14.06.2026 06:04
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Prvi pokusaj
Batke
Evo konacno mog prvog biljnog akvaijuma, mozda raspored biljaka nije bas najbolji ali ovo je prvi put.

-75L
-podloga samo kvarcni presak granulacije 1-3
-osvetljenje Sylvania gro lux i Sylvania daylightstar uv stop po 18w (mislim da cu morati da dodam jos jednu od 18w, samo ne znam koju)
-filter spoljasnji sa pumpom Atman 500L/h
-dodajem CO2, Easy Carbo i Profito
-biljke:
Bacopa australis
Cryptocoryne wendtii "brown"
Blyxa japonica
Egeria densa
Glossostigma elatinoides
Hemianthus micranthemoides
Heteranthera zosterifolia
Limnophila sessiliflora
Lisimachia nummularia Aurea
Sagittaria subulata
Monosolenium tenerum
Marsilea hirsuta

[img]img560.imageshack.us/img560/9936/akvarijum1.jpg

Uploaded with ImageShack.us[/img]
Edited by Batke on 30.03.2011 00:41

paleoglodit
Ok podloga je prazna ali ipak jako pazi sa doziranjem Profita jer imas jako malo biljne mase... znaci doziraj skromnije nego sto je u uputstvu
Edited by paleoglodit on 30.03.2011 04:26

Arcus
Na tvome mestu ja bih ubacio kakvo god bilje mogu nabaviti dok se akvarujum ne zaciklira. Samo da nebude prazan.

Batke
Mislis da dodam jos vrsta ili od istih jos koji pelcerč
A raspored biljaka da li je dobarč
Edited by Batke on 30.03.2011 11:24

Kum 1229
Raspored je ok,ali kao sto kaze Arcus dodaj jos biljne mase od istih koje vec imas i to dosta vise ako si u mogucnosti,bice ti lakse Thumb up

Batke
Danas sam ubacio jos jednu neonku u pitanju je OSRAM FLUORA 18w i nadam se da je sad osvetljenje ok.

biobiofizicar
Da ali obavezno dodaj jos biljne mase- bilo kakve za pocetak. Sada vec imas dobre uslove za rast u akvarijumu, ali ako nema biljaka to ce iskoristiti alge

kojot
Druga stvar, ovaj panj je premali da bi sam cinio hardscape, ili dodati jos slicnih ili naci veci panj, jer ce ga bilje sakriti...
Mada mozda ne bi bilo lose da se prvo oprobas u Holandiji bez ikakvog scapea- samo bastovanstvo Thumb up

Batke
Ubaceno je jos bilja.
[img]img27.imageshack.us/img27/5337/akvarijum2.jpg

Uploaded with ImageShack.us[/img]

Batke
Bio jos jednom hvala.Thumb up
I dogovor za Beer vazi.

biobiofizicar
Nema na cemu. Wink
Neka ova drezga gore pliva i pravi suncobran dok donje malo ne poodraste, a onda postepono redukuj njenu kolicinu. Pogostemon oktopus (nazad levo) kada poraste sisaj na 1/3 visine od podloge i vrhove ubodi pored. Iz osisanih delova krenuce novi mladari, a i vrhovi ce nastaviti da rastu. Brzo ce on popuniti cosak. I za crvenkastu ludvigiju isto vazi kao i za limnophilu (desni cosak). Mahovinama ce trebati malo vise vremena, a valjda ce i marsilea krenuti da popunjava levo napred...
Samo strpljivo sa prednjim planom, a zadnji ce se ocas popuniti...
Beer

Batke
Dogovorerno, napred cu morati jos nesto da ubacim.

kisleon
Biće ovo lep akvarijumčić, samo strpljenje da naraste bilje. Sviđa mi se to si pandice ubacio.

Batke
Poceli su mali problemi.
Nedelju nisam bio tu i ponedeljak vidim da su se pojavile sitne zelene tackice na staklu i voda je po malo zelenkasta. Alge su se uhvatile na pojedinim delovima akvarijuma, takodje i podloga je malo zahvacena u jednom delu.
Sinoc sam zamenio pola vode i dodao EASY CARBO I PROFITO. Jucem sam drzao 6h ukljucene neonke a danas ih jos nisam palio.
Sta dalječ

biobiofizicar
Tebi u prihrani fale makro elementi. U Profitu i ECu ih nema, nema ih i u podlozi. Dok je biljna masa bila slaba to sto od raspada nepojedene riblje hrane i riblje kake pretekne bilo je dovoljno. Sada pocinje da fali. Razmisli o nacinu kako ces da dodajes nitrate, fosfate i kalijum - neki NPK stapici u podlogu, ili preko tecne kolone firmiranim preparatima sa makroelementima ili nekim od DIY miksova i nacina doziranja.
CO2 bez makro elemenata ne ide.

Batke
Bio,
hvala Vam na brzom odgovoru. Da li mozete da mi preporucite sredstvo koje da kupimč Sinoc sam dosta citao o makro elementima i mislim da nisam trenutno u situaciji da sam to pravim, sad mi je jednostavnije da kupim pa Vas zato molim da mi napisete sta je dobro i kako da doziram.

Unapred hvala.

Jovan
Nisam Bio Bio, ali pogledacu Smile Ako neces da pravis, a ne vidim zasto ne bi pravio Lecture- onda kupuj onaj easy life macro program (koji po meni besmislen i skup, ili ti besmisleno skup Through wall ) - mislim da se zovu nitro , fosfo i jos jedan sa kalijumom, ne znam mu fabricko ime. Pozz
Edited by Jovan on 13.04.2011 10:28

Batke
Jel to sve u jednom preparatu ili se svaki posebno kupuje,nisam bas najbolje razumeoč

Jovan
Ako mislis na easy life makroelemente, svaki se posebno kupuje da bi uzeli vise para!

biobiofizicar
Preko tecne kolone (direktno u vodu) se dodaju ovi skupi preparati koje pominjete. U akva radnjama bi trebalo da bude i nekih tabletica sa makroelementima koje se guraju u podlogu - to je jeftinija varijanta. U poljo apotekama i vecim radnjama za cvece i pribor za baste ima i onih stapica koji se guraju pod koren ili nekih NPK djubriva u prahu. Oni imaju prilagodjen odnos N : P : K suvozemnom gajenju, ali koriste ih i akvaristi - to je jos jeftinija varijanta. Ovi praskovi mogu da se razmute u vodi i sipaju u akvarijum u vodu. I najjeftinije je sopstveno muckanje u DIY varijanti po nekoj od proverenih receptura (EI, PPS, PPSpro ili neka modifikacija recepture). Ima tema o tim preparatima na forumu.
Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,278 jedinstvenih poseta