav
Edited by Srafciger on 28.05.2009 16:17

Rasta
Pozdrav Alek i dobrodosao Thumb up drago mi je sto si resio da se bavis po meni najlepsim hobijem Wink

Za pocetak lepo si se informisao..svetlo ce biti ok za pocetak posto ne planiras da krenes odmah sa CO2...ali bi zbog bilja trebao malo da pojacas rasvetu vrlo brzo..(po meni najednostavnije su ti stedljive sijalice)...videces i sam po biljkama...

posto ja imam akvarijum iste litraze, mozes slobodno da stavis u filter i pumpu jaceg protoka atman 303 ti je 600l/h...strujanja vode nikad dovoljno Smile

Vazdusna pumpa ti je visak i definitivno ti ne treba ako ces drzati biljke u akvarijumu..

Nemoj da se zaleces sa zemljom za cvece...ja sam se tako prevario...imaces alge svih vrsta i akvarijum dugo nece moci da ze stabilizuje..

Biljke koje si naveo su uglavnom ne zahtevne..i mozes opusteno da krenes sa njima a kako budes napredovao menjaces i njih sigurno..

Sa ribicama nemoj da preterujes..smanji broj pandi i ancitrusa...

Nadam se da ce ti se javiti i iskusniji drugari...jer bolje je cuti vise saveta..pozzzdrav!

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
photoivek
kao to ti je Rasta rekao nemoj da se zaleće sa zemljom za cveće. ona nije najbolje reenje. moguće je koristiti istu ali se mora dobro isprati. deep blue je ovde (predposlednji post na strani) lep post o zemlji napisao... povrno pručavanje literarture na stranom jeziku je dovelo do toga da je neko je bukvalno krenuo sa zemljom za cveće. zemlja za cveće je obrađena tako to su u nju dodate razne hemikalije koje će doprineti razvoju algi...
to se kupovnih podloga tiče imao sam prole godine dobro iskustvo sa nekom prodac-ovom podlogom ali sam i ja pravio greku jer nisam imao mericu da razdvojim slojeve i izvlačio sam je mnogo kod čestog čačkanja i javile su mi se alge...

to se CO2 tiče ukoliko eli biljni akvarijum vrlo brzo će sam odlučiti da i to proba i videće da nije teko napraviti u DIY izvođenju...

one dve neonke su od 18wč to mu dođe 0,36w/l, ako jesu od 18w... to je recimo dobro za kripte razne, moguće mikrozorume, higrophile, anubije i druge biljke sa malo slabijim zahtevima za svetlom... kako ti je drug Rasta već rekao najlake za dopunu svetla će biti tedljive sijalice. ima ih dobrih i ja sam ih stavio iznad jednog aq-a i prezadovaoljan sam...

to se ribica tiče ja bih uzeo ili jedno ili drugo jato, ne bih stavljao dva različita. pandice su po mom miljenju skroz OK i njihov broj (jer ne bih imao dva jata) a algare ne znam koje bih preporučio jer sam ja imao ansitruse jeli su mi biljke sa mekanim listovima, sijamce koji su mi ganjali kozice i sada ih ni nemam...

eto malo za početak, za uz kafu na poslu...
valjda sam napisao sve ta sam hteo...
nadam se da smo ti makar malo pomogli i čekamo jo odgovora koji će ti pomoći u tvom formiranju novog akvarijuma.

https://minepi.com/photoivek
sejn
Pozdrav druze, samo napredThumb up
Rasta ti je sve rekao za pocetak i mislim da tu netreba nista drugo komentarisati.Samo bih citirao Rastu i ponovio cuvaj se zemlje za cvece da nebih sve vadio napolje za dva meseca.Imas u BG jeftine JBL supstrate i uz malo gline i treseta netreba ti nista vise, ispod kvarca naravno,puno sreceThumb up

sejn
Photoivek,me preduhitrioLecture

krcko
Mali citat sa prijateljskog nam foruma u veyi zemlje , o kojoj su već napisali:
"Tu istu zemlju koju stavljas u akvarijumsku podlogu, po njivama poljoprivrednici obicno porvemeno ''redovno" okopavaju i riljaju. Sta mislis zastoč

Akvarijumska podloga organskog porekla osim sto je nepoznatog procentnog i generalno neodgovarajuceg sastava moze dosta i da "zastopa" samu protocnost vode kroz nju samu, sto bi u suvozemnim uslovima predstavljalo neki ekvivalent pomenutom riljanju i okopavanju zemljista u cilju sprecavanja pomenute nepozeljne pojave. Najmanja steta je to sto ces da dignes mulj kod presadjivanja biljaka. Voda ce se ionako pre ili kasnije razbistriti ali sa nestankom ovog "estetskog" problema, ostaje i dalje jedan drugi problem i dalje prisutan u takvom akvarijumu, tacnije u takvoj podlozi.

Faza cikliranja akvarijuma nema nikakve veze sa onim sto ti trajno ostaje u akvarijumskoj podlozi. Sto se samog cikliranja tice, cak je i pozeljno imati odredjene pocetne koncentracije Amonijaka (u ovom slucaju iz podloge) kako bi se omogucio dalji razvoj bakterija koje ucestvuju u procesu oksidacije tog jedinjenja.

Ali primera radi, desava se da kolonija bakterija u filteru npr. naglo propadne u izvesnim slucajevima (lecenje riba, zamena filtera novim mediumom, neadekvatno odrzavanje filter mase, razne anti ove ili one kure upotrebom nekih medikamenata npr. Eritromicin, itd). Da li imas ideju sta ce se onda desiti sa akvarijumom sa ogromnom kolicinom podloge bogate organskim izvorima fosfata, amida, amina, amonijaka, sulfida itd i sa nekim drugim akvarijumom koji ne poseduje u podlozi tempiranu bombu te vrste vec samo inertan kvarc...

Osim toga, imas li ideju sta se desava u tom slucaju sa istim kolonijama bakterija koje se nalazi u toj i takvoj podlozi kao sto je pomenuta koja se nalazi i u filteruč Samo da te podsetim da se radi o aerobnim kulturama koje upravo i sluze da oksiduju pomenuti amonijak. Ne vidim razliku izmedju zacepljenog filtera i zacepljene organske podloge u visku koja je pritom bez mogucnosti protoka akvarijumske vode i gde samim tim dolazi do neminovno nepozeljnih anaerobnih biohemijskih reakcija. Primera radi, povecani organofosfati su izvor hrane algama ali ne i akvarijumskom bilju.

Akvarijum nije reka sa muljevitom podlogom i ogromnim neprestanim prilivom sveze vode nego mali zatvoreni sistem u kojem je jedina novost upravo zamena vode nekom novom koja sluzi da smanji koncentraciju nepreradjenog organika prisutnog u staroj akvarijumskoj vodi koju obicno bacamo...

Staviti organik u podlogu = iskljuciti filter! "

Sera flore depot će odraditi solidno početni posao, preko kvarc pogodne granulacije . O kasnijoj prihrani , postupno se informie . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
alekpanker
Hvala svima na odgovorima i podrci.Zemlju za cveće zaboravljam,ide samo neto provereno.Jo nigde nisam pronaao ni treset ni lavu u radnjama a obiao sam 3 u BGi 2 u Obrenovcu.Ko zna gde ima neka javi.Biće 2 neonke od po 18w za početak.Jeste li te tedljive stavili pod haubučKakvo se grlo koristi za njihčMoe li neko da mi objasni kako se kombinuje neonke i te tedljiveč Skroz sam slab sa elektrikom pa ću morati nekog naći da mi napravi ceo sistem(prigunice,starteri itd.)Znam da bi trebalo odnos da bude na 100l vode 50w ali sve zavisi od bilja i ribica koje se dre.Svima nama,pretpostavljam,barem na početku je bilo frka za lovu i s(k)upiti sve to bi trebalo.Vremenom svi neto dodaju,promene,zamene shodno razvoju situacije "na terenu" pa ću tu sigurno biti i co2 i drugi(veći)akvarijum i radosti i uivanja u ovom sjajnom hobiju.to se tiče potopne(atman 302) i vazdune pumpe.Mislim da sam ba na ovom sajtu pročitao da potopna moe mnogo bre da tera vodu u akv.iz filtera no to se ona dovodi u njega.Kako se reava taj problemčModa sa 2 prelivnečVazduna bi mi sluila za rasprivačCrye).Posluaću za broj ribica kako bi izbegao početničku greku tj.prenaseljavanje.Ovo su neke moje zamisli za uređenje akv. i odgovori svima koji su odgovorili na moju temu.Pozdrav

zander
Normalno stedljive idu pod haubu. Sve to zna malo da zagreje vodu, pa odma planiraj i jedan ventilator da izvlaci toplotu iz haube.
Stedljive idu na obicno grlo
Rasprsivac i vazdusnu pumpu mozes da drzis pored akvarijuma u pripravnosti, inace ti (verovatno) nece trebati
Za kasnije ce ti se samo nametnuti pitanje ubacivanja CO2 kada budes pojacavao rasvetu, pa sa tim i djubrenje, nedeljne izmene vode itd. Onda ces da vidis da si duboko zagazio u celu pricu i da nema nazad Wink Dobrodosao na forum Grin

Za potopne pumpe, neka ti napise neko ko ih koristi, ja se zezam sa kanisterom jos uvek
Edited by zander on 29.05.2009 21:09

Rasta
Sto se tice potopne videces i sam...stavi vise prelivnih cevi kao sto si napisao ili nadji neku sa vecim precnikom i neces imati problema Thumb up

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
photoivek
alekpanker je napisao:Moda sa 2 prelivneč

Rasta je napisao:.stavi vise prelivnih cevi kao sto si napisao ili nadji neku sa vecim precnikom i neces imati problema...

ja sam imao manjih problema sa jednom cevkom jer mi je stalno padao nivo vode u spoljnom filteru tako da sam dodao jo jednu i to mi je reilo problem....
ne znam da li bi se taj problem uopte javljao da na cevima koje su mi prelivne ne postoji mreica, parče komarnika, koja sprečava filter da usisa kozice (mada dok su jako male ipak usisa ali one srećno i u filteru ive) jer se na njoj uhvati poneki listić i tako slično....

https://minepi.com/photoivek
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,264 jedinstvenih poseta